Антитероризмът ще доведе ли до тормоз

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5630685 Антитероризмът ще доведе ли до тормоз Антитероризмът ще доведе ли до тормоз www.24chasa.bg

7 плюсове и минуси в проектозакона

И да не ни е драго, тероризмът постепенно става ежедневие в Европа. И това е неизбежно – след като в Европа се увеличава броят на джихадистите, т.е. мюсюлманите, борещи се с неверниците.

Европа не разбира, че различните хора трябва да имат възможност да живеят заедно по групи, имащи сходни ценности и начин на живот.

Това е гаранция, че няма да влизат в противоречия с хора, имащи доста по-различна ценностна система. Затова в по-миниатюрен модел хората си избират подходящи половинки и домът им не е отворен за всеки. Но вече нещата са трудно обратими.

България също

бе жертва

на атентат

в последните години. Европа не взема мерки срещу незаконното навлизане на маси от хора, имащи различна религия от огромната част от европейците и освен това много по-различна ценностна система. Много от емигрантите проповядват крайни форми на исляма. Поради това няма гаранция, че атентатите ще ни подминават.

Мюсюлманите хем бягат към цивилизования и богат Запад, хем следващото поколение е омерзено от изолацията, придружена с липсата на образование и бедност. Оттук до тероризма разстоянието е малко. Защото чрез тероризма те изразяват и протеста, и омразата си, а и се чувстват значими. Освен това до неотдавна почти безпрепятствено им се втълпяваше, че така защитавали ценностите си.

Естествено е при това положение всяка държава да взема мерки срещу тероризма. Поначало тероризмът е труден за контрол - има за цел да всява страх и ужас.

Няма

по-примитивно и

гнусно нещо от

това да убиваш

невинни хора

включително и деца. А поради избиването на случайни хора противодействието на тероризма е изключително трудно. Лесно ли е например да спреш някой да се самовзриви на публично място? Заради тези особености на тероризма той може да се бори само с крути мерки, засягащи интензивно всички, поради което няма как да не бъдат ограничавани правата и свободите на човека.

В Израел отдавна са свикнали с крутите мерки – бързи обиски, арести по подозрение, блокади и пр. В САЩ с приемането на Патриотичния акт се ограничиха сериозно правата и на американските граждани. Достъпът на службите до телефоните и информацията в интернет стана много по-лесен. А заподозрените в тероризъм чужди граждани се подлагат в Гуантанамо на процедури, които бяха немислими преди.

Няма как и България да не предвиди мерки за борба срещу тероризма. Преди ден Министерският съвет прие проекта за Закон за противодействие на тероризма.

- Той започва с красиви думи от рода на това, че противодействието на тероризма ще става при спазване на конституцията, зачитане на правата на човека и основните свободи, при откритост и прозрачност и т.н. и пр. Нещо, което, ако наистина би било буквално така, без да се отива към изключенията в конституцията, няма да доведе до ефективно противодействие на тероризма.

Всъщност законът предвижда като превантивна мярка забрана за посещаване на определени райони, забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за контакт с определени хора, забрана за достъп до интернет, отнемане на документи и др. доста интензивно засягащи правата на човека мерки.

Конституцията ни все пак е написана с визия за всякакви ситуации и изрично предвижда, че например правото на придвижване може да се ограничава въз основа на закон при заплаха за националната сигурност. В ЕС важи правилото за свободното движение на хора. И съдът на ЕС е приемал, че например не може да се ограничава правото за напускане на страната поради наличие примерно на парични задължения. Но повечето държави предвиждат ограничения на правото на свободно движение с оглед на националната си сигурност. А и съдът на ЕС е склонен да се съобразява с въпросната сигурност.

Конституцията ни предвижда, че всеки има право да търси, получава и разпространява информация, но това не може да бъде насочено срещу националната сигурност. Проектозаконът предвижда превантивните мерки да се налагат от съд и подлежат на съдебно обжалване. Така можем да констатираме, че превантивните мерки в закона не противоречат на конституцията ни, а и на международното право. Което в този момент, за съжаление, е по-скоро предимство.

- В проектозакона се предвижда наказателна отговорност за неизпълнение на превантивните мерки срещу терористична дейност. Това ми се струва малко прекомерно.

При такива извънредни и необичайни ограничения гражданите често изпадат в състояние, което психологически е несъвместимо с ефективното изпълнение на разпорежданията на съответните държавни органи. А за един потенциален терорист заплахата от една мека наказателна отговорност до 3 г. лишаване от свобода, която евентуално би завършила с условна присъда или пък глоба до 5 хил. лв., не е нещо, което би го спряло. Проблемите не се решават чрез създаването на
нови и нови
текстове в НК – така просто се задръства правораздавателната система и тя става неефективна. Държавата продължава да пълни НК с нови и нови престъпни състави, което си е просто законодателно безсилие. Една бърза и действена административнонаказателна отговорност е напълно достатъчна, а в екстрени случаи още по-ефективни са своевременното следене и прилагане на място на мерките от съответните държавни органи.

- Проектът предвижда, че при провеждане на антитерористична операция могат да се ограничават отделни права на гражданите – да допускат представителите на държавните органи в дома си, да допускат повреждане и унищожаване на тяхно имущество, да предоставят автомобилите си на съответните държавни органи и др. Медиите са длъжни да разпространят информацията, когато оправомощените държавни органи поискат. От предвидените в проектозакона мерки само тази не е в съответствие с конституцията. А мярката често е наложителна, за да се предотвратят тежки последици. Но за да се въведе, би следвало да се промени конституцията.

- Не съм убеден, че е оптимално формулирано част от определението за тероризъм, което се дава в проектозакона и което преповтаря текстове от НК. Има и някои неясноти - например в проектозакона се говори за един член от НК - чл.110, ал. 1, предложение шесто. Поне аз не видях кое е това предложение шесто. А в такива закони, които предполагат силно навлизане в личната сфера на хората, всеки детайл е важен.

- На въоръжените сили при антитерористични операции се дават някои от правомощията по Закона за МВР, т.е. възлагат им се и редица полицейски функции.
Това го има и в
други чужди
законодателства
и е нормално в случаите на тероризъм.

- Следва да се оцени положително разпоредбата в закона, която предвижда да се възстановят имуществените вреди на всяко пострадало лице във връзка с антитерористичната дейност. Но е наложително да се разпише по-детайлно процедурата, по която това да става.

- Най-после на държавата светна, че притежаването на голям брой предплатени мобилни номера е свързано преди всичко с незаконна дейност, включително извършване на престъпления. Сега за първи път се създава ограничение един гражданин да не може да ползва повече от десет предплатени номера. Това правило следва да се формулира по-категорично и броят на номерата да се намали до 5. Всеки има възможност лесно да се сдобие с телефонен номер и поради това притежанието на повече номера е излишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Опасно тъпи родители са срещу марихуаната в час по философия

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет. Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия. Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори,

Който в България получи шестица, може да се гордее, но в Германия е оценка за най-слабите ученици

В рубрика “Новини за деца” германски вестник разказва за страната ни И децата четат новините в Германия. Затова вестник “Донаукурир” им обръща специално внимание в рубриката си “Новини за деца”. В навечерието на евроизборите изданието предлага кратка характеристика на всички страни от ЕС. Описанието на България започва с един забавен детайл,

Между 600 и 700 хиляди гласа за ГЕРБ, 500-600 хиляди за БСП

И под 2 милиона може да отидат до урните Ако трябва дни преди вота да кажем колко са напълно сигурните елементи в тези избори, то няма да можем да изброим много. Ще си позволя два: 1) Три партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент и това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО е с най-големи шансове, но под въпрос.

Кампанията издърпа ГЕРБ с 1% пред БСП

Всеки 3-и ще гласува с преференция Три партии сигурни за Европарламента, ВМРО на ръба, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"* Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП.

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС.

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber