Светлозар Желев: Мишката няма да изяде книжката

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767425 Светлозар Желев: Мишката няма да изяде книжката Светлозар Желев: Мишката няма да изяде книжката www.24chasa.bg

Музиката е добър начин да приближим поезията към подрастващите

- На финала на инициативата “18 книги за вашето литературно пълнолетие” казахте, че от списъците на 32-членното ни жури ви липсва поезията. По-малко ли я предпочитат младите?

- Факт е, че и аз самият бях посочил в моя списък една- единствена книга с поезия - “Цветя на злото” на Бодлер. Не знам, поезията е най-висшата литература. И може би на младите хора им е по-трудна.Това, за съжаление, е голям проблем, защото пък, от друга страна, поезията е музиката на литературата. И в това си качество е в състояние най-бързо да докосне и стигне до хората. Учебните програми предвиждат да се изучава класическа поезия, която не е толкова близо до младите. Това определено не е стимул да я заобичат.

- Случва ми се да виждам феновете на всички наши фолк и поп звезди как пеят заедно с тях по концерти и как знаят наизуст текстовете на техните песни. Тази поезия, изглежда, им е близка?

- Музиката е един добър начин да бъде проводник на поезията. Аз самият и моето поколение знаехме наизуст текстовете на “Бийтълс”, “Лед Цепелин”, “Пинк Флойд”. Дори

благодарение

на тях мнозина мои

връстници научиха

английски

Естествено, проблемът е в литературните качества на голяма част от музикалните текстове. Но пък, когато те са добри, има смисъл, има възможност това да се случи. И ако родителите или учителите преподават на децата и показват поезията през музиката, са намерили един много добър начин, чрез който поезията да ги докосне.

- Започваме нова поредица - този път 18-годишните ще пишат свой списък книги. Според вас ще съумеят ли да оборят мита, че не четат?

- Не мисля, че не четат. И винаги съм го казвал. Напротив - има страшно много четящи млади хора.

Съгласен съм с Георги Лозанов, който каза, че жестокостта на човечеството може да бъде умиротворена само с четене на книги. Най-важното е да караме младите да четат, без да ги притискаме. Не да казваме наставнически: “Не чети това, а това, защото е добро!” Защото неминуемо ще получим равно по сила противодействие. Трябва да възпитаме в тях обич и уважение към книгата. А след това да се опитват да култивират по-висок вкус към литературата. И нека те сами посегнат към онова, което най-много им харесва.

- Какво четат децата? Повече български автори или повече чуждестранни?

- За съжаление, българските автори не са сред най-любимите на най-младото поколение. Любимо четиво са по-скоро на хората над 18-годишна възраст, на хората в университетите. Но за децата в училище не са вероятно заради все още непроменените учебни планове по български език и литература и липсата в тях на съвременни текстове, които да докосват младите. Децата трябва да учат и съвременна литература - проза, поезия, съвременни

български автори,

които пишат модерно,

различно и за тях

На това дължат в световен мащаб успеха си “Хари Потър”, “Игрите на глада”. А ние имаме чудесни фентъзи български автори, които пишат за деца - Весела Фламбурари, Юлия Спиридонова-Юлка, Александър Секулов с прекрасните му “Островът” и “Скитникът и синовете”. В училище и вкъщи трябва да даваме на децата си тези книги, за да се опитваме да ги спечелим за литературата и в частност за българската литература.

- Преди време родителите на тийнейджъри твърдяха, че те масово четат книги за вампири, черни романи, много фентъзи. Сега новото се оказаха графичните новели. Как обяснявате тези нюанси във вкуса им?

- Графичните новели са изключително силна традиция в западния свят, особено в Америка и Франция, където едни от най-големите писатели ги пишат. Цяло издателство - “Максуинис” издава 400-странично списание изцяло с графични текстове. Така че ние трябва да търсим различни пътища към децата и да опитваме да ги съблазним с такава модерна литература.

- Има ли опасност електронните книги да убият хартиените? Как ще се реши този конфликт?

- Не мисля, че някога е имало конфликт между хартиените и електронните книги. И двете са книга - няма значение какъв е носителят.

Електронната книга дава много други възможности, особено по отношение на специализираната литература.

Опитвайки се да противопоставим тези две форми на книгата, влияем лошо върху читателите, които избират едната или другата. Трябва да спрем това отрицание. Да спрем да говорим как мишката ще изяде книжката, защото конфликт между двете няма.

Освен това, след големия бум на електронните книги днес ръстът на продажбите им е в плато в целия свят, включително в Америка, Великобритания, Холандия - държавите с най-висок процент продажби на електронни книги. А хартиената книга продължава да не губи позиции. Затова не мисля, че има опасност да загине заради електронната.

- Анализатори бяха казали, че младите не търсят авторитети сред по-възрастните, а ги намират помежду си. В тази връзка кои са героите им, ако съдите по книгите, които четат?

- Младите и децата винаги са търсили своите герои в измислени персонажи и в зависимост от жанра, който обичат да четат. Героите на едни са от комиксите - Супермен, Спайдърмен. На други са Хари Потър или някой от героите на “Властелинът на пръстените”. На трети героите са от филми, на четвърти - от компютърни игри. За съжаление, покрай свободата, която имат, децата

са обградени

от жестокости -

било на кино, в интернет, по телевизията, компютърните игри, в медиите. Влияе им много негативно. За съжаление ние не можем да създаваме герои за нашите деца по принуда. Единствено можем да им посочваме добрите и лошите.

- Ако бяхте на възраст до 18 г.,какви книги бихте препоръчали в списъка си?

- На тази възраст четях много различни книги. Но има такива, които са сме формирали през годините - например “Стършел” на Етел Лилиан Войнич. Блестяща книга за победата на интелекта над тялото, за свободата на духа, как да преодолееш себе си и да бъдеш истински силен и достоен човек. Такива книги са стотици, но тази бих препоръчал на всеки.

l Роден е през 1974 г. в Ямбол

l Завършил е математическа гимназия и история в СУ “Св. Климент Охридски”, а след това и корпоративен мениджмънт в “Оупън юнивърсити” - Лондон

l Бил е главен редактор на издателство “Сиела”, директор “Маркетинг” на издателство “Колибри”.

l Съучредител е на фондация “Елизабет Костова”, главен редактор на сп. “Гранта” - България

l Директор на Националния център за книгата към НДК

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Защо новият президент на Украйна се нуждае от втора изборна победа?

Изминаха два и половина месеца, откак комикът Володимир Зеленски спечели голяма победа на президентските избори в Украйна. Тогава това бе приветствано като политически трус, но Зеленски все още не може да назначи министрите, които иска, нито да вкара предизборните си обещания в законодателството. Всичко това може да се промени след парламентарните

Накъде плава турският кораб

Управлението на Ердоган доведе до укори (засега не и до строги санкции) от САЩ към съюзника им от Босфора, че не може да държи в ръце две "огнени играчки" - и самолети Ф-35, и системи С-400. Доставката на дългосрочно поръчаните 116 самолета се замразява, а турските пилоти на обучение в Америка се приземяват.

Айтитата - млади хора с над 3000 лв. заплата, без да са на висока позиция

Най-динамичният сектор - 8000 нови работни места от 2017 г. насам. Концентриран е в София, Пловдив и Варна През последните 10 години българската икономика търпи сериозни промени. Най-големият ръст на наетите лица в единичен сектор обаче не е в класическата промишленост, а в сектор “Информационни и комуникационни технологии” (ИКТ) – ръст от 31

Само хакерите не ваканцуват през лятото

Каквито и конспирации, фалшиви версии и официални разследвания да излизат за атаката срещу НАП, едно е абсолютно сигурно - добрите хакери никога не ваканцуват през лятото*. Щом се затопли, независимо дали в Гърция или в подкрепа на родното Черноморие, всяка година всички намират морския бриз. И не говорим само за почивка, но и за работа.

Д-р Мими Виткова: Демонополизацията не е лошо нещо, важно е как ще я направим

В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Д-р Иван Маджаров: Добре е, че се заговори за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи

Впонеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Проф. Асен Балтов: Качествените болници и техните пациенти печелят от реформата

Впонеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове. “24 часа” потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел. Проф.

"Шпигел": Световната икономическа система ще продължи да се разпада

Световният икономически ред, доминиран от Запада, се приближава към края си и положението може да стане още по-лошо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е единственият виновник, има и други заподозрени. За щастие световната история няма задна предавка, а носталгията е лош съветник. По този път лесно се зараждат опасни илюзии,

Защо толкова се “любим и мразим” със сърбите?

Български разузнавачи работели в Косово? Дай боже, нашето разузнаване да е излязло от летаргията Последните дни сърбите взеха да говорят за нас така, все едно сме се върнали в 1913 година, когато любимата песен на целокупния български народ е “Съюзници - разбойници” Що се отнася до спора на сърбите с албанците и изявленията,

Йорданка Фандъкова би спечелила изборите в София със или без балотаж (Обзор)

Ако се кандидатира за кмет на София, Йорданка Фандъкова вероятно ще бъде преизбрана. Това показват данни от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), проведено сред 1014 пълнолетни граждани на Столичната община между 24 юни и 3 юли т.г. На първи тур Фандъкова води с 36% пред евентуална кандидатура на Мая

Търговското споразумение с Меркосур открива огромни възможности и отстоява ценностите на ЕС

На 28 юни, петък, ЕС и четирите държави от Южна Америка, които съставляват Меркосур — Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, постигнаха историческо споразумение за премахване на пречките пред търговията и за утвърждаване на строги общи правила. Както всички търговски споразумения, то открива за дружествата от ЕС възможността да продават

Да не надценяваме 100-те милиона емигрантски евро - имат и тъмна страна

Трябва ни изпреварващ растеж за дълъг период - как може да стане В междинната прогноза на Европейската комисия за икономиката в ЕС на пръв поглед няма изненади. Очакванията за растежа и ключови показатели през 2019 и 2020 г. са сходни с предишната прогноза от месец май – за 2019 г. се предвижда ръст на БВП от 1,2% за еврозоната и 1,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber