Защо богаташите ни са толкова диви селяндури

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5798117 Защо богаташите ни са толкова диви селяндури Защо богаташите ни са толкова диви селяндури www.24chasa.bg

Едно много любопитно изследване на двама италиански банкери ме провокира да се замисля защо в крайна сметка българските новобогаташи са толкова диви, арогантни и безвкусни селяндури.

Италианците (от централната им банка) са проучили данъкоплатците в района на Флоренция от 1427 г. до днес и са открили, че най-състоятелните хора в града на Медичите днес носят същите фамилии като предците им преди цели 600 години.

С други думи, семейното богатство от времето на Ренесанса не само не е прахосано, не просто е запазено, а дори увеличено с 5 процента, въпреки че наследниците в повечето от случаите са днес с различни професии от прадедите си.

Разбира се, в България за подобна приемственост и дума не може да става, първо, в чисто исторически аспект. Флорентинските фамилии са съхранили богатството си цели 25 поколения въпреки смяната на управляващите политически партии и икономическата конюктура.

Те обаче не са били изправени пред толкова тежки изпитания като българите. Турското робство направо ни парализира във времена, когато във Флоренция Брунелески издига уникалния купол на катедралата "Санта Мария дел Фиоре", Донатело извайва статуята на Давид, а Леонардо да Винчи рисува Мона Лиза.

Ние сме се чудели как да оцелеем, когато Америго Веспучи (и той флорентинец) изказал първи предложение, че Южна Америка е нов континент, а не част от Азия, а Галилео Галилей (от същия край) непредпазливо обявява, че Земята се върти около Слънцето.

Да не говорим за Ботичели, Джото, Макиавели или пък за Бокачо. На нас в същия момент въобще не ни е и хрумвало за хуманизъм, философия или поезия.

И все пак макар и цели 4 века по-късно, все още под турско робство, в българските малки градчета се оформя прослойка от заможни българи, които натрупват капитали благодарение на усилен труд и предприемчивост.

Същите тези хора по-късно стават големите дарители в битката за независима българска църква, за създаване на училища, за изпращане на будни българчета в големите университети в Европа.

Те са нашите позакъснели Медичи. Те създават и развиват богатство от търговия и производство, които успяват да предадат на идното поколение въпреки двете национални катастрофи в началото на миналия век.

Но тук идва комунистическият метеж през 1944 година, който само за 45 години съсипва много по-успешно и трайно частната инициатива дори от 5-вековното турско робство. Национализацията през 1944-1947 година одържавява принудително промишлеността и услугите, ликвидира частната собственост - от магазини и занаятчийски работилници до фабрики, банки и застрахователни дружества.

Затова новобогаташите ни днес нямат нищо общо с интелектуалния и икономически елит отпреди комунистическия режим. Те не забогатяват с труд и предприемчивост както старите фамилии във Флоренция или пък нашите еснафи от Възраждането. Те са на предна линия, защото са комсомолци и партийци и чат-пат чейнджаджии от "Магурата".

Силните връзки с номенклатурата и липсата на държава и правосъдие са трамплинът, който ги хвърля в голямата кражба след 1990 г. В разграбването по време на приватизацията. Българските новобогаташи въобще нямат и идея да създават каквото и да било.

Те са спекуланти - доят изкупените на безценица предприятия, докато ги фалират. Теглят банкови кредити, които не изплащат. Не дават и стотинка под формата на данъци, продават задлъжнелите си фирми на овчари и безимотни цигани.

Новобогаташите ни принципно не обичат да плащат. Има 22 правила на евреите за успешен бизнес, в 3 от които нашите олигарси винаги са в тотално нарушение - в живота трябва да има равновесие, винаги плащай навреме на служителите си и давай пари в трудни времена - инвестицията ще ти се върне стократно.

Българските новобогаташи, ако можеха, щяха да спрат и гравитацията, за да направят впечатление. Те плащат щедро единствено когато създават пародиен кич. Мутро-барокът, наложен от борците в средата и в края на 90-те години, направо ще ти се стори стилен само ако влезеш в къщите на тези палячовци. За тях най-важното е демонстрацията, а умението да се облечеш отвратително с много пари се превръща в изкуство.

Дрехите трябва да са задължително с табели на дизайнерите, а автомобилът трябва да е голям поне колкото гарсониера. Понеже стана въпрос за Флоренция - едно малко сравнение за автопарка на богаташите там.

Основателят на голямата фамилия Джовани ди Медичи е яздел муле в желанието да запази скромната си визия дори в момент, когато е притежавал папата - защото точно той, с парите, спечелени от търговия с вълна, успява да превърне бившия пират Балтазар Коса от Пиза в глава на римо-католическата църква, останал в историята макар и за кратко като папа Йоан XXIII.

В живота обаче, независимо дали си роден в България или Италия, е определящо за стила и поведението ти не само дали си образован и възпитан, но и как си спечелил парите си - дали с труд, постоянство и предприемчивост, или с кражба, спекула и измама.

Това е и причина децата на олигарсите ни да се превръщат в още по-брутални и шумни селяндури от родителите си. И, естествено, в основно ястие в менюто на жълтата преса.

В България има много богати хора, за които никой дори не е чувал. И те печелят от производство, машиностроене, селско стопанство, търговия, хотелиерство, ресторантьорство, фармация, земеделие, IT. Но тези реални бизнесмени не искат да се говори за тях.

Защото българите по принцип са подозрителни и мразят богатите хора. А кичозните ни олигарси, които натрупаха състояния от кражби, показват, че може би има защо.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Не вярвайте на речниците!

Склонни сме да им се доверяваме безпрекословно. Позоваваме се на тях като на върховна инстанция. Затова е толкова осъдително, когато ни въвеждат в заблуждение Наскоро призовах да не се вярва на гугъл, тъй като заблуждава потребителите си. Но вината му е споделена. Търси в грешни посоки. Много по-сериозен е въпросът с речниците.

Харчовете за храна отхапват по-малко от 1/3 от заплатата

Последните данни за доходите, разходите и потреблението на българските домакинства показват ясно, че стандартът на живот в страната и благосъстоянието на българските граждани продължава да се подобрява и през 2018 г. Тази тенденция като цяло е трайна от 90-те г. с изключение на годините на криза в страната и се потвърждава от няколко

Доц. д-р Георги Н. Николов: В Скопие фалшифицират документи за Гоце Делчев

Ако в македонските учебници се напише историческата истина ще рухне митът за македонската нация - Доц. Николов, защо не можем да се спогодим с македонските историци чий е Гоце Делчев, както за признатия от тях за български цар Самуил? - Не мисля, че и за Самуил нещата са приключили добре. Защото признанието, че той е бил български цар,

Дума на седмицата: “Нотр Дам”

Първият камък е поставен през 1163 г. Първият камък на катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) е поставен през 1163 г. при властването на Луи VII. Изграждането продължава почти две столетия. Реставрации и допълнения към структурата са правени през XVII и XVIII век. Доминиращи в катедралата са двете кули с камбани, построени през XIII век.

Българската следа

Ако Колю Фичето не беше оправил теча на “Нотр Дам”, тя нямаше да изгори. Щеше да се наводни Голяма е българската следа в световната история и пожарът в “Нотр Дам” в Париж само ни припомни това. Не, не, не намеквам за Георги Димитров, пък и при него ставаше дума за Райхстага, дето е в Берлин, не за “Света Богородица”, която е в Париж.

Да прегърнем отвореността и взаимноизгодното сътрудничество

Статия на Ли Къцян, премиер на Китайската народна република, за германския вестник "Ханделсблат" Китай и Европа се намират на двата края на Евразийския континент, но географското разстояние не възпрепятства сътрудничеството помежду им. Като премиер на Китай почти всяка година посещавам Европа и от първа ръка усещам приятелството между нашите

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Мнения

Не са виновни кучетата, а ръката над тях

А нахапаните деца ще заминат за Англия и ще разказват за кучешкия живот в България Дeцата или кучетата - изберете сами. Всъщност това изречение е подвеждащо - не можем нито без едните, нито без другите. Поредният случай на нахапани животозастрашаващо хора от пуснати на воля ротвайлери. Знайно е дето ротвайлерът е специално селектирана бойна

Ген. Решетников - ръководител полети - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури

Коментар на седмица №1: Как Сталин спазари 100% руски контрол в България след листчето с тайната му сделка с Чърчил

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал близо 80 500 прочитания. Британският премиер мрази България заради битката при Галиполи. След година Западът получава Гърция в замяна на Източна Европа Изконно правило при нас, историците, е, че “всяко ново е добре забравеното старо”.

Коментар на седмицата №3: Президентът Радев бори корупцията - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал над 47 000 прочитания. Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Вижте останалите карикатури тук.

Как стигнахме американците. Поне по телевизията

Или защо нашите сериали са добри, колкото „Игра на тронове“ Българското кино най-сетне започна своя възход. Освен филми, усърдно се произвеждат и сериали, като една част от тях дори стават за гледане. Напоследък се загледах и аз в един от телевизионните сеирали, като мога с ръка на сърце да кажа: Определено те държат в напрежение. Има труп.

Средната класа е под натиск, губи скорост

Поколението Y плаща цената и получава по-малко стабилни работни места от бейби бумърите Правителствата трябва да направят много повече, за да защитят и да повишат жизненото равнище на средната класа, която е от ключово значение за икономиката. Гражданите от средната класа са тези, които подкрепят потреблението,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber