А мислехме глобализацията за лампата на Аладин

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5998603 А мислехме глобализацията за лампата на Аладин А мислехме глобализацията за лампата на Аладин www.24chasa.bg

Но терористите
- вълци
единаци,
стават
епидемия 

ГЕРМАНИЯ стана обект на терористична атака, която повтаря атентата в Ница. Така в жертви на терористите се превърнаха двете държави - основателки на европейския проект. Самите терористи са от типа вълци единаци.

За тях може да се каже, че са като епидемия. Извършителите на тези актове наподобяват хора със слаба имунна защита, които стават лесна жертва на вируса на ненавистта. Те не се нуждаят от дълга и усилена подготовка. Вълците единаци получават нареждания да убиват “неверниците”, да всяват страх, ужас и паника. Само часове по-късно портретите им се публикуват на първите страници на световните медии. Загинат ли, получават прозвището шахид, т.е. мъченик. А през интернет се превръщат в глобални звезди и медийна сензация.

Всъщност става дума за поредните младежи, които не водят нормален обществен и личен живот. Те пренасят хормоналните си проблеми във всепоглъщаща омраза и желание за мъст към различните, онези, които са способни на любов, радост и забавления.

Терористът стреля по разхождащи се туристи, по посетители на музеите и концерти.

Стреля по хора,

които се

забавляват

в кафенетата и празнуват своя национален празник, нападат коледни базари и църкви. Този мир и щастие не дават спокойствие на джихадистите, които живеят в света на омразата и насилието.

Първоначалната представа за глобализацията наподобяваше лампата на Аладин от “Хиляда и една нощ”, с която получаваш всичко на тепсия – икономически напредък, преодоляване на границите, чудеса в медицината, технологиите, изкуствата и дори докосване до звездите. Така народите няма да живеят изолирани един от друг. Първоначално се стъписахме от това нашествие на глобалния свят, опасявайки се от чуждата култура. Впоследствие постепенно свикнахме с нейните блага и бяхме погълнати от нея. Чак тогава видяхме и другия лик на глобализацията – налагането на стандартно еднообразие, от което никой не може да се спаси. Всички използваме едни и същи смартфони, пътуваме с модерни самолети и хапваме фалафел, независимо дали сме в Багдад, или Ню Йорк.

И все пак има различия как народите се включват в процеса на глобализация. В развитите страни този процес улеснява напредъка във всички области. Арабите и мюсюлманите обаче се прочуха с тероризма, който в масовите представи стана синоним на ислямската религия. Не всички вълци единаци обаче са мюсюлмани, не всички са емигранти и бежанци. Масовите убийци в американските кампуси обикновено са местни жители.

Трябва да си дадем сметка, че зад всеки вълк единак стои неговият наставник, който от високите трибуни на политиката и от джамията

призовава към

омраза и

убийства

на “неверниците”. Тези наставници твърдят, че е настанал решаващият час, когато несправедливостта трябва да бъде поправена. Това навежда на мисълта, че отдавна е назряла необходимостта от сериозна реформа на исляма.

Време е да спрем имамите, които подтикват фанатични младежи към смърт и убийство. Време е и духовната академия “Ал Азхар” да осъди ислямските терористи, като сложи край на жалките увъртания. Време е също арабските и ислямските правителства да стартират кампания за подмяна на учебни предмети и пособия, насаждащи омраза и призоваващи към разправа с иноверците; учебниците, които възхваляват единствено исляма и ислямската история, внушавайки на децата ксенофобия и расизъм.

Обществата в арабско-ислямския свят са изложени на постоянна заплаха от религиозния фанатизъм. Става дума за различни варианти на скрит или таен “даешизъм”, който конкурира откровения. Разликата е, че скритият фанатизъм все още

не е бил

реализиран на

практика,

не е преминал изпитание с оръжие. Самата ДАЕШ не се появи от нищото, а е продукт на една тенденция за утвърждаване на идентичността на определени кръгове в социален, религиозен и политически план като реакция на идейния срив в този регион през втората половина на ХХ век.

Това явление е неотделимо от поредица деструктивни фактори – провалени държавни политики, регионални и международни интервенции, засилващи се противоречия,

враждебност и

омраза между

различните секти

и етнически групи, както и характерния за много държави диктат на мнозинствата над малцинствата и обратно. Към тях трябва да добавим и засилената милитаризация на политическите режими през този период.

Арабските и ислямските правителства отидоха твърде далеч в подкрепата си за ислямските институции. Те трябва да спрат злоупотребата с религията за политически и себични цели. Учителите, родителите и журналистите трябва да престанат да учат децата на омраза към другите религии и да обявяват иноверците за атеисти, които заслужават единствено омраза. Всички те - държавни институции, общество, училище, семейство и джамия, носят отговорност за засилването на радикализма в арабско-ислямските общества, както и сред мюсюлманските общности на Запад. Време е да я осъзнаят.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber