На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5735485 На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие www.24chasa.bg

Публичните фигури въздействат върху обществения живот,

затова те може да бъдат отразявани и без тяхно съгласие

Прав ли беше Стоичков да се ядосва, че го снимат? Имат ли право журналистите да снимат Стоичков и други публично известни личности?

Подобни въпроси се задават в цял свят и в различните държави имат различен отговор. Всеки е виждал как папараците в целия цивилизован свят снимат кралски особи, известни политици и артисти. Снимките се публикуват и даже кралски особи в държави като Великобритания не могат да се противопоставят на това. Да си спомним само как преди години един кандидат-президент в САЩ беше сниман с любовницата си и това прекрати политическата му кариера. От друга страна, един от големите английски таблоиди – 165-годишният News of the World, спря да излиза поради разразилия се голям скандал, свързан с организираното от вестника

подслушване на

обикновени хора -

жертви на престъпления, семейства на загинали в Ирак и Афганистан, а и на редица знаменитости.

В цивилизованите държави се приема едно доста ясно оформено правило – всяка публична личност може да бъде снимана. Личният живот на политиците, включително на кралските особи, може да бъде сниман и публикуван. Иначе как народът ще разбере дали си заслужава да подкрепя тези политици, или не. Жертвите на престъпления и пострадалите не са публични фигури и не могат да бъдат снимани без тяхно съгласие освен в общ кадър. Хората, които са заедно с политиците и с други публични фигури, могат да бъдат снимани заедно с тях.

Най-малко ограничения има за филмирането на политици. Приема се, че публични личности са всички, които във връзка с тяхната дейност се появяват пред големи групи от хора и пред медиите или пък участват във филми. Записите на разговори на политици се публикуват, ако показват престъпление или друго закононарушение.

В решението по делото Von Hannover v. Germany Съдът по правата на човека в Страсбург намира, че Германия не е нарушила чл. 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) от Европейската конвенция за правата на човека. Решението е по повод на жалба на принцеса Каролина фон Хановер от Монако срещу отказа на германските съдилища да издадат разпореждане за забрана на по-нататъшно публикуване на нейни и на съпруга ѝ снимки.

Съдът приема, че в случая няма нарушение на основни права, защото е спазен балансът между неприкосновеността на личния живот и правото на обществеността да е информирана. В мотивите си съдът се позовава на критериите за баланс между тези две ценности. Съдът отбелязва, че за преценката е важно и дали дадена публикация

допринася за

развитие на

обществения

дебат,

или целта е просто задоволяване на общественото любопитство и забавление на читателя, доколко информацията има значение за обществото, т.е. задоволява легитимен обществен интерес, какво е съдържанието, формата и последиците от публикуването, как са направени фотографиите и др.

Българският Конституционен съд в решение от 1996 г. излага подобни доводи. С подобни общи разсъждения се произнасял и съдът на ЕС.

Как законодателно стоят нещата в България? Според конституцията никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Но според същата тази конституция всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Пак според конституцията всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани. Според Европейската конвенция за правата на човека всеки има право на неприкосновеност на личния си и семеен живот.

На практика казаното означава, че не може да бъде сниман който и да е без негово съгласие, освен ако не е публична личност. Ако бъде сниман такъв човек, той може да иска от полицията да прекрати снимането и да поиска от съда да не бъдат публикувани снимките му. Ако обикновен човек бъде сниман, той може да иска обезщетение, дори снимките да не бъдат публикувани. Ако снимките бъдат публикувани – обезщетението за намеса в живота му ще е по-голямо.

Общественият интерес предполага политиците да бъдат снимани при всякакви ситуации – включително в личния им живот.

Политикът работи като служител на народа и поначало се избира от народа или от представителните органи в държавата.

Поради това хората имат право да знаят всичко за този човек, за да могат да си направят изводи дали този човек си заслужава да бъде избиран. Така че личният живот на политиците не е табу. Съпругът (съпругата) на политиците също са публични лица.
Как стои въпросът с другите публични личности – артисти, известни спортисти, които често се появяват на екрана, включително като участници в реклами, телевизионни водещи и др. подобни? При тях следва да се даде значително по-голяма защита на личния им живот.

Публичната фигура е публична доброволно. Публичната фигура въздейства върху обществения живот и съзнанието на хората. Ето защо публичните фигури могат да бъдат снимани и без тяхно съгласие, но не бива да бъдат снимани самостоятелно техни близки дори когато са заедно с публичните фигури. Публичните фигури не могат да бъдат снимани в интимни за тях моменти.

На сватбата на дъщерята на Стоичков той може да бъде сниман без негово съгласие. Други публични фигури също би следвало да могат да бъдат снимани на това събитие. Но не могат да бъдат снимани самостоятелно техни близки без тяхно съгласие, когато тези близки не са публични фигури. Естествено недопустимо е някой да се саморазправя по какъвто и да е начин с журналисти, камо ли да ги бие, т.е. да им причинява най-малкото лека телесна повреда. Има си законоустановен ред – обръщане към полицията, към съда, недопускане на събитието от страна на охраната по съответния цивилизован начин. Всеки иска да гледа и чете интересни неща, но типично по български много хора злорадстват, че някой журналист е бил бит.

Навремето вкараха Цар Киро ефективно в затвора за 1 година за показан среден пръст. Представям си колко стотици хиляди българи би трябвало да бъдат вкарани в затвора за по-сериозни подобни деяния, извършени на публични места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Русия може би няма нужда от атомната ракета "Буревестник"

Русия ще продължи да разработва и тества нови оръжия независимо от трагедията на полигона в Архангелска област. Това заяви във вторник Франц Клинцевич от комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, съобщи Интерфакс. За жалост, случва се изпитания на нови оръжия да възникнат проблеми заради "куп различни обстоятелства", посочи той

Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи край Архангелск?

Каква беше тази тайнствена авария край Архангелск? Взривът напомня за катастрофата в Чернобил, а властите се крият зад стена от мълчание. И също като по времето на СССР те и днес не казват истината. Аварията на един полигон на руския военно-морски флот в Архангелска област напомни на руснаците за аварията в Чернобил

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber