IT бизнесът в България расте два пъти по-бързо, отколкото в Румъния

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5823252 IT бизнесът в България расте два пъти по-бързо, отколкото в Румъния IT бизнесът в България расте два пъти по-бързо, отколкото в Румъния www.24chasa.bg

4:1 реформи в средното спрямо висшето образование е миксът, за да продължи това развитие

"Файненшъл таймс” написа, че България иска да се превърне в технологичния център на Балканите. Всъщност България вече в известна степен се е превърнала в такъв център по няколко причини.

Ако погледнем развитието на сектора в последните 10 г., само със създаването на софтуер и IT услуги заетостта в този бранш в България нараства над 4 пъти. Малко повече - 4,5 пъти, нараства заетостта в изнесените бизнесуслуги.

Същевременно, ако сравним България с Чехия, Полша, Румъния и балтийските републики, ще видим, че при нас се отчита най-бърз ръст на заетостта в трите сектора, които сме свикнали да обобщаваме като IT и аутсорсинг - над 4,2 пъти за това десетилетие. Докато в Румъния е малко над 2,3 пъти за същия период, за Полша - около 2,7 пъти.

Нека припомня, че дори само през последната година експортът и приходите от продажби за износ на тези услуги нараства с 20%, а в рамките на десетилетие

приходите

са нараснали

десетократно

Това е впечатляващ резултат! Дължи се вероятно на изсветляване на сектора и също на това, че става по-производителен.

Ако погледнем дела на заетите в тези браншове като дял от заетите в икономиката общо,

единствено

Естония ни

изпреварва

Разбира се, при нас този вид услуги и бизнес е вече относително голям. В този смисъл тези тенденции вече са налице в последните 10 години. Това обаче не означава, че няма шансове за много по-голямо развитие.

В някакъв смисъл румънците могат да се гордеят с Клуж - град извън Букурещ, известен напоследък като IT клъстър. Ние пък можем да кажем, че

Пловдив е

българският

Клуж

Това вече е предпоставка да смятаме, че като цяло и други университети освен столичните, и други градове и региони привличат и инвестиции, и качествена работна сила.

Трябва да си зададем въпроса какво е нужно за следващото десетилетие. Вероятно най-важното е запазване и продължаване на подобряването на данъчната система, а останалото е микс между реформи във висшето и средното образование, като вероятното съотношение е 4:1 в полза на средното образование. Т.е. подобряването на качеството на средното образование на този етап е доста по-важно дори от това на висшето образование, ако искаме след 10 или 15 години да имаме повече подготвени кадри.

В много голяма степен изнесените бизнесуслуги - обработка на документи, колцентрове, всякакъв вид съпорт услуги и други подобни процеси, не изискват чак толкова високи познания по информационни технологии и математика. Те обират заетостта, привличат хората от сектори, които не се развиват с толкова бързи темпове.

Може би е плюс, че в последните години има по-малко заети в строителството, в търговията, в посредническите услуги, в търговията с недвижими имоти - секторите, които пострадаха от кризата, които трябваше да се свият по естествени причини и в които през последните 5-6 години не назначаваха хора.

Аутсорсингът

обра тъкмо този

човешки ресурс

и го насочи към дейности, които се развиват добре, носят приходи и имат бъдещ потенциал за развитие.

България освен в престижен IT хъб на Балканите би могла да бъде и технологичен и иновационен фактор от световна величина. За да го постигне обаче, не е достатъчно да има много хора, които да създават услуги и да пишат софтуер по поръчка, а да има иновации, нови идеи.

И същевременно да има механизъм тези идеи да се комерсиализират, да стигат до глобалния пазар. Това означава да има критична маса хора, които, първо, да генерират идеи, второ, да знаят как да ги реализират и трето - да има институционална рамка, чрез която идеите да стигат бързо до финансиране, а после и до пазара, и то до глобалния. Това са далече по-големи предизвикателства, които ще изискват доста по-големи промени в българската среда, за да може тя да стане нещо повече от просто място, където се извършват много услуги и доста хора извършват тези дейности.

Разбира се, това означава и промяна в университетите - те в много по-голяма степен трябва да са на полето с изследователска и развойна дейност, а не просто да са място със зали за лекции.

Второто условие България да се превърне във фактор от световна величина е да осмисли, че новите технологии, включително и информационните, не са просто апликации за таблети и смартфони.

3Че вече са вплетени в нашия живот в различни други дейности и продукти, включително и в обслужване на традиционни производства като например машиностроенето и индустрията - от разтоварването на материалите до опаковката.

Ако българските компании осъзнаят това и го осъществят на практика, ще има голям мултиплициращ ефект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber