Дълбоката държава ли хапе - конспиративна теория

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6071484 Дълбоката държава ли хапе - конспиративна теория Дълбоката държава ли хапе - конспиративна теория www.24chasa.bg

Кой е сивият кардинал в Америка

Един месец след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп в САЩ светът е по-разделен от всякога. За четири седмици новият “господар на планетата” успя да наруши конституцията, да разпали търговски и дипломатически войни, да се конфронтира с разузнаването, съда, медиите, да предизвика невиждани протести, да изпрати стотици скандални туитове, да назначи половината си фамилия на важни постове, да загуби най-близките си съветници и да събуди съмнение, че не е добре психически. Особено след изявлението му в събота, в което неколкократно заяви, че навсякъде стават ужасни неща, “ето например в Швеция миналата нощ. В Швеция, за бога!”

Какво е станало в Швеция през въпросната нощ? Този въпрос зададоха веднага милиони политици, журналисти, американци, но най-вече шведи. Явно Тръмп е убеден, че в Швеция е имало атентат, а такъв там не е ставал през последните седмици. Изказването му предизвика буря от подигравателни отговори от шведите в туитър. “О, боже, добре, изпих две водки повече, защо е необходимо да го казваш на целия свят? Ай ем СОРИ!”, “Напълно съм съгласен, че това, което стана в Швеция снощи, е нечовешко! Евровизия е против всякакви човешки и природни закони” (въпросната вечер се проведе конкурсът за участник в Евровизия).

“Признавам си, щом се налага. Да, аз бях. Аз изядох сладоледа в хладилника!” Това са само част от забавните отговори в мрежата.

Но не всичко е

толкова забавно. Или?

Дори и този въпрос може да бъде анализиран трудно. Тръмп наистина ли е палячо, или всичко това е поза и той просто иска да обърка противника?

За ставащото в момента битуват основно две теории. Първата може да се разкаже в едно изречение. Властта на най-мощната държава в света попадна в ръцете на човек с ментални проблеми и всички институции на САЩ в момента са впрегнати в това да озаптяват кризите му и да намаляват щетите от приказките му. Другата донякъде се опира на тази, но в нея има повече конспирация и Тръмп не е подценяван въпреки неудачната роля, която изпълнява. Да се спрем на нея.

Проруските медии провидяха в ставащото в САЩ победа на “дълбоката държава и неоконите”. Термините се използват предимно в този спектър от медии и затова звучат непознато. Дълбоката държава е нещо като задкулисието в Америка, а неоконите са неоконсерваторите, на които Тръмп обяви война заедно с либералните демократи. Тоест задкулисието и либералите все пак надвиват Тръмп – това е обяснението им. Не е като да не сме го чували за други държави и други битки срещу либералите. Всъщност, за да се опише по-добре процесът, който започна в САЩ с избирането на Тръмп, вероятно трябва да се абстрахираме от самия Тръмп.

Според повечето наблюдатели всъщност не самият президент, а неговият съветник Стив Банън е в основата на войната срещу всички институции в САЩ. В този смисъл Тръмп не говори щуротии, когато атакува съдиите или медиите, обвинявайки ги в умишлено зли намерения: едните, защото съблюдават разделението на властите и спазването на конституцията, а другите, защото се придържат към фактите. Всъщност новият президент дойде на власт заради обещанието си, че

ще срути системата

Той не нанася малки корекци в грешки на предшествениците си, не прокарва републиканските тези за сметка на тезите на демократите, не представлява една смяна на властта. А наистина революция срещу системата.

Неслучайно сега всички започнаха да изравят от миналото на Стив Банън негови теории, статии и признания, като това, че той е ленинист. 100 години след октомврийската революция в Русия, той иска да направи подобна в Щатите. “Ленин искаше да разруши държавата и това е и моята цел. Искам всичко да се срути, искам да разруша естаблишмънта”, казва той в интервю, дадено през 2013 г.

Това изречение обяснява всичко, извършено от Доналд Тръмп през първия месец от управлението си.

На този фон небивалият хаос, който създават репликите на Тръмп, тоталното объркване дали говори истината, кога говори истината и ще удържи ли обещанието, дадено вчера, изглеждат вече не като лудост, а като добре планирана тактика. И нейната единствена цел е разрушаване на доверието. Пример за това е дори невинното объркване за Швеция. Да, в Швеция наистина не е станало нищо, но наистина ли не е станало нищо?, това започват да се питат хората след подобни изявления, идващи не откъде да е, а от Белия дом.

Заради безумната си административна политика, заради небивалите си външнополитически изказвания Тръмп вече загуби две трети от администрацията на Държавния департамент. Хората просто си тръгнаха, не желаейки да работят в такива условия и с такъв непредвидим човек начело на държавата. Външното министерство на САЩ загуби експерти, градени с десетилетия, то е буквално обезкървено. Първата реакция на всеки анализатор би била: “О, той няма да се справи без експертите.” Дали обаче точно това не е целта? С държавните институции Тръмп и екипът му постъпват точно така, както и с медиите. Обезкървяват ги, внасяйки недоверие. Тръмп остава единствената видима институция. Повтаряйки сто пъти, че той е добрият, а другите са лошите, не малко хора започват да вярват в това. Едва ли някой знае как е изглеждал планът му за разрушаване на институциите в САЩ докрай, защото той срещна сериозен противник в лицето на разузнаването.

Между другото, докато всички в ступор следяха хаоса, предизвикан от изненадващата забрана за влизане на чужденци и бежанци от седем мюсюлмански държави в САЩ, Тръмп смени почти изцяло ръководството на една от най-мощните институции в САЩ. Националният съвет по сигурността. Шефът на тайните служби Дан Коутс, както и най-висшият военен генерал Джоузеф Дънфорд бяха лишени от правото си автоматично да вземат участие във всяко заседание на съвета. На тяхно място влезе – няма да се изненадате, Стив Банън.

Тук обаче – поне така изглежда отстрани, екипът на Тръмп май се блъсна челно във врага. Разузнаването се оказа по-корава ядка, отколкото медиите, съдиите или администрацията. Точно този момент бележи началото на скандалните разкрития около екипа на президента. От този момент насам светът всяка сутрин научава за скандална оставка или уволнение. Тръмп загуби най-важните си хора по-бързо, отколкото някой е предполагал. ФБР разкри премълчани контакти с Русия на съветника по сигурността на Тръмп – Майкъл Флин, и той подаде оставка.

Аферата граничи

с национално

предателство

и надминава в пъти обвиненията срещу Хилари Клинтън, че е използвала личния си имейл за служебна поща. Дни по-късно от номинацията си за министър на труда се отказа друг приближен на президента – Ендрю Паздър, след като на бял свят излезе, че той е ангажирал нелегална имигрантка за чистачка. Около тези скандали се появи и невероятната история за руските проститутки, които практикували “златен дъжд” с Тръмп в леглото на Обамови. Също подадена от разузнаването към медиите. Така и не се разбра вярно ли е това, но както се казва в стария виц, остана едно неприятно чувство. Връзките на Тръмп и екипа му с Кремъл са по-близки, отколкото допуска просто добрата дипломация.

Случващото се прилича на белене на лук – разузнаването сваля от Тръмп люспа по люспа и сякаш отправя предупреждения, че информации има и за самия него.

Вероятно и на това се дължи изненадващата реч на вицепрезидента Майк Пенс на конференцията по сигурността в Мюнхен в събота, в която той за първи път се срещна със свои колеги от цял свят и ги увери, че САЩ подкрепят НАТО и ЕС и няма да променят политиката си. Точно обратното на това, което Тръмп повтаряше месеци наред.

Дали е опит на Пенс да озапти шефа си, дали е част от стратегията за всяване на хаос, или е наистина знак, че институциите успяват да вземат връх в битката? Най-вероятно е последното – малко преди тази реч Доналд Тръмп настоя Русия да върне Крим на Украйна. Пак точно обратното на всичко казвано досега. Наблюдава се рязък отскок от ухажваната Русия и връщане в лоното на старите съюзници. Контролираните от Путин медии реагираха на това с твърдение, че задкулисието побеждава бореца за справеливост Тръмп. Според мен е все още рано да се прогнозира победа. Най-вероятно то просто ще опитва докрай да озапти разрушителната политика на новия президент и ни предстоят нови и нови боксови рундове. Макар че оприличаването на тази битка с боксов мач не е съвсем коректно. Колкото по-дълго трае тя, толкова по-малко вероятно е да има победител въобще. На този етап има два много обезпокояващи въпроса.

Ще се върне ли някога доверието на гражданите – не само в САЩ, но и в целия свят, към демократичните институции, след като те са били оглавявани от човек като Доналд Тръмп?

Редно ли е разузнаването да се намесва в политиката и какво би станало, ако следващия път неговият враг не е един смятан за луд президент?

Дотук е ясно едно. Доналд Тръмп, или по-скоро сивият му кардинал Стив Банън, успя – подкопа основите на света такъв, какъвто го познаваме. Битката за изграждане на доверие тепърва ще се води.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

“Файненшъл таймс”: Кристалина Георгиева – упорита и откровена

Има проницателен политически инстинкт и способност да постига консенсус Кристалина Георгиева има необикновено ясен спомен къде и кога открива първата си банкова сметка, пише в анализ “Файненшъл таймс”. Било е през 1987 г., Георгиева е била на 34 г. и току-що е пристигнала като научен сътрудник в Лондонското училище по икономика от родната си

За бедните - не през пенсиите, а чрез социално подпомагане: плюсове и минуси

Общините трябва да започнат да доставят услуги за най-бедните и самотни възрастни Идеята на ВМРО да се отпуска държавна помощ за най-бедните пенсионери, която да допълва и изравнява размера на техните пенсии с прага на бедност, заслужава внимание. Защото, забележете, за разлика от друг път, когато направо се отива на предложение “Увеличете им

Кои производства скочиха и кои се свиха най-много у нас за 10 г.

Заетите в отрасъла на облеклата и обувките намаляха с 1/3 3,5 пъти увеличение на оборотите при производството на велосипеди Новите центрове на експорта - Пловдив, София-област, Стара Загора, Сливен, Габрово Протича дълбока трансформация на българската икономика. В десетилетието след глобалната криза и присъединяването на страната към ЕС

Коментар на седмицата №1: Англия поема към най-тежката зима след Втората световна война

Въпросът вече е дали няма да въвлече в нов конфликт и целия Запад Англичаните много се интересуват от метеорологичната прогноза. Не че очакват да се случат някакви ужасяващи катаклизми на обитавания от тях остров, а защото разговорът за времето е ритуал в техния живот. Някои познавачи на английската народопсихология твърдят,

Коментар на седмицата №3: Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 30 хил. прочитания. Ако махнем Паметника на Съветската, армия, да сложим паметник на КГБ? Спокойно, граждани – истериите на последната седмица са само подгрявка за юбилея на прехода – 30 години 10 ноември!

Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи

Британският премиер Борис Джонсън довежда до отчаяние европейските преговарящи с непреклонността си и оставя малко надежда за споразумение с ЕС за Брекзит до 31 октомври, за което ще поеме "цялата отговорност". "Все още сме готови обективно да анализираме всички конкретни и юридически издържани предложения на Великобритания,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Англия поема към най-тежката зима след Втората световна война

Въпросът вече е дали няма да въвлече в нов конфликт и целия Запад Англичаните много се интересуват от метеорологичната прогноза. Не че очакват да се случат някакви ужасяващи катаклизми на обитавания от тях остров, а защото разговорът за времето е ритуал в техния живот. Някои познавачи на английската народопсихология твърдят,

Георги Марков събра 30-годишната политическа история на Виктор Орбан в 124 страници

От студентските години до премиерското кресло - възхода му разказва депутатът, за когото унгарският премиер е феномен 30 години. Толкова се навършват тази година от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия. Също толкова време се навършва, откакто млад студент в Унгария на име Виктор Орбан започва политическата си кариера.

Москва ни освободи и от фашизма, и от комунизма

Ако махнем Паметника на Съветската, армия, да сложим паметник на КГБ? Спокойно, граждани – истериите на последната седмица са само подгрявка за юбилея на прехода – 30 години 10 ноември! Знаем ли обаче какво се случи в онази паметна дата? Днес всеки, който тогава се е разходил до жълтите павета, се мисли за революционер

Връзката образование - силна икономика е щит срещу кризи

Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта да обедини под една шапка т.нар. Златен триъгълник - наука, бизнес и образование. Какъв шанс получава България с този ресор? С този въпрос се обърнахме към политоложката Румяна Коларова и икономиста Лъчезар Богданов

В ресора на Габриел е бъдещето на Европейския съюз

Българският еврокомисар Мария Габриел поздрави председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта да обедини под една шапка т.нар. Златен триъгълник - наука, бизнес и образование. Какъв шанс получава България с този ресор? С този въпрос се обърнахме към политоложката Румяна Коларова и икономиста Лъчезар Богданов

Вместо да вкара на празна врата, Салвини си заби автогол

Италия вече не е троянският кон, Европа си отдъхна За двайсетина дни през август, когато италианецът ходи задължително на почивка със семейството или любовницата си, се случиха толкова много събития и така главоломно, че дори на обръгналите на италианския хаос им се зави свят. Острите завои в хода на правителствената криза се редуваха буквално

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber