Хензел и Гретел от Вълчан дол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167369 Хензел и Гретел от Вълчан дол Хензел и Гретел от Вълчан дол www.24chasa.bg

Има начин да се помогне на Лили и Митко да живеят нормален живот, само с кампании не става

ПОРЕДНИЯТ вариант на страшните приказки от братя Грим е ужасен. Истински хорър на живо. Ние го гледаме, но нашенските Хензел и Гретел, Митко и Лили от с. Вълчан дол, Смолянско, го живеят като ежедневие. Ще кажете, че този паралел не е точен. Много си е точен даже. Хензел и Гретел в оригинала са заведени от баща си в гората и оставени там на произвола на съдбата, защо? Защото семейството е бедно и не може да ги изхранва. Лили и Митко са изоставени в човешката джунгла, на добрите сърца човешки в училището, където учат. Баща им е на легло след няколко инсулта и се нуждае от смяна на тазобедрената става. Той даже в гората не може да ги заведе, ако сметне, че дивите животни ще са по-милостиви към децата от държавните мъже и жени. И вероятно ще е съвсем прав.

Лили и Митко са поредният случай, който ни разплаква, умилява и възмущава. Ще съберем дрешки, маратонки, тетрадки и консерви и... ще си измием ръцете. Дрешките на Лили и Митко ще окъсеят, маратонките ще започнат да им стискат, тетрадките ще бъдат изписани, а консервите - изядени. Нова благотворителна акция няма да има, защото ще се появи следващият ужас, хорър, трилър. С други герои. Защото Лили и Митко са върхът на айсберга. По една случайност техният случай стана достояние на половин България. Колко още такива има, е неизвестно. Статистиката за бедните е само в проценти, там поименно не се работи. А всеки процент, всяка единичка е една човешка съдба. Страшна като тази на братчето и сестричето. Знам ви аргументите, минаха ми и на мен през главата, на всеки средноинтелигентен човек ще минат. Защо са допуснали тези баща и майка да се стигне до мизерията, сграбчила тях и децата им. Не ги съдя, просто питам. Семейството живее с някакви смешни пари от детските и социалните помощи. Обидни пари. Помагат съселяните, доколкото могат, защото районът е беден. И почти обезлюден. Защо е така обезлюден бе, джанъм? Директорката казва, че преди (кога преди, не питайте, ясно е) в училището са учили по над сто деца, сега са трийсетина с тенденция към закриване на учебното заведение.

То училища у нас се закриват непрекъснато, села се затриват, за хората - да не говорим. От жълтите павета, каза един добър мой познат, тези неща не се виждат.

Ако не сте разбрали, упреквам не жълтите павета, а стъпващите гордо по тях народни избраници. Хвърлям ръкавица на някоя от частните клиники - вземете го този болен човек, погрижете се, направете му едно дарение като му смените ставата. И тази майка, дето в лекарски кабинет не е стъпвала в живота си, а явно има заболяване, вземете я, прегледайте я, дайте акъл как да се лекува. Една верига аптеки (няма продуктово позициониране!) толкоз ли не може да осигурява редовно необходимите медикаменти, бе? След като районът в Смолянско трайно и методично обезлюдява, не може да няма изоставени къщи, направете нещо, съселяни, съграждани на съселяните, местни управи и неместни бизнесмени, настанете семейството в прилично жилище, не че децата не са свикнали да си мият зъбките в училището. Няма начин да няма начин. С кампании не става. Така само запушваме пробойните до следващата вълна. Тоест преливаме от пусто в празно. За мен това е начинът - снемане на анамнеза и лекуване на миазмата. Обясних как може да стане. Може някой да намери по-добро решение, смятам, че и моето върши работа. Ако от тези, които изброих, поне един реши да помогне наистина. Не за да го покажат по телевизора. И нека се разберем - една много голяма статистическа група от българското население е заведена (сетете се по волята на коя мащеха) насред тъмната страшна гора. И се лута из нея, а трохите за намиране на път към по-добро са изкълвани. Не питайте от кого. И ще ми разправяте, че приказките на братя Грим не били за деца!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber