Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6019847 Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола” Илина Керина: В клас се поздравяваме с “Да живее рокендрола” www.24chasa.bg

Аз не искам да съм учител на годината, а да съм учител на деня, казва началната учителка в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново

- Г-жо Керина, вие работите с деца от I до IV клас. Как дойде идеята да въведете рок междучасия?

- Тези рок междучасия започнаха още в I клас, сега учениците ми са в IV. Тогава загрявахме с по-леки рок парченца - песни на Георги Минчев.

Видях, че тази музика ги развълнува. Може би защото е темпераментна, а може би и защото аз много я харесвам. Тогава носех една стара китара и на шега, докато чакаме сутрин да се събере класът, си подрънквахме.

После те започнаха да искат нови парчета. Аз не съм професионален китарист - свирила съм като малка на цигулка, но имам нотна грамотност и добри приятели, които свирят на китара.

Започнах да се самообучавам, децата ми бяха вдъхновението. Вече правим доста по-сериозни неща. Пеем “Щурците”, “Тангра”, “Сигнал”.

Преди време едно от момчетата каза: “Госпожо, искам да свиря на барабани.” Заведох го при наш колега, пенсионер, и точно за 10 минути се разбра, че от малкия Иван ще стане барабанист - включиха го в училищния оркестър.

В класната стая няма барабани, но пък имаме много пластмасови кофи и когато свирим, той ги използва за барабани. Една-две вече счупихме, защото тренировките са темпераментни.

Другите пеят, танцуват. Почти за всяко парче си има хореография.

Химнът ни

е “Старите

хипари”

При децата има много енергия, която трябва да се изразходи. Колкото и да звучи клише, вярвам, че красотата ще спаси децата ни. Проверено е и работи.

Всеки мой випуск си има любима песен. На първия - момичета и момчета вече на 31 г., беше “Здравей, как си, приятелю?”. Тогава нямах самочувствие аз да свиря и помолих да ни направят плейбек. Тайничко пеехме и “Няма бира” на Васко Кръпката, макар че не беше за тяхната възраст, но това на зелено училище например.

- А как първолаци приемат “Старите хипари”?

- Те първо не знаеха какво е хипар и се наложи да си обясняваме за хипарските движения - какви са били тези хора и защо се пее за тях. На тях им допадна бунтарският дух на онова време. Но имат и друга любима песен от “Революция Z” - “Аз искам”. Когато я пеем в междучасието, се отварят всички прозорци, защото искат да ги чуят. Наистина е важно да си с тях не само в часа, но и да им покажеш, че и ти си бил дете и си запазил детското в себе си.

С колегата Емил Филев, който им е възпитател, сме страхотен екип. В I клас имаше един снежен период и бяхме донесли шарени черги, постилахме ги зад чиновете, за да могат хлапетата да си събуят обувките. Те стоят по 10 часа в училище. Той

сядаше отзад

при тях и им

четеше приказки,

а аз на катедрата си проверявах тетрадки. Пускахме си тиха музика и се чувствахме като многодетно семейство.

- Различават ли се вашите ученици?

- Сигурна съм, че са по-различни. Ние си имаме поздрав - вместо “Добър ден” се поздравяваме с “Да живее рокендролът”.

Когато свириш с тях, танцуваш, рисуваш, те приемат като един от тях и ти споделят. Имат нужда да бъдат изслушани. Не свирим всеки ден, но всеки ден слушаме рок.

- Как “Да живее рокендролът” се вписва в класната ви стая?

- Аз ги посрещам в училище по мой си начин - имаме си кукли Знайко и Незнайко. Казвам им, че всеки има право да прави грешки. Да си отпуснат душата, защото тук няма да ги наказват заради това, а ще се учим от грешките. Всяка класна стая от I клас благодарение на това, че съпругът ми е художник, успявахме да я направим приказна. На стената е имало надписи като “Спокойствие и само спокойствие”, “Патиланско царство”.

За III клас ни дадоха най-малката стая. Възкликнах: “То все едно сме в килийно училище”, а в края на предишната година си раздадохме бележниците на екскурзия в килийното училище в “Етъра”. Децата не искаха да излизат от него, много им беше уютно.

Те излязоха във ваканция, а ние

направихме от

стаята наше

килийно училище

Колегата донесе мастилница на 200 г., дадоха ни и старо дървено сметало. Ето как една идея можеш да я разработиш и да оставиш траен спомен в нечия душа.

- Колегите не ви ли питат защо се занимавате с това?

- И без да ми го казват, го чувствам. Мислят си, че сигурно нямам друга работа. Според мен, когато живееш по този начин, само в тоя миг ти самият живееш интересно. Учихме за афоризми и аз им написах на дъската моя любим: “Който живее без лудории, не е толкова мъдър, колкото сам вярва.”

Децата ми отговориха: “Сега разбираме защо сте толкова мъдра, защото сте толкова луда.”

Пожелах им и те така да си мъдруват, защото, ако си само послушен, нищо не ти се случва.

Не мога да кажа, че съм най-блестящият учител, или пък учител на годината, дето беше модерно по едно време. Аз не искам да съм учител на годината, а да съм учител на деня. Чувството за хумор, любовта - децата трябва да ги усетят.

Не мога да кажа, че не сме имали проблеми в училище. Затова направихме минути за благодарност всяка седмица. Когато се вгледаш в хубавото, то те обзема, защото много хора гледат, ама не виждат.

Трябва да се научат да благодарят, защото те са едно по-различно поколение. Честно казано, наготово получават много неща. Ето падна сняг и, видите ли, случил се е катаклизъм. Не, вали сняг, зима е, нормално. На тях им доставя удоволствие, когато преодолеят някакво препятствие.

Ние, възрастните, сме до тях, да ги подкрепяме, но и да ги тикаме към трудното, за да ги научим да се справят.

- Пишете ли двойки и забележки?

- Държа на дисциплината, защото липсата на дисциплина е унищожила много империи. Ако нямаме дисциплина, няма да имаме и успехи, а те притежават много спортен хъс.

Забележка пиша, когато ученикът е забравил нещо. Не за унижение или като наказание, а колкото да ми съдейства родителят. Много хубави отношения успявам да изградя с тях. Ние бяхме пионерите в града да ходим на екскурзия мама, татко, аз и госпожата. Направихме го, защото

имахме много

проблеми с

момчетата

в предишния випуск и решихме, че възрастните трябва да излезем някъде заедно и да им покажем как ще се купонясва.

- Вярно ли е, че сте готова веднага да напуснете, ако дете се страхува от вас?

- Бих го направила. Аз съм авторитет за тях, защото те много внимават да не изгубят моето благоразположение. Аз не слагам знак на равенство между авторитет и някой, който бие по масата и всява страх. За мен авторитет е човек, когото обичаш. Обичаш ли го, допускаш го до себе си.

Затова ме боли, че на педагогическите съвети трябва да гласувам за съдбата на дете, което не познавам. Грозни неща се случват в училище понякога, само че някой не си е свършил работата. Някой го е направил това дете да бъде агресивно. Аз съм попадала все на добри родители, но има и такива, с които не можеш да намериш общ език, груби, агресивни. След като расте в такава атмосфера, ти трябва време и спокойствие, за да съхраниш една потрошена душа. Не е толкова важна методическата единица, колкото душата, всичко друго се научава - и да четат, и да пишат, и да смятат, обаче смачкаш ли детската душа...

CV

Родена в Горна Оряховица в семейство на учителка и снабдител в телферния завод

1989 г. завършва начална училищна педагогика във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”

1990-1993 г. преподава в училища в селата Водолей и Ново село, община Велико Търново

От 1993 г. досега работи в СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново

Омъжена за именития художник Христо Керин, имат дъщеря

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

София Кузева: Чочо Попйорданов в киното ми е бил и гадже, и баща

Мечтая да се върна на българска сцена - София, защо сте в София? - В София пристигнах семейно - със съпруга ми Панчо Чернев и дъщеря ни Криста. Прекарахме заедно с родата празниците. Криста си замина за Берлин, а ние с Панчо останахме, за да се видим с колеги и приятели, гледахме изложби, театър, филма “Опърничавите”.

Евгения Живкова: Папа Франциск подари камбана специално за децата на България и тя ще бъде поставена на монумента до месец

Участвах в първата асамблея с рисунка върху асфалт, имам приятели от нея и до днес - Г-жо Живкова, тази година се навършват 40 г. от първата асамблея “Знаме на мира”. Как ще отбележите годишнината? - На 8 юни от 10,30 ч на Камбаните организираме детски концерт. Ще се включат групи и танцови състави от много различни училища и школи от страната.

Плевнелиев: Ако Деси реши да се занимава с политика, няма да я спирам - да слуша сърцето си (Семейни снимки)

Още акценти от интервюто: Със съпругата ми даряваме за 2 бебета инвитро, учредяваме годишна стипендия за Американския университет и договорихме инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал В Бавария ни казват “слънчевата двойка” - искаха и

Проф. Боян Дуранкев: Референдум да каже дали да се разполага чуждо въоръжение у нас и в ЕС

Още акценти от интервюто на водача на листата за Европарламент на “Коалиция за България”: Санкциите на ЕС срещу Русия имат бумерангов ефект  Трябва да има европейски фонд “Бебе” - 5000 евро за първо дете, при “отговорно родителство” - Проф. Дуранкев, тръгвате на евроизборите след мощна подкрепа от “Единна Русия” на Путин - русофилите ли ще са

Емил Радев: Продължавам битката за здравето на 100 млн. граждани

Ще се боря и занапред за правата на децата и да няма “вечни длъжници”, казва кандидатът на ГЕРБ за евродепутат - Г-н Радев, какви ще бъдат приоритетите ви, ако пак бъдете избран за евродепутат? - Оставам ангажиран с темите, по които работих през последния мандат в ЕП, с които се подобрява животът на гражданите.

Владимир Каролев: Не е лошо да си ляв, но минимална заплата, по-висока от средната, е пълен абсурд

Няма нито една година у нас след 1999-а без ръст на доходите, и то реален, казва в интервю за "24 часа" икономистът Владимир Каролев  - Господин Каролев, БСП започна кампанията си за евроизборите с призива на лидера си Корнелия Нинова за европейски заплати и пенсии. Не е ясно за какво точно иде реч – за гарантиран базов минимален доход,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber