За изтървани нерви - от 3 до 5 години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5883268 За изтървани нерви - от 3 до 5 години За изтървани нерви - от 3 до 5 години www.24chasa.bg

Бесните шофьори вече ще имат едно наум, преди да скочат да удрят

НЕ се радвам. Не злобея. Не назидавам. Но признавам, чувствам се по някакъв начин удовлетворена. Като гражданин, като човек и като потенциален потърпевш. Обяснявам. Шофьорите побойници вече влязоха под превръзката на Темида и при доказана вина ще лежат от 3 до 5 години.

Пояснявам. Става въпрос за онези водачи на МПС, които, докато са участници в движението, току слязат от возилото и с юмручно право отстояват я нарушените си права, я фриволните си фрустрации, я просто липсата на елементарно възпитание, компенсирано с кокорбашийство.

Припомням. На околовръстното в столицата трима бабанки налетяха и попребиха един човек пред очите на съпругата му, защото им се пречкал пред джипа с таратайката си. През лятото шофьор на тир внезапно отби в скоростната лява лента на кръстовище в кв. “Надежда” и започна да си разменя ругатни и шамари с друг водач. Таксиметров шофьор пък гонеше с колата си жена по пловдивските улици. Преди двайсетина дни в района на Софийския университет много ядосан водач срита автомобила на друг, че му и изтръгна регистрационния номер. Да изброявам ли още - млатят се шофьори с техни колеги на маршрутки и автобуси, с ватмани, кой с когото и където свари.

Изнервен свят. Всеки иска да е с предимство, всеки иска “път радостен и прав”, всеки бърза... Закъде бе, аланкоолу, съм питала неведнъж. Всички сме за там. Само че не всички го осъзнаваме. Слагам се и аз в кюпа, въпреки че не съм шофьор. Но от мястото до шофьора се вижда много ясно картинката и тя никак не е красива. Понякога е като в хорър. От озъбени физиономии, отчетливо мърдащи устни и стърчащи недвусмислено пръсти до прискърцване на спирачки, притискане почти ламарина в ламарина и саморазправи от рода на гореописаните. И всичко това - почти безнаказано, защото агресорът си излива агресията, яха колата и изчезва, евентуалният бит е бит, уплашеният - да му леят куршум, а свидетели я има, я всички дружно са гледали в други посоки или в собствените си телефони. Най-много на клипче да лъснеш.

Но законът си е закон. Когато го има - действа. Е, сега го имаме вече, остава да му видим видимите резултати. Реално погледнато, аз не искам да виждам резултатите, искам да няма почва за тях. Надявам се този закон да действа по-скоро като превенция, да се има предвид, че няма как да се покриеш от наказанието, защото то вече е влязло в сила. Колкото и да си бесен, рядко ще си изгубиш дотолкова акъла, че да нямаш едно наум, дето, като скочиш да удряш и риташ, ще лежиш на топло и ще си предъвкваш от 3 до 5 години изпуснатите нерви. Ще си ги навиваш на спретнати кълбенца, та да си изплетеш изпуснатите бримки на възпитанието.

Според статистиката (статистика има за всичко!) най-агресивни били притежателите на малки коли и жените имат превес над мъжете. Във всеки случай аз си спомням само за една шафьорка, налетяла връз ядосал я пешеходец. Минавал, нахалникът, на зебра и я бавел. Да се скубят и хапят жени, още не съм виждала, сигурно ще си е сеир, но благодаря от такива циркове. Една друга беше минала през хорските крака, ама онова нейното не беше толкова агресия, колкото промили. Щрихирам.

Но повече така наистина не можеше. О, не си правя илюзии, че ще станем благи като агънца-багънца. Просто дано наистина превенцията заработи. Свикнахме да си слагаме коланите, свикнахме да спираме на пешеходна пътека, естествено, че не всички, но по-голямата част. С времето и санкциите, со кротце и со благо и со малко кьотек, метафорично казано, ще се откажем и от кьотека. Защото текстът в закона е факт. Дали и как той ще се докаже на практика, това е въпрос на съдебната власт. Темида не е с превръзка на очите, за да не вижда нарушенията и престъпленията, а за да бъде безпристрастна в прилагането на законите.

И може да не ви звучи лицеприятно, обаче е добре, дето изпускането на нерви вече си има цена - от 3 до 5 години. Никак не са малко за един човешки живот, та да ги пролежаваш, вместо да ги живееш. Акъл със закон не се налива, но поне може да потисне центъра, отключващ агресията. Както казват французите - берекет версин. Не ме поправяйте, това е просто крилата фраза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber