Не всеки е роден за войник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6213181 Не всеки е роден за войник Не всеки е роден за войник www.24chasa.bg

Освен големи разходи задължителната военна служба ще доведе до още по-масова емиграция

Сигурен съм, че и министърът на отбраната Красимир Каракачанов като доказан родолюбец, а и останалите поддръжници на редовната военна служба имат най-добри намерения да се осигури адекватна защита на страната ни. Но дали задължителната военна или трудова повинност е възможна?

Да започнем с най-елементарното. България не може да запълни щата на малката си 20-хилядна армия.

Армията ни се състои от 27 000 (72,8 %) човека, които са част от общата бройка на въоръжените сили на България. Като Сухопътните войски наброяват 14 310 души (53%), ВВС - 6750 души (25%), ВМС - 3510 (13%), Съвместното командване (щабно-логистични части) – 2430 души (9%). А сега забележете - вакантните места са около 5500, от които над 1100 – офицери. Над 800 редници напускат на година доброволно. Стартовата заплата на войник е малко над 600 лв., а на офицер – под 1000 лв. Само за сравнение с другата най-изостанала държава в ЕС - началната заплата на румънския редник е 800 евро, т.е. почти 3 пъти по-висока! Бюджетът едва предвижда на година да се назначават до 800 човека в незаетите бройки.

ВВС разполагат с 6 действащи, но морално остарели МиГ-29 без нужната в съвременната отбрана електроника. Няколко модерни вертолета “Кугар”, няколко самолета “Спартан” и няколко морално остарели руски вертолета. Флотът ни е в отчайващо положение, като подарените стари белгийски фрегати и други стари кораби гълтат големи средства за поддръжка и са далеч от възможността да ни осигурят каквато и да е ефективна защита. Сухопътните сили са в още по-тежка ситуация.

Въоръжени сили извън армията са към 10 100 души (27,2%). В този общ кюп на въоръжените сили влизат военните вузове плюс академията, военното разузнаване, военната полиция, ВМА с нейния 3-хиляден персонал, барабар с медсестрите, като военните пациенти на ВМИ са под 10% от общия брой на пациентите ѝ, гвардията с естрадните изпълнители и народните певици, почти негледаната от когото и да е военна телевизия и т.н. Общият им дял е в рамките на 10-12 хил. души. Допълнително се предвиждат и до 3400 доброволни резервисти.

България не може да задели за отбрана дори 2% от БВП. Само за сравнение – преди 1989 г. процентът от БВП, отделян за отбрана, беше в много пъти по-голям през различните периоди.

При това положение, ако се въведе 6-месечна задължителна военна служба дори при 30 хиляди мъже, родени в една година, това ще означава разходите за отбрана да се увеличат почти двойно, защото, макар че на практика няма да има разходи за заплати, ще трябва да се изхарчат огромни суми за въоръжение, за допълнителен брой кадрови военнослужещи офицери и сержанти, евентуално за спални помещения, храна, облекло и т.н. Нещо, което просто няма как да стане.

А запитвали ли сте се какво ще стане с младите хора, които и сега масово емигрират, и то без да ги чака военна служба? Ами те тотално ще се изселят от страната почти всички, ако ще трябва да загубят 6 месеца от най-хубавата си възраст. А нали не мислите, че девойките, останали без мъже, ще останат в България? Това е само по себе си достатъчна причина да не се въвежда задължителна военна служба.

Нека сега да кажа и няколко думи за военната служба. Поначало поддръжниците ѝ са малко хора, които или не са служили, или навремето са завършили главно с връзки Школата за запасни офицери. Което означава, че не са били подложени на издевателствата на старите войници, а втората част от службата си са карали, като са спели в отделни помещения, хранили са се отделно, били са началници и са излизали редовно в отпуск. Достатъчно се е писало за извращенията на старите войници върху новобранците, за да припомням множество нелицеприятни истории. Войниците освен за всичко друго се използваха и за робски труд – нещо неприемливо в една съвременна държава.

Най-новите изследвания по категоричен начин доказват, че основните черти от характера на един човек се формират до 3-ата му година. Дооформянето става до 5-ата и детайли се оформят до 7-ата. Съвсем малко се променя човек през пубертета. Така че това, дето момчето ставало мъж по време на казармата си е един очевиден блъф. Който си беше леке преди казармата – си остана такъв. Който беше мъжко момче преди казармата, и след нея си остана същият.

Просто казармата отне 2 или една година или малко по-малко от най-хубавото време на живота ни. И ни най-малко не способства да заобичаме страната си. Напротив. В живота има достатъчно изпитания и предизвикателства, за да може всеки да прояви и развие качествата си и без да ходи в казармата. Съвсем не всеки е роден за войник.
Има едно интересно нещо и то е за трудовата повинност. Например за тези, които не са завършили 7-и клас до 18 години. За тях ще е чудесно да овладеят професии – било в строителството, било в друго производство, било да се научат даже да работят – дори като общи работници.
Основното образование е задължително и поради това има морално основание държавата да се намеси, за да не станат тези хора престъпници или безработни. Дори такива хора да емигрират в чужбина с цел да избегнат трудовата повинност, това едва ли ще е най-голямата загуба за държавата ни. Но съм сигурен, че депутатите даже и това няма да гласуват, за да не загубят избиратели.
Само на пръв поглед армията ни е малка. В България на 10 000 души се падат 45 военнослужещи, като по този показател в ЕС ни изпреварва само Гърция със 119 военни. За Австрия, която е с близо по численост население до България – 12. Затова пък средствата, които България отделя за издръжката на един военнослужещ, са многократно по-ниски от средното за ЕС. Страната харчи 23 524 евро за един военнослужещ годишно, а Австрия - 245 962 евро.

След като армията ни не е малка, нека забравим за 5-те хиляди незаети бройки, да окомплектоваме подразделенията в армията с наличния персонал. И да ги задържим, като им дадем достойни заплати. Съвременната война се решава със съвременна техника. Вместо пари за зле подготвени и немотивирани войници, които няма да ни защитят, да осигурим средства за мотивирани войници, въоръжени със съвременна техника. Нека стабилно да не харчим по-малко от 2% от БВП за отбрана. Нека помислим за възстановяване на ракетните ни войски, чиито остатъци, които разполагаха и с бойни глави, с лека ръка доунищожихме по времето на правителството на царя. България може да бъде пазена от мотивирани, добре подготвени, отдадени на професията си военни, разполагащи със съвременно оръжие. Другите приказки са за електората.
България има един голям резерв от въоръжени хора. МВР е с общ щатен брой 61 170, вкл. и жандармерия, полиция, Гранична полиция и прочее, ДАНС – около 3000 офицери и сержанти, Главна дирекция “Охрана” към МП – 1462 офицери и сержанти, НРС – щат към 2000 офицери и сержанти, НСО - с щат над 1200 офицери и сержанти, Държавна агенция “Технически операции” (или ДАТО) - около 500 души.

Увеличаващ се брой в общински полицаи и охрана, 118 000 ловци със забележителен оръжеен арсенал, а също и 138 хил. частни лица и охранители, законно въоръжени с пистолети, револвери и доста автоматично оръжие (за охранителите), като малко над 75 хил. от тях са бившите военни и служители на МВР. Общо около 327 000 въоръжени хора не се включват във въоръжените сили на България. Това е един отличен резерв в случай, че се случи най-лошото.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Фрийрайд* - трендът в зимните приключения, който ни раздели на смели и на неразбиращи смелостта

Чий живот е по-ценен? На скиорите и сноубордистите, търсещи лавини заради адреналина, или на доброволци, които рискуват своя, за да ги вадят от страшните улеи. Понякога мъртви За едно момче, което преди години описа като начин на живот фрийрайда* - страстта да се карат ски и сноуборд извън пистите,

Какво значи 929 млрд. лв. разплащания - ръст на икономиката или инфлация

Няколко положителни новини съдържат отчетените от БНБ данни за рекордния обем пари, преминал през платежните системи през 2018 г. Както “24 часа” съобщи, през миналата година разплащанията между компаниите и хората са достигнали 929 милиарда лева. За сравнение - през 2017 г. през същата система са били обработени 702,6 млрд., а през 2016 г.

Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г. историческата комисия от Р Македония се съгласи, че в историята от преди повече от 1000 г. цар Самуил е бил легитимен представител на Българското царство.

Трябва ли да те наказват, ако издърпаш ухото на детето?

Законът да не прескача граници в отношенията родител - дете   Малко са ви били като малки - това си е фраза, която битува и до днес. Когато се държиш неприлично, когато вършиш необщоприети неща, когато постъпките ти са невъзпитани и неморални, когато ти липсват първите седем години. Универсална е.

Коментар на седмицата №1: Президентът се простреля в рейтинга

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 180 хил. прочитания. Дори на българите, които го харесват, им дойде в повече критиките от сутрин до вечер, дори 5 минути преди полунощ Политикът, който вечно критикува. В този образ се самопостави държавният глава.

Коментар на седмицата №3: От битката Ф-16 срещу “Грипен” печели СССР

Проблемът на сделката са калпавите правила на конкурса от времето на Румен Радев като шеф на ВВС СССР и неговият наследник Русия е единственият печеливш от продължаващите безпочвени спорове дали България да купи изтребители Ф-16 от САЩ, или “Грипен” от Швеция. Защото ще продължи да получава милиони,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber