Султанът и “фашистка Европа”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6171519 Султанът и “фашистка Европа” Султанът и “фашистка Европа” www.24chasa.bg

Турските граждани далеч не са единодушни по промените, които Ердоган цели с референдума

ОТНОШЕНИЯТА между Европа и Турция преминават през остра криза след поредицата от разменени обвинения и рестриктивни действия. Тяхната първопричина е реакцията на няколко западноевропейски държави на пропагандните кампании на Анкара сред турските общности в тях. Целта на въпросния ажиотаж е да бъдат накарани турските гастарбайтери да гласуват в полза на предлаганите на предстоящия референдум промени в основния закон на Турция.

Прозрачната цел на Ердоган с вербалните си нападки срещу европейски държави е да разпали националистически чувства сред сънародниците си на европейска земя, което да му позволи

да се докопа

до неограничена

власт Същевременно европейските политици са наясно с разширяващия се разлом сред турското общество. С мерките по ограничаване на пропагандата на Ердоган на своя територия те целят да избегнат привнасянето на турските политически проблеми в държавите си. Такъв проблем е засилването на турското самосъзнание на онези граждани на европейски държави, които притежават двойно гражданство, а това на свой ред би довело до компрометиране на тяхното интегриране в европейския контекст.

Друг проблем е самият пренос на турските политически разломи сред въпросните общности в Европа, засягащи фундаментални въпроси като правата на човека и четирите свободи на ЕС, отношението по кюрдския въпрос, както и полярните позиции по самия референдум.

Както е известно, чрез предложените промени в конституцията Ердоган цели разширяване правомощията си и превръщането на Турция в президентска република. Турските граждани далеч не са единодушни по този въпрос. Засилват се опасенията сред различните крила на опозицията в тази страна от призрака на бъдещата диктатура, особено след осуетяването на режисирания военен преврат от юли миналата година, последван от репресии и налагането на извънредно положение със съответните ограничения върху гражданските свободи. Така че Ердоган

силно се нуждае

от гласовете на

5-те милиона

турци,

живеещи в западноевропейските държави. Три милиона от тях обитават Германия, като половината от “германските турци” подкрепиха партията на Ердоган в парламентарните избори от 2015 г.

В сегашната криза в отношенията между Турция и ЕС Ердоган прибегна до обичайните си заплахи за използване на “картата на бежанците”. По думите на турския външен министър, Анкара обмисля възможна ревизия на “договора за бежанците”. Самият Ердоган обаче добре разбира, че този път тези заплахи звучат кухо, тъй като междувременно Европа съумя да затвори границите си и да засили контрола върху тях, ликвидирайки голяма част от инфраструктурата, използвана от трафикантите на хора през външните граници на ЕС. Наред с това в Европа бяха приети нови закони, с които се

забранява

нелегалните

имигранти да

пребивават

в съответните държави и се прилагат по-строги критерии за предоставянето на легален статут. Освен това самите кандидат-имигранти все по-добре разбират, че илюзиите за бягство в земния рай са нереализируеми.

За Ердоган сегашните обвинения срещу Европа не са прецедент. Така през април 2015 г., когато се навършиха 100 г. от арменския геноцид, Европейският парламент прие резолюция, в която се призовава Турция да признае геноцида от османските власти, довел до изтребването на около милион и половина арменци. В навечерието на тогавашните дебати в Европарламента Ердоган заяви: “Каквото и решение да бъде взето по т.нар. арменски геноцид, то ще влезе в едното ухо и ще излезе от другото.” Тогава турското външно министерство заяви, че Европарламентът се е опозорил и че това е проява на “вербален и религиозен екстремизъм”.

Днес Ердоган също се опитва да експлоатира различията си с европейските страни, за да възпламени религиозните и националистически емоции на своите сънародници. Затова той обяви наложените ограничения от Холандия за

“враждебни

на исляма”

и заяви, че те изразяват ислямофобски настроения, като по такъв начин разкриват истинския лик на Запада.

Не на последно място, Европа е обвинена и за враждебно отношение към самите турци. Най-парадоксалното е, че Турция използва като претекст мерките на холандските власти, за да се обяви в подкрепа на демокрацията и правата на човека, при положение че тези ценности бяха потъпкани в самата Турция след неуспешния преврат.

Нека припомним, че репресиите в тази страна обхванаха хиляди граждани, обвинени в причастност към преврата. Същевременно продължи провалената политика на Анкара по кюрдския въпрос, довела до гражданска война в Югоизточна Турция. Към това трябва да добавим и скандалната роля на Турция в подкрепа на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак, както и за провала на политическия процес в Либия чрез подкрепа за крайните ислямистки групировки в тази държава и тяхното въоръжаване и финансиране, с което бе нанесен удар върху избраното правителство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber