Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6098549 Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори www.24chasa.bg

Неизбежно е, иначе само метачките ще останат в държавата

Най-много обичам, когато политици говорят за образование, сякаш вегани обсъждат достойнствата на виенския шницел. Ходят по телевизиите, за да блеснат, без да ги е грижа, че сриват рейтингите до дъното с говорене на възторжени безсмислици. Продуцентите си ръфат ноктите от яд, докато онези разправят как трябва да се има “в напредвид”, че “това, което имаме като проблем”, е много “сИриозно”.

Айде, на Валери Божинов му е простено за “Малко коте секс има ли?”, човекът е футболист, не е запретнал ръкави да реформира системата. Но броени дни преди разпускането на последното Народно събрание изтъкнат депутат, уж завършил престижен ВУЗ, написа “Закон за съхранението и чистотата при употреба на българския език” с правописни грешки. В краткия текст към мотивите му нито един пълен член не е поставен правилно, “Република България” е с малко “р”, въобще “голям шлем” се постигна в политическото състезание по оправяне на образованието.

И все пак, може да сме прогресивно изпростяваща нация, но не губим оптимизъм. Рано или късно в училищата пак ще се учи, а учителите няма да са с манталитета на метачки. Неизбежно е, иначе само метачките ще останат в държавата. Е, ще минем през кризи, ще има свирки и манифестации по жълтите павета, докато се избистри държавната концепция, но тенденцията е важна, модерно е, Европа го иска, пък и, както каза един водач на листа в предизборната хроника - изпитваме все по-голяма нужда от хора с “вишо” образование.

Когато образованието стане качествено, няма да срещаме родители, които цъкат и се вайкат как така още от предучилищната карат дечицата да четат и пишат ръкописно, че и до 10 да смятат. “Тия луди ли са да ги мъчат, детството им да ограбват? В първи клас какво ще правят?” Ами ще смятат до 100 бе, госпожа, вас като никой не ви е карал да учите, сега къде сте в хранителната верига?

Не са един или двама преподавателите в основните школа, завършили не университет, не дори техникум, а просто курс за 3 месеца. По английски примерно, две нива и готово, преподава на децата чужд език. И като се стигне до неправилните глаголи, госпожата блокира, а децата я замерят с хартиени топчета.

Бабата на един първокласник разказва, че много му върви математиката, тя му помагала и момчето смятало като елка. Само че, когато го питала как е по български език, той само повтарял “Супер” и губел интерес. Жената си мислела, че щом бащата го взема всеки следобед от училище и досега не е получил оплаквания, значи всичко би трябвало да е наред. Но както повечето баби, продукти на по-старите образователни системи, в които смятането и писането вървяха ръка за ръка, тя се изпълнила със съмнения.

Не се стърпяла, скочила в обувките и отишла право при класната. “Как е нашият?”, попитала. “О, той е най-зле от целия клас, не познава буквите, за писане и четене изобщо и дума да не става!”

На бабата ѝ причерняло, потресена, тя задала единствения логичен въпрос: “Защо нищо не сте казали на баща му, той е тук всеки ден?”. Класната я изгледала смаяно, все едно я молят да покаже стойка на ръце, и отвърнала с искрено възмущение: “Щото той не ме е питал.”

Реформирането на образованието, чието и дело да бъде в крайна сметка, ще се състои въпреки своите реформатори, въпреки действащата система и въпреки поколенията, пораснали и изучени в първите двайсетина години от демокрацията, когато за 100 лева се даваха дипломи от техникум. Не можем да очакваме от елит, на чийто махленски фон изпъква “морфичният резонанс” на Лютви Местан, да посрещне с отворени обятия авторитета на високоплатения учител. Баща, който се засилва да бие шамари на даскалица, защото пише двойки на наследника му, никога няма да приеме нуждата от психолози в училище или задължителната литература за лятната ваканция.

Днешната културна общественост не може да си представи съвсем ясно бъдещето, иначе образованието едва ли щеше да е записано като приоритет във всички предизборни програми. Ако реформата започне сега, след още двайсетина години народът ще е достатъчно интелигентен, за да не гласува за хора, които не могат да си завършат изреченията, нито пък ще тачи майсторите, наслагали лампи в тунела “Ечемишка”, като герои на демократичния труд.

Простотията се премахва само с четене, няма друго. През социализма, когато всички ни натискаха да сме всестранно развити и шестица не се пишеше, ако не си изял учебника с кориците, един виден българин, олимпийски шампион, казваше на сина си: “От ядене и от учене няма да те спирам никога!”. А хем беше прост човекът, спортист.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Новата африканска стратегия на Тръмп - контраатака срещу политиката на Китай и Русия

Правителството на президента Доналд Тръмп обяви вчера рязко преразглеждане на стратегията за Африка с цел противопоставяне срещу "хищническите" практики на Китай и Русия, които "преднамерено и агресивно насочват инвестициите си в региона с цел придобиване на конкурентно предимство". Съветникът за националната сигурност Джон Болтън представи новата

Демокрация или икономически ползи - кое е по-важно

Президентът на републиката в периода 2012-2017 отговаря на Георги Марков В своето интервю в “24 часа” от 26 ноември, както и в цялата си кариера на министър и на президент застъпвам тезата, че ЕС е проект за демокрация и мир. И е демократично да се чуят различните мнения, за да може хората сами да направят своя съзнателен избор.

Защо Макрон стана Микрон

Схемата е френска, поуката - общочовешка Бунтът на жълтите жилетки срина френския президент Макрон до 18 процента одобрение, но свободното падане тепърва започва. Преди него Франсоа Оланд стигна до 4 процента. Дали Макрон няма да го докара до 0 (нула)? Нищо чудно. Колкото и да е перфектен, Макрон има един голям фабричен дефект – той не е

Тереза Мей: От защитник на реда и закона до пазител на Брекзит

Тереза Мей се представя като безкомпромисен пазител на "волята на народа", откакто Великобритания гласува за напускане на ЕС през юни 2016 г. и управляващите консерватори я назначиха за премиер месец по-късно. Мей официално беше подкрепила усилията на своя предшественик Дейвид Камерън да задържи Великобритания в ЕС,

Час по-скоро да е готова “Хемус”, щом има пари

Пари за строежа на “Хемус” има - в сряда правителството отпусна 1,35 млрд. за нови 134 км от магистралата. И да - на бялото черно трудно може да се каже - кабинетът спази обещанието си магистралата да бъде изградена. А след като парите вече ги има, то строежът трябва да започне час по-скоро. Защото всички са свидетели какво развитие претърпя

Подкрепата за президента Румен Радев намаля с 4%

l Спря ерозията в електоралния рейтинг на ГЕРБ, на 1,5% пред БСП е l Българите очакват по-добра година Задържане на електоралните нагласи спрямо стойностите през ноември отчита декемврийската вълна на ежемесечното национално представително проучване на изследователски център “Тренд”* по поръчка на “24 часа”.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Право на отговор: Не обжалванията държат армията без храна

По повод публикацията “След 3 г. самозадоволяване армията ще опита да пазарува храна от фермери” в “24 часа” от 10 декември. Причината три години Българската армия да бъде без изпълнител на обществената поръчка за доставка на храна не е в обжалванията на “Панда ИП”, както твърди директорът на дирекция “Отбранителна аквизиция” Иван Пейков.

Защо служителите от държавния сектор в Португалия стачкуват?

Колкото и парадоксално да изглежда, но социалистическото правителство на Португалия, което изпълни обещанието си да сложи край на строгите бюджетни икономии, през декември е изправено от поредица стачки, подхранени от очакванията, които то породи. Учители, железничари, медицински сестри, пожарникари и надзиратели в затвори: списъкът със

Ако задействат процес на импийчмънт срещу Тръмп, демократите може да се окажат най-губещата страна

Дали това е началото на края на президентското управление на Тръмп? В петък федерални прокурори пуснаха две бомби. Първо прокурорът за Южния окръг на Ню Йорк внесе искане за присъда на бившия личен адвокат на президента Тръмп Майкъл Коен, в което заявява като факт, че самият президент е бил замесен в плащане на пари срещу мълчание на две жени,

Опасната игра на Тереза Мей

В опит да оцелее британският премиер срина паунда и продължава напред “Връщайте се, ако желаете, дамите не се връщат.” Това са думи на британския премиер Маргарет Тачър към съпартийците ѝ от Консервативната партия, които се опитват да се противопоставят на плановете ѝ за увеличаване на данъците през 1980 г.

Междинните избори в САЩ - началото на края за Тръмп?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп побърза да обяви победа на произведените в началото на миналия месец междинни избори за Конгрес. Този "алтернативен факт" може би е бил приет от твърдото ядро поддръжници на президента, но нямаше как да прикрие загубата на позиции от републиканците на Тръмп в средата на президентския му мандат,

"Нова Македония": След Атина, и София заплашва и блокира

Дали няколко месеца след подписването на Договора за приятелство и добросъседство между Македония и България двете държави консумират "придобивките от договореното приятелство", пита вестник "Нова Македония" в статия, която е озаглавена "След Атина, и София заплашва и блокира", съобщава БТА. Към този въпрос ни насочват последните "отровни стрели"

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber