Не всеки е роден за войник

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6213181 Не всеки е роден за войник Не всеки е роден за войник www.24chasa.bg

Освен големи разходи задължителната военна служба ще доведе до още по-масова емиграция

Сигурен съм, че и министърът на отбраната Красимир Каракачанов като доказан родолюбец, а и останалите поддръжници на редовната военна служба имат най-добри намерения да се осигури адекватна защита на страната ни. Но дали задължителната военна или трудова повинност е възможна?

Да започнем с най-елементарното. България не може да запълни щата на малката си 20-хилядна армия.

Армията ни се състои от 27 000 (72,8 %) човека, които са част от общата бройка на въоръжените сили на България. Като Сухопътните войски наброяват 14 310 души (53%), ВВС - 6750 души (25%), ВМС - 3510 (13%), Съвместното командване (щабно-логистични части) – 2430 души (9%). А сега забележете - вакантните места са около 5500, от които над 1100 – офицери. Над 800 редници напускат на година доброволно. Стартовата заплата на войник е малко над 600 лв., а на офицер – под 1000 лв. Само за сравнение с другата най-изостанала държава в ЕС - началната заплата на румънския редник е 800 евро, т.е. почти 3 пъти по-висока! Бюджетът едва предвижда на година да се назначават до 800 човека в незаетите бройки.

ВВС разполагат с 6 действащи, но морално остарели МиГ-29 без нужната в съвременната отбрана електроника. Няколко модерни вертолета “Кугар”, няколко самолета “Спартан” и няколко морално остарели руски вертолета. Флотът ни е в отчайващо положение, като подарените стари белгийски фрегати и други стари кораби гълтат големи средства за поддръжка и са далеч от възможността да ни осигурят каквато и да е ефективна защита. Сухопътните сили са в още по-тежка ситуация.

Въоръжени сили извън армията са към 10 100 души (27,2%). В този общ кюп на въоръжените сили влизат военните вузове плюс академията, военното разузнаване, военната полиция, ВМА с нейния 3-хиляден персонал, барабар с медсестрите, като военните пациенти на ВМИ са под 10% от общия брой на пациентите ѝ, гвардията с естрадните изпълнители и народните певици, почти негледаната от когото и да е военна телевизия и т.н. Общият им дял е в рамките на 10-12 хил. души. Допълнително се предвиждат и до 3400 доброволни резервисти.

България не може да задели за отбрана дори 2% от БВП. Само за сравнение – преди 1989 г. процентът от БВП, отделян за отбрана, беше в много пъти по-голям през различните периоди.

При това положение, ако се въведе 6-месечна задължителна военна служба дори при 30 хиляди мъже, родени в една година, това ще означава разходите за отбрана да се увеличат почти двойно, защото, макар че на практика няма да има разходи за заплати, ще трябва да се изхарчат огромни суми за въоръжение, за допълнителен брой кадрови военнослужещи офицери и сержанти, евентуално за спални помещения, храна, облекло и т.н. Нещо, което просто няма как да стане.

А запитвали ли сте се какво ще стане с младите хора, които и сега масово емигрират, и то без да ги чака военна служба? Ами те тотално ще се изселят от страната почти всички, ако ще трябва да загубят 6 месеца от най-хубавата си възраст. А нали не мислите, че девойките, останали без мъже, ще останат в България? Това е само по себе си достатъчна причина да не се въвежда задължителна военна служба.

Нека сега да кажа и няколко думи за военната служба. Поначало поддръжниците ѝ са малко хора, които или не са служили, или навремето са завършили главно с връзки Школата за запасни офицери. Което означава, че не са били подложени на издевателствата на старите войници, а втората част от службата си са карали, като са спели в отделни помещения, хранили са се отделно, били са началници и са излизали редовно в отпуск. Достатъчно се е писало за извращенията на старите войници върху новобранците, за да припомням множество нелицеприятни истории. Войниците освен за всичко друго се използваха и за робски труд – нещо неприемливо в една съвременна държава.

Най-новите изследвания по категоричен начин доказват, че основните черти от характера на един човек се формират до 3-ата му година. Дооформянето става до 5-ата и детайли се оформят до 7-ата. Съвсем малко се променя човек през пубертета. Така че това, дето момчето ставало мъж по време на казармата си е един очевиден блъф. Който си беше леке преди казармата – си остана такъв. Който беше мъжко момче преди казармата, и след нея си остана същият.

Просто казармата отне 2 или една година или малко по-малко от най-хубавото време на живота ни. И ни най-малко не способства да заобичаме страната си. Напротив. В живота има достатъчно изпитания и предизвикателства, за да може всеки да прояви и развие качествата си и без да ходи в казармата. Съвсем не всеки е роден за войник.
Има едно интересно нещо и то е за трудовата повинност. Например за тези, които не са завършили 7-и клас до 18 години. За тях ще е чудесно да овладеят професии – било в строителството, било в друго производство, било да се научат даже да работят – дори като общи работници.
Основното образование е задължително и поради това има морално основание държавата да се намеси, за да не станат тези хора престъпници или безработни. Дори такива хора да емигрират в чужбина с цел да избегнат трудовата повинност, това едва ли ще е най-голямата загуба за държавата ни. Но съм сигурен, че депутатите даже и това няма да гласуват, за да не загубят избиратели.
Само на пръв поглед армията ни е малка. В България на 10 000 души се падат 45 военнослужещи, като по този показател в ЕС ни изпреварва само Гърция със 119 военни. За Австрия, която е с близо по численост население до България – 12. Затова пък средствата, които България отделя за издръжката на един военнослужещ, са многократно по-ниски от средното за ЕС. Страната харчи 23 524 евро за един военнослужещ годишно, а Австрия - 245 962 евро.

След като армията ни не е малка, нека забравим за 5-те хиляди незаети бройки, да окомплектоваме подразделенията в армията с наличния персонал. И да ги задържим, като им дадем достойни заплати. Съвременната война се решава със съвременна техника. Вместо пари за зле подготвени и немотивирани войници, които няма да ни защитят, да осигурим средства за мотивирани войници, въоръжени със съвременна техника. Нека стабилно да не харчим по-малко от 2% от БВП за отбрана. Нека помислим за възстановяване на ракетните ни войски, чиито остатъци, които разполагаха и с бойни глави, с лека ръка доунищожихме по времето на правителството на царя. България може да бъде пазена от мотивирани, добре подготвени, отдадени на професията си военни, разполагащи със съвременно оръжие. Другите приказки са за електората.
България има един голям резерв от въоръжени хора. МВР е с общ щатен брой 61 170, вкл. и жандармерия, полиция, Гранична полиция и прочее, ДАНС – около 3000 офицери и сержанти, Главна дирекция “Охрана” към МП – 1462 офицери и сержанти, НРС – щат към 2000 офицери и сержанти, НСО - с щат над 1200 офицери и сержанти, Държавна агенция “Технически операции” (или ДАТО) - около 500 души.

Увеличаващ се брой в общински полицаи и охрана, 118 000 ловци със забележителен оръжеен арсенал, а също и 138 хил. частни лица и охранители, законно въоръжени с пистолети, револвери и доста автоматично оръжие (за охранителите), като малко над 75 хил. от тях са бившите военни и служители на МВР. Общо около 327 000 въоръжени хора не се включват във въоръжените сили на България. Това е един отличен резерв в случай, че се случи най-лошото.

 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо отношенията на Русия с Г-7 рухнаха

Тази седмица държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще посети Франция, за да присъства на срещата на върха на Г-7. Въпреки това, вместо да планира срещите си със световните лидери в югозападния френски курорт Биариц, американският лидер се съсредоточи върху страна, която няма да бъде представена на форума

Къде са лидерите? И защо не искат столицата?

В политиката битка не се пропуска. Ако вярваш, че предлагаш добър продукт, излизаш Нормално ли е някой, когото хората не разпознават, като го видят на улицата или по телевизията, да очаква, че ще бъде избран за кмет на столицата? Да, съгласна съм, че право да се кандидатира има всеки български гражданин, навършил 18 г

Тръмп е продукт на нарцистична медийна епоха

Неотдавна гледах телевизионния дебат от 1980 г. между тогавашния президент демократ Джими Картър и републиканския му съперник и бивш губернатор на Калифорния Роналд Рейгън. От дистанцията на времето този дебат впечатлява, не заради някакви запомнящи се крилати фрази (рейгъновото "Хайде пак почнахте" почти не се класира), а заради тон и съдържание

Адв. Иван Тодоров: При убийствата по особено мъчителен или жесток начин да е необходимо съгласие на прокурора за съкратено съдебно следствие

Няма съмнение, че убиец, който е убил по особено жесток и мъчителен начин и изнасилил жена, а още повече дете, заслужава възможно най-тежкото наказание. А ако убиецът е рецидивист, това показва и безнадеждността на превъзпитанието в затвора. Важен въпрос е дали в подобни случаи да се допуска така нареченото съкратено съдебно следствие.

Днес Кристин. А вчера Виктория, Мирослава, Вероника... Още колко убийци ще помилваме?

Ако започна да пиша с какви глупости се занимават българските депутати, това със сигурност ще е най-дългият и забавен текст в живота ми. Любимото ми е как приемат някакъв закон и после го поправят 50 пъти, като първият поправителен идва месец-два след като са го гласували в пленарната зала. Разбира се, няма да крия, фаворит ми е изборният закон

Как можех да направя един измамник политически герой

Технологията на разбунване на либералните духове във фейсбук Представете си малка павирана уличка в широкия център на София в късния следобед, тишина, коли минават все по-рядко, няколко жени пушат и бърборят пред фризьорски салон и козметично студио. По тротоара точно срещу нашия вход върви отблъскваща фигура - двуметров мъж с огромен корем,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Защо коренякът софиянец хем е антикомунист, хем има носталгия по комунизма

Страда дълбоко, без да си признава, по онова време, което покрай жителството го даряваше с признание за неговата “изключителност” Коренякът софиянец, обикновено с корен, не по-дълбок от този на хортензия или мъх, има един особен и тежък шизофренен комплекс - скрита много по-дълбоко от корена му носталгия по комунизма,

Убийството на Кристин: след две присъди - още по-голяма жестокост

Как затворът да променя насилниците, не да ги ожесточава Според прокуратурата заподозреният за убийство Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания за изнасилването и убийството по особено жесток и мъчителен начин на Кристин. Което заедно с другите известни обстоятелства в досъдебното производство прави Мартин почти сигурен извършител.

Защо рокът губи избори

И защо балканската музика ги печели Най-новото проучване на “Тренд” показва, че която политическа сила разчита на рок концертите, няма голям шанс да бие на изборите у нас. В бъдеще шансът още ще се спихва, тъй като младите хора до 30 г. си падат по чалгата, наречена попфолк. А между балканската чалга и американския рок зее пропаст,

Тръмп размахва чука на санкциите, експерти се чудят до какво ще доведе това

Да я наречем дипломация на принудата. Администрацията на Тръмп агресивно прилага икономически санкции като първостепенен инструмент във външната политика до степен, невиждана от десетилетия, или дори може би никога досега. Мнозина изказват съмнения за резултатите, макар че чиновниците настояват, че наказанията постигат целите си.

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber