Тихомир Безлов: Без крайности! Има риск даже не от терор, а от икономическо отмъщение

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5898045 Тихомир Безлов: Без крайности! Има риск даже не от терор, а от икономическо отмъщение Тихомир Безлов: Без крайности! Има риск даже не от терор, а от икономическо отмъщение www.24chasa.bg

Защо напрежението с мигрантите изригна сега, когато бежанският поток намаля

Още акценти:

Сега проблемът е със засядането на мигрантите

След като пътят към Германия стана сложен, последните 3 месеца има много рязко свиване на броя влизащи у нас, но и на напускащите мигранти

- Г-н Безлов, защо сега се стигна до напрежението и бунта в бежанския център в Харманли?

- Причината е, както се разбра, затварянето на центъра заради заразните болести, за които се говореше. Заслужава да се отбележи обаче, че такива кожни болести има със сигурност от началото на бежанската вълна през 2013 г., но те станаха тема сега.

- Защо според вас?

- Защото бежанската вълна в голяма степен в момента е изчерпана като тема. Ако погледнем данните за последните 3 месеца, виждаме много рязко свиване на броя влизащи у нас, съответно напускащи мигранти. Първо Австрия, после Унгария и Сърбия затвориха границата си и пътят към Германия стана изключително сложен. Ако през юни броят на имигрантите, влизащи в Германия, е бил около 20 хил. месечно, сега са около 1000. Миналата година по това време влизаха по 10-15 хил. на ден. Практически бе затворен пътят и през България и броят на мигрантите драстично спадна.

- Колко по-точно?

- Миналата седмица имаше 12 влезли нови мигранти. Предишната седмица - 50. По-предишната 30. Това, което се случва, е, че влезлите вече в България практически са заседнали.

От тези, които залавяха на изход миналата година, 75% не бяха регистрирани, те бяха минали незаконно през България. В средата на тази година броят на нерегистрираните на изход спадна до 40%, т.е. 60% от влезлите са вече регистрирани. Последните данни са за 10% нерегистрирани. Ако 30 мигранти влизат на седмица, двама-трима успяват да минат незаконно, без Гранична полиция да ги залови на вход.

Пак тази седмица

имаме повече

екстрадирани

- 50, отколкото

влезли

Една от големите теми е дали ще можем да върнем мигранти на Афганистан. Ако успеем да пращаме по самолет на седмица там, добре, защото афганистанците са 60% от влезлите у нас мигранти.

Така че проблема, който беше миналата година, го няма. Да не говорим за 2013 г., когато София се напълни с бежанци.

- И кой е сега проблемът?

- Със засядането на мигрантите. Той се очерта впрочем още през лятото, когато Унгария взе нови мерки по бежанския поток. И ако тогава нашите центрове за бежанци бяха пълни средно 10-15%, защото, ако 500 човека влизаха в страната, 150 успяваха да продължат на Запад, от юли центровете започнаха бързо да се запълват и в края на септември се напълниха 100%.

Тази тенденция бе ясна преди президентските избори и националистите се опитаха да я използват с протести, но бяха вяли. Сега темата за кожните заболявания е лесна за използване.

Аз всъщност съм “за” затворения тип центрове, такива има и в Испания и в Гърция, и навсякъде впрочем има бунтове. Но докато се изясни какви са тези мигранти - бежанци ли са, или не, трябва да има контрол. Досега мигрантите просто се изнасяха, когато има транспорт за София, и беше един безкраен хаос.

Проблемът на затворения тип центрове е, че са скъп тип съоръжения. В Харманли не може лесно да се направи такъв, сегашният просто е строен по друг начин. Не можеш просто да сложиш

вишки, кучета,

картечници и пр.

немислими неща Ясно е как се правят затворени центрове, има ги по цял свят - със специална инфраструктура, да не може да се чупи в тях, с много надзиратели вътре и т.н. - това си е технология. А досега правихме нещо в движение с бюджетни пари оттук-оттам.

Трябва да се инвестира повече в инфраструктурата и да се намерят

локации извън

населените

места,

както се правят по света центрове от затворен тип. Това обаче е скъпо и не става за месец. Чувам лозунги как ще екстрадираме всички веднага. Добре де, но трябва някой да ги вземе, за да ги екстрадираш. Няма как да ги пратиш на Афганистан, ако там откажат да ги вземат “тук и сега”.

При положение, че си на границата с ислямския свят, трябва да имаш инфраструктура, която да поеме подобни вълни. Не само да строиш огради.

А нехуманното отношение към тези хора може да създаде огромен проблем на България с ислямския свят. Ние така или иначе търгуваме с него, от това зависи и търговията, и транспортът. И някакви крайности и глупости, които ни предлагат да правим с мигрантите, ще настроят не само ислямския свят срещу нас.

- А тероризъм? Според премиера в оставка Бойко Борисов мрежите на ИДИЛ внимателно следят какво излиза по новините.

- Не става дума само за такива форми на отмъщение. Икономическото отмъщение носи не по- малки щети. Десетилетия сме имали рационално поведение и сме търгували с този свят,

не бива да

изпадаме в

някаква лудост заради хора, които искат да направят политически дивиденти.

Ако анализираме какво се случи по време на бунтовете впрочем, виждаме, че цареше един хаос, и слава богу, че до момента няма тежки инциденти.

- Междувременно обаче турският президент Реджеп Ердоган заплашва Европа, че ще пусне бежанците...

- Има си у нас, доколкото знам, разработени сценарии при един такъв отказ от спазване на споразумения - допълнително няколко хиляди полицаи и военни отиват на границата и т.н. Вълна, каквато имаше през Македония и Сърбия, е малко вероятно да се допусне. Но Турция е уязвима от евентуални санкции от ЕС, те биха потопили турската икономика.

Ердоган често

заплашва, но е

рационален

и внимава

Не мисля, че би рискувал да се конфронтира с основния си пазар. Още повече при нов американски президент, склонен на антиимигрантска и антиислямска реторика, когато не е ясно дали Турция няма да попадне в някаква форма на санкции.

- А ще попадне ли напрежението с мигрантите под огъня на предизборна реторика у нас?

- Това желание да се използват популистки аргументи, което е лесно при културната ситуация у нас, може да доведе до излишни щети. Да се конфронтираш с една цивилизация, която е до теб, би довело до такива щети. Трябва да действаме в рамките на разумното, защото дори да си беден и да нямаш достатъчно капацитет, не е проблем да контролираш ситуация с 5000 или 7000 бежанци, само 10% от които нерегистрирани.

- Очаквате ли темата да стане централна при задаващите се предсрочни парламентарни избори?

- Зависи от много неща. Включително и от поведението на Ердоган, който може и да реши да се възползва от ситуацията, защото избори през 2017 г. ще има и в Германия.

Темата ще се използва предизборно, разбира се, но всъщност всички я ползват, включително ГЕРБ и БСП. Не мисля обаче, че някой може да извади от това кой знае каква ефективност.

CV

Тихомир Безлов е магистър по философия и немска филология от СУ. Има следдипломни квалификации в СУ и Университета на Лайпциг

Старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

Автор е на редица доклади и социологически изследвания. Следи отблизо процесите с организираната и конвенционалната престъпност, корупцията и контрабандата

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Брекзит с отворена граница е фантазия. Тереза Мей обаче продължава да я преследва

За Тереза Мей предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия е еквивалентът на стената (на границата с Мексико) за Доналд Тръмп. Това е воят на една власт, спъвана от непреклонното противопоставяне на демократично избран законодателен орган. Премиерът Тереза Мей днес отново се изправя срещу депутатите,

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber