Заслужава ли си да учиш?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6103083 Заслужава ли си да учиш? Заслужава ли си да учиш? www.24chasa.bg

Какво говорят
примерите с
образованието
на Бил Гейтс и
Марк Зукърбърг

В целия свят все повече хора напускат училище, за да се захванат за бизнес. И много от тях успяват в живота. Емблематичните примери са налице и това са може би най-успелите в бизнеса в световен мащаб - Бил Гейтс, Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Тед Търнър, Ларф Лорен, Майкъл Дел, и редица други.

Голяма част от най-добрите програмисти не си правят усилието да завършват висше образование. Ако не си отличен програмист още като ученик, няма как да станеш велик програмист, какъвто и университет да завършиш. Даже Айнщайн е бил добър ученик, но в никакъв случай блестящ. Защо невинаги образованието е определящо? Ами на първо място, ученето не е само в университета. Ученето е и вкъщи, и в началното и средното училище. За да може примерно Бил Гейтс и Марк Зукърбърг да напуснат Харвард, преди това е трябвало да бъдат приети в Харвард. А за това се искат сериозни знания и умствени възможности. Стив Джобс напуска колежа Рийд в Портланд само след един семестър и след това посещава само някои от дисциплините, които смята, че ще са му полезни.

Нека да отбележим, че по-голямата част от най-преуспелите в живота все пак са се дипломирали. Но много от тях твърдят, че това се е дължало на родителите им и на желанието им да завършат започнатото.

Според изследвания на психолози и педагози основните черти на характера се изграждат до 3-годишна възраст. Дооформят се до 5 г., съвсем малко се променят до 7 г. и още по-малко в пубертета. Извън тези възрастови диапазони много трудно се влияе на детето. Всичко, което се учи в детска възраст, остава много по-трайно и прави знанията много по-лесни за боравене в зряла възраст. Ето защо родителите, детегледачките и детските учителки са по-важни от професорите в университета. Колко по-лесно и бързо учи едно дете чужд език, поставено в чуждоезикова среда. И колко години трябват на човек над 15 г., за да достигне близко до това ниво на владеене на езика. И никога няма да го говори със същата лекота. Децата до 1 г., с които не са се занимавали достатъчно възрастните, изостават в развитието си и това много трудно може да бъде наваксано.

Изводът е, че когато човек има природна даденост, когато с него сериозно са се занимавали като дете и е получил добро образование до завършване на гимназията, той има много по-големи шансове за успешно развитие, без оглед на това дали е завършил, или не университет.

Когато обаче човек не е голям талант или не са полагани достатъчно усилия в детството му, завършването на добро висше образование е наложително за постигане на успех.

Същото е и когато се учат специалности, в които информацията от знания е не по-малко важна от комбинативната способност. Такива са медицината, правото, химията, биологията, енергетиката. Ако специализацията е още в гимназията, това би било изключително полезно за развитието на детето като бъдещ специалист.

Затова е много важно да се направят професионални и утвърдени тестове за професионална ориентация възможно по-рано. В Германия се правят още на 10-годишна възраст. И примерно учениците учат подробно естествени науки, ако те ще са основа за бъдещата им работа. Така остава време да се учат и важни за живота неща, вместо да се учи от всички науки по много и накрая нищо да не остава в главата на учениците.

И още нещо. В България поради рязкото спадане на броя на младите хора и съответно на студентите и поради масовото разкриване на университети и специалности, рязко падна равнището на обучение. И в момента за много професии е по-добре да вземеш един ученик примерно от Софийската математическа гимназия и да го обучиш, отколкото от някой съмнителен университет със съмнителна подготовка по специалността.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber