Първо да махнат фантомите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5350654 Първо да махнат фантомите Първо да махнат фантомите www.24chasa.bg

Активна регистрация ще

помогне да се изчистят

избирателните списъци, иначе

кого точно ще задължават

ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО гласуване отдавна се обсъжда у нас и доколкото сочат социологическите проучвания, идеята среща подкрепа у повече от половината от избирателите.

Що се отнася до историята на задължителното гласуване в България, за първи и единствен път това се е случило през 1919 г. Тогава то е въведено от новоизбрания министър-председател Стамболийски и целта му е била да сплоти българската нация, която е била пред гражданска война. След няколкото загубени войни България е била буквално пред разпад и това е било едно съвместно действие на всички българи, което в някакъв смисъл ги е консолидирало.

В това виждам смисъла на задължителното гласуване през ония времена, а може би и сега. Има обаче един много важен технически въпрос, който се пренебрегва с лека ръка, и той е, че няма как да има задължително гласуване в една държава, в която в избирателните списъци продължават да фигурират 1 милион фантоми. Ще припомня, че фантом, това е име на избирател в избирателния списък, зад което няма реално наличен избирател в страната. Той най-вероятно е в чужбина, може дори да е починал, а ние да не знаем, че това се е случило. В този смисъл как ще санкционирате някого, който не е тук. И той няма как да гласува, защото примерно в Лондон ако са отворени само две секции. Как физически всички българи там ще гласуват? Тоест в чужбина хората имат определени затруднения и няма как да ги задължите да изпълнят нещо, което те няма как да направят. Или пък този човек трябва да пътува 500-600 км, за да гласува, защото това е разход и т.н.

С други думи, ние можем да задължим само хората, които са налични в страната и не са гласували. Но няма да научим кои са те, ако не си оправим списъците. Затова бих призовал да се вземат мерки за изчистване на избирателните списъци от фантоми - чрез активна регистрация, и чак тогава да се занимаваме със задължително гласуване. Сега просто няма техническа възможност това да бъде наложено.

Дали това задължително гласуване ще потопи или обезсмисли купения вот или другия тип неполитически вот - корпоративен вот, етнически вот и т.н., има различни становища. Едни смятат, че това ще се случи. Аз лично не съм много убеден, че ще доведе до кой знае какви видими резултати в тази насока. Въпросът е леко спорен.

От друга страна, не мисля, че задължителното гласуване противоречи на конституцията. Но не е зле да се чуе и становището на Конституционния съд. Ето още една възможност, която би трябвало да се изпробва. Иначе защо да се заемаме с нещо, което после евентуално би било обявено за противоконституционно.

Ето две действия, които трябва да предхождат задължителното гласуване - първо да се оправят списъците, и второ - да се поиска становище от КС.

Що се относя до глобите, когато не може да представи удовлетворителна причина защо не е гласувал, а е бил в страната, човекът би могъл евентуално да бъде глобен. Но има и една друга система, която се базира не на глоби, а на стимули. Тя също би могла да бъде изпробвана. Но не мисля, че задължителното гласуване е най-важното, което стои като проблем пред нашата система. По-скоро това не е проблем на избирателната система, а на нашето отношение към демокрацията.

Мисля, че няма да излезе кой знае какъв заек от тази трънка, въпреки че няма нищо лошо нещата да се обсъждат и ако от това обсъждане произлезе нещо полезно - а именно да си прочистим списъците, само това да се случи, е вече достатъчно добро.

А дали има вариант да се повтори онази консолидация на нацията от времето на Стамболийски, ако пред урните излязат едни 4,5-5 милиона души? Да, това е съвместно национално действие. В това виждам някакъв смисъл, защото в момента наблюдаваме, че нашето общество отива към тежка криза, за което няма обективни причини, но нещата се случват, вървят натам. А защо няма обективни причини - защото макар и бавно, стандартът на живот в България се повишава, богатството става по-голямо, имаме ниски нива на безработица. Тоест по икономически параметри България далеч не е толкова зле, колкото хората са убедени, че е. Става едно изкуствено нагнетяване на песимизъм, на чувство за обреченост, което не съответства на обстановката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Мотиви за нова конституция за по-добра България

Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Коментар на седмицата №2: А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал над 112 хил. прочитания. Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

Коментар на седмицата №3: Как попаднах в „Апартаментгейт“

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал около 75 000 прочитания. Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет! Нe чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват, като чуят, че някой се е разболял от рак.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

Как попаднах в „Апартаментгейт“

Моят кум, за жалост, вече не е между живите и аз много се гордея с него, светла му памет Не чета жълти сайтове. Още по-малко такива, които се облизват като чуят, че някой се е разболял от рак. Съпругът ми обаче ми препрати някакъв линк, в който моя милост е главен герой и в който се твърди, че съм си била взела двойно по-голям апартамент от

111-ото място не е вярно!

Идеята за подреждането на страни по свобода на медиите е абсурдна. Положението или е добро, или лошо Изчаках един ден да отминат страстите, за да кажа: класацията, която ни слага на 111-о място по свобода на медиите, е с кашкавалени крака. Балон. Имаме си проблеми в медиите, но тази класация всъщност е един от тях. Ето защо смятам така: 1.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber