Какво ни чака, ако англичаните излязат от ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5581860 Какво ни чака, ако англичаните излязат от ЕС Какво ни чака, ако англичаните излязат от ЕС www.24chasa.bg

Brexit може да стане Allexit

Дори сега Великобритания да не излезе от Евросъюза, тя винаги може да направи това след няколко години. Важно е да се видят причините, които карат Великобритания да мисли за излизане.

Не е трудно да се види, че държава като Норвегия си благоденства и без да е член на ЕС. Е, и петролът има значение, но и преди петрола Норвегия си беше добре. Исландия също се отказа да влиза в съюза. Тези държави плюс Лихтенщайн са членове на Европейската икономическа зона. Така се ползват от предимства на ЕС, без да се товарят примерно с донорство за селскостопанските и други програми на съюза, с което си спестяват много пари.

Швейцария пък е в още по-добро положение. Тя не е член на въпросната зона, но пък е член на Европейската асоциация за свободна търговия. Ратифицирала е и споразумение за безвизово движение на хора с ЕС. По този начин Швейцария, освен че не харчи пари, за да издържа евробюрократи, си има читаво законодателство и перфектна демокрация, но се ползва от основното благо на ЕС – свободната търговия и свободното движение на хора. Едва ли е много трудно за

Великобритания

да види, че

Швейцария

е в по-благоприятно

положение. И тя като Великобритания изсмуква безплатно висококвалифицирани специалисти от Източна Европа, но не се налага да плаща вноска в ЕС, да дава социални помощи на нискоквалифицираните безработни емигранти, не е длъжна да отпуска студентски заеми и пр.

От работещите на Острова 30 млн. човека 3 млн. са емигранти. От тях българите са около 50 хил. Имаме и няколко хиляди студенти. Само част от тези студенти са взели заеми.

Ако страната спре да дава заеми, студентите от чужди държави ще намалеят, а повечето от тях остават като висококвалифицирани специалисти във Великобритания. За България евентуалното затваряне на Великобритания към България ще е благоприятно, защото много специалисти, знаещи английски, няма да емигрират там. А вече и у нас добрите специалисти могат да получават немалко пари. Например в новооткритите високотехнологични заводи инженер, занимаващ се с логистика с над 5 г. стаж, получава 6-7 хил. лв. и може да живее по-добре, отколкото в Англия.

Бившите соц държави бързо разбраха, че членството в ЕС не е панацея за решаване на проблемите им. На първо място развитите държави засмукаха едни от най-добрите им специалисти – не само висшисти, но и висококвалифицирани работници. Само България е загубила десетки милиарди от това изтичане (27,6 млрд. евро) и сега има осезаем недостиг на квалифицирани специалисти, което е сериозна пречка пред чуждите инвеститори. Това доста надвишава парите, които са получени досега от еврофондовете.

Горчилката от

обезлюдяването чрез изтичане на млади и квалифицирани хора остава и ЕС не прави нещо съществено по въпроса. Но и да не бяхме членове на ЕС, а примерно само на Европейската икономическа зона, много от специалистите ни пак щяха да емигрират.

Но да бъдем честни – за държава като България членството в ЕС донесе натиск да не ескалира прекомерно корупцията, цялостно се подобри законодателството ни,

улесниха се

инвестициите,

въведоха се технически улеснения при търговията и производството. Вече можем свободно да пътуваме до много държави по света. Парите от еврофондовете са от значение за икономиката. В България все пак останаха много хора, които не се побояха да работят и през последните 17 г. покупателната способност на населението се удвои. За периода 2007-2014 г. реалните доходи са се увеличили с 42%. В градове като Пловдив поради отличната логистична работа на частна фирма се откриха много съвременни нови заводи, представляващи големи чужди инвестиции. Казанлък също дръпна много в промишлено отношение. Държавата има принос, че въведе плосък данък. Останалото е принос на частния бизнес. Държавата следва да компенсира негативите от членството в ЕС - напр. загубата на специалисти с много по-улеснен режим за постоянна работа на висококвалифицирани хора от чужди държави, и то в много повече сектори.

Може ли да се променят нещата, за да не се стигне или до разпад на ЕС или до силно ограничаване на правомощията на съюза. Може. ЕК трябва да спре безразборното харчене на пари. В Португалия по продължение на страната има 3 успоредни магистрали. В Испания може да се види магистрала, която свършва насред полето просто защото има успоредна магистрала на кратко разстояние. Финансират се от специален фонд на ЕС примерно изостанали райони в Испания, но не се подпомага финансово най-изостаналият регион в ЕС – Северозападна България. ЕС трябва да даде защита и компенсация на по-изостаналите държави срещу безвъзмездното изтичане на квалифицирани специалисти, без това да пречи на свободното движение на хора.

Следва да се съкрати разрасналата се евробюрокрация и тя да спре да се занимава с какви ли не.

ЕС трябва да преустанови държави извън ЕС да се ползват от благата на общия пазар на съюза и законодателството му, без да имат принос в бюджета на съюза. Ако ЕК положи усилия при излизане на Великобритания тя да не е финансов център на Европа, ако към Великобритания няма

безплатен поток от висококвалифицирани специалисти – тогава евентуалното излизане на Обединеното кралство ще има превантивен ефект спрямо другите страни членки.

Превантивен ефект срещу излизане от съюза би имало, ако отстъпките, които ЕС договори с Великобритания, важат за всички държави, но да бъдат комбинирани и с компенсации за безвъзмездно взетите работещи висококвалифицирани специалисти.

Падането на акциите в Европа, а и по цял свят, падането на паунда и другите очертаващи се икономически вреди за Великобритания, които са резултат от възможното й излизане, може би ще накара мнозинството там да обмисли по-внимателно преобладаването на ползите за оставане в ЕС.

Известната диаграма на Ойлер, която показва групирането на държавите вътре и около ЕС. (BSEC е Организацията за черноморско икономическо сътрудничество)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Опасно тъпи родители са срещу марихуаната в час по философия

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет. Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия. Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори,

Който в България получи шестица, може да се гордее, но в Германия е оценка за най-слабите ученици

В рубрика “Новини за деца” германски вестник разказва за страната ни И децата четат новините в Германия. Затова вестник “Донаукурир” им обръща специално внимание в рубриката си “Новини за деца”. В навечерието на евроизборите изданието предлага кратка характеристика на всички страни от ЕС. Описанието на България започва с един забавен детайл,

Между 600 и 700 хиляди гласа за ГЕРБ, 500-600 хиляди за БСП

И под 2 милиона може да отидат до урните Ако трябва дни преди вота да кажем колко са напълно сигурните елементи в тези избори, то няма да можем да изброим много. Ще си позволя два: 1) Три партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент и това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО е с най-големи шансове, но под въпрос.

Кампанията издърпа ГЕРБ с 1% пред БСП

Всеки 3-и ще гласува с преференция Три партии сигурни за Европарламента, ВМРО на ръба, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"* Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП.

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС.

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber