Санирането е най-добрият начин за справяне с енергийната бедност у нас

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6015101 Санирането е най-добрият начин за справяне с енергийната бедност у нас Санирането е най-добрият начин за справяне с енергийната бедност у нас www.24chasa.bg

Защо и качествени медии не говорят сериозно за най-важната политика в последните години и вървят с презумпция “пак крадат”

САНИРАНЕТО на сградите е една от най-важните национални политики от последните години. Най-малкото, защото за нея са гласувани досега 2 милиарда лева, но и по ред други причини. За програмата трябва да се говори сериозно. За съжаление, дори и качествените медии и коментатори предпочитат да започват от презумпцията “пак крадат”.

Дали крадат, или не, има начини да се разбере, нека да направят разследване, нека да разкрият злоупотреби. Предстои и доклад на Сметната палата, на която аз имам доверие. Без съмнение, прогрaмата може да бъде подобрeна, какъвто е и случаят с всяко човешко, а и божествено творение.

Т.нар. саниране би трябвало да се разглежда по много по-различен начин. Преди всичко трябва си дадем сметка, че българинът, гражданин на Европа, през ХХI век живее в скотски условия. Не само бедният българин, но и голяма част от средната класа. Университетски преподаватели, държавни служители, публикувани писатели живеят през зимата в 1/3 от жилището си, което е много вероятно да е влажно и в него да има мухъл.

Твърдението, че пазарната икономика ще оправи този въпрос, е нелепо. Няма да я оправи. Твърдението, че като се качат доходите на хората и те сами ще си свършат работата, е също нелепо, освен ако някой не въведе високодоходен комунизъм, в който всички в блока ще получават по много пари и ще бъдат задължени да правят едни и същи неща (гласувайте за БСП!).

Това обаче няма как да стане. Забогатяващите се изнасят от блоковете и отиват да живеят в жилищни молове - затворените малки комплекси. Да не говорим, че условията, в които живее българската средна образована класа и всичко надолу, не са резултат от нейната нескопосаност и неумение да си управлява парите. Тези жилищни условия са наследени от комунизма, а после допълнително са станали жертва на липса на поддръжка и слаба икономика.

Така че не винете учителите, че не са си купили по-хубаво жилище. Отделно санирането не е дар за едни за сметка на други. Приличното саниране намалява разходите за енергия, то е най-добрият начин за справяне с енергийната бедност (най-висока в България), един от начините да се подобри качеството на въздуха (не утре сутрин, но в рамките на няколкогодишен период и с обхващане на по-широк спектър от сгради), има значителен принос към енергийната сигурност на страната, увеличава жилищната площ (с тия неотопляеми през зимата стаи), подобрява здравето на хората (и съответно намалява разходите за здравеопазване и дните отсъствие от работа), създава работни места и местна индустрия, формира местни общности, които се грижат за средата си, и носи много други изчислими и неизчислими ползи за обществото, конкретното общество, Тачъровия тип общество, обществото на семействата и данъкоплатците.

Ако някой има друго реалистично, изпълнимо, осезаемо, а не песенно идеологическо решение на тези проблеми, нека го предложи. Да, програмата може да се подобри. Грантовата част може да се намали, част от средствата може да се насочат към безлихвени заеми, може да се експериментира с поетапно саниране, частично подпомагане и други подходи, но това е в рубриката “да подобряваме започнатото”, а не “няма как да не крадат”.

(От фейсбук. Заглавието е на “24 часа”)

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо трябва да привлечем “Гугъл” в България

Аргументите и предимствата ги имаме, нужна ни е целенасочена кампания ПРЕДИ пет години със създаването на Дигиталната национална коалиция (ДНК) обединихме в България технологични лидери, университети и неправителствен сектор с една-единствена цел - България да се доближи до шампионите в иновациите на ЕС.

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber