Всички ли мюсюлмани в Европа са терористи?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5962876 Всички ли мюсюлмани в Европа са терористи? Всички ли мюсюлмани в Европа са терористи? www.24chasa.bg

Имамите се разграничават след всеки атентат, но тъкмо техните слова в джамиите насаждат омраза

В УТРОТО след всеки терористичен атентат трябва да отклоняваме поглед, когато срещнем съсед на стълбището или си купуваме хляб от кварталния магазин. Това се случва с обикновените мюсюлмани, чиито ръце не са докосвали никога оръжие, нито са замисляли някакво престъпление през живота си. И въпреки това сме принудени наред с мъката по човешките загуби да усещаме и вина, че принадлежим към милионите от категорията “европейски араби”.

Така отново и отново се превръщаме в прицел на онези, които се съмняват в почтеността ни. Ставаме прицел на погледи, за които си въобразяваме, че ни изпитват и претеглят. Това се е случвало десетки пъти. Като след ужаса от Ница, когато младеж от арабски произход погуби десетки французи, празнуващи националния си празник. И преди това, когато араби избиха с автомати над сто души в парижки заведения. Последният атентат се случи в Берлин, когато отново мюсюлманин се вряза с камиона си в коледен базар.

След всеки от тях медиите форсират религиозната нетърпимост и спрягат думите “ислям” и “тероризъм” в едно изречение. Така аудиторията им остава с впечатлението, че едното върви непременно с другото.

Аз и моето семейство в Ирак лично

сме били два

пъти жертва на

ислямския

тероризъм,

като първия път беше убит по-малкият ми брат в един атентат, а след това и моите племенници, на 12 и 5 години, които станаха жертва на атентат.

Посланието е: ти си мюсюлманин и арабин, следователно си опасен.

Може да не си мургав и дори да си със светли коси, но акцентът и името ти разкриват истинската ти същност. Не само твоята, но и тази на синовете и дъщерите ти. Всички те остават заподозрени завинаги. Не помага дори отчаяният жест на арабите, които сменят името си - хората, които се наричаха Фатима и Ахмед, решиха да станат Сара и Алън.

Оправдан е стремежът им да спестят на децата си изпитателните погледи на околните, както и негативното отношение, което би ги лишило от работно място и кариера, за които са най-подготвени.

След всеки подобен атентат въздухът на улицата се изпълва с напрежение, в трамвая, в моловете, летищата и спортните зали е същото. Децата на арабите и турците, които се връщат от училище или университета, питат с поглед: Каква е вината ни? Каква е вината, че сме смугли и че очите ни са черни?

Когато в Европа властите преследват терорист, погледите на хората стават още по-настойчиви, а съмненията в лоялността на мигрантите към европейските общества, които са ги приели – още по-силни.

Но най-голямата заплаха се крие в натрупваната омраза в душите на по-лабилните и по-ниско образованите – омраза, която може да ги направи слепи за реалността.

След всеки терористичен акт мюсюлманските имами в Европа бързат да се разграничат от онези, които отнемат невинни животи, и за да защитят религията си, с мотивите, че ислямът е за мир и че толерира друговерците. Те пренебрегват, че именно техните слова и речи в джамиите насаждат омразата към всички немюсюлмани. Проповедите в джамиите и в религиозните училища и университети, които прославят ислямската “умма”, т.е. нация, и призовават към избиване на неверниците, кръстоносците и евреите. Терористите убиват невинни в държави, които са отворили вратите си за мюсюлмани имигранти и са им предоставили всички права, които притежават техните граждани. Европа им предоставя спокоен живот за разлика от този, който са живели в родината си и сред сънародниците си. След всеки атентат отслабва влиянието на умерените политици в Рим, Париж, Лондон, Берлин, Виена, Брюксел, Мадрид или София, и обратното – все по-гръмогласни стават лидерите на крайната десница и популистите. Които

използват реч

на омразата

подобно на тази на джихадистите. Те вече не се притесняват дори да настояват да се стреля по тях по границите, пренебрегвайки международните норми, което би довело до изолация на самата държава.

Никой обаче не обръща внимание на мафиотите и организираната престъпност от различни балкански и източноевропейски държави, които извършват престъпни деяния в западноевропейските столици и градове. При всеки терористичен акт обвиняващият пръст винаги сочи мюсюлманите.

Това се случва, преди да има каквото и да е разследване. Дори в случаите, когато даден инцидент всъщност е предизвикан от късо съединение или от взрив на газова бутилка.

След всеки атентат ние, европейските араби, се чувстваме потиснати, независимо от това, че почтено упражняваме професиите си. След всеки терористичен атентат всички ние живеем с тревога до следващия, който да изостри омразата към нас още повече...

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber