Антитероризмът ще доведе ли до тормоз

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5630685 Антитероризмът ще доведе ли до тормоз Антитероризмът ще доведе ли до тормоз www.24chasa.bg

7 плюсове и минуси в проектозакона

И да не ни е драго, тероризмът постепенно става ежедневие в Европа. И това е неизбежно – след като в Европа се увеличава броят на джихадистите, т.е. мюсюлманите, борещи се с неверниците.

Европа не разбира, че различните хора трябва да имат възможност да живеят заедно по групи, имащи сходни ценности и начин на живот.

Това е гаранция, че няма да влизат в противоречия с хора, имащи доста по-различна ценностна система. Затова в по-миниатюрен модел хората си избират подходящи половинки и домът им не е отворен за всеки. Но вече нещата са трудно обратими.

България също

бе жертва

на атентат

в последните години. Европа не взема мерки срещу незаконното навлизане на маси от хора, имащи различна религия от огромната част от европейците и освен това много по-различна ценностна система. Много от емигрантите проповядват крайни форми на исляма. Поради това няма гаранция, че атентатите ще ни подминават.

Мюсюлманите хем бягат към цивилизования и богат Запад, хем следващото поколение е омерзено от изолацията, придружена с липсата на образование и бедност. Оттук до тероризма разстоянието е малко. Защото чрез тероризма те изразяват и протеста, и омразата си, а и се чувстват значими. Освен това до неотдавна почти безпрепятствено им се втълпяваше, че така защитавали ценностите си.

Естествено е при това положение всяка държава да взема мерки срещу тероризма. Поначало тероризмът е труден за контрол - има за цел да всява страх и ужас.

Няма

по-примитивно и

гнусно нещо от

това да убиваш

невинни хора

включително и деца. А поради избиването на случайни хора противодействието на тероризма е изключително трудно. Лесно ли е например да спреш някой да се самовзриви на публично място? Заради тези особености на тероризма той може да се бори само с крути мерки, засягащи интензивно всички, поради което няма как да не бъдат ограничавани правата и свободите на човека.

В Израел отдавна са свикнали с крутите мерки – бързи обиски, арести по подозрение, блокади и пр. В САЩ с приемането на Патриотичния акт се ограничиха сериозно правата и на американските граждани. Достъпът на службите до телефоните и информацията в интернет стана много по-лесен. А заподозрените в тероризъм чужди граждани се подлагат в Гуантанамо на процедури, които бяха немислими преди.

Няма как и България да не предвиди мерки за борба срещу тероризма. Преди ден Министерският съвет прие проекта за Закон за противодействие на тероризма.

- Той започва с красиви думи от рода на това, че противодействието на тероризма ще става при спазване на конституцията, зачитане на правата на човека и основните свободи, при откритост и прозрачност и т.н. и пр. Нещо, което, ако наистина би било буквално така, без да се отива към изключенията в конституцията, няма да доведе до ефективно противодействие на тероризма.

Всъщност законът предвижда като превантивна мярка забрана за посещаване на определени райони, забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за контакт с определени хора, забрана за достъп до интернет, отнемане на документи и др. доста интензивно засягащи правата на човека мерки.

Конституцията ни все пак е написана с визия за всякакви ситуации и изрично предвижда, че например правото на придвижване може да се ограничава въз основа на закон при заплаха за националната сигурност. В ЕС важи правилото за свободното движение на хора. И съдът на ЕС е приемал, че например не може да се ограничава правото за напускане на страната поради наличие примерно на парични задължения. Но повечето държави предвиждат ограничения на правото на свободно движение с оглед на националната си сигурност. А и съдът на ЕС е склонен да се съобразява с въпросната сигурност.

Конституцията ни предвижда, че всеки има право да търси, получава и разпространява информация, но това не може да бъде насочено срещу националната сигурност. Проектозаконът предвижда превантивните мерки да се налагат от съд и подлежат на съдебно обжалване. Така можем да констатираме, че превантивните мерки в закона не противоречат на конституцията ни, а и на международното право. Което в този момент, за съжаление, е по-скоро предимство.

- В проектозакона се предвижда наказателна отговорност за неизпълнение на превантивните мерки срещу терористична дейност. Това ми се струва малко прекомерно.

При такива извънредни и необичайни ограничения гражданите често изпадат в състояние, което психологически е несъвместимо с ефективното изпълнение на разпорежданията на съответните държавни органи. А за един потенциален терорист заплахата от една мека наказателна отговорност до 3 г. лишаване от свобода, която евентуално би завършила с условна присъда или пък глоба до 5 хил. лв., не е нещо, което би го спряло. Проблемите не се решават чрез създаването на
нови и нови
текстове в НК – така просто се задръства правораздавателната система и тя става неефективна. Държавата продължава да пълни НК с нови и нови престъпни състави, което си е просто законодателно безсилие. Една бърза и действена административнонаказателна отговорност е напълно достатъчна, а в екстрени случаи още по-ефективни са своевременното следене и прилагане на място на мерките от съответните държавни органи.

- Проектът предвижда, че при провеждане на антитерористична операция могат да се ограничават отделни права на гражданите – да допускат представителите на държавните органи в дома си, да допускат повреждане и унищожаване на тяхно имущество, да предоставят автомобилите си на съответните държавни органи и др. Медиите са длъжни да разпространят информацията, когато оправомощените държавни органи поискат. От предвидените в проектозакона мерки само тази не е в съответствие с конституцията. А мярката често е наложителна, за да се предотвратят тежки последици. Но за да се въведе, би следвало да се промени конституцията.

- Не съм убеден, че е оптимално формулирано част от определението за тероризъм, което се дава в проектозакона и което преповтаря текстове от НК. Има и някои неясноти - например в проектозакона се говори за един член от НК - чл.110, ал. 1, предложение шесто. Поне аз не видях кое е това предложение шесто. А в такива закони, които предполагат силно навлизане в личната сфера на хората, всеки детайл е важен.

- На въоръжените сили при антитерористични операции се дават някои от правомощията по Закона за МВР, т.е. възлагат им се и редица полицейски функции.
Това го има и в
други чужди
законодателства
и е нормално в случаите на тероризъм.

- Следва да се оцени положително разпоредбата в закона, която предвижда да се възстановят имуществените вреди на всяко пострадало лице във връзка с антитерористичната дейност. Но е наложително да се разпише по-детайлно процедурата, по която това да става.

- Най-после на държавата светна, че притежаването на голям брой предплатени мобилни номера е свързано преди всичко с незаконна дейност, включително извършване на престъпления. Сега за първи път се създава ограничение един гражданин да не може да ползва повече от десет предплатени номера. Това правило следва да се формулира по-категорично и броят на номерата да се намали до 5. Всеки има възможност лесно да се сдобие с телефонен номер и поради това притежанието на повече номера е излишно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Коментар на седмицата №1: Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г.

Коментар на седмицата №2: Какво е да си беден в САЩ и в България

Чиновници ползват статистиките за бедност за политики, които водят до повече бедност Понятието бедност е по-скоро чувство, отколкото обективен измерител. Ако сложите американец с 500 000 долара годишна заплата и 3 милиона долара спестявания в Бел Еър, Лос Анджелис, много е вероятно той да ви каже не просто че не се чувства богат и финансово

Коментар на седмицата №3: Стари коли = смърт на пътя

Статистиката продължава да е безмилостна и доказва с всеки изминал месец, че колкото по-стари и неподържани са автомобилите, толкова повече е смъртта на пътя. Близо 1 млн. са автомобилите над 20 г. у нас, показва редовният анализ на Евростат. В същото време над 3000 тежки катастрофи с 328 загинали са станали в страната за първите седем месеца на

Грета, климатът и новата 1968-а

Младите днес се борят точно за обратното, към което се стремяха родителите им. Те искат ограничения, регулации и правила Тези дни западното човечество празнува 50 години от знаменития Уудсток. Фестивалът, който се е превърнал в символ на едно цяло поколение. Поколението на 1968 г. Онова, което въстана срещу родителите си, войната,

Новите хора и техните понятия

Свръхактивните деца преди бяха невъзпитани, а на #Metoo им викаха “доячки” Естествено е светът да се променя, за да върви напред, но напоследък нещата неусетно се объркват, вместо да става по-прост, той се усложнява. Има например едни деца, които крещят, правят сцени, зъбят се, раздават ритници, най-нагло лъжат,

Партийната система в Русия деградира

Социолози от центъра "Левада" публикуваха данни от допитване през юли. На жители на Русия е бил зададен въпросът за кого ще гласуват, ако следващата неделя бъдат свикани избори за парламент. Най-близката кампания за нова Държавна дума всъщност предстои през 2021 г., но тенденциите от последните година-две се открояват доста ясно и със сигурност ще

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция

Подкрепата за нов НК е много положителна Чисто от правна гледна точка смятам за много положителна подкрепата за нов Наказателен кодекс. И специално за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления. Многократно съм писал, че те изяждат времето на прокуратурата и я отклоняват от съществените ѝ задачи

3 неща, които вдигат заплатите във вашия град

Къде са центровете, които издърпват икономически цели региони Какви са условията, за да има високи заплати в едно населено място у нас? Данните на НСИ за заплатите по области за второто тримесечие на 2019 г. позволяват да се направят изводи. (Виж картата.) Прави впечатление, че Враца изпреварва повечето области по заплати

Проф. Георги Близнашки: Концепцията на Гешев е реалистична и прагматична

Няма фантасмагории, а стъпва на закона Концепцията на Иван Гешев беше много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката. Ако трябва да я характеризирам с две думи - реализъм и прагматизъм. Така си представям начина, по който трябва да се държи потенциалният главен прокурор. Няма фантасмагории, не влиза в полемики.

Мощен износ + автомобилен завод - дали ставаме една нова Словакия?

Трябва ново гориво, за да стане българският експорт солиден двигател на икономиката Износът за полугодието нараства с 6,3% спрямо година по-рано и надхвърли 27,8 млрд. лева, макар през юни да се отчита спад. Данните заслужават поне пет коментара: 1. Износът достигна 27,8 млрд. лева и ако динамиката се запази до края на годината, през 2019 г

Русия може би няма нужда от атомната ракета "Буревестник"

Русия ще продължи да разработва и тества нови оръжия независимо от трагедията на полигона в Архангелска област. Това заяви във вторник Франц Клинцевич от комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията, съобщи Интерфакс. За жалост, случва се изпитания на нови оръжия да възникнат проблеми заради "куп различни обстоятелства", посочи той

Лъжи и мълчание: Разбрахме ли какво точно се случи край Архангелск?

Каква беше тази тайнствена авария край Архангелск? Взривът напомня за катастрофата в Чернобил, а властите се крият зад стена от мълчание. И също като по времето на СССР те и днес не казват истината. Аварията на един полигон на руския военно-морски флот в Архангелска област напомни на руснаците за аварията в Чернобил

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber