Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6098549 Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори Реформата в образованието ще се случи въпреки своите реформатори www.24chasa.bg

Неизбежно е, иначе само метачките ще останат в държавата

Най-много обичам, когато политици говорят за образование, сякаш вегани обсъждат достойнствата на виенския шницел. Ходят по телевизиите, за да блеснат, без да ги е грижа, че сриват рейтингите до дъното с говорене на възторжени безсмислици. Продуцентите си ръфат ноктите от яд, докато онези разправят как трябва да се има “в напредвид”, че “това, което имаме като проблем”, е много “сИриозно”.

Айде, на Валери Божинов му е простено за “Малко коте секс има ли?”, човекът е футболист, не е запретнал ръкави да реформира системата. Но броени дни преди разпускането на последното Народно събрание изтъкнат депутат, уж завършил престижен ВУЗ, написа “Закон за съхранението и чистотата при употреба на българския език” с правописни грешки. В краткия текст към мотивите му нито един пълен член не е поставен правилно, “Република България” е с малко “р”, въобще “голям шлем” се постигна в политическото състезание по оправяне на образованието.

И все пак, може да сме прогресивно изпростяваща нация, но не губим оптимизъм. Рано или късно в училищата пак ще се учи, а учителите няма да са с манталитета на метачки. Неизбежно е, иначе само метачките ще останат в държавата. Е, ще минем през кризи, ще има свирки и манифестации по жълтите павета, докато се избистри държавната концепция, но тенденцията е важна, модерно е, Европа го иска, пък и, както каза един водач на листа в предизборната хроника - изпитваме все по-голяма нужда от хора с “вишо” образование.

Когато образованието стане качествено, няма да срещаме родители, които цъкат и се вайкат как така още от предучилищната карат дечицата да четат и пишат ръкописно, че и до 10 да смятат. “Тия луди ли са да ги мъчат, детството им да ограбват? В първи клас какво ще правят?” Ами ще смятат до 100 бе, госпожа, вас като никой не ви е карал да учите, сега къде сте в хранителната верига?

Не са един или двама преподавателите в основните школа, завършили не университет, не дори техникум, а просто курс за 3 месеца. По английски примерно, две нива и готово, преподава на децата чужд език. И като се стигне до неправилните глаголи, госпожата блокира, а децата я замерят с хартиени топчета.

Бабата на един първокласник разказва, че много му върви математиката, тя му помагала и момчето смятало като елка. Само че, когато го питала как е по български език, той само повтарял “Супер” и губел интерес. Жената си мислела, че щом бащата го взема всеки следобед от училище и досега не е получил оплаквания, значи всичко би трябвало да е наред. Но както повечето баби, продукти на по-старите образователни системи, в които смятането и писането вървяха ръка за ръка, тя се изпълнила със съмнения.

Не се стърпяла, скочила в обувките и отишла право при класната. “Как е нашият?”, попитала. “О, той е най-зле от целия клас, не познава буквите, за писане и четене изобщо и дума да не става!”

На бабата ѝ причерняло, потресена, тя задала единствения логичен въпрос: “Защо нищо не сте казали на баща му, той е тук всеки ден?”. Класната я изгледала смаяно, все едно я молят да покаже стойка на ръце, и отвърнала с искрено възмущение: “Щото той не ме е питал.”

Реформирането на образованието, чието и дело да бъде в крайна сметка, ще се състои въпреки своите реформатори, въпреки действащата система и въпреки поколенията, пораснали и изучени в първите двайсетина години от демокрацията, когато за 100 лева се даваха дипломи от техникум. Не можем да очакваме от елит, на чийто махленски фон изпъква “морфичният резонанс” на Лютви Местан, да посрещне с отворени обятия авторитета на високоплатения учител. Баща, който се засилва да бие шамари на даскалица, защото пише двойки на наследника му, никога няма да приеме нуждата от психолози в училище или задължителната литература за лятната ваканция.

Днешната културна общественост не може да си представи съвсем ясно бъдещето, иначе образованието едва ли щеше да е записано като приоритет във всички предизборни програми. Ако реформата започне сега, след още двайсетина години народът ще е достатъчно интелигентен, за да не гласува за хора, които не могат да си завършат изреченията, нито пък ще тачи майсторите, наслагали лампи в тунела “Ечемишка”, като герои на демократичния труд.

Простотията се премахва само с четене, няма друго. През социализма, когато всички ни натискаха да сме всестранно развити и шестица не се пишеше, ако не си изял учебника с кориците, един виден българин, олимпийски шампион, казваше на сина си: “От ядене и от учене няма да те спирам никога!”. А хем беше прост човекът, спортист.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Помни, че си смъртен (Видео)

Плик, в който да върнат ключовете си - това е последното, което получиха евродепутатите в края на мандата. Намериха и по един кашон, в който да си съберат нещата, освобождавайки кабинета си в Страсбург. Това ми напомня за Древния Рим - за роба, чиято функция е да нашепва на триумфиращия пълководец: “Memento mori” (“Помни, че си смъртен”, от лат.

“Апартаментгейт” качи БСП на косъм пред ГЕРБ за евровота

2 милиона българи сигурни, че ще гласуват, показва проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа” Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП показва новото национално представителното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

Кой ще е победителят? Този, който успее да изкара повече от своите избиратели

Няма нов играч на сцената - а те мотивират негласуващите Няма да сбъркаме, ако кажем, че “Апартаментгейт” е перлата в короната на скандалите от този мандат. От началото на третото правителство на Борисов не минаха много седмици, без общественото мнение да не бъде приковано от поредния скандален казус.

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Какво да правим с проекта България?

Медийна платформа “24 часа” - вестник, сайт и дискусионен клуб, представя идеи на наши съвременници как да променим живота си - днес и в бъдеще Как да променим живота на 7-те милиона, които живеят в тази държава? Какво не ни харесва в проекта България и какво да направим? Коя да е новата национална цел след НАТО и Европейския съюз?

“24 часа” в 250 акции за 28 години: за по-добро образование, за живота на пътя, за бизнес и общините

Вестникът организира най-честната класация от 2003 г. - на достойните българи. Излъчва кои у нас са най-добрите лекари и най-талантливите и умни деца Надали има друга българска медия с толкова обществено значими инициативи през годините, както това прави “24 часа”, който вече стана на 28 години. Вестникът организира десетки кръгли маси,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Иво Христов още ли работи в президентството?

Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи президентът Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена! Вярно, не пуска Сергей Станишев в заветния списък, пък макар и 17-и, ама я виж - вкарала е професора,

Дано “Св. Ал. Невски” никога не гори, Дядо Добри бе най-щедрият му дарител

В последните 10-ина години французите преживяха какво ли не – като минем през серията кървави терористични атаки и стигнем до пожара в “Нотър Дам”. Винаги обаче впечатляваше тяхната реакция на нещастията. Сплотени, ангажирани, съпричастни. В сърцето на голямата драма, до близките на жертвите. Мислещи. Недопускащи ответни изстъпления.

Другарят Си става новият Голям приятел

Инвестиция в АЕЦ “Белене” и китайски финансов хъб в София са новите големи цели на правителството Само китайците да научат европейските правила В София по традиция с голямо вълнение се чакат три посещения - на руския президент Владимир Путин, на американския (който и да е той) и на папата. България обаче усърдно се готви да посрещне нов голям

Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е най-демократичната партия. Преди ден го доказа за пореден път - ври, кипи, бунтува се, но накрая изненадва всички, и най-вече лидера,

Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии

Европейският подход: със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет, с етичния изкуствен интелект “За целия свят Европа е люлката на културните и обществените ценности. Самите европейци обаче не вярват на това богатство, способно да застане в основата на “европейската мечта”.

Новата енергия: По-висок жизнен стандарт и загуба на работни места

Политическите лидери в развитите промишлени страни са все по-обезпокоени от икономическите, социалните и политическите сътресения в резултат на намаляването на традиционния ръчен труд в промишлеността, минното дело и търговията. Глобализацията, търговията, миграцията, възходът на интернет и появата на изкуствения интелект/роботизацията,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber