Георги Първанов: АБВ и “Движение 21” ще имат силна група в новия парламент

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6130115 Георги Първанов: АБВ и “Движение 21” ще имат силна група в новия парламент Георги Първанов: АБВ и “Движение 21” ще имат силна група в новия парламент www.24chasa.bg
Георги Първанов: АБВ и “Движение 21” ще имат силна група в новия парламент

Всяка игра с етническата и религиозната проблематика е игра с огъня. Да не забравяме, че изборите ще отминат, но етническият мир трябва да бъде съхранен трайно от търсачи на силни усещания.

При тази тежка конфронтация на всички нива между БСП и ГЕРБ голяма управленска коалиция би била бомба със закъснител, казва президентът (2002-2012) и основател на АБВ

- Г-н Първанов, автобусите от Турция и вотът на изселниците ни там не са за първа година, но досега не е имало предизборна кампания, до такава степен “обсебена” от тази тема. Вие поискахте отзоваването на турския посланик Гьокче. Наследникът ви в АБВ Константин Проданов пък бе по-краен и поиска забраната на ДОСТ. Защо се стигна до такава остра реакция?
- Този път има наистина намеса без прецедент в новата история на България. При това официална Турция залага строго точно на една формация. Така агресивно, настоятелно и безпардонно никога не е правено. Това предполага консолидирана, категорична и рязка българска позиция.
- Поискахте партиите да се обединят в остра позиция. Как си обяснявате мълчанието им?
- Опитах се да прочета внимателно онова, което произтича от “Стратегическа дълбочина” на Давутоглу и ясно изразените претенции.
Това, което
прави сега
Лютви Местан,
е стратегически
плитко,
елементарно провокативно. Всяка игра с етническата и религиозната проблематика е игра с огъня. Да не забравяме, че изборите ще отминат, но етническият мир трябва да бъде съхранен трайно от търсачи на силни усещания. Обезпокоен съм от опитите на политически лидери да заиграват в различни посоки. Едни на база на старото си негативно отношение към ДПС, други - мислейки за следизборните коалиции. Всяка сметка в този момент е недалновидна от гледна точна на националния интерес.
- Служебното правителство е доста предпазливо в позицията си, а премиерът Герджиков предупреди, че трябва да се запазят добросъседските отношения.
- Обезпокоен съм от колебливата реакция на кабинета. По времето, когато бях държавен глава, с Турция имахме не просто добросъседски отношения. Това беше периодът на най-добри отношения, най-интензивен икономически ръст, спокойствие и толерантност в дипломатически план. Време, когато с президента Сезер си общувахме доста често, дори и с Ердоган като премиер. Но тогава нещата стояха на ясен принципен фундамент, основан на ненамесата във вътрешните работи на страната ни. Сега ситуацията е коренно различна.
Естествено, това не е отношение само към България. То е част от антиевропейската политика, която Ердоган провежда. Очевидно той има своите тежки вътрешни проблеми и иска да намери виновника за това, но не смятам, че в лицето на България му се получава.
- Каква трябва да е позицията на България?
- Бяха предприети много сдържани дипломатически мерки по отношение на турския посланик, който отдавна мина всякакви граници на доброто дипломатическо поведение. Привикването на нашия посланик в Анкара също е знак. Но това са плахи знаци на фона на тази радикална ситуация.
Много е важно съвсем категорично да поискаме намеса на европейските ни партньори. Защото в случая става дума за общоевропейска сигурност. Холандия бе предмет на коментари, но България е в по-неизгодна ситуация като гранична на Турция страна. Европа трябва да има консолидирана и много твърда позиция.
- Вследствие на това напрежение между България и Турция, между Анкара и Брюксел, да очакваме ли засилена мигрантска вълна по границата ни?
- Първо, трябва ясно да се каже, че България не дава по никакъв начин основания на Турция да предприеме подобно “наказателно” действие. Ние не сме ги предизвикали, а поддържаме коректни отношения дори в тази ситуация. Така че предприемането на подобни действия би било допълнителна ескалация на напрежението. Ние трябва да променим усилията, да ги интензифицираме - максимална сигурност, засилване на охраната, оградата. Освен това
настоявам да
има съвещание
във формата
на КСНС при
президента -
министрите са налице, а държавният глава може да прецени да покани основни политически сили. На това заседание трябва да се набележат елементи от този план за действие в случай на ескалация, включително да се прецени какви възможности има за транспортирането на тези мигранти и посрещането на проблемите, които носят те със себе си. Важно е да има консолидирана позиция, а президентът е институцията, която може да координира нейното формиране.
- Как оценявате работата на Румен Радев за 2 месеца в президентството?
- Доста кратък срок. Предпазлив е, но и ситуацията е такава. Искам да видя държавният глава още по-твърд и категоричен в много отношения, особено за нашето европейско място. Дебатът за Европа на две скорости изисква твърда българска позиция. Не приемам това деление - клуб на богатите и периферия, която да е виновна за всичко. За да стигнем дотук, виновните са поне в две посоки различни от България. Първо, слабите европейски лидери, които при това се изживяват като ментори. И второ, което е дори основно - огромната и парализирана от гледна точка на ефективност брюкселска бюрокрация. Ако това не се види, Европа ще продължава да затъва при силната конкуренция на САЩ и Китай.
- Отстъпихте крачка назад в партията, но сте много активен в кампанията. Критикуват ли ви хората за решението? И доволен ли сте от наследника си в АБВ Константин Проданов?
- Крачка назад в организационно отношение и две крачки напред, когато става дума за ангажираност и политическа дейност. Сега обикалям повече и хората го виждат. Напротив, промяната се подкрепя, защото беше добре обоснована. И най-важното, защото Коста Проданов стои много силно. Има добър и балансиран екип, който впечатлява. Тази промяна повлия по-скоро положително на кондицията на АБВ и е в правилната посока. Дано да даде добри плодове със силен резултат на тези избори, но със сигурност е за добра перспектива.
- Коалицията между АБВ и партията на Татяна Дончева успешен ход ли е и ще влезе ли тя в парламента?
- Работим изненадващо добре. Имахме различия преди формирането на коалицията, но те бяха преодолени и изгладени. Предизборната ни платформа се подкрепя от всички. На повечето места идеята да се съберем се приема дори възторжено от хората. Всяка от партиите има добавена стойност. И със сигурност ще имаме резултат, приближаващ сбора от резултите ни на предишните парламентарни избори - над 5-6%.
- Каква е прогнозата ви за следващия парламент - колко и кои партии ще влязат?
- Отдавна не споря със социолози, още по-малко пък да им изземвам работата.
Реални шансове
имат 6 до 8
партии,
но как ще се реализират те, зависи от много фактори. Дали ще има манипулации и мачкания, дали ще се разгърне процесът на покупко-продажбата... Зависи и от активността. В новото Народно събрание коалицията ни ще има група от силни личности. Това, което социолозите констатират в последните дни за “АБВ-Движение 21”, освен че със сигурност прескачаме бариерата, е, че имаме голям потенциал и има още какво да мобилизираме. Нашите избиратели са в бойна готовност, остава да натиснем педала.
- Има ли постижима формула за бъдещ кабинет, или да очакваме нови избори наесен?
- Към момента има полюсност. Много е порочен този двуполюсен модел, който ни се налага от дълго време.
Чуват се гласове за голяма коалиция. Предлагал съм го през 2008 г. - коалиция между ГЕРБ и БСП, но при тази тежка конфронтация на всички нива между двете партии в последните години това би било бомба със закъснител. Изглежда нереалистично. Но не бих искал да предполагам нови избори. Ние ще работим против това да се върви към такива, защото бизнесът се изтощи, хората са уморени и обезверени, апатията е тотална. И едни нови избори ще родят кой знае какви политически чудовища.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Арх. Пламен Мирянов: За доброто човек трябва само да запали искрата. После хората с еднакви ценности и идеали се намират

Царят и царицата в началото на януари тази година в “Царска Бистрица”
СНИМКА: ДУШКО ДЕСПОТОВИЧ

Царят и царицата: Децата ни се шегуват, че сме издържали толкова години, защото сме различни

Проф. Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Промени в конституцията не трябва да се правят по хрумвания на някого

Асен Василев
Снимка: Румяна Тонева

Асен Василев: Пикът на инфлацията ще е до април, после се успокоява

Даниел Лорер: Три БГ компании могат да достигнат оценка по 1 млрд. долара до 3 г.

Даниел Лорер: Три БГ компании могат да достигнат оценка по 1 млрд. долара до 3 г.

Иван Стоянов, кмет на район "Източен" в Пловдив

Иван Стоянов: Искаме 120 000 лв., за да бутнем незаконни къщи в “Столипиново"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber