Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6019847 Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола” Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола” www.24chasa.bg
Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола”

Аз не искам да съм учител на годината, а да съм учител на деня, казва началната учителка в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново

- Г-жо Керина, вие работите с деца от I до IV клас. Как дойде идеята да въведете рок междучасия?

- Тези рок междучасия започнаха още в I клас, сега учениците ми са в IV. Тогава загрявахме с по-леки рок парченца - песни на Георги Минчев.

Видях, че тази музика ги развълнува. Може би защото е темпераментна, а може би и защото аз много я харесвам. Тогава носех една стара китара и на шега, докато чакаме сутрин да се събере класът, си подрънквахме.

После те започнаха да искат нови парчета. Аз не съм професионален китарист - свирила съм като малка на цигулка, но имам нотна грамотност и добри приятели, които свирят на китара.

Започнах да се самообучавам, децата ми бяха вдъхновението. Вече правим доста по-сериозни неща. Пеем “Щурците”, “Тангра”, “Сигнал”.

Преди време едно от момчетата каза: “Госпожо, искам да свиря на барабани.” Заведох го при наш колега, пенсионер, и точно за 10 минути се разбра, че от малкия Иван ще стане барабанист - включиха го в училищния оркестър.

В класната стая няма барабани, но пък имаме много пластмасови кофи и когато свирим, той ги използва за барабани. Една-две вече счупихме, защото тренировките са темпераментни.

Другите пеят, танцуват. Почти за всяко парче си има хореография.

Химнът ни

е “Старите

хипари”

При децата има много енергия, която трябва да се изразходи. Колкото и да звучи клише, вярвам, че красотата ще спаси децата ни. Проверено е и работи.

Всеки мой випуск си има любима песен. На първия - момичета и момчета вече на 31 г., беше “Здравей, как си, приятелю?”. Тогава нямах самочувствие аз да свиря и помолих да ни направят плейбек. Тайничко пеехме и “Няма бира” на Васко Кръпката, макар че не беше за тяхната възраст, но това на зелено училище например.

- А как първолаци приемат “Старите хипари”?

- Те първо не знаеха какво е хипар и се наложи да си обясняваме за хипарските движения - какви са били тези хора и защо се пее за тях. На тях им допадна бунтарският дух на онова време. Но имат и друга любима песен от “Революция Z” - “Аз искам”. Когато я пеем в междучасието, се отварят всички прозорци, защото искат да ги чуят. Наистина е важно да си с тях не само в часа, но и да им покажеш, че и ти си бил дете и си запазил детското в себе си.

С колегата Емил Филев, който им е възпитател, сме страхотен екип. В I клас имаше един снежен период и бяхме донесли шарени черги, постилахме ги зад чиновете, за да могат хлапетата да си събуят обувките. Те стоят по 10 часа в училище. Той

сядаше отзад

при тях и им

четеше приказки,

а аз на катедрата си проверявах тетрадки. Пускахме си тиха музика и се чувствахме като многодетно семейство.

- Различават ли се вашите ученици?

- Сигурна съм, че са по-различни. Ние си имаме поздрав - вместо “Добър ден” се поздравяваме с “Да живее рокендролът”.

Когато свириш с тях, танцуваш, рисуваш, те приемат като един от тях и ти споделят. Имат нужда да бъдат изслушани. Не свирим всеки ден, но всеки ден слушаме рок.

- Как “Да живее рокендролът” се вписва в класната ви стая?

- Аз ги посрещам в училище по мой си начин - имаме си кукли Знайко и Незнайко. Казвам им, че всеки има право да прави грешки. Да си отпуснат душата, защото тук няма да ги наказват заради това, а ще се учим от грешките. Всяка класна стая от I клас благодарение на това, че съпругът ми е художник, успявахме да я направим приказна. На стената е имало надписи като “Спокойствие и само спокойствие”, “Патиланско царство”.

За III клас ни дадоха най-малката стая. Възкликнах: “То все едно сме в килийно училище”, а в края на предишната година си раздадохме бележниците на екскурзия в килийното училище в “Етъра”. Децата не искаха да излизат от него, много им беше уютно.

Те излязоха във ваканция, а ние

направихме от

стаята наше

килийно училище

Колегата донесе мастилница на 200 г., дадоха ни и старо дървено сметало. Ето как една идея можеш да я разработиш и да оставиш траен спомен в нечия душа.

- Колегите не ви ли питат защо се занимавате с това?

- И без да ми го казват, го чувствам. Мислят си, че сигурно нямам друга работа. Според мен, когато живееш по този начин, само в тоя миг ти самият живееш интересно. Учихме за афоризми и аз им написах на дъската моя любим: “Който живее без лудории, не е толкова мъдър, колкото сам вярва.”

Децата ми отговориха: “Сега разбираме защо сте толкова мъдра, защото сте толкова луда.”

Пожелах им и те така да си мъдруват, защото, ако си само послушен, нищо не ти се случва.

Не мога да кажа, че съм най-блестящият учител, или пък учител на годината, дето беше модерно по едно време. Аз не искам да съм учител на годината, а да съм учител на деня. Чувството за хумор, любовта - децата трябва да ги усетят.

Не мога да кажа, че не сме имали проблеми в училище. Затова направихме минути за благодарност всяка седмица. Когато се вгледаш в хубавото, то те обзема, защото много хора гледат, ама не виждат.

Трябва да се научат да благодарят, защото те са едно по-различно поколение. Честно казано, наготово получават много неща. Ето падна сняг и, видите ли, случил се е катаклизъм. Не, вали сняг, зима е, нормално. На тях им доставя удоволствие, когато преодолеят някакво препятствие.

Ние, възрастните, сме до тях, да ги подкрепяме, но и да ги тикаме към трудното, за да ги научим да се справят.

- Пишете ли двойки и забележки?

- Държа на дисциплината, защото липсата на дисциплина е унищожила много империи. Ако нямаме дисциплина, няма да имаме и успехи, а те притежават много спортен хъс.

Забележка пиша, когато ученикът е забравил нещо. Не за унижение или като наказание, а колкото да ми съдейства родителят. Много хубави отношения успявам да изградя с тях. Ние бяхме пионерите в града да ходим на екскурзия мама, татко, аз и госпожата. Направихме го, защото

имахме много

проблеми с

момчетата

в предишния випуск и решихме, че възрастните трябва да излезем някъде заедно и да им покажем как ще се купонясва.

- Вярно ли е, че сте готова веднага да напуснете, ако дете се страхува от вас?

- Бих го направила. Аз съм авторитет за тях, защото те много внимават да не изгубят моето благоразположение. Аз не слагам знак на равенство между авторитет и някой, който бие по масата и всява страх. За мен авторитет е човек, когото обичаш. Обичаш ли го, допускаш го до себе си.

Затова ме боли, че на педагогическите съвети трябва да гласувам за съдбата на дете, което не познавам. Грозни неща се случват в училище понякога, само че някой не си е свършил работата. Някой го е направил това дете да бъде агресивно. Аз съм попадала все на добри родители, но има и такива, с които не можеш да намериш общ език, груби, агресивни. След като расте в такава атмосфера, ти трябва време и спокойствие, за да съхраниш една потрошена душа. Не е толкова важна методическата единица, колкото душата, всичко друго се научава - и да четат, и да пишат, и да смятат, обаче смачкаш ли детската душа...

CV

Родена в Горна Оряховица в семейство на учителка и снабдител в телферния завод

1989 г. завършва начална училищна педагогика във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

1990-1993 г. преподава в училища в селата Водолей и Ново село, община Велико Търново

От 1993 г. досега работи в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново

Омъжена за именития художник Христо Керин, имат дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Георги Стойчев: Най-високи доходи чакат студентите в инженерните и здравните направления

Още акценти от интервюто с ръководителя на екипа, работил по рейтинга на висшите училища: Приключи масовизацията на висшето ни образование. Сега то е все по-близо до европейския профил Увеличава се делът на студентите в направления, при които има по-добра реализация Университетите в по-голяма степен стават международно разпознаваеми В

Бен Крос в ролята на английския вицеконсул Уайт във филма на Анри Кулев "Имало една война"

Бен Крос: Тук не могат да ми плащат високи хонорари, но подпомагам българското кино

Британският актьор за участието си във филма "Имало една война", за живота в България и за други неща - Хареса ли ви филмът “Имало една война”, г-н Крос? - Много харесах филма. Проф. Анри Кулев е талантлив човек. Не ставаш професор, ако си неграмотен. Както всички знаем, той прави анимационни филми

Стефан Димитров

Стефан Димитров: Песните на НЛО са феномен - 30 г. след прехода още са актуални

Концертът с тях ще е много смешен и ексклузивен, няма да го излъчват по телевизията, казва талантливият композитор, написал за легендарното предаване 70-80 хита В американското посолство изпяха песента ми “Нова годино” като поздрав към българския народ за празниците По празниците ще сме като всички българи - няма да правим нищо особено

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Проф. Боян Биолчев: "Превод" на "Под игото" е агресивна търгашеска посредственост

Плаши ме какво става извън България - освен пластмасови домати внасяме и страхове - Честита ви наградата “Хеликон” за 2019 г., г-н Биолчев. Романът “Преселението” е издание на издателство “Труд” и с него вие спечелихте статуетката в състезание с над 120 заглавия. Как посрещнахте тази награда? Повиши ли тя самочувствието ви на писател

Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, Велик канцлер на Суверенния малтийски орден

Албрехт фон Бьозелагер: Фалшиви организации предлагат рицарство на българи срещу пари

Суверенният военен хоспиталиерен орден на Свети Йоан от Йерусалим Родос и Малта няма членове в България с изключение на Симеон Сакскобургготски, казва Великият канцлер на ордена - Ваше Превъзходителство, България и Суверенният малтийски орден имат отношения вече 25 години. Тази символна четвъртвековна годишнина ли ви води в България

Анатолий Макаров

Анатолий Макаров: България забави “Турски поток”, но Борисов обясни защо

Изгонването на наш дипломат не беше приятелска стъпка, взехме ответни мерки, казва руският посланик у нас - Ваше Превъзходителство, каква е равносметката ви за руско-българските отношения за отиващата си 2019 г.? - Въпреки отделни негативни моменти като цяло отиващата си година беше достатъчно ползотворна за руско-българските отношения

Последно от 24 здраве лого

Новини

Последно от мила бг лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Хасан Адемов

Адемов: Вдигането на пенсиите е незабележимо за пенсионерите въпреки огромните разходи

Две пенсии ще са повече от една, ако хората са се осигурявали на високи доходи, казва председателят на социалната комисия на Народното събрание Още акценти от интервюто: Деница Сачева има квалификация, експертиза и комуникативни умения, с които може да зададе по-бърз темп за социалните реформи Мотивите, с които Борисов махна Бисер Петков

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Петър Витанов: Социално-икономическите неравенства са крайъгълният камък за "Зелената сделка"

Целта е амбициозна и позитивна, но и рисковете са огромни, казва евродепутатът и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европарламента - Г-н Витанов, какви са целите, заложени в Европейската зелена сделка, предложена от новоизбраната Европейска комисия? - Това е безспорно амбициозна и позитивна цел

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

Красимир Вълчев: Студенти ще учат безплатно в поне 7 дефицитни направления

През 2020 г. 60% от финансирането ще зависят от комплексната оценка за качество и реализация, казва министърът на образованието и науката - Г-н Вълчев, какво ви прави впечатление в последното издание на рейтинговата система на висшите училища? - Задълбочават се тенденциите, които виждахме и през предходните години за промяна в професионалната

Явор Петров

Явор Петров: iCard и Apple Pay се обединяват за по-сигурно и лесно плащане

Потребителите ще могат да пазаруват в магазини, мобилни приложения и интернет, казва изпълнителният директор на iCard по повод пускането на услугата миналата седмица - Господин Петров, българският дигитален портфейл iCard вече предоставя и услугата Apple Pay. Как ще се допълват двата метода за плащане? Не се ли припокриват те

НИКОЛАЙ ТОНЕВ

Николай Тонев: Над 3 млн. лв. вложи “КонтурГлобал” в обекти, които хората избраха

Това променя облика на общината. Не допускаме по никакъв начин направеното да се занемари или съсипе, казва кметът на община Гълъбово Г-н Тонев, какво е да имате на територията на общината четири централи? - Към тях прибавете и рудник “Трояново 3”, който също е на наша територия. Централите са “Ей И Ес Гълъбово Марица Изток 1”, “Марица-изток 2”

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

Деница Сачева: Правителството не иска и няма интерес да отнема деца

На път сме да отречем да правим добро, да се грижим за нашите баби и дядовци и за бедни деца Осигуряването в частен фонд има предимства, но трябват повече видове пенсионни продукти Време е да говорим,че пенсията зависи от това, колко си внесъл Промяна в Кодекса на труда трябва да даде гъвкавост на бизнеса при наемането на хора - Г-жо Сачева

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber