В Галиче нямало битова престъпност? То и в Северна Корея няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5539491 В Галиче нямало битова престъпност? То и в Северна Корея няма В Галиче нямало битова престъпност? То и в Северна Корея няма www.24chasa.bg

За Галеви, Галиче и други синоними на местна диктатура

Като видиш около един кмет група хора с едри златни ланци, мащабни татуировки, напомпани мускули, тъмни очила и пр. атрибути, веднага се набива впечатлението, че политическата власт и силовият подход при упражняването й вървят ръка за ръка. Когато към това се прибавят множество оплаквания и скандали за насилие, и то за дълъг период от време, остава въпросът защо чак сега има сериозна цялостна проверката на ситуацията в село Галиче.

Кметът на с. Галиче Ценко Чоков

Веднага се вижда, че около кмета Ценко Чоков е -

концентрирано

всичко, от което

могат да се

изкарват пари

в този район – земеделска земя, търговия, заведения, даване на пари назаем и пр. Галиче е едно средно голямо село с малко над 1700 човека население. Кметът в селото е единствената власт и е естествено хората да се обръщат за всяко нещо към него, което му придава голяма фактическа сила. От друга страна, Галиче не е община и кметът има доста ограничени правомощия. Поради това без общинска подкрепа селският кмет почти нищо съществено не може да направи като общински орган. Но Чоков е подкрепян от различни, и то силни политически партии. Особено в последно време.

Голямата хвалба при управлението на Чоков е, че нямало в селото престъпления. Ами гореописаните действия какво са? Ами съвсем скорошните палежи на коли да не са фойерверки за детски празник? То и в Северна Корея няма битови престъпления, защото

всяка диктатура

държи желязно

властта

Което не пречи съответната диктатура да извършва каквито си иска престъпления и никой да не смее да се оплаче.

Това, че безобразията в Галиче са видими, не означава, че са доказани. Във всяка държава се знаят голяма част от престъпниците. Те лесно могат да бъдат арестувани. Трудността пред истинските професионалисти е да се съберат доказателства, които да издържат в съда.

Галиче съвсем не е най-същественото място на своеобразна местна диктатура.

Доста по-мащабни бяха нещата в Дупница. След делото срещу братя Галеви се разкри как те са държали цялата власт в града. Бившият кмет на града Пламен Соколов казва, че страхът продължава да сковава града. Според него именно страхът от насилие е основната причина за “онова, което се е случвало години наред, на побоища, отнети животи. В Дупница има неразкрити четири тежки убийства, така и останаха неразкрити - нито се разбра кой ги е извършил, нито кой ги е поръчал, те обаче разчистиха терен, определен терен”.

При управлението

на Братя Галеви всеки, който искаше да развива бизнес, плащаше такса “спокойствие”. “Не можеш да направиш автокъща, ако не вземеш устното разрешение от тях, съответно срещу определена сума”, заяви пред БиТиВи Соколов.

Очевидно и таксиметровите фирми са плащали, за да работят. След като Антонио Якимов, който е свидетел по делото “Галеви”, пропуска една вноска, е пребит. Той казва: “Мен ме биха специално за 50 лв., защото аз просто нямах как, не бях работил целия месец, нямаше как да им дам тези пари”.

Очевидна беше протекцията на властта. Всички тези неща се знаеха, но мерки не се вземаха.

Нещо повече – Братя Галеви се срещнаха и с министъра на вътрешните работи. Представете си как това би се отразило на един политик в цивилизована държава в днешно време.

Градът се управляваше от Консултативния съвет към кмета на Дупница Атанас Янев, в който влизаха и Пламен Галев, и Ангел Христов. Консултативният съвет към кмета на Дупница бе легализиран с решение на общинския съвет от 23 декември 2008 г., с което бе приета и нова структура на общинската администрация.

Виждаме как се срастват политическата и другата власт. Най-тъжното е, че

Братя Галеви

идват от

структурите

на МВР

И изниква въпросът дали да имаш доверие на тези структури. Още повече, когато всеки редови катаджия те гледа в ръцете. Странно е и че държавата не може да разбере вече сумати години къде са Братя Галеви. Ами да наемат една специализирана фирма за международно издирване – ако има желание за намирането им, естествено.

Има още немалко градове, за които може да се разказва. Може би трябва все пак да се отбележи Велинград и кметът му Фидел Беев. Той е бил народен представител от парламентарната група на Движение за права и свободи в 40-ото народно събрание. През 2003 г. Зелената партия го издига за кмет на Велинград, като на втория тур той печели изборите. В интерес на истината централната власт не е доволна от избора на човек като Баев и полага усилия

да го свали като кмет

А Баев, колкото и да е странно, няма политическите протекции даже на кмета на Галиче. И така Централната избирателна комисия прекратява мандата на Беев, защото участвал във фирми. По този повод Фидел Беев заявява, че ЦИК се произнася по два различни начина за два идентични казуса - случаят със софийския кмет Бойко Борисов е същият като моя, твърди още Фидел Беев.

През 2004 г. прокуратурата му повдига обвинение, че като кмет на Велинград е доставял горива на общински обекти и детски градини от собствената си фирма СД “Братя Бееви” на обща стойност 142 240 лв. По това обвинение Беев е осъден едва през 2009 година. В медиите излизат многобройни твърдения за какви ли не злоупотреби.

Междувременно на новите кметски избори през 2005 г. Беев получава 58% и отново е избран за кмет на община Велинград. 10 минути преди началото на изборния ден в урна в една от избирателните секции бяха открити предварително пуснати над 400 бюлетини за Фидел Беев и над 200 за претендента му Атанас Водев. Двата щаба взаимно се обвиниха във фалшификации. В резултат на масираното медийно отразяване висящото наказателно производство и противодействието на централните органи на власт Беев губи местните избори през 2007 г.

Все пак прави впечатление, че макар и със закъснение, правоохранителните и другите централни органи успяват да превентират задържането на властта от местни феодали. Но в много от общините кметовете упражняват здраво властта си, без да ги е еня особено за закона, но и без да вдигат шум около себе си. И хората мълчат.

Особено са опасни общините с големи маси от циганско население. Където безскрупулните и придобили пари от властта кметове просто купуват масово гласове. Засега централната власт не желае да предприеме съществени законодателни мерки срещу купуването на гласове. Освен това

партиите разчитат

на силовите кметове

за повече гласове на изборите. Съответно това е чудесна почва за развитие на местните дерибеи, макар и не в този предизвикателен вид, какъвто беше в Галиче и Дупница.

Безсилието на МВР да опази хората от малките населени места от нападенията главно на маргинали върху имущество на живеещите и от физическо насилие, вкл. изнасилване на възрастни хора от цигански банди, също затвърждава властта на местни диктатори. Хората си казват – да, кметът си взема своето, но поне ни пази маргинали и цигани да не ни пребиват и изнасилват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

За “българския” и “английския” расизъм

Расизмът няма етнос, злото и тъпотията не са национални понятия. България преживява един от най-срамните моменти в новата си история. Българите са определени като расисти, нацисти. Не отделни тъпанари, а цялата нация. Аз обичам английския футбол. Гледам само английски мачове, защото те не приличат по нищо на нашите мачове, но това

Турската инвазия предизвиква криза в НАТО, но изключването й е малко вероятно

Турската инвазия в Северна Сирия, заедно с критиките и заплахите със санкции, които отправят партньори в НАТО към Анкара заради офанзивата й, е близо до това да предизвика криза в най-големия военен съюз в света. Но въпреки високото политическо и военно напрежение, твърде малко вероятно е Турция да бъде изключена от 29-членния съюз

Фракции в агитките ползват расизма като инструмент за рекет

Става дума за няколко десетки души Като говорим за расизма днес, да си припомним 2015-2016 г., когато се появи темата за радикализацията. Тогава възникна дискусията за ислямски тероризъм и търсехме къде в България има база за десен тероризъм. Във фокуса на нашия интерес бяха футболните агитки. Това, което направи впечатление тогава, бе

Рекордно читателско гласуване в анкетата “Кого харесвате за кмет” на сайта на “24 часа”

Кого харесвате за кмет? На сайта си “24 часа” пусна електронна анкета, в която читателите могат да отбележат кандидита, когото харесват за кмет, във всеки един от 27-те областни града на България. Към вторник следобед - само ден след като анкетата бе пусната на сайта, участието е рекордно - десетки хиляди читатели вече се включиха

15 лумпени в черно, които разплакаха дори Стоичков

Фенове нацисти винаги е имало и винаги ще има. Те от дълги години работят по поръчка. Обслужват всеки, който плаща. От погрома на парламента през 1997 година, през нарковойните и наркоразпространението, в които бяха и все още са свръхактивни, до протестите, на които днес се вклиняват като мутри в черно, за да внушат

Операцията на Турция срещу сирийските кюрди - каква е ролята и позицията на Москва?

След като в края на миналата седмица на среща в руската база "Хмеймим" кюрдите се договориха с правителството на Асад, че неговата армия ще се придвижи срещу турците, се появиха коментари дали това няма да доведе до пряко въоръжено противопоставяне на турската армия с руски военни, съюзници на Асад.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Европа е уязвима пред заплахата от нови вълни от мигранти

Брюксел объркан и умерено възмутен от агресията на Анкара срещу кюрдите в Сирия Понятието “мюнхенска политика” веднъж завинаги влезе в политическия речник след 30 септември 1938 г. Дано се окажа лош пророк, но нашият свят се движи бързо в посока, която ни отвежда до ситуацията в Европа от края на 30-те години

На 18, с мощна кола, без опит, нощем. Кой ти дава право да убиеш 5-има и да самоубиеш себе си?!

Няколко въпроса към обществото, преди да изсъхне вестникарското мастило и да забравим поредната касапница на пътя Малцина ще се сетят за поета Николай Хрелков, от чиято “Балада за три сестри” вземам назаем “Нощ лежи над село Крън”. Крън вече не е село. Но нощта срещу понеделник е натежала с всичка сила на пътя към него

Битката за кварталите на София: улици и чистота

Планът на Фандъкова: Гражданите правят списък къде да се ремонтира, електробуси возят от спирката на метрото Планът на Манолова: Всеки район със свой културен и спортен център Битката за София не е битка на жълтите павета, защото там е адресната регистрация на едва 10% от софиянци. Градът са кварталите и очевидно до този извод са стигнали щабовете

Ердоган влезе в капана

Възникна надежда наистина да правим фаувета  Когато през 1990 г. Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт, той бе останал с погрешното впечатление, че Вашингтон няма нищо против. После се оказа, че не разбрал какво му казала посланичката на САЩ. Дали и сега не стана така между Ердоган и Тръмп? Трудно е да се каже какво са се разбрали по телефона

Коментар на седмицата №1: Отвратеният партиец Слави и будещите отвращение политици

Какво (не) се разбра от речта на Трифонов, която не била писана реч, а емоционално, намръщено слово Малко след учредяването на партията “Няма такава държава” Слави Трифонов пусна във фейсбук запис на 7-минутно видео със своята реч. Всъщност, новият политик подчерта, че речта не е писана реч, а емоционално слово.

Коментар на седмицата №2: Продаваме деца на гейове канибали? Човешката тъпота е наистина безгранична

От три дни чета за масовото изземване на деца в Сливен и не спирам да се чудя наистина ли е така безгранична човешката тъпота? Мисля си, вярно, в държава, където старците не спират да мятат ценностите и парите си през прозореца на измамници, защо хората да не вярват, че някой ще отиде в училището, ще изведе децата им и ще ги натовари на влака,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber