Глутница с телефони

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5767359 Глутница с телефони Глутница с телефони www.24chasa.bg

Насилничките, съблекли на улицата момиче и заснели гаврата, - по-лошо и от джунглата

ГЛЕДАХ го този клип. Въпрос на осведоменост, когато трябва да вземеш отношение. То си стана ежедневие насилието. При това възрастовата граница пада под санитарния минимум. Не гражданско общество, не общество изобщо, един конгломерат от

хищници

и жертви,

от силни и слаби, от приспособяващи се и гравитиращи към удобното присламчване, за да не бъдат изядени. Не в буквалния смисъл, в по-страшния - духовния, достойния, градивния. Не знам колко от вас са гледали клипа, документирал как няколко девойки посред бял ден принуждават друга тийнейджърка да се съблече както майка я е родила. Грубо, агресивно, с думи, грижливо заглушени, но подразбиращи се, с блъскане, скубане и ритници. И някоя от тях снима,

за да бъде

унижението на

жертвата пълно

и да я следва като опашка от подхилквания и подмятания. Възпитанието на разфучалите се фурии, търсещи отмъщение, е такова.

Далеч съм от мисълта, че техните родители са им преподавали тези действия. Просто не са им преподавали, че така не се прави. Децата ни няма от кого друг да се учат освен от нас, техните родители, учители, медии, филми, субкултура и култура. От това, което ги заобикаля и до което имат достъп. Дори законът на джунглата по Ръдиард Киплинг не важи. Там всеки народ уважава другия и неговите правила, на това учи мечката Балу малкия Маугли, човешкото дете, отгледано от вълците. И се оказва, че вълкът, мечката, пантерата, питонът са сто пъти по-човечни от нас, същинските човеци, сътворили своя модерна джунгла. С първенстващото право на по-силния.

Докъде ни докараха акселерацията, еманципацията, слободията? До това момичета да се бият за момче. При това не в рицарски турнир, а в улична схватка поне пет срещу един. И жертвата е по-малка на възраст от насилничките. Омерзително.

Някакъв капацитет, вероятно по психология, с благ глас обясняваше как родителите на насиленото момиче са виновни, защото не са обърнали внимание, че дъщеря им носи... сутиен с тигрова шарка. Абе защо слизаме на ниво оперение и окраска?! Ако тигровата шарка е изиграла ролята на червения плащ, размахан пред бика, да не би по сутиен да се е разхождало момичето, когато са го сгащили насред улицата? Принуждават я да се съблече, защото няма по-унизително нещо нито за жена, нито за мъж да издевателстваш по този начин над достойнството му.

Светата

инквизиция

в действие

SS командите в акция. Само правя аналогия, не я приписвам на озверелите по лични причини извършителки на простъпката. Гаврата с човешкото достойнство по НПК не е престъпление. Поне аз не открих такъв член или алинея, но не съм юрист. Вероятно извършителите може да бъдат порицани. И ще си преместят телефона, с който снимат, от единия джоб в другия.

Просто с децата трябва да се разговаря. Да им се обяснява кое е добро и кое зло, кое е правилно и кое не е. Какво може и какво не може. Само че това изисква много време. И три пъти повече търпение. А ние, стараещи се да осигурим хляб и мляко, дънки и бельо, айфони и всичко, което да не поставя детето ни по-долу от другите, нямаме тези часове, дни и години. И децата ни се възпитават помежду си. По-силните се организират и мачкат по-слабите. След силните вървят прилепчивите чакалчета, дето ръкопляскат и

дооглозгват

плячката

Те качват клипчетата в социалната мрежа. А жертвите днес - утре ще сформират своя глутница и ще се опитват да мачкат по-слабите от тях. Така е в джунглата. Дивата, нашата, не тази на Киплинг.

Естествено, че насилието ражда насилие и насиленият ще се стреми да стане насилник. Това ли искаме? Децата ни и без това непрекъснато са свидетели на агресия - от екрана, през улицата, та до собствения си гръб. Някой трябва да сложи ред в джунглата. И ако не започнем веднага, след две минути ще е късно. Ще се завърти поредното клипче на момичешки бой, на пребити старци, изпочупени глави и крайници, а ние ще ги гледаме и ще цъкаме с езици откъде ни е дошло. Ами от нас самите, от липсата на време за най-важното нещо - възпитанието, е дошло. А всъщност законът на джунглата е толкова прост: “Ние сме от една кръв, вие и аз”. Само дето в родната ни джунгла закона дори в любителски клип няма да го намерите. Гледайте добре, хора, гледайте добре! Бъдещето си гледайте.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber