Иванов ли се слива с Радан, или Радан с Иванов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6019993 Иванов ли се слива с Радан, или Радан с Иванов Иванов ли се слива с Радан, или Радан с Иванов www.24chasa.bg

Лидерите от героичната
десница са като фирми,
които се прегрупират в
консорциум за
обществена поръчка

МОЖЕ ЛИ някой да познае чий е този цитат: “Имаме смелостта да бъдем алтернатива. Ние не създаваме партия като интелектуално упражнение, водени от негативни чувства, а за да спечелим изборите и да осъществим своите планове”? А тоя: “Несигурността на отделния български гражданин се поражда преди всичко от слабата и безотговорна държава. Тази слабост се дължи на зависимостта на политиците от бившата комунистическа партия, създадените от нея олигархия и престъпност”?

Познавачите на партийната риторика веднага започват да се надвикват: “Радан! Не, Христо Иванов!...” Стилът е добре познат, факт, патосът на големия вожд в малката палатка, размахът, засилката, претенцията, извисяването над покварата… И няма как да бъде иначе, това са фрагменти от речта на “кораба майка”, самия Иван Костов при учредяването на ДСБ на 30 май 2004 г. Като изключим прогресивно намаляващите резултати на парламентарни избори, за изминалите 12 години нещата не са се променили особено във въпросната организация, там продължават да мислят все по-алтернативно. За предсрочния вот на 26 март наследникът на Костов създава дясна идейна надпартийна платформа “Нова република” с думите: “Ние сме истинска алтернатива на ГЕРБ. Хората искат много голяма промяна.”

Явно от всяка следваща партия, която регистрират, очакват чудо,

хвалят се като

застаряващи

моми,

вдъхновени от новия нощен крем срещу бръчки. Каква пък ще е тая “голяма промяна”, дето от 2004-а я бутат, а не мърда? Той и Володя Стоянов – Войводата от време на време вади нов албум, даже последният му е двоен, ама няма “Грами” и няма.

Иначе Радан е готов да даде всичко от себе си за голяма промяна, това е видно и безспорно. Само еквилибрист от неговия ранг е в състояние да говори за “надпартийна” организация и явяване на избори в едно изречение. Няма настигане!

Но да оставим ораторството, то и без това никой никого не слуша вече, по-големият проблем е, че и никой никого за нищо не пита.

Кънев не е попитал ДСБ иска ли да стане “Нова република”. Не е питал също какво мислят структурите като пернишката примерно, която е зад Москов. Христо Иванов също не е питал 1235-имата учредители на “Да, България” ще им капне ли мед на душата, ако се слеят с отломки от партията на Костов. Търсещите алтернатива в дясното пространство се питат тревожно тези дни ще стигне ли времето на “Нова република” да се регистрира в съда, щото срокът е един месец, но няма кой да им каже.

Въобще, напоследък лидерите от героичната десница бият соло барабани. Като фирми, които се прегрупират в консорциум за обществена поръчка, а не като политически водачи: тая партия ДСБ вече не ми харесва, ще взема да си направя една “Нова република”, за да ми потръгнат нещата. Само че

непостоянството

във възгледите и

концепциите

рано или късно води до наранено его. Преди 20 години Костов едва изтърпя съдружието с БЗНС-“Народен съюз” и Демократическата партия, лидерският му комплекс непрестанно неглижираше Анастасия Мозер и Стефан Савов, да не би някой да се обърка кой командва държавата. Те затова му викаха Командира и на него му харесваше. В случая с Кънев и Иванов вече имаме драма на авторитетите: кой при кого е редно да отиде – планината при Мохамед или Мохамед при планината?

“Нова република” кани “Да, България” на Христо Иванов на платформата, а също - хора, работили за десницата през годините”, обявява лидерът на ДСБ. Значи, очаква се “Да, България” да поиска среща с “Нова република”, за да се присламчи? Ама Мануела Малеева ще се закълне ли в устава на Кънев? Не е ли малко унизително за чисто нова модерна формация, учредена в мол, да губи толкова бързо челната си позиция в дясната кауза? Всички

тия умни и

красиви хора

Радан ли ще

ги води?

Сега той бил поканил на платформата си освен Иванов и “хора, работили за десницата през годините”, понеже целта била да се обединят здравите сили в сектора.

Да, ама без Кунева: “Ясно отхвърляме варианта на избори с РБ. Ние не сме младши партньор, камъче в обувката и трън в петата. Ние ще изнесем и обувките, и краката.”

Значи някои са по-десни от други, така ли? С тия ли уговорки ще става голямото дясно обединение? Кънев с какво е по-горе? Ако не беше с Кунева през 2014-а, как щеше да влезе в парламента? Щото от 23-те мандата ДСБ имаше пет досега.

Според последното проучване на “Галъп” 4,5 процента биха гласували за “партии от РБ”. Социолозите в своята безгранична мъдрост не са си направили труда да включат в анкетата конкретен въпрос за ДСБ, но определено тенденцията не е добра, след като на предишния вот обединените реформатори имаха 8,9 процента.

Ужасно е, когато си толкова свят като Радан, така принципен и последователен в действията си и все не ти се случва “голямата промяна”. Както се казва: цялото семейство сме се събрали и пак работата не върви. Ка-та-стро-фа!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber