Султанът и “фашистка Европа”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6171519 Султанът и “фашистка Европа” Султанът и “фашистка Европа” www.24chasa.bg

Турските граждани далеч не са единодушни по промените, които Ердоган цели с референдума

ОТНОШЕНИЯТА между Европа и Турция преминават през остра криза след поредицата от разменени обвинения и рестриктивни действия. Тяхната първопричина е реакцията на няколко западноевропейски държави на пропагандните кампании на Анкара сред турските общности в тях. Целта на въпросния ажиотаж е да бъдат накарани турските гастарбайтери да гласуват в полза на предлаганите на предстоящия референдум промени в основния закон на Турция.

Прозрачната цел на Ердоган с вербалните си нападки срещу европейски държави е да разпали националистически чувства сред сънародниците си на европейска земя, което да му позволи

да се докопа

до неограничена

власт Същевременно европейските политици са наясно с разширяващия се разлом сред турското общество. С мерките по ограничаване на пропагандата на Ердоган на своя територия те целят да избегнат привнасянето на турските политически проблеми в държавите си. Такъв проблем е засилването на турското самосъзнание на онези граждани на европейски държави, които притежават двойно гражданство, а това на свой ред би довело до компрометиране на тяхното интегриране в европейския контекст.

Друг проблем е самият пренос на турските политически разломи сред въпросните общности в Европа, засягащи фундаментални въпроси като правата на човека и четирите свободи на ЕС, отношението по кюрдския въпрос, както и полярните позиции по самия референдум.

Както е известно, чрез предложените промени в конституцията Ердоган цели разширяване правомощията си и превръщането на Турция в президентска република. Турските граждани далеч не са единодушни по този въпрос. Засилват се опасенията сред различните крила на опозицията в тази страна от призрака на бъдещата диктатура, особено след осуетяването на режисирания военен преврат от юли миналата година, последван от репресии и налагането на извънредно положение със съответните ограничения върху гражданските свободи. Така че Ердоган

силно се нуждае

от гласовете на

5-те милиона

турци,

живеещи в западноевропейските държави. Три милиона от тях обитават Германия, като половината от “германските турци” подкрепиха партията на Ердоган в парламентарните избори от 2015 г.

В сегашната криза в отношенията между Турция и ЕС Ердоган прибегна до обичайните си заплахи за използване на “картата на бежанците”. По думите на турския външен министър, Анкара обмисля възможна ревизия на “договора за бежанците”. Самият Ердоган обаче добре разбира, че този път тези заплахи звучат кухо, тъй като междувременно Европа съумя да затвори границите си и да засили контрола върху тях, ликвидирайки голяма част от инфраструктурата, използвана от трафикантите на хора през външните граници на ЕС. Наред с това в Европа бяха приети нови закони, с които се

забранява

нелегалните

имигранти да

пребивават

в съответните държави и се прилагат по-строги критерии за предоставянето на легален статут. Освен това самите кандидат-имигранти все по-добре разбират, че илюзиите за бягство в земния рай са нереализируеми.

За Ердоган сегашните обвинения срещу Европа не са прецедент. Така през април 2015 г., когато се навършиха 100 г. от арменския геноцид, Европейският парламент прие резолюция, в която се призовава Турция да признае геноцида от османските власти, довел до изтребването на около милион и половина арменци. В навечерието на тогавашните дебати в Европарламента Ердоган заяви: “Каквото и решение да бъде взето по т.нар. арменски геноцид, то ще влезе в едното ухо и ще излезе от другото.” Тогава турското външно министерство заяви, че Европарламентът се е опозорил и че това е проява на “вербален и религиозен екстремизъм”.

Днес Ердоган също се опитва да експлоатира различията си с европейските страни, за да възпламени религиозните и националистически емоции на своите сънародници. Затова той обяви наложените ограничения от Холандия за

“враждебни

на исляма”

и заяви, че те изразяват ислямофобски настроения, като по такъв начин разкриват истинския лик на Запада.

Не на последно място, Европа е обвинена и за враждебно отношение към самите турци. Най-парадоксалното е, че Турция използва като претекст мерките на холандските власти, за да се обяви в подкрепа на демокрацията и правата на човека, при положение че тези ценности бяха потъпкани в самата Турция след неуспешния преврат.

Нека припомним, че репресиите в тази страна обхванаха хиляди граждани, обвинени в причастност към преврата. Същевременно продължи провалената политика на Анкара по кюрдския въпрос, довела до гражданска война в Югоизточна Турция. Към това трябва да добавим и скандалната роля на Турция в подкрепа на “Ислямска държава” в Сирия и Ирак, както и за провала на политическия процес в Либия чрез подкрепа за крайните ислямистки групировки в тази държава и тяхното въоръжаване и финансиране, с което бе нанесен удар върху избраното правителство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Светият синод: Защитата на детските права не означава омаловажаване на семейството

В проекта за национална стратегия за детето липсват мерки за превенция на киберзависимост и информационна безопасност* СВЕТИЯТ синод подкрепя инициативата на Министерския съвет на България чрез усилията на експертите от Държавната агенция за закрила на детето да се разработи, предложи за обществено обсъждане и приеме от държавните институции

Коментар на седмицата №2 Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 78 хил. прочитания. Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората.

Аз, циганинът, чужд на вас и... на себе си

Ще дойде и този ден, в който няма да гледаме само етикета, но ще четем и дребните букви на съдържанието ЧУЖДОСТТА няма почивен ден - тя е неуморима. Броди от ранни зори до късни нощи, също като нас, хората. Не спирам да мисля за това как Бог ни е сътворил по свой образ и подобие, а ние сме си толкова чужди един на друг.

Трябва да има публична информация за биологичното разнообразие

Държавата трябва да има открита общодостъпна информационна система Становище, внесено от автора в МОСВ по публикувания на 07.01.2019 г. на интернет страницата на МОСВ проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). 1. По отношение на необходимостта от промяна в ЗБР През 2017 г.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Кой ви излъга, че Радев искал президентска република?

Хубаво е, че е изровил томахавката. Но дали е истина НЕ ЗНАМ с какво президентът чак толкова разлая кучетата, но важното е купон да става. Я си представете какво отчетно слово щеше да произнесе Цецка Цачева, ако беше станала президент – щеше да приспи целия Балкански полуостров! Представете си театър без диалог,

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber