Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5345667 Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите www.24chasa.bg

Вместо да спасява бежанци насред морето, е по-добре да ги взема направо от границата със Сирия - официално и с осигурен транспорт

Днес Брюксел трябва да каже какво ще прави с бежанците. Натискът върху европейските страни от бягащите от Сирия, Ирак, Афганистан е толкова голям, че лидерите на Европа продължават да се лутат хаотично какво да правят и как да се справят с него.

С един детайл - натискът е голям, но не е изненадващ. Изненадата - голяма и кризисна, беше през юли, август и септември 2015 г., когато стотици хиляди мигранти се изсипаха на бреговете на Европа откъм Турция през отсрещните гръцки острови. Тогава Европа буквално бе на колене пред потока от бежанци. Но десет месеца по-късно ситуацията не е особено променена, а концепциите на европейските лидери за справянето с бежанската криза се сменят сутрин, обед и вечер. От което резултатът е кръгла нула. Показва го нагледно ситуацията в страните от т.нар. Балкански мигрантски маршрут, а цената е нечовешкият и нецивилизован “прием” на бежанците. Срам за Европа, срам и за нейните лидери.

Като стана дума за цена, колкото повече примката се затяга, толкова повече пари обещават от Брюксел. Преди два-три месеца дадоха на Турция 3 милиарда, за да забави, а не да спре потока от бежанци. Сега вече се говори за 7 милиарда. Само преди седмица Брюксел обяви нови 700 милиона помощ - пак за бежанците. Германия - най-желаната дестинация за бягащите от Близкия изток и Афганистан и най-големият донор в кризата с бежанците, вече е наляла десетки милиарди. И тепърва ще налива още. И въобще цяла Европа ще налива пари, за да оправдае своето безсилие и тотално сбъркана политика по бежанската криза.

Само за 2015 г. молбите за убежище са стигнали 1,25 милиона. Цяло чудо ще бъде, ако за тази година те са под милион. Ако през зимните януари и февруари в ЕС са влезли 130 000 души, то за оставащите 10 месеца на годината това прави най-малко още 650 000. Общо 780 000 бежанци. При най-светли перспективи за ЕС, които едва ли ще се сбъднат. Защото според еврокомисаря по миграцията само до края на март до Гърция може да стигнат нови 100 000 мигранти.

В същото време от неофициалното разпадане на Шенген загубите са между 5 и 18 милиарда евро на година. Колко милиони се наливат за нови телени огради и колко струва засилената охрана по границите - това даже не влиза в сметките с милиардите.

Докато Европа хвърля безразборно и главно безсмислено милиарди в отчаяния си опит да овладее кризата и докато се осланя единствено и само на добрите чувства на Ердоган, за да задържа бежанския наплив към най-богатите западни страни, проблемът няма да се реши. Няма да има благоприятен изход, защото всички усилия са в грешна посока.

Какво прави сега Европа - събира изпадналите в беда хора насред морето между Турция и няколко гръцки острова. Помага им да стигнат до брега и оттам пак ги оставя в ръцете на трафиканти и каналджии. Откъдето бежанците уж са се спасили веднъж, стигайки европейския бряг. Така в крайна сметка Европа се оказва в комбина с представителите на най-гадната професия на нашето време - каналджиите на хора.

Далеч по-различно щеше да бъде при друг подход - вместо нарочни кораби да “спасяват” бежанците от гумените лодки насред морските вълни, на КПП-та на самата граница със Сирия да се посрещат търсещите убежище. Може да се използват и турските гранични пунктове (ако Ердоган позволи). При строг граничен и паспортен контрол Европа да дава статут на бежанци на онези, за които прецени, че наистина се нуждаят от него - още там, на самата граница на Сирия. И да осигури нормален транспорт за тези хора към онези европейски страни, за които са се запътили, вместо да ги унижава да тъпчат калните пътища на Балканите, подавайки им сандвичи в мокрите палатки насред полето на Идомени или където и да е другаде.

На първо място, ще се спре гнусният и суперпечеливш бизнес на трафикантите.

На второ - до Европа ще стигнат само онези, които наистина се нуждаят от убежище.

Трето - няма да има смисъл от нови телени ограждения между европейските държави, а Шенген може да възкръсне.

Четвърто - после няма да се играе на реадмисия на бежанците. Нещо, което и без друго едва ли ще се случи в голям мащаб. Защото който веднъж е стигнал Европа, едва ли ще склони да се връща обратно - с жените, децата, възрастните баби и дядовци. Това си е пълен абсурд и в Брюксел трябва да са двестапроцентови наивници, за да си го мислят.

Пето, но може би първо по важност - на бежанците ще се осигури човешки прием и уважение - защото, извинете, но сегашните гледки от Балканския път са единствено и само едно - античовешко и антицивилизовано отношение към хора в беда.

Преди срещата днес в Брюксел вече се говори, че имало таен план Балканският мигрантски път да се затвори. Добре, но като се затвори официално, това пак ще отприщи вълните от хилядите нелегални, които ще плащат на черно на трафикантите и пак ще стигат Европа. А може да се отиде и на още по-драматичен сценарий и балканските страни да “паднат” в плен на хаотичната политика на “големите” от Европа. И балканските страни, включително и България, да се превърнат в многохилядни бежански центрове “на изчакване” - докато приемат мигрантите и ако изобщо ги поискат Германия и скандинавските страни например.

Затова България е права да иска бежанците да минават през официалните гранични пунктове. Тогава Европа ще контролира ситуацията. Ще знае кой влиза. Ще прави прецизен филтър още там, на границата. И няма да стои със скръстени ръце в очакване на чудото - да се размие бежанската вълна. Защото чудо няма да има и бежанците няма да спрат похода си към Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Доклад развенчава 5 мита за европейските избори

Големият нов доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент може да участват около 97 милиона „плаващи“ избиратели. Според данните, събрани в 14 държави-членки, които дават 80% от местата в ЕП, половината от избирателите не смятат да гласуват,

Какво да правим с проекта България?

Медийна платформа “24 часа” - вестник, сайт и дискусионен клуб, представя идеи на наши съвременници как да променим живота си - днес и в бъдеще Как да променим живота на 7-те милиона, които живеят в тази държава? Какво не ни харесва в проекта България и какво да направим? Коя да е новата национална цел след НАТО и Европейския съюз?

Мистерията на българското население

Кога паднахме под 7 милиона? Свидетели сме на голяма национална мистерия - кога точно българското население падна под 7 милиона? Някои са убедени, че това е станало още при царя. Според брояча на ООН то се случи през юни миналата година. Онзи ден обаче Националният статистически институт (НСИ) излезе с най-новите демографски данни и се оказва,

“24 часа” в 250 акции за 28 години: за по-добро образование, за живота на пътя, за бизнес и общините

Вестникът организира най-честната класация от 2003 г. - на достойните българи. Излъчва кои у нас са най-добрите лекари и най-талантливите и умни деца Надали има друга българска медия с толкова обществено значими инициативи през годините, както това прави “24 часа”, който вече стана на 28 години. Вестникът организира десетки кръгли маси,

Иво Христов още ли работи в президентството?

Интересно, ще се промени ли след дни тонът, с който звучи президентът Като чух в неделя, че има Иво Христов като кандидат за евродепутат на БСП, първата ми реакция беше “Евала на Нинова - колко е широко скроена! Вярно, не пуска Сергей Станишев в заветния списък, пък макар и 17-и, ама я виж - вкарала е професора,

Другарят Си става новият Голям приятел

Инвестиция в АЕЦ “Белене” и китайски финансов хъб в София са новите големи цели на правителството Само китайците да научат европейските правила В София по традиция с голямо вълнение се чакат три посещения - на руския президент Владимир Путин, на американския (който и да е той) и на папата. България обаче усърдно се готви да посрещне нов голям

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Корнелия сърдита, в опозицията й сърдити, кандидати сърдити, но всички печелят. Вижте!

Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е най-демократичната партия. Преди ден го доказа за пореден път - ври, кипи, бунтува се, но накрая изненадва всички, и най-вече лидера,

Европа ще получи ново вдъхновение чрез културата и цифровите технологии

Европейският подход: със защитата на личния живот, с борбата срещу незаконното съдържание, с неутралността на интернет, с етичния изкуствен интелект “За целия свят Европа е люлката на културните и обществените ценности. Самите европейци обаче не вярват на това богатство, способно да застане в основата на “европейската мечта”.

Новата енергия: По-висок жизнен стандарт и загуба на работни места

Политическите лидери в развитите промишлени страни са все по-обезпокоени от икономическите, социалните и политическите сътресения в резултат на намаляването на традиционния ръчен труд в промишлеността, минното дело и търговията. Глобализацията, търговията, миграцията, възходът на интернет и появата на изкуствения интелект/роботизацията,

“Фолксваген”: България или Турция

Сред плюсовете на страната ни е общата икономическа среда, не стоим зле като логистика, а големината на пазара само на пръв поглед е плюс на Турция Тези дни в немски медии се появи информация, че след Великден концернът “Фолксваген” ще избере къде да бъде новият автомобилен завод, като в последния етап са останали две държави - България и Турция.

Защо трябва вкупом да се радваме на хубавите български сериали

Появата на качествени културни факти е предвестник на добри новини, показва, че още не всичко е загубено Имам завидна кинокултура. Гледал съм всички филми, които трябва - като почнеш от “Броненосецът Потьомкин”, минеш през “Метрополис”, “Андалуското куче”, “Триумф на волята” , “Миналото лято в Мариенбад”, “Гражданинът Кейн”,

24 chasa.bg – най-успешната медиаморфоза в България, "24 часа" - най-добрата кросмедия

l Днес вестникът има над 10 цифрови канала и всички носят позитивите на най-добрия всекидневник l 10 години след тръгването си 24 chasa.bg постигна почти 1 700 000 реални потребители на месец и 300 000 читатели дневно Думата медиаморфоза е измислена от американския теоретик и практик Роджър Фидлър .

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber