На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5735485 На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие На сватбата на дъщеря му Стоичков може да бъде сниман без негово съгласие www.24chasa.bg

Публичните фигури въздействат върху обществения живот,

затова те може да бъдат отразявани и без тяхно съгласие

Прав ли беше Стоичков да се ядосва, че го снимат? Имат ли право журналистите да снимат Стоичков и други публично известни личности?

Подобни въпроси се задават в цял свят и в различните държави имат различен отговор. Всеки е виждал как папараците в целия цивилизован свят снимат кралски особи, известни политици и артисти. Снимките се публикуват и даже кралски особи в държави като Великобритания не могат да се противопоставят на това. Да си спомним само как преди години един кандидат-президент в САЩ беше сниман с любовницата си и това прекрати политическата му кариера. От друга страна, един от големите английски таблоиди – 165-годишният News of the World, спря да излиза поради разразилия се голям скандал, свързан с организираното от вестника

подслушване на

обикновени хора -

жертви на престъпления, семейства на загинали в Ирак и Афганистан, а и на редица знаменитости.

В цивилизованите държави се приема едно доста ясно оформено правило – всяка публична личност може да бъде снимана. Личният живот на политиците, включително на кралските особи, може да бъде сниман и публикуван. Иначе как народът ще разбере дали си заслужава да подкрепя тези политици, или не. Жертвите на престъпления и пострадалите не са публични фигури и не могат да бъдат снимани без тяхно съгласие освен в общ кадър. Хората, които са заедно с политиците и с други публични фигури, могат да бъдат снимани заедно с тях.

Най-малко ограничения има за филмирането на политици. Приема се, че публични личности са всички, които във връзка с тяхната дейност се появяват пред големи групи от хора и пред медиите или пък участват във филми. Записите на разговори на политици се публикуват, ако показват престъпление или друго закононарушение.

В решението по делото Von Hannover v. Germany Съдът по правата на човека в Страсбург намира, че Германия не е нарушила чл. 8 (право на зачитане на личния и семейния живот) от Европейската конвенция за правата на човека. Решението е по повод на жалба на принцеса Каролина фон Хановер от Монако срещу отказа на германските съдилища да издадат разпореждане за забрана на по-нататъшно публикуване на нейни и на съпруга ѝ снимки.

Съдът приема, че в случая няма нарушение на основни права, защото е спазен балансът между неприкосновеността на личния живот и правото на обществеността да е информирана. В мотивите си съдът се позовава на критериите за баланс между тези две ценности. Съдът отбелязва, че за преценката е важно и дали дадена публикация

допринася за

развитие на

обществения

дебат,

или целта е просто задоволяване на общественото любопитство и забавление на читателя, доколко информацията има значение за обществото, т.е. задоволява легитимен обществен интерес, какво е съдържанието, формата и последиците от публикуването, как са направени фотографиите и др.

Българският Конституционен съд в решение от 1996 г. излага подобни доводи. С подобни общи разсъждения се произнасял и съдът на ЕС.

Как законодателно стоят нещата в България? Според конституцията никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

Но според същата тази конституция всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. Пак според конституцията всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани. Според Европейската конвенция за правата на човека всеки има право на неприкосновеност на личния си и семеен живот.

На практика казаното означава, че не може да бъде сниман който и да е без негово съгласие, освен ако не е публична личност. Ако бъде сниман такъв човек, той може да иска от полицията да прекрати снимането и да поиска от съда да не бъдат публикувани снимките му. Ако обикновен човек бъде сниман, той може да иска обезщетение, дори снимките да не бъдат публикувани. Ако снимките бъдат публикувани – обезщетението за намеса в живота му ще е по-голямо.

Общественият интерес предполага политиците да бъдат снимани при всякакви ситуации – включително в личния им живот.

Политикът работи като служител на народа и поначало се избира от народа или от представителните органи в държавата.

Поради това хората имат право да знаят всичко за този човек, за да могат да си направят изводи дали този човек си заслужава да бъде избиран. Така че личният живот на политиците не е табу. Съпругът (съпругата) на политиците също са публични лица.
Как стои въпросът с другите публични личности – артисти, известни спортисти, които често се появяват на екрана, включително като участници в реклами, телевизионни водещи и др. подобни? При тях следва да се даде значително по-голяма защита на личния им живот.

Публичната фигура е публична доброволно. Публичната фигура въздейства върху обществения живот и съзнанието на хората. Ето защо публичните фигури могат да бъдат снимани и без тяхно съгласие, но не бива да бъдат снимани самостоятелно техни близки дори когато са заедно с публичните фигури. Публичните фигури не могат да бъдат снимани в интимни за тях моменти.

На сватбата на дъщерята на Стоичков той може да бъде сниман без негово съгласие. Други публични фигури също би следвало да могат да бъдат снимани на това събитие. Но не могат да бъдат снимани самостоятелно техни близки без тяхно съгласие, когато тези близки не са публични фигури. Естествено недопустимо е някой да се саморазправя по какъвто и да е начин с журналисти, камо ли да ги бие, т.е. да им причинява най-малкото лека телесна повреда. Има си законоустановен ред – обръщане към полицията, към съда, недопускане на събитието от страна на охраната по съответния цивилизован начин. Всеки иска да гледа и чете интересни неща, но типично по български много хора злорадстват, че някой журналист е бил бит.

Навремето вкараха Цар Киро ефективно в затвора за 1 година за показан среден пръст. Представям си колко стотици хиляди българи би трябвало да бъдат вкарани в затвора за по-сериозни подобни деяния, извършени на публични места.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Опасно тъпи родители са срещу марихуаната в час по философия

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет. Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия. Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори,

Който в България получи шестица, може да се гордее, но в Германия е оценка за най-слабите ученици

В рубрика “Новини за деца” германски вестник разказва за страната ни И децата четат новините в Германия. Затова вестник “Донаукурир” им обръща специално внимание в рубриката си “Новини за деца”. В навечерието на евроизборите изданието предлага кратка характеристика на всички страни от ЕС. Описанието на България започва с един забавен детайл,

Между 600 и 700 хиляди гласа за ГЕРБ, 500-600 хиляди за БСП

И под 2 милиона може да отидат до урните Ако трябва дни преди вота да кажем колко са напълно сигурните елементи в тези избори, то няма да можем да изброим много. Ще си позволя два: 1) Три партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент и това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО е с най-големи шансове, но под въпрос.

Кампанията издърпа ГЕРБ с 1% пред БСП

Всеки 3-и ще гласува с преференция Три партии сигурни за Европарламента, ВМРО на ръба, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"* Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП.

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС.

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber