Кой колко ще вземе на предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5922460 Кой колко ще вземе на предсрочни избори Кой колко ще вземе на предсрочни избори www.24chasa.bg

 

Проучване подсказва как би изглеждал

следващият парламент

Експресно телефонно социологическо проучване, направено сред 500 човека в периода 2 декември - 5 декември тази година от Центъра за анализи и маркетинг на известния социолог Юлий Павлов показва следното разпределение на силите при едни предстоящи парламентарни избори (виж графиката).

В този случай се вижда, че РБ е на ръба на влизането в парламента. А и все още доста от хората не са отчели излизането на ДСБ от Реформаторския блок. Във втория случай партията на Марешки е на ръба на влизането.

При експресните проучвания са възможни отклонения до към 10% спрямо постигнатия от всяка една партия резултат.

Нека да сравним тези цифри със ситуацията в сега действащия парламент: ГЕРБ - 84 депутати, 32,7% от гласовете от всички гласували; БСП - 39 депутати, 15,4% от гласовете; Обединени патриоти (ПФ+“Атака”) - 30 депутати; 11,8% от гласовете; ДПС - 38 депутати - 11,3% от гласовете; РБ - 23 депутати, 8,9% от гласовете; ББЦ - 15 депутати, 5,7% от гласувалите; АБВ - 11 депутати, 4,2% от гласовете.

Изводът е, че в новия парламент няма да е по-лесно да се направи правителство.

Намесата на партията на Марешки, евентуалното участие на партия, подкрепена от Слави Трифонов, и успехът на новоизбрания президент Румен Радев сериозно ще разместят ситуацията в бъдещия парламент. Вероятна коалиция е между ГЕРБ, Обединените патриоти и партията на Марешки. Към тях евентуално би се присъединил Реформаторският блок без ДСБ. Подобна коалиция може би ще е по-малко стабилна от сегашната. Но ако участва партия на Слави Трифонов, е съмнително дали тези партии ще имат необходимото мнозинство. При участието на партията на Слави Трифонов много ще зависи дали те биха направили коалиция с ГЕРБ.

Сравнително доста сигурна възможност е едно правителство на ГЕРБ и БСП в случая, когато не участва партия на Слави Трифонов. За по-голяма сигурност в този случай следва да се включи поне още една партия – вероятно Обединените патриоти. Но такава коалиция означава да се постигнат компромиси, които са трудно постижими. Например ще се съгласи ли ГЕРБ да няма плосък данък и дали ще се приеме рязко увеличение на пенсиите за сметка на инвестиционни проекти. При участие на партия на Слави Трифонов е възможна коалиция между тази партия, БСП и патриотите.

Какво загуби ГЕРБ от желанието президентът да е 100% сигурно лоялен и като резултат - издигането на неподходяща кандидатура? Нека сравним горните две таблици с едно от социологическите проучвания, извършено от “Маркет Линкс” съвсем скоро - на 30 август тази година,преди ГЕРБ да е определил кандидата си за президент и преди да се разгори кандидатпрезидентската битка. Дадени са процентите гласове от тези, които са заявили, че ще гласуват за определена партия: ГЕРБ - 39,9%, БСП - 22,05%, Обединени патриоти (ПФ+“Атака”) - 12,79%, ДПС - 9,09%, АБВ - 5,89%, РБ - 5,39%.

Изводът е, че ГЕРБ си стоеше чудесно на политическата сцена преди президентските избори. И ако си беше определила печеливш кандидат, нещата щяха да са съвсем други.

Какво би накарало хората
да гласуват за
дадена партия?

Изборите все още са далече. Участието на партия на Слави Трифонов е несигурно. Естествено е да има размествания до парламентарните избори. От какво ще зависи привличането на многократно лъгания български избирател? На първо място на хората вече им омръзна всеки, който се кланя на чужди интереси. И е крайно време да си гледаме нашите собствени интереси. Ние сме избрали да сме част от ЕС и НАТО. И това е важно за нашата сигурност, а в по-дългосрочен план – и за икономическия ни просперитет. Но това не означава, че не трябва много по-усърдно да браним собствените си интереси пред ЕС и да поддържаме добри отношения с важните за нас държави.

При пенсиите трябва да има справедливост – те трябва да зависят от това колко си давал, като си работил. Няма да се зарадват тези, които са работили здраво, а по-мързеливите им набори да получават почти колкото тях. Има мегдан откъде да дойдат пари за пропорционално увеличение на пенсиите.
Някой трябва да поеме реален и конкретен пакет от мерки, за да спре масовото изселване от страната на хора в работоспособна възраст. Нека спрем да се срамуваме, че на нашата планета само островите Кук са по-зле от нас в демографско отношение и само в Лесото смъртността е по-висока, отколкото в България. След като сме най-изостанали в ЕС, то темповете ни за развитие трябва да са най-високи в този съюз. И такъв темп трябва да е постоянен.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber