Не популизъм, а прагматични решения за софиянци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6165471 Не популизъм, а прагматични решения за софиянци Не популизъм, а прагматични решения за софиянци www.24chasa.bg


Редно ли е да се търсят решения в полза само на шепа протестиращи, дори когато инвеститорът е напълно изряден

ЕДВА ли някой би оспорил, че София е град, който постоянно се развива. Положителните промени са факт, видим за всички. София е и градът с може би най-активните жители. За съжаление обаче, в последните месеци протестите на гражданите - най-често срещу застрояването в кварталите, все по-често са или провокирани, или възсядани от политици с явни политически цели.

Няма спор, че ръководството на Столичната община трябва да се вслушва в исканията на гражданите. Дали обаче това трябва да става на всяка цена - дори когато е в разрез със законно протекли процедури? Редно ли е да се търсят винаги решения в полза единствено на шепа протестиращи дори когато поредният инвеститор е напълно изряден и е спазил всички законови разпоредби? Налагането и спазването на върховенството на закона е от ключово значение за инвестиционния климат във всяка една държава.

За съжаление, както се случва винаги, крайната сметка се плаща от нас, данъкоплатците, а не от заинтересования политик X, нито от протестиращите. Подобно развитие е напълно реалистично с проекта “Гранд Каньон” на турската инвестиционна компания “Гаранти Коза”. Източници, близки до компанията, вече заявиха, че “Гаранти Коза” обмисля оттеглянето си от България, тъй като са изключително разочаровани от бюрокрацията и отношението към тях от страна на администрацията в последните седмици.

Нещо повече - обсъжда се завеждането на искове за милиони в европейски съдилища, включително срещу общински длъжностни лица.

Инвестиционният проект е най-големият в жк “Младост” в момента - на стойност 200 млн. евро. Освен жилища, хотел (от световната веригата “Суисотел”) и търговски център инвеститорът иска да направи и благоустроен градски парк (11 дка) за живеещите наоколо.

Въпреки че по закон има право да поиска изграждане на част от довеждащата инфраструктура и още куп привилегии, дружеството не го прави. Инвеститорът иска само едно - бързо обслужване от съответните държавни и общински институции, както всъщност е предвидено по закон. Вместо това обаче група протестиращи са на път да спрат целия проект.

Нека продължа с примерите, защото казусът с “Гранд Каньон”, за съжаление, далеч не е единствен.

В район “Младост” са блокирани проектите и на едни от най-големите и уважавани български и чуждестранни строителни компании. При това не става дума само за издаване на нови разрешения за строеж, блокирана е работата и по вече започнати обекти.

В резултат хаосът е пълен - част от компаниите вече са завели съдебни искове за нанесени финансови щети. Предприемачите са продали част от жилищата “на зелено” и ако не ги завършат в съответните срокове, ще дължат обезщетения на купувачите. Междувременно недоволни собственици на имоти в район “Младост” се обединиха в инициативен комитет, който скоро ще прерасне в неправителствена организация. От края на ноември до днес общината в “Младост” на практика не работи с бизнеса. Блокирани са всички преписки, които се отнасят към строително-инвестиционния процес - изменения на влезлите в сила устройствени планове, както и одобряването на нови такива, издаване на визи за проучване и проектиране, издаване на разрешения за строеж, откриване на строителни площадки.

От комитета обясниха, че са подали сигнали в полицията и прокуратурата за това, че неизвестни лица влизат в имотите им, събарят оградите, лягат пред багерите, подават фалшиви сигнали на тел. 112 и се стремят по всякакъв начин да саботират строителството. И това се случва, въпреки че инвеститорите имат разрешения за строеж, за които са платили необходимите такси, въпреки че плащат данъци на Столичната община за парцелите и въпреки че не искат да направят нищо извън параметрите, установени в нормативната уредба.

Конкретно в “Младост” инвестициите са блокирани най-вече от действията и бездействието едновременно на новия кмет и нежеланието му да се съобрази със законовата рамка. Няма обяснение защо новата администрация ненужно бави и разиграва строителните предприемачи. Единични проблемни случаи в района се представят като масова практика и така се манипулира общественото мнение - внушава се, че едва ли не всички строително-инвестиционни проекти в “Младост” са незаконни. Подобно поведение и непрофесионално отношение към бизнеса показва само едно - новата администрация няма капацитет и желание да изпълнява определените си от закона задължения.

Прецедентите в район “Младост” за спиране на напълно законосъобразни строежи в последната една година, за съжаление, водят до влошаване на инвестиционния климат и в други общини.

На политически рекет замирисват и поредните протести на родители срещу инвестиционен проект в двора на 139-о училище в район “Лозенец”, където в резултат на протестите беше спрян целият проект.

Припомням, че преди около два месеца родители излязоха на протест и събраха подписка заради строеж на жилищна кооперация в непосредствена близост до столичното 139-о ОУ “Захарий Круша”. Въпреки че инвеститорът е купил терена по съвсем законен начин от предишния му собственик, реакцията на Столичната община беше да спре проекта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е особено чувствителна към проблемите на училищата. Затова и неколкократно заяви, че ще се съобрази с исканията на протестиращите. Теренът обаче е частна собственост от 1996 г. и цената му е приблизително 5 млн. лева.

Ремонтът на сградата, която училището иска да преустрои, ще струва не по-малко от 2,5 млн. лева. Тези средства обаче не са предвидени в бюджета за 2017 г., което означава, че училището няма да може да се възползва от придобитата собственост още поне 5 години. Същевременно запазването на спорната сграда няма да увеличи двора на училището и тя ще продължи да го засенчва. Като добавим и факта, че за 6,5 млн. лева може да се построи изцяло ново училище, сами преценете кое е по-разумното и прагматично решение.

Още повече че има квартали в София, в които училищата имат много по-голяма нужда от ремонт. За тях също трябва да бъдат отделени средства от общинския бюджет.

Каква ще е реакцията на другите училища в столицата, ако само едно училище получи сумата от 6,5 млн. лева? Подобно решение няма да е нито справедливо, нито икономически обосновано.

* Авторът е от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Бедни ми Башар, кой си ти, че ще правиш студентска телевизия - я в казана!

ЯН ЯНЕВ* Една еротична рекламна закачка вдигна такъв шум в държавата, че заглуши клаксоните за скъпия бензин. А истината е, че в България е дяволски трудно да имаш идеи и някой да ти даде шанс да ги осъществиш Едно закачливо, леко еротично видео, с което актьорът Башар Рахал приканва студенти да се явят на кастинг за телевизия Алма Матер,

Защо градовете по света се отказват от олимпиади?

Олимпийските игри се смятат за най-ярките спортни състезания на планетата. Те привличат милионна публика и вниманието на световните медии, без да споменаваме рекламата и правата за излъчване. Затова когато жителите на канадския град Калгари гласуваха на референдум дали да кандидатстват за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г.

Накарайте ги да вдигнат заплатите

Протестите не стихват въпреки оставката на Симеонов, енергията идва от гнева срещу егоизма на богатите За да се справи с кризата, Борисов трябва да накара частния сектор да вдигне заплатите. Двата формални повода за протестите - оставката на Валери Симеонов и намаляването на цената на бензина, са решени.

Коментар на седмицата №2: Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Патриотични приказки: Трите прасенца в Гората на чудесата

Продължаваме пренаписването на европейски приказки в български патриотичен стил, за да възпитаме едно родолюбиво поколение и да спасим българщината от европейското мислене и култура. След Пепеляшка, Снежанка, Хензел и Гретел, дойде ред и на най-българските герои: трите прасенца. Имало едно време една стара свиня,

Таяни поздрави "Кмет на годината"

Председателят на Европейския парламент поздрави конкурса "Кмет на годината". Ето какво написа той: Уважаеми кметове, уважаеми приятели, искаше ми се да съм сред вас тази вечер, за да ви кажа лично колко съм привързан към България и че имам отлични впечатления от всичките си посещения в страната. България се развива,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Вилнеене на мутри няма как да мине за граждански протест

Вилнеене на мутри, превозвани от квадратни джипове "Мерцедес" с руски номера няма как да мине за граждански протест. Моите уважения към всички, които имат кауза, за която протестират - майки с деца, еколози, граждани, които не смятат, че при монопол на горивата има пазар на горива. Но не с тези мутри начело!

Президентството: Името на летище София - след становище от комисия

От екипа на Румен Радев отговориха на 2 въпроса на “24 часа” след започналата дискусия дали аерогарата да носи името на Желю Желев Летище София да бъде кръстено на първия демократично избран президент Желю Желев. Това поискаха интелектуалци и бивши сини депутати, които внесоха петиция до президента Румен Радев.

Защо втори жълт картон за Нинова не става червен автоматично

“Дума” се оказа единствената удобна и обединяваща кауза за аморфната вътрешна опозиция Въпреки че недоволните от лидерката вече имат мнозинство в Националния съвет,  конгресът няма как да я свали преди изборите Голям жълт картон получи Корнелия Нинова тази неделя. Червеният пленум я бламира за партийния вестник “Дума” и макар никой да не постави

Президентска психоанализа - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Овчаров към Нинова и БСП: Ако се заровим в междуличностни войни, ще гледаме "Отмъщението на ситите"

Разбиващо слово на Румен Овчаров взриви пленума на БСП в неделя и стана причина за словесен сблъсък между него и соцлидерката Корнелия Нинова. Повод за острите думи стана съдба на на вестник "Дума" И неговия и.д. главен редактор Йордан Мичев, който в крайна сметка бе отстранен след гласуване от Националния съвет и се оттегли.

Патриотични приказки: Спящата българска красавица

45 години по-късно един принц й разказал за бананите в магазините и тя се събудила Знаете, че българките сме шести по красота света, нали? А българите са четвърти по футбол. Общо сме втори по акъл след евреите и първи сме се сетили да бомбардираме от самолет. Само в едно ни нямаше досега – в разказването на приказки.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber