"Лицето" на ВСС Димитър Узунов: Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5818983 "Лицето" на ВСС Димитър Узунов: Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона "Лицето" на ВСС Димитър Узунов: Не съм човек на Борисов или на когото и да било, а на закона www.24chasa.bg
ДИМИТЪР УЗУНОВ СНИМКА: Снимка: Пиер Петров

Няма да подам оставка и да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на доц. Таков и Христо Иванов

- Г-н Узунов, какво би ви накарало да подадете оставка като представляващ ВСС?

- Две са нещата, които биха ме накарали да подам оставка като представляващ - ако се ползвам с недоверието на колегите си и ако корупцията е превзела Висшия съдебен съвет.

Отдавна съм наясно, че когато заемаш изборна длъжност в съдебната система, оставката е не по-маловажен инструмент от избора, защото чрез нея можеш да запазиш доверието на колегите, които са те избрали. Но няма да направя удоволствие на Панов и Калпакчиев, които работят под диригентската палка на хора като доц. Таков и бившия министър Христо Иванов.

- Кои колеги определихте за среща с европрокурорите, че съдия №1 Лозан Панов и колегата ви в съвета Калин Калпакчиев настояват да напуснете поста си?

- На 29 септември във ВСС е постъпило писмо от Министерството на правосъдието да определя кои от нас да се срещнат с евроекспертите, които извършват анализ на прокуратурата. Аз получих писмото на следващия ден, 30 септември. Срокът за определяне на колегите от съвета бе 30 септември, т.е. същия ден.

Заради краткия срок сам определих колегите, които да се срещнат с евроекспертите. Определих,

абстрахирайки се

от наличието на

групи и лагери

във ВСС

и ръководейки се от професионалните качества и опит.

Посочих Светла Петкова - най-възрастната измежду членовете на съвета, бивш съдия във Върховния административен съд, понеже е с изключително богат опит като съдия и административен ръководител. Учила е на занаят абсолютно всички членове на ВСС.

Определих Милка Итова, бивш съдия в Софийския градски съд и председател на комисията по предложенията и атестирането към съвета в продължение на четири години. Тя създаде и организира тази комисия, тя е най-подготвена по въпросите за кадровото израстване на магистратите.

Посочих още Даниела Костова, бивш съдия в окръжния съд във Варна и заместник-председател на комисията по професионална етика и превенция на корупцията към съвета в продължение на четири години. Сега тя оглавява етичната комисия към Съдийската колегия.

Определих също Галя Георгиева, бивш съдия в апелативния съд в Пловдив, председател на дисциплинарната комисия към ВСС. Измежду колегите в съвета тя е предложила най-много дисциплинарни производства срещу провинили се магистрати.

Това бяха мотивите ми, въз основа на които определих колегите съдии от ВСС.

- Кои прокурори от ВСС определихте да разговарят с евроекспертите и с какви аргументи?

- От прокурорите определих Румен Боев, бивш обвинител в апелативната прокуратура в Пловдив, с дългогодишен професионален опит като следовател и прокурор. Посочих още Ясен Тодоров, председател на етичната комисия към съвета, и Румен Георгиев, който има огромен опит като следовател и е член на ВСС за втори път. Определих и Васил Петров, бивш прокурор и дългогодишен адвокат с авторитет.

Моето решение кои от колегите от ВСС да се срещнат с евроекспертите не е от особено значение, тъй като всеки един от колегите ми може да отиде на среща с тях.

- Как ще продължи работата на ВСС с неспиращи скандали? Как се отразява това на съвета? Успява ли да си свърши работата?

- Скандалите около работата на ВСС, разбира се, забавят, пречат на дейността на съвета. От тях има полза някой, който иска да създава проблеми в правосъдната система. Но въпреки това ВСС успява да върши работата си.

Някои изкуствено провокират крамоли или по-точно определят рутинните работи на ВСС като скандали. Защото са свикнали да живеят в скандалите и да са техни модератори. Това за тях е постоянна цел и те се стремят безотказно да я постигнат, за да се чувстват значими.

- Защо ви заподозряха като автор на SMS до премиера Бойко Борисов, след който той неочаквано пристигна във ВСС? Вие негов човек ли сте?

- Защото съм един от най-неудобните членове на ВСС за Съюза на съдиите и

за лобистките

попълзновения в

съдебната

система

Те никога няма да ми простят, че искам актуален регистър на членовете им, искам обществото да разбере колко са мъртвите магистратски души в техните списъци. За въпросния SMS получих извинение от Лозан Панов. Аз съм човек на закона и на никого другиго!

- Защо името ви е сред магистратите, споменати в “Яневагейт” - изтеклите разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова?

- “Яневагейт” е сапунен сериал, на поръчкови герои, а Ченалова е с прикрита биография. Аз няма от какво да се срамувам. Знам откъде съм тръгнал и как съм постигнал всичко в живота си дотук. Актьорите в “Ченаловагейт” не са случайно подбрани, но повече бих говорил, когато завършат всички епизоди на този безкраен махленски сериал.

- Обсъждате ли често с Яне Янев проблемите на съдебната система? Неговата партия ви предложи за член на ВСС.

- Дискусиите за проблемите на съдебната система не би било редно да са затворени само в самата система. Те трябва да се изговорят с всички значими личности, които са имали и имат публични позиции спрямо случващото се в съдебната власт. Скоро не съм говорил с Янев, защото повече от 6 месеца имах лични проблеми - грижих се за майка ми, която беше тежко болна и почина, Бог да я прости. Но за да бъда напълно искрен, ще ви кажа, че се е случвало и с Янев, и с бившия конституционен съдия Георги Марков да дискутираме проблемите на съдебната система. Те са законодатели със завидна рутина и тяхната гледна точка е различна от клишетата, които обикновено чуваме за нашата система.

- Упрекват ви за проблеми в работата на благоевградските съдилища. Съжалявате ли, че напуснахте районния съд в Сандански заради съвета?

- Работата в съда в Сандански е много, много по-спокойна в сравнение със сегашната ми. Оставих отличен колектив, с много добри съдии и служители. Не съжалявам за избирането ми за член на Висшия съдебен съвет, тъй като работата в съдебната система трябва да се подобрява. Конкретен упрек към мен за дейността на съдилищата в моя съдебен район не съм чул.

В благоевградските съдилища проблеми няма. Има обаче засегнати и отстранени персони, чието его е пословично и те непрекъснато ровят, но задкулисно. Те нямат кураж, нямат достойнство публично да застанат с името си и затова ползват предимно подставени лица - като онзи адвокат, който беше забъркал мен, брат ми и снаха ми в една абсолютно измислена история. Да, в окръжния съд в Благоевград работят моят брат и неговата съпруга като съдии, но за разлика от съпругата на Калин Калпакчиев например те не израснаха в кариерите си по време на мандата ми.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Елина Кирчева: Не е важно само да предадеш урока, трябва да си приятел с децата. Това ми носи щастие!

И майка ми е учител, била е бременна с мен, когато е започнала в същото това училище. Израснах в него, завърших го и мечтаех да се върна, вече като преподавател Елина Кирчева е родена на 8 юли 1997 г. Учила е в паралелка с музика в 144-о училище. Няколко години е учила в чужбина. 1 година е изучавала арабистика.

Гергана Мутафова от ВСС: Заявленията за издаване на заповед за изпълнение ще се подават електронно

Предвидена е възможност при ползване на е-услуги за заплащане на съдебните такси по електронен път, казва в интервю членът на ВСС Гергана Мутафова - Г-жо Мутафова, кога граждани и бизнес ще могат да проверяват онлайн как върви подадената от тях искова молба в съда и какви са доказателствата към нея?

Андрей Ковачев: Направих в ЕП група за равен достъп до здравни грижи на всички в ЕС

При БСП за социална защита се даваха 7% по-малко от сега С кандидата за евродепутат на ГЕРБ и лидер на групата на ГЕРБ/ЕНП в предишния Европейски парламент разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Ковачев, с кои свои постижения от изминалия мандат на Европейския парламент се гордеете най-много? - С признаването на българското малцинство в Албания.

Андрей Новаков: Ще настоявам ЕС да компенсира българите, ощетени от Брекзит

Европейска минимална заплата? Това е популизъм С кандидата на ГЕРБ за евродепутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Новаков, в края на кампанията как ви се струва конкуренцията на терена? - Ако бягаш маратон, имаш конкуренция, ако си на боксовия ринг, имаш противник. В българския политически маратон ГЕРБ сме сами.

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Слави Трифонов изтърва момента да направи партия

Корнелия Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои ГЕРБ има ясна преднина от 50-100 хиляди гласа пред БСП Загуба на ГЕРБ заради “Апартаментгейт” е социологическа димка Предсрочни избори наесен е лудост Слави можеше да се яви на тези евроизбори Ако шоумен №1  тръгне да прави структури за кметския вот,

Ева Майдел: Разговорът за Европа е безсмислен, ако не я виждаш в живота си

ГЕРБ промени България - вече се строи и се изгражда С кандидата за евродепутат от ГЕРБ разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-жо Майдел, 4-а сте в в листата на ГЕРБ. Какво ще кажете на тези, които смятат, че няма смисъл да гласуват на 26 май? - Че трябва да си променят решението и да помислят пак. Членството в ЕС е тяхно завоевание,

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Кметът Тодор Попов: Иновации, култура, спорт - приоритетите за развитието на Пазарджик

- Градът е с най-ниската безработица от години - под 3%, развива се успешно по отношение на трудовата заетост - дори се притеснявам, че вече няма какво да предложим като работна сила - Във волейбола взехме купата, поставихме си за цел да влезем в професионалния футбол - Г-н Попов, какво се промени в Пазарджик и общината през последна година на

Асим Адемов: Лошата комуникация роди евроскептицизма, Брекзит също го показа

Инвестираме в младите. ГЕРБ не обещава, а действа, докато БСП няма единна позиция по нито един въпрос в Европарламента Обществото ни още е длъжник на учителите. Безпрецедентен е ръстът на заплатите им, сега трябва и родителите да се върнат в процеса на изграждане на взаимно доверие Предстоят тежки времена в европейската политика заради

Новият украински президент на лична среща с вицето Марияна Николова

Марияна Николова е юрист, експерт с дългогодишен опит в държавната администрация. През май 2017 г. е назначена за началник на политическия кабинет на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. На 21 ноември 2018 г. заема неговото място и става вицепремиер на Република България със същите ресори.

Николай Неделчев: Голямата заплата вече не е достатъчна, за да бъде задържан добрият служител

“Публисис” разработва стратегия за изграждане на работодателска марка Докато създавахме иконични марки, бяхме любимците на бизнеса. Днес всички искат повече за по-малко пари Новината за смъртта на традиционните медии е много силно преувеличена и няма да се случи поне в близките 10-15 години - Г-н Неделчев,

Кметът инж. Дилян Млъзев: През 2020 г. всички улици в Елена ще са с нов асфалт

- В града се раждат все повече деца, 38 ще влязат в детската градина наесен     - Реновираме и изпълваме със съдържание емблематични сгради     - Ключът към гражданското участие е предложенията да се случват - Г-н Млъзев, с какви нови придобивки за гражданите възрожденска Елена посреща празника си - 21 май? - През 2018 г.

Хайко Маас: Германските фирми са много доволни от условията в България, 90% биха инвестирали отново

Страната ви има важна роля на Балканите, казва министърът на външните работи на Германия - Г-н Маас, предстоят избори за Европейски парламент. Великобритания е заета с Брекзит, във Франция Марин льо Пен става все по-популярна, в Италия Салвини иска да преобърне ЕС, в Унгария Орбан създава грижи на ЕНП.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber