Калин Славов: Бюлетините да не се броят в секциите - така удряте купувача на гласове

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6098476 Калин Славов: Бюлетините да не се броят в секциите - така удряте купувача на гласове Калин Славов: Бюлетините да не се броят в секциите - така удряте купувача на гласове www.24chasa.bg

Машинно гласуване сега би създало хаос като в “Арена Армеец”, но в цялата страна

На старта на кампанията от 20 кандидата за властта, 7 са представили изборни платформи, 6 споменават корупцията като проблем, а едва 4 посочват мерки за противодействие

Отсъствието на изборен борд и на диалог внушава усещане за задкулисни игри

Не очаквам отмяната на санкцията за негласуване да влияе на избирателната активност, казва изпълнителният директор на "Асоциация прозрачност без граници"

- Г-н Славов, “Асоциация прозрачност без граници” предлага на партиите “17 антикорупционни ангажимента за избори 2017”. Защо? Нямат ли ясни предложения и действия за справянето с този проблем?

- Говоренето за борба с корупцията си остава на декларативно ниво в публичното пространство. Наша проверка на старта на предизборната кампания показа, че от над 20 кандидатиращи се формации за парламентарните избори седем имат официално оповестени предизборни платформи, в 6 от тях се споменава корупцията като проблем и само в четири програми се сочат мерки с някаква степен на конкретност. Дори при тях няма отчетлив и систематичен подход.

Темите за ВСС, гражданския, наказателния процес и антикорупцията са оплетени в кълбо, което не подлежи на развързване. Често се бъркат понятия като “съдебно решение” и “присъда”, срещат се русизми като “тендер” вместо конкурс за възлагане на обществена поръчка. Впечатлението е за набързо нахвърляни и необмислени предложения дори там, където е отделено място на проблема корупция.

- В какво се състои вашето предизвикателство към партиите?

- Искаме да прехвърлим темата за корупцията от полето на общите декларации към терена на конкретното политическо и гражданско действие. Това са 17 конкретни мерки, които призоваваме политическите партии да включат в предизборните си програми. Те третират широкия спектър на антикорупционната проблематика като “мръсните пари” и “черните каси” в политиката, осъществяването на лобизъм на тъмно и без правила, непрозрачните назначения на ключови позиции в институциите, липсата на ефективна защита на тези, които се осмеляват да сигнализират за нередности, злоупотребите с публични средства, които

превърнаха в

мръсни думи “обществени поръчки” и “европейски фондове”. Важното в тази инициатива е, че тя е дългосрочно ориентирана - предвиждаме механизъм ефективно да наблюдаваме и провокираме политическите играчи да отидат отвъд декларативността и като част от новото Народно събрание да приведат в действие предизборните си обещания. С нашата инициатива всеки ще е на ясно кой народен представител или министър е инициирал антикорупционна мярка, застанал е зад нея, или напротив, противопоставил се е и е защитил статуквото.

- Служебният премиер Огнян Герджиков даде идеята за граждански изборен борд, но не стана. Какво би постигнал, ако го имаше?

- Изборният борд винаги е бил място за диалог между изпълнителната власт, гражданското общество и ЦИК. В момента такъв диалог липсва или е задочен чрез медиите, или епистоларен. Нарушава се установена традиция с добри резултати.

От това

само губим

Губят и институциите, които имат задължението да организират изборите по прозрачен и внушаващ доверие начин. Нарушава се силно възможността неправителствените организации - наблюдатели на изборите, да информират гражданите за подготовката им и да оценяват доколко тя е успешна. Отказът от диалог, още повече когато има очевидни организационни трудности, по-скоро внушава усещане за задкулисни решения.

- ЦИК отмени решението за машинно гласуване на този вот. Губим или печелим от това?

- Машинното гласуване не е отменено като възможност в Изборния кодекс. Тя трябва да бъде създадена за гласоподавателя и законът е категоричен, но няма да се състои. Защо? Видя се на практика, че обществената поръчка за доставка на машини бе пусната твърде късно и с нереалистични срокове. Дори единствената фирма, подала оферта, призна това. ЦИК се оправдава с решение на ВАС по съвсем друг повод, с което съдът казва, че действията на ЦИК за подготовка на конкретни избори са действителни само след като изборите са насрочени. Случаят не е такъв.

В ЦИК са длъжни

да изпълнят

изискванията

на кодекса,

който предвижда възможността за машинно гласуване за всички избори, т.е. те е трябвало да осигурят базовата техническа възможност за провеждане на избори по принцип, а не на конкретен избор - могли са да действат и преди това. Законът предвижда едновременната възможност да се гласува и с машини, така, и по традиционния начин. За мен обаче при едновременното прилагане и на двата способа и необходимостта да се отчитат и смесят резултатите от машинното и традиционното гласуване, съчетано с преброяването и на преференции, при нивото на подготовка СИК щеше да създаде хаос, сравним с този на “Арена армеец”, но мултиплициран в национален мащаб. Но липсата на машинно гласуване сама по себе си не може да бъде основание за касиране на вота. Решението на Конституционния съд почива на едно полуискане и затова е полурешение.

- Отпадна и отписването от избирателните списъци като санкция за негласуване. Какъв ще е ефектът?

- Не отпада задължението да се гласува, а се отменя санкцията за това

- хем има

задължение,

хем няма

санкция

Не очаквам това да се отрази на броя на гласуващите съществено. При президентските избори санкцията беше налице, но това практически доведе повече хора до урните. За съжаление, броят на гласувалите има пряко отражение върху тежестта на купения и контролирания вот. Само масовото гласуване може да е отпор на машинациите на партиите по нагласяване на резултатите.

- Има коментари, че по-страшни от невъвеждането на машинно гласуване са неизчистените от фантоми списъци и това, че българите в чужбина са лишени от възможността да гласуват преференциално.

- Наличието на фантоми в списъците дава възможност за включването им в протоколите на СИК като гласували и оттам до манипулации. Разбира се, за да се случи това, трябва практически цялата комисия да участва в такава подправка, а подобна практика е трудна за повсеместно прилагане. За това помага и противоречивата съдебна практика по контрола на дейността на тези комисии.

Липсата на избирателен район “Чужбина” е причина българите зад граница да не може да използват преференции. В момента гласовете се разпределят математически по листите на партиите в страната. Тази постановка категорично противоречи на конституционното изискване избирателното право да бъде с еднаква тежест за всички гласоподаватели.

- От ваше изказване пред една от телевизиите научихме за интересна мярка - изнасяне на преброителните дейности от секциите в циганските гета, където опасностите от търговия с гласове са най-големи. Ще стане ли наистина?

- Такава организация за броене в преброителни центрове в момента няма. Това беше успешен опит на “Асоциация прозрачност без граници” в Бобошево. Оказа се, че грешките при броенето и попълването на протокола бяха незначителни в сравнение с броенето в секциите. Но най-важното е, че с изнасянето на броенето от секциите се прекъсва връзката, която позволява на поръчалия гласове да контролира дали те са подадени така, както той е искал, защото резултатите от 10-15 секции се броят централизирано в преброителния център. Така се обезсмисля практиката да се купуват гласове. Разбира се, ние настояваме за създаването на такива преброителни центрове и повсеместното им използване.

CV

l Роден през 1976 г.

l Завършил право в СУ “Св. Климент Охридски” през 2000 г.

l Асистент по финансово и данъчно право в СУ

l От 2002 до 2010 г. е работил в различни държавни институции

l От 2011 г. е изпълнителен директор на “Асоциация прозрачност без граници”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Проф. Генчо Начев: Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне, казва директорът на УМБАЛ "Света Екатерина" Още 2005 г. можехме да въведем диагностично свързаните групи. Изчисленията тогава показаха, че разходът ще се качи с 50%, и тази стъпка не се предприе

Шефът на Пътна полиция: Заснехме 10 746 шофьори с превишена скорост над 50 км/ч

Издали сме 950 370 акта, фиша и електронни фиша за първите 7 месеца на годината, казва Росен Рапчев - Комисар Рапчев, август месец традиционно е най-тежък откъм катастрофи. Какви мерки вземате това лято? - Не само август, а трите летни месеца – юни, юли и август, са най-натоварени и с най-сериозен пътен травматизъм. 78 са загиналите през август м

Николай Вълканов: За бизнеса е важно да има стабилност в управлението за 4 г. Като правиш 300 млн. лева инвестиции, а се промени рамката, ще настъпи катастрофа

От две години има спад на цените на металите с 30%, въпреки товаинвестираме и увеличаваме заплати, казва председателят на Българската минно-геоложка камара и зам.-председател на КРИБ  Още акценти Слава богу, че правителството на г-н Борисов не се поддаде на спекулативни искания, той обеща, че за целия мандат няма да се увеличат данъците,

Вероника Имова: Методи Лалов трябва да изготви съдебни актове по 111 дела, преди ВСС да приеме оставката му

Важно е имиджът на магистрата да е чист, ако ще става политик, казва членът на Съдийската колегия на ВСС Вероника Имова - Г-жо Имова, след проваленото заседание на Съдийската колегия на ВСС, на което не беше освободен Методи Лалов като съдия, той упрекна кадровия орган и вас персонално, че не му позволявате да подаде оставка,

Нанси Шилър: Дарихме 221 млн. долара в 886 проекта

Повече от половината от тези средства са отпуснати от Фондация “Америка за България” за образование в страната, казва президентът на Фондацията Част от екипа на “Америка за България”, отговарящ за проектите на фондацията заедно с президентката Нанси Шилър, разказват за някои от най-успешните ѝ инициативи

Марта Вачкова: Баща ми страдаше от Митко Бомбата. А аз се радвам, когато ме сочат: Виж, мамо, сестра Жекова!

Актрисата отпразнува 60-ия си юбилей на морето заобиколена от приятели, както в детството си - Г-жо Вачкова, това лято отпразнувахте 60-ия си юбилеен рожден ден на морето, нали така? - Да, като в детството ми. Когато бях малка, винаги прекарвах рождения си ден на морето. От една страна, като ученичка страдах, че не съм със съучениците си

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Асен Александров: Най-сетне на учителя се дава свобода той да е царят в клас, а не учебната програма

Атестирането е добър подход, трябва да се мисли и за стимули на тази база - сега разликата между най-добрия и най-лошия преподавател е до 30 лв. на месец, казва директорът на столичното 51-о средно училище "Елисавета Багряна" - Г-н Александров, защо трябва учителите да бъдат атестирани - за първи път се въвежда редовно оценяване на всеки 4 години

Кирил Добрев: Дребнавостта не отива на БСП и ако нещо е добро за София - като Мая Манолова, няма проблем да го подкрепим

Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП: Само ние имаме вроден инстинкт да оставяме на заден план тяснопартийните си интереси. Изискваме обаче уважение и принципност В тази кампания ще изненадаме избирателя с изцяло ново поколение политици в БСП, готово да влезе сега в местната власт.

Румяна Коларова: Мая Манолова изчаква септемврийската социология и е нервна - името й се коментира прекалено рано

Още акценти от интервюто: Местните избори са вододелът - оттях зависи както бъдещето на ГЕРБ, така и на лидера на БСП Номинациите ще тръгнат след 15 септември. До тогава може да има промяна в нагласите България има нужда от конструктивна лява алтернатива. Иначе дясното ще започне да предлага социалните решения Слави Трифонов е пред

Емил Нешев: Единствени в ЕС сме без хеликоптер линейка, а ни трябват поне 5 за реакция в “златния час”

Още акценти от интервюто: Лятно време спасяването е само на ръце, колата стига, докъдето има път, казва шефът на Планинската спасителна служба Губят се хората, които подценяват планината Само през миналата седмица имахме 10 спасителни акции  Издирването на туристи може да струва и 150 хил. евро Тръгвайте към върховете с уважение и респект В

Николай Димитров: Промените в Несебър са видими и ярки, за мен най-важна е оценката на хората

Не само градът, а и съставните селища са живи и многолюдни, казва кметът на Несебър  Държа на проектите с директно отношение към подобряване на жизнените условия в общината Административното ръководство се старае да предоставя максимално качествени и достъпни услуги независимо от финансовия ресурс - Г-н Димитров,

Таро Коно: България е силен лидер в усилията за просперитет на Балканите

В Черно и Южнокитайско море трябва да се гарантира свобода на корабоплаването и мирно разрешаване на споровете,  казва министърът на външните работи на Япония - Г-н министър, каква е основната цел на посещението ви в България? - За мен е изключително радостно, че имам възможността да посетя България по повод “трите годишнини” в японско-българските

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber