На какво миришат цветята за диктатора

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5544640 На какво миришат цветята за диктатора На какво миришат цветята за диктатора www.24chasa.bg

Някои още си мислят,
че с носталгията
по Тодор Живков
може да
печелят избори

“СЕЛЯНЧЕ, дошло от Правец” - това беше заглавието на едно захаросано писание за Тодор Живков, което излезе през 1981 година в тогавашния вестник “Кооперативно село”. Запомнила съм го, защото по нареждане “от горе” цялата държава трябваше “да празнува” 70-годишнината на Тодор Живков, когото в последните двайсетина години някои умилително наричат Тато.

80-те години бяха залезът на сиропените журналистически текстове за българските “борци за свобода” - разбирай партизани, ремсисти, герои на соцтруда...

Впечатлена бях от заглавието, от факта, че някой в неистовия си опит да се хареса на партийното и държавно величие напомняше произхода му и го принизяваше до “народните маси”. После, разбира се, вестникът бързичко беше поприбран от сергиите, не знам какво е сполетяло редактора, който нескопосано се беше опитал да приближи началника на държавата до селската аудитория на вестника.

Спомних си тази история заради букетите, които поднесоха новият лидер на БСП и част от парламентарната група на тази партия на паметника на Тодор Живков в родния му Правец. Първата ми реакция беше: излагат се.

После се опитах да разчета какво точно искат да съобщят Корнелия Нинова и нейният екип на обществото.

Че БСП е достоен наследник на достойната БКП, чийто несменяем началник беше Тодор Живков в продължение на почти 35 години?

Че той, диктаторът, и БКП са направили единствено и само добрини за народа, та заслужава такава почит и уважение?

Тук обикновено в аргументите се включва любимият пример на наследниците на Живков: той построил три Българии, пък ние за 25 години още не сме успели да ги разграбим.

Наследниците и неговите фенове обаче пропускат съществения момент:

не Тодор Живков е

построил три Българии.

Ако са били три, разбира се, построиха ги нашите родители и техните бащи и майки.

Като работеха (включително безплатна ангария на държавата в бригадирски движения, без които нямаше завършване на университет), като вземаха нищожни заплати по 60-80-100 лева. А техните родители след години труд и отнети земи и имоти бяха пенсионирани с по 30-40 лева пенсии, които държават им “давала”, както гласеше партийният социалистически жаргон.

Даваше им, колкото да не умрат от глад.

Впрочем по въпроса за трите Българии след разрушителната Втора световна война всички нормални държави построиха не по една, а по три, четири и по пет нови на тяхно място. Та ако сравним какво повече от тях е постигнала България, ще видим, че пак ни пробутват евтина захаросана пропаганда.

Същата тази пропаганда, която разчита на късата ни памет. Но в коя от тези три Българии през 80-те години живеехме в режим на тока 3 към 1, което означава, преведено за днешната млада публика, че имаше по 1 час ток, а по три нямаше? И това беше в София, да не говорим за другите населени места.

В коя от тези три Българии се чакаше с часове на опашки за елементарни продукти? В коя от тях процъфтяваха “връзките” ?

В коя от тези три Българии имаше лагери за неудобните и различно мислещите като тези в Белене и Ловеч?

В коя от тях нямаше свобода на словото, на мисълта, а хиляди доносници слухтяха за Държавна сигурност и всеки можеше да бъде натопен за всичко, стига режимът да го поиска.

В коя от тях елитът на България (днес минават за аристократи - колко жалко) можеше да има всичко, без да се е трудил и един ден (примери с мамините синчета и дъщери на първите колкото искате), а останалите 8 милиона живееха в равноправна оскъдица, че и отгоре на всичкото задължително трябваше да размахват знаменца по 9 септември и 7 ноември “в прослава на любимата партия” и на нейните революции, които “спасявали човечеството от гнета на световния империализъм”?

Коя от тези три Българии роди чудовището на възродителния процес, раздуха националистическа истерия и прогони само за едно лято 300 000 български турци в Турция, като ги остави без дом и като разнебити живота им до основи.

Има, разбира се, и още куп въпроси по повод букетите за Тодор Живков. Като му поднасят днес цветя,

ще го приемат ли посмъртно

отново в БСП,

след като с гръм и трясък беше изключен от БКП? Ще му дадат ли пак партийна книжка номер 1, както беше някога?

Бил велик управленец, при когото сиренето било по три лева килото, а парното направо без пари - ей това упорито ни набиват някои хора в главите всеки божи ден след 1990 година. Реабилитация. Тотална, повсеместна и завинаги - вероятно това е повелята на по-първите наследници на онази партия. Населението да се къпе в носталгия по режима на диктатора Живков, за да гласува за левите днес... Това ли означават букетите пред паметника?

Ясно е, че тези цветя не са заради възрастните хора, мнозина от които са наследени избиратели на БСП. Не! Големият проблем на БСП са младите. Те трябва от люлката да слушат колко хубаво било при социализма, а и, ако може, нищо да не научават в училище за това.

“Цел №1 на БСП е да даде на младите ценности и истинска кауза”, каза само преди дни Корнелия Нинова. Какви ценности ще намерят младите в букетите за Тодор Живков и на коя кауза ще повярват?

За реабилитация на комунизма, както го властваше диктаторът Живков, ли става дума, или за нещо по-дълбоко и стратегическо - днес реабилитация, утре оплетени в позакърпените мрежи на идеите, според които

за всички ще има поравно - тоест

по мизерно малко, а за една шепа отгоре

- от всичко по много?

Веднага ще тръгнат да ме опровергават с аргумента, че днес над една трета от българите живеят в мизерия. Да, така е. Но кой ограби българите през последните 25 години, кой срутваше банки през 1997 година като кибритени клечки, кой след 1990 година направи от бившите спортисти челен отряд на партията и на нейните новоизпечени капиталисти и ги превърна в мутрите на прехода? И кой изобщо написа сценария за прехода такъв, какъвто го живеем - не бяха ли същите онези “аристократи” от БКП, за които беше изначално важно една шепа от номенклатурата да овладее богатствата на страната, а демокрацията да се превърне в мръсна дума за всички останали редови граждани?

За да ги хвърли отново в носталгичен режим по Тато - бащицата на нацията.

И изобщо защо толкова бързо някои забравиха, че със закон от 2000 г. комунистическият режим в България е обявен за престъпен, та днес пред паметника на неговия лидер поставят цветя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Краят на едно голямо плюскане

Публичното развенчаване на героите му, които обичат да размахват високомерието и кича си БИ БИЛО по-достоверно, ако Баневи, Арабаджиеви и тям подобни останат в народната памет като сапунен сериал, иначе на бъдещите поколения ще им е трудно да си ги представят като реални личности, на които бутафорията им идва отвътре, а не по сценарий.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Време е да спрат гаврите с разследващата журналистика

Който е решил да влиза в политиката - да го направи. Но не стъпвайки по телата на колегите си. За близо 30 години в журналистиката, от които поне 20 с основно занимание разследвания, си мислех че съм видял и търпял много. Няма, като някои съвременни "герои", да изброявам колко пъти съм съден, малтретиран, заплашван и т.н.

Дойде ли време да спрем да местим стрелките?

Двойното време е нелогичен анахронизъм ЛЯТНОТО часово време като организация на светлата част от денонощието, е въведено исторически като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. По-късно, набрало инерция, то се мотивира и като мярка за повишаване на качеството на живота. Приключи обществената консултация на Европейската комисия,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber