Не популизъм, а прагматични решения за софиянци

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6165471 Не популизъм, а прагматични решения за софиянци Не популизъм, а прагматични решения за софиянци www.24chasa.bg


Редно ли е да се търсят решения в полза само на шепа протестиращи, дори когато инвеститорът е напълно изряден

ЕДВА ли някой би оспорил, че София е град, който постоянно се развива. Положителните промени са факт, видим за всички. София е и градът с може би най-активните жители. За съжаление обаче, в последните месеци протестите на гражданите - най-често срещу застрояването в кварталите, все по-често са или провокирани, или възсядани от политици с явни политически цели.

Няма спор, че ръководството на Столичната община трябва да се вслушва в исканията на гражданите. Дали обаче това трябва да става на всяка цена - дори когато е в разрез със законно протекли процедури? Редно ли е да се търсят винаги решения в полза единствено на шепа протестиращи дори когато поредният инвеститор е напълно изряден и е спазил всички законови разпоредби? Налагането и спазването на върховенството на закона е от ключово значение за инвестиционния климат във всяка една държава.

За съжаление, както се случва винаги, крайната сметка се плаща от нас, данъкоплатците, а не от заинтересования политик X, нито от протестиращите. Подобно развитие е напълно реалистично с проекта “Гранд Каньон” на турската инвестиционна компания “Гаранти Коза”. Източници, близки до компанията, вече заявиха, че “Гаранти Коза” обмисля оттеглянето си от България, тъй като са изключително разочаровани от бюрокрацията и отношението към тях от страна на администрацията в последните седмици.

Нещо повече - обсъжда се завеждането на искове за милиони в европейски съдилища, включително срещу общински длъжностни лица.

Инвестиционният проект е най-големият в жк “Младост” в момента - на стойност 200 млн. евро. Освен жилища, хотел (от световната веригата “Суисотел”) и търговски център инвеститорът иска да направи и благоустроен градски парк (11 дка) за живеещите наоколо.

Въпреки че по закон има право да поиска изграждане на част от довеждащата инфраструктура и още куп привилегии, дружеството не го прави. Инвеститорът иска само едно - бързо обслужване от съответните държавни и общински институции, както всъщност е предвидено по закон. Вместо това обаче група протестиращи са на път да спрат целия проект.

Нека продължа с примерите, защото казусът с “Гранд Каньон”, за съжаление, далеч не е единствен.

В район “Младост” са блокирани проектите и на едни от най-големите и уважавани български и чуждестранни строителни компании. При това не става дума само за издаване на нови разрешения за строеж, блокирана е работата и по вече започнати обекти.

В резултат хаосът е пълен - част от компаниите вече са завели съдебни искове за нанесени финансови щети. Предприемачите са продали част от жилищата “на зелено” и ако не ги завършат в съответните срокове, ще дължат обезщетения на купувачите. Междувременно недоволни собственици на имоти в район “Младост” се обединиха в инициативен комитет, който скоро ще прерасне в неправителствена организация. От края на ноември до днес общината в “Младост” на практика не работи с бизнеса. Блокирани са всички преписки, които се отнасят към строително-инвестиционния процес - изменения на влезлите в сила устройствени планове, както и одобряването на нови такива, издаване на визи за проучване и проектиране, издаване на разрешения за строеж, откриване на строителни площадки.

От комитета обясниха, че са подали сигнали в полицията и прокуратурата за това, че неизвестни лица влизат в имотите им, събарят оградите, лягат пред багерите, подават фалшиви сигнали на тел. 112 и се стремят по всякакъв начин да саботират строителството. И това се случва, въпреки че инвеститорите имат разрешения за строеж, за които са платили необходимите такси, въпреки че плащат данъци на Столичната община за парцелите и въпреки че не искат да направят нищо извън параметрите, установени в нормативната уредба.

Конкретно в “Младост” инвестициите са блокирани най-вече от действията и бездействието едновременно на новия кмет и нежеланието му да се съобрази със законовата рамка. Няма обяснение защо новата администрация ненужно бави и разиграва строителните предприемачи. Единични проблемни случаи в района се представят като масова практика и така се манипулира общественото мнение - внушава се, че едва ли не всички строително-инвестиционни проекти в “Младост” са незаконни. Подобно поведение и непрофесионално отношение към бизнеса показва само едно - новата администрация няма капацитет и желание да изпълнява определените си от закона задължения.

Прецедентите в район “Младост” за спиране на напълно законосъобразни строежи в последната една година, за съжаление, водят до влошаване на инвестиционния климат и в други общини.

На политически рекет замирисват и поредните протести на родители срещу инвестиционен проект в двора на 139-о училище в район “Лозенец”, където в резултат на протестите беше спрян целият проект.

Припомням, че преди около два месеца родители излязоха на протест и събраха подписка заради строеж на жилищна кооперация в непосредствена близост до столичното 139-о ОУ “Захарий Круша”. Въпреки че инвеститорът е купил терена по съвсем законен начин от предишния му собственик, реакцията на Столичната община беше да спре проекта.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е особено чувствителна към проблемите на училищата. Затова и неколкократно заяви, че ще се съобрази с исканията на протестиращите. Теренът обаче е частна собственост от 1996 г. и цената му е приблизително 5 млн. лева.

Ремонтът на сградата, която училището иска да преустрои, ще струва не по-малко от 2,5 млн. лева. Тези средства обаче не са предвидени в бюджета за 2017 г., което означава, че училището няма да може да се възползва от придобитата собственост още поне 5 години. Същевременно запазването на спорната сграда няма да увеличи двора на училището и тя ще продължи да го засенчва. Като добавим и факта, че за 6,5 млн. лева може да се построи изцяло ново училище, сами преценете кое е по-разумното и прагматично решение.

Още повече че има квартали в София, в които училищата имат много по-голяма нужда от ремонт. За тях също трябва да бъдат отделени средства от общинския бюджет.

Каква ще е реакцията на другите училища в столицата, ако само едно училище получи сумата от 6,5 млн. лева? Подобно решение няма да е нито справедливо, нито икономически обосновано.

* Авторът е от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Дума на седмицата: “Нотр Дам”

Първият камък е поставен през 1163 г. Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век.

Българската следа

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж.

Сергей Станишев: Време е левите да спасят Европа. Отново

Статията на президента на ПЕС Сергей Станишев пред "Обзървър".  Преди по-малко от един човешки живот Старият континент бе в руини. Войната беше опустошила съдби, бъдеще, доверие – между хора и държави. Стотици милиони бяха без дом, а десетки милиони се оказаха бежанци. Цивилизацията изглеждаше на ръба на силите си.

Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат" Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Коментар на седмица №1: Как Сталин спазари 100% руски контрол в България след листчето с тайната му сделка с Чърчил

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 80 500 прочитания. Британският премиер мрази България заради битката при Галиполи. След година Западът получава Гърция в замяна на Източна Европа Изконно правило при нас, историците, е, че “всяко ново е добре забравеното старо”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Коментар на седмицата №3: Президентът Радев бори корупцията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 000 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Как стигнахме американците. Поне по телевизията

Или защо нашите сериали са добри, колкото „Игра на тронове“ Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и сериали, като една част от тях дори стават за гледане. Напоследък се загледах и аз в един от телевизионните сеирали, като мога с ръка на сърце да кажа: Определено те държат в напрежение. Има труп.

Средната класа е под натиск, губи скорост

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката. Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението,

Лозан Панов твърд докрай (18+) - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Хакерски удар дори в една държава ще дискредитира следващия ЕП

Докато се подготвя за вота през май, ЕС е заплашен от кибератаки, и тролове Може да се случи и тук, в Европа. Три години след като руските дезинформационни кампании сринаха доверието в резултата от президентския вот в САЩ през 2016 г. и вероятно повлияха на изхода от гласуването за Брекзит, европейските лидери са обезпокоени,

Преди да лепнете етикета "халтура", погледнете публиката, която идва в залата

Скъпи мои приятели, почитатели, съмишленици! Скъпа моя публика! Отвореното писмо, което тъй пламенно въздигна страстите и вълненията в обществото не се отнася до вас. И то неслучайно е озаглавено НЕПРИЯТЕЛИ МОИ. И надявам се повече обърквания в тая посока да няма… Тъй като наистина объркването в нашата мила татковина все повече се задълбочава,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber