Кой с кои министерства какво може да направи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6167352 Кой с кои министерства какво може да направи Кой с кои министерства какво може да направи www.24chasa.bg

Колко тежат различните ресори

Вече се очерта, че ГЕРБ иска да задържи с голяма степен на сигурност следните министерства: финансите, МВР, регионалното развитие, здравеопазването, транспорта, външните работи и най-вероятно – и правосъдието. ГЕРБ сигурно ще продължи да управлява и европейските пари. Най-голямата партия ще държи и на земеделието, където се постигнаха успехи при предишното ѝ правителство. ГЕРБ най-вероятно ще иска да задържи и образованието, защото едно от основните предизборни обещания е

да се повишат

съществено

учителските

заплати

Но там все пак може да се търси някакво разделяне на управлението с патриотите. Вероятно Бойко Борисов ще държи и на министерството на младежта и спорта.

Вероятно патриотите ще получат отбраната, опазването на околната среда, енергетиката, икономиката, културата. За енергетиката, изглежда, ще има трудни преговори с ГЕРБ кой да е министър. Твърди се, че има вероятност патриотите да получат вицепремиерско място без ресор. Не са много вероятни, но е възможно да се направят преговори за туризма и даже за правосъдието. Всъщност в България постът на министър-председателя плюс министерствата на финансите, на вътрешните работи и на регионалното развитие имат

по-голяма

важност от

всички други

министерства,

взети заедно

Неколкократно в “24 часа” преди години писах за необходимостта да се обособят министерства на енергетиката и на туризма. ГЕРБ правилно ги отделиха в отделни министерства и това доведе до положителни резултати. Но има логика “младежта” да се извади от министерството на спорта и да отиде в министерството на образованието. Спортът е за всички възрасти. А професионалният спорт, изискващ най-сериозно държавно финансиране, е само за малка част от младите хора. Докато образованието и младежта са неделимо свързани.

Вероятно Борисов ще гласува пак нарастващо доверие на нежната половина сред министрите. Жените средностатистически са и по-лоялната част от човечеството.

Въпросът е какво трябва спешно да се промени в държавната политика и в законите, за да се доближим до цивилизованите европейски държави. Темповете ни на развитие се подобриха през 2016 г. и сме втори след Румъния. Това е безспорен успех. Но те са недостатъчни за най-слабо развитата държава в съюза. Естествено, че в образованието е крайно време да се вдигнат съществено заплатите на учителите. Но по-важно е да се въведе много по-голяма обвързаност с резултатите от труда им, а не всички учители да получават приблизително еднакво. Крайно време е да се сложи край на използването на много учебници по един предмет. Така се намалява и качеството, а и се генерира неконтролируема корупция сред директорите, които на практика решават кой учебник да се използва. В здравеопазването няма да се спре източването на пари от здравната каса, докато тя на практика представлява един държавен орган. За да се следи как се харчат парите от здравни осигуровки, трябва да има само

три частни

здравни каси,

отговарящи на високи критерии, които ще си следят как се харчи всяка стотинка. Работещите в държавната здравна каса няма как да имат това за цел. Цените на мобилните телефони рязко паднаха, когато се появи и третият мобилен оператор. Дотогава бяха най-високите в Европа. Ако правителството го е страх да отиде към утвърдените в света пазарни механизми в здравеопазването, по-добре да върне стария модел, където държавата контролира всичко и няма здравна каса. За 12 г. парите за здравеопазване са нараснали в пъти, а качеството - не. Просто парите се точат. Време е да се въведе електронната здравна карта, електронното досие на всеки пациент и електронната рецепта. Софтуер по света има колкото искате и даже могат да ни го подарят.

Не знам защо в България се счита, че повечето на брой полицаи вършат повече работа. Работа върши добре платеният и добре екипиран полицай, който може да ползва и добра експертиза. Нужни са и много повече камери за наблюдение. България е на едно от първите места в Европа и по брой полицаи, и по брой охранители на човек от населението. Ефективно ще е тези охранители да имат повече правомощия, когато трябва да защитят от посегателство охраняваното от тях имущество. А не да не смеят да използват ефективни средства за защита.

Що се отнася до малките населени места – естествено, трябва да се засили полицейското присъствие. Но е блъф как може да се осигури полицай във всяко село и паланка. Там следва да се мисли за внимателен подбор по точни критерии за организиране на доброволни отряди, които да се занимават с охраната и на хората, и на имуществото.
Една от първите стъпки на новото правителство би трябвало да е намаляването на задушаващата бизнеса административна тежест. Кога реално и осезателно ще се ограничи броят на разрешителните режими? Да откриеш даже малък завод, все още е ходене по мъките, свързано с безкрайно бавене и изнудване.

Защо например в икономическата зона около Пловдив се инвестира толкова много. Ами защото хората са направили организация да се справят с цялата бюрокрация и да дадат на инвеститорите бърз положителен резултат. Ами нека държавата да вземе мерки това да стане навсякъде. Има много начини за това. Най-лесният е за много от разрешенията за бизнеса да се въведе по много по-ефективен начин мълчаливото съгласие, т.е. непроизнасянето в срок на администрацията да означава, че е удовлетворила искането на бизнеса. То и сега има такава възможност за лицензионните режими. Но тя се реализира по толкова сложен начин, че на практика не се използва. Поради това нека в министерството на правосъдието да помислят спешно за промени в АПК и да не разчитат, че държавните служители ще им свършат работата. Съвсем невинаги е подходящо забавата на администрацията да се счита за мълчаливо съгласие. Поради това спешно е необходимо при забавяне на администрацията да следват големи глоби.
Необходимо е да се прояви воля за намаляване поне на корупцията в средните ешелони на администрацията до приемливи нива. Не може инспектори в ХЕИ масово срещу примерно 250 лв. да спират да тормозят примерно едно малко кафене. Не е никаква опасност за депутатите и другите висши служители да се приеме вкараният още в миналия парламент законопроект, който
премахва
провокацията
към подкуп като
престъпление
и допуска да се използват агенти под прикритие. Комисията за борба с корупцията го одобри и нещата спряха дотам. Агентите под прикритие са ефективни само при средните и ниските нива на администрацията.
Спешни са промените в НПК. Безумно е съдът да връща по няколко пъти делата на прокуратурата и така да изтичат давностните срокове. Съдът трябва да правораздава, а не да върши основна работа на една от страните по делото. Едновременно с това следва да се уреди, че повишаването на магистратите ще зависи изцяло от обективен критерий – процент и брой на потвърдените дела от горната инстанция за съдиите, и процент и брой на спечелените дела за прокурорите, които се занимават с определен вид престъпления.
Задръстването на съдебната система с дела отчайва и инвеститорите, и гражданите. Достъпът до върховните съдилища на всеки, без сериозни критерии за такъв достъп, води на практика до съществена липса на правосъдие. Защото един задръстен от дела върховен съд не може да уеднакви практиката си и така за гражданите и организациите е вероятно да не получат справедливо правосъдие. Върховните съдилища трябва да имат много повече време за тълкувателни решения. Сега и двете страни по едно дело могат да си намерят съдебни решения в тяхна полза по почти всички казуси, където няма тълкувателни решения. На кого му е необходим такъв безпрепятствен достъп до противоречиво правосъдие, си остава дълбока тайна. А чуждите инвеститори избягват държави, където не може да разчиташ на правосъдие.
Не знам кога най-после ще се появят смели законодатели и ВСС, които да реорганизират съдилищата така, че да намалее натоварването в тези от тях, които са най-задръстени с дела. Прокуратурата, подкрепена от КС, вече направи сериозна крачка напред в тази насока.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Кристина Кръстева: Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

Свидетелства за цинизма

Мемоарите на Командира осветяват лошия хороскоп на цялата политическа класа Mиналата седмица българите се тълпяха по различни поводи: в Габрово вдигаха протести срещу циганите, в “Лидл” се редяха за кайма смес по 3 лева пакета, на “Позитано” 20 Нинова зрелищно наказа Станишев, подменяйки го с бившата му,

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат. От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус.

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Мистерията на българското население

Кога паднахме под 7 милиона? Свидетели сме на голяма национална мистерия - кога точно българското население падна под 7 милиона? Някои са убедени, че това е станало още при царя. Според брояча на ООН то се случи през юни миналата година. Онзи ден обаче Националният статистически институт (НСИ) излезе с най-новите демографски данни и се оказва,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

“24 часа” в 250 акции за 28 години: за по-добро образование, за живота на пътя, за бизнес и общините

Вестникът организира най-честната класация от 2003 г. - на достойните българи. Излъчва кои у нас са най-добрите лекари и най-талантливите и умни деца Надали има друга българска медия с толкова обществено значими инициативи през годините, както това прави “24 часа”, който вече стана на 28 години. Вестникът организира десетки кръгли маси,

Иво Христов още ли работи в президентството?

Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи президентът Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена! Вярно, не пуска Сергей Станишев в заветния списък, пък макар и 17-и, ама я виж - вкарала е професора,

Дано “Св. Ал. Невски” никога не гори, Дядо Добри бе най-щедрият му дарител

В последните 10-ина години французите преживяха какво ли не – като минем през серията кървави терористични атаки и стигнем до пожара в “Нотър Дам”. Винаги обаче впечатляваше тяхната реакция на нещастията. Сплотени, ангажирани, съпричастни. В сърцето на голямата драма, до близките на жертвите. Мислещи. Недопускащи ответни изстъпления.

Другарят Си става новият Голям приятел

Инвестиция в АЕЦ “Белене” и китайски финансов хъб в София са новите големи цели на правителството Само китайците да научат европейските правила В София по традиция с голямо вълнение се чакат три посещения - на руския президент Владимир Путин, на американския (който и да е той) и на папата. България обаче усърдно се готви да посрещне нов голям

Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е най-демократичната партия. Преди ден го доказа за пореден път - ври, кипи, бунтува се, но накрая изненадва всички, и най-вече лидера,

Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии

Европейският подход: със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет, с етичния изкуствен интелект “За целия свят Европа е люлката на културните и обществените ценности. Самите европейци обаче не вярват на това богатство, способно да застане в основата на “европейската мечта”.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber