Не популизъм, а прагматични решения за софиянци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6165471 Не популизъм, а прагматични решения за софиянци Не популизъм, а прагматични решения за софиянци www.24chasa.bg
Не популизъм, а прагматични решения за софиянци


Редно ли е да се търсят решения в полза само на шепа протестиращи, дори когато инвеститорът е напълно изряден

ЕДВА ли някой би оспорил, че София е град, който постоянно се развива. Положителните промени са факт, видим за всички. София е и градът с може би най-активните жители. За съжаление обаче, в последните месеци протестите на гражданите - най-често срещу застрояването в кварталите, все по-често са или провокирани, или възсядани от политици с явни политически цели.

Няма спор, че ръководството на Столичната община трябва да се вслушва в исканията на гражданите. Дали обаче това трябва да става на всяка цена - дори когато е в разрез със законно протекли процедури? Редно ли е да се търсят винаги решения в полза единствено на шепа протестиращи дори когато поредният инвеститор е напълно изряден и е спазил всички законови разпоредби? Налагането и спазването на върховенството на закона е от ключово значение за инвестиционния климат във всяка една държава.

За съжаление, както се случва винаги, крайната сметка се плаща от нас, данъкоплатците, а не от заинтересования политик X, нито от протестиращите. Подобно развитие е напълно реалистично с проекта “Гранд Каньон” на турската инвестиционна компания “Гаранти Коза”. Източници, близки до компанията, вече заявиха, че “Гаранти Коза” обмисля оттеглянето си от България, тъй като са изключително разочаровани от бюрокрацията и отношението към тях от страна на администрацията в последните седмици.

Нещо повече - обсъжда се завеждането на искове за милиони в европейски съдилища, включително срещу общински длъжностни лица.

Инвестиционният проект е най-големият в жк “Младост” в момента - на стойност 200 млн. евро. Освен жилища, хотел (от световната веригата “Суисотел”) и търговски център инвеститорът иска да направи и благоустроен градски парк (11 дка) за живеещите наоколо.

Въпреки че по закон има право да поиска изграждане на част от довеждащата инфраструктура и още куп привилегии, дружеството не го прави. Инвеститорът иска само едно - бързо обслужване от съответните държавни и общински институции, както всъщност е предвидено по закон. Вместо това обаче група протестиращи са на път да спрат целия проект.

Нека продължа с примерите, защото казусът с “Гранд Каньон”, за съжаление, далеч не е единствен.

В район “Младост” са блокирани проектите и на едни от най-големите и уважавани български и чуждестранни строителни компании. При това не става дума само за издаване на нови разрешения за строеж, блокирана е работата и по вече започнати обекти.

В резултат хаосът е пълен - част от компаниите вече са завели съдебни искове за нанесени финансови щети. Предприемачите са продали част от жилищата “на зелено” и ако не ги завършат в съответните срокове, ще дължат обезщетения на купувачите. Междувременно недоволни собственици на имоти в район “Младост” се обединиха в инициативен комитет, който скоро ще прерасне в неправителствена организация. От края на ноември до днес общината в “Младост” на практика не работи с бизнеса. Блокирани са всички преписки, които се отнасят към строително-инвестиционния процес - изменения на влезлите в сила устройствени планове, както и одобряването на нови такива, издаване на визи за проучване и проектиране, издаване на разрешения за строеж, откриване на строителни площадки.

От комитета обясниха, че са подали сигнали в полицията и прокуратурата за това, че неизвестни лица влизат в имотите им, събарят оградите, лягат пред багерите, подават фалшиви сигнали на тел. 112 и се стремят по всякакъв начин да саботират строителството. И това се случва, въпреки че инвеститорите имат разрешения за строеж, за които са платили необходимите такси, въпреки че плащат данъци на Столичната община за парцелите и въпреки че не искат да направят нищо извън параметрите, установени в нормативната уредба.

Конкретно в “Младост” инвестициите са блокирани най-вече от действията и бездействието едновременно на новия кмет и нежеланието му да се съобрази със законовата рамка. Няма обяснение защо новата администрация ненужно бави и разиграва строителните предприемачи. Единични проблемни случаи в района се представят като масова практика и така се манипулира общественото мнение - внушава се, че едва ли не всички строително-инвестиционни проекти в “Младост” са незаконни. Подобно поведение и непрофесионално отношение към бизнеса показва само едно - новата администрация няма капацитет и желание да изпълнява определените си от закона задължения.

Прецедентите в район “Младост” за спиране на напълно законосъобразни строежи в последната една година, за съжаление, водят до влошаване на инвестиционния климат и в други общини.

На политически рекет замирисват и поредните протести на родители срещу инвестиционен проект в двора на 139-о училище в район “Лозенец”, където в резултат на протестите беше спрян целият проект.

Припомням, че преди около два месеца родители излязоха на протест и събраха подписка заради строеж на жилищна кооперация в непосредствена близост до столичното 139-о ОУ “Захарий Круша”. Въпреки че инвеститорът е купил терена по съвсем законен начин от предишния му собственик, реакцията на Столичната община беше да спре проекта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е особено чувствителна към проблемите на училищата. Затова и неколкократно заяви, че ще се съобрази с исканията на протестиращите. Теренът обаче е частна собственост от 1996 г. и цената му е приблизително 5 млн. лева.

Ремонтът на сградата, която училището иска да преустрои, ще струва не по-малко от 2,5 млн. лева. Тези средства обаче не са предвидени в бюджета за 2017 г., което означава, че училището няма да може да се възползва от придобитата собственост още поне 5 години. Същевременно запазването на спорната сграда няма да увеличи двора на училището и тя ще продължи да го засенчва. Като добавим и факта, че за 6,5 млн. лева може да се построи изцяло ново училище, сами преценете кое е по-разумното и прагматично решение.

Още повече че има квартали в София, в които училищата имат много по-голяма нужда от ремонт. За тях също трябва да бъдат отделени средства от общинския бюджет.

Каква ще е реакцията на другите училища в столицата, ако само едно училище получи сумата от 6,5 млн. лева? Подобно решение няма да е нито справедливо, нито икономически обосновано.

* Авторът е от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Филип Димитров

Коментар на седмицата №2- Филип Димитров: Да се твърди, че последните 10 г. са изгубени, е не просто лъжа, обидно е (Видео)

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 185 000 прочитания. Неуспелите приписват неуспеха си на държавата, на системата и на лошите хора Като се махнат тези, от чужбина ли ще внасяме политици? Или от съседна галактика? Смешно е да се твърди

Стефан Цанев

Стефан Цанев: Протестът отблъсква интелектуалците

В България има нужда от нова лява партия, смята писателят Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург

Председателят на ММА-федерацията Станислав Недков - Стъки

Станислав Недков-Стъки: Ало, Банов! Защо Бабикян не е в регистъра на медиите

"АЛО, БАНОВ! Ало, Стъки съм! Май не се чуваме добре! Регистърът още не е готов! Министър Банов, имахте достатъчно време, почти 2 години, за да разберете, че подходът Ви за “стимулиране” на неизрядните собственици на фалшиви сайтове води до още по-голяма анархия в тиражирането на жълти новини". Това написа във фейсбук Станислав Недков-Стъки

Любен Дилов-син

Любен Дилов-син: Христо. Non omnis moriar (Не всичко умира)

В края на седмицата съвпадат европейският ден на езиците и световният ден на контрацепцията. Думата ми е, че чрез езиците могат да се направят много неща, но не може да се забременее. Ще ми се да поговорим за езика, в който сме се потопили напоследък и който все пак забременява, или поне обременява. Забременява в „тъмна утроба“ с „вековната злоба

Голямата подмяна, за която работи Русия

Голямата подмяна, за която работи Русия

Политиката на Кремъл към България си поставя две цели, облечени в камуфлажа на русофилството. А в България сантиментът по Русия е силен. На тази емоционална основа пред очите ни става извращаване на историята и подмяна. В навечерието на 22 септември, когато се чества независимостта на България, лидерът на „Русофили” Николай Малинов произведе

Престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед с американския президент Доналд Тръмп

Мохамед бин Зайед – близкоизточният Метерних

Чрез мирното споразумение с Израел и изграждането на съвременна държава престолонаследникът на ОАЕ се бори с ислямисткия джихадизъм За него казват, че никога не закъснява за срещи. А също, че е най-богатият човек в света, контролиращ бюджет от 1,3 трилиона долара. Следи за добрата си физическа форма и често обсъжда със събеседниците си

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Симеон Сакскобургготски

Сакскобургготски: Обединени можем да постигнем далеч повече, отколкото разединени

Симеон Сакскобургготски разпространи своя позиция в навечерието на утрешния празник 22 септември - Ден на Независимостта на България. Ето пълния текст: "В навечерието на 22 септември, тази толкова значима дата – обявяването на Независимостта на България, с което страната става суверенен, самостоятелен и равноправен субект в международните

Филип Димитров

Филип Димитров: Да се твърди, че последните 10 г. са изгубени, е не просто лъжа, обидно е (Видео)

Неуспелите приписват неуспеха си на държавата, на системата и на лошите хора Като се махнат тези, от чужбина ли ще внасяме политици? Или от съседна галактика? Смешно е да се твърди, че пресата у нас не е свободна и изпълнителната власт й нарежда нещо Срещу България се води яростна кампания, че не се прилага върховенството на правото - това е в

Кой ще управлява след изборите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Кой ще управлява след изборите - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо. "Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж останалите карикатури

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов: Самозванци яхнаха енергията на младите хора

Прави чест в цялата тази почти всенародна тишина поведението на Станислав Недков - Стъки Диалогът, който е много необходим във всяко демократично общество, се води със страна, която има ясни искания и позиции, за да може да се намерят допирните точки и компромисите, които да решат всеки проблем. Енергията на младите хора

Журналистите в приземието - сбъдната мечта на всяка власт (Видео)

Журналистите в приземието - сбъдната мечта на всяка власт (Видео)

Работих в сградата на Народното събрание в продължение на 15 години - или 6 парламентарни мандата. През по-голямата част от времето като политически репортер на вестник "24 часа". Днес съм доволна, че си тръгнах от тази сграда, преди депутатите окончателно да си тръгнат от нея. Защо? Вижте и чуйте в Завещание на седмицата с Калина Влайкова

Коронавирусната пандемия затруднява работата на журналистите

Коронавирусната пандемия затруднява работата на журналистите

Коронавирусната пандемия ограничи достъпа на журналисти до много събития и ценни данни, в някои случаи дори стана причина за цензура и заплахи, отслабвайки още малко обезкървения вече печат. Оредяха присъствените пресконференции, по-малко въпроси се задават предварително, понякога въпроси изобщо няма, а искания за сведения остават без отговор

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber