Нашият Ноев ковчег

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6199537 Нашият Ноев ковчег Нашият Ноев ковчег www.24chasa.bg

Парадоксите на това да се трудиш в България

“ТРУД е наший Ноевий ковчег.” Така е определил труда Иван Вазов в своето стихотворение “Да работим”. Няма да затъвам в тривиални размишления как трудът е направил от маймуната човек. Или как мързелът може да превърне човека в нещо по-лошо от маймуна. Понякога човек се прави на маймуна, само и само да си намери работа или да се задържи на нея.

Трудовият пазар в България е нещо, което никога няма да разбера. За момента говоря. За последния четвърт век. Преди го знаехме - абсурд е да не работиш, назначаваха те, щеш - не щеш. Срещу колко - друг въпрос. Познавах един, който беше не по огромно негово желание влят в трудовия колектив на завода за алуминиеви отливки в Плевен. Като леяр, без да е учил за това.

Ама беше усвоил занаята до степен да го понася и да се разписва на ведомост срещу 500-600 лева месечно. През 1984 г. Сега не знам дали този завод работи изобщо и какви са заплатите там. Не съм ТРЗ. Но ако са пак 500-600 лв.,

едва ли това е за

хвърляне на

шапки

Безработицата отдавна се шири по нашите земи.

От друга страна, работодатели се оплакват, че не могат да намерят работници. Причината? Разликата между 500 лв. преди 30 г. и 500 лв. сега е огромна.

Но винаги съм задавала въпроса: А без хич?! По-добре ли е да лежиш, загледан в тавана, разсъждавайки над мизерното си битие, вместо да се чупиш от работа срещу мизерна сума? Екзистенциално го докарвам това питане.

Имаме прекрасни млади специалисти, които и тук биха си намерили работа, но не срещу такова заплащане, каквото ще получат навън. И терминал-2 пращи по шевовете. Узрели ли сме да приемем действителността, или да я променим? То какво ли пък зависи от нас, ще кажете. Аслъ. Както виждате, предизборни обещания, дал Господ, следизборни изпълнения - йок.

Международният празник на труда отмина, не че сме го празнували освен с тридневната почивка, та да си отдъхнем не от много работа, а от много мислене. Защото, като почиваме, какво да му мислим, освен за отдиха по родните места или някъде из Гръцко.

Открай време се говори за пословичното българско трудолюбие. И да,

аз не смятам, че

нашият народ е

мързелив

Трудим се като пчелички, едно време на “частното” за сметка на трудовия колектив, където се разписвахме на ведомост, сега на село или на вилата, защото нямаме ведомост. Лафът “Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя” май все още е в сила. За робите на труда, както се пее в една първомайска песен.

Всъщност всеки е роб на труда си. Така е редно да бъде. Повтарям - на труда си, не на началника, собственика, големия бос или борда на директорите. Така е на теория. На практика е друго. Защото е обидно да работиш за подигравателните 500 лева, а от екрана да ти каканижат, че тези пари са си пари.

Да, бе, джобните за деня на повечето от тия, дето се опитват да ни го вменяват. Голям процент от българския народ

живее под прага

на бедността

Това е статистика. Също статистика е, че голям процент от този народ си пожелава за Коледа на първо място ра-бо-та. Не ферари с цвят червен, не бяла спретната къщурка на три ката, не да спечелят от тотото, не околосветски пътешествия или филмова звезда в леглото, а работа, труд, бачкане. Парадокс? Не бих казала.

Повечето от хората искат работа с достойно заплащане. Което е много трудно осъществимо дори за Дядо Коледа.

Хиляди хора работят при идиотски условия. Но продължават да работят. Най-малкото защото имат да получават 3-5-8 заплати, неизплатени навреме. И се надяват да ги получат. Изработили са ги. В повечето случаи тези забавяния даже не са по причина на гадния капиталист работодател, който размахва камшика над отрудения пролетариат. Има едно нещо, което се нарича междуфирмени задължения и то е бездънна пропаст.

А Вазов реди, че “Труд! Спасеньето от робство там е, идеал е той на новий свет.” И е прав, как да го оспориш? Трябва да работим. Дали с ръцете или с ума, ама не може иначе.

Само че горе по злачните върхове на държавната власт също трябва да се работи. Много здраво. С мисъл и в перспектива. Залудо работи, залудо не стой е поговорка, в която има много мъдрост.

Обаче акцентът в нея пада не на залудо, а на работи. Аз съм от тъпите трудещи се - предпочитам да работя, пък каквото сабя покаже. По-добре е, отколкото да лежа и да чакам да дойдат с бъклица и дрян бодри работодатели, та да ме калесат с едни 3000 лв. заплата. Щото вероятността да ги дочакам клони към огромна кръгла нула. Съответно и доходите ми са със същата стойност.

Предпочитам честно да си изкарам 28 или 32 лв., отколкото да седя и да се жалвам как заслужавам десетократно повече.

Трудът е песен, казват, само че много фалшиво я докарват, защото тонът, който ни задават, е грешен. И все пак им играем по свирката. Не знам докога. Не знам докъде. Е, като не знаеш, що даваш акъл? Не давам акъл, трудя се. Дай, Боже, всекиму труд, който заслужава и доволство от него. Някой ден, някой ден... Преди потопа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Антиваксърите ходят по плоската Земя и ги е страх да не паднат от ръба

“Преди 1500 години всеки е знаел, че Земята е центърът на Вселената. Преди 500 години всеки е знаел, че Земята е плоска. А преди 15 минути ти мислеше, че хората сме сами на тази планета. Представи си какво ще знаеш утре.” Репликата е произнесена от агент Кей (Томи Лий Джоунс) към неговото протеже Джей (Уил Смит) в хитовия филм от 1997 г.

Кой ви излъга, че Радев искал президентска република?

Хубаво е, че е изровил томахавката. Но дали е истина НЕ ЗНАМ с какво президентът чак толкова разлая кучетата, но важното е купон да става. Я си представете какво отчетно слово щеше да произнесе Цецка Цачева, ако беше станала президент – щеше да приспи целия Балкански полуостров! Представете си театър без диалог,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber