Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5345667 Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите Докога Европа ще играе в комбина с каналджиите www.24chasa.bg

Вместо да спасява бежанци насред морето, е по-добре да ги взема направо от границата със Сирия - официално и с осигурен транспорт

Днес Брюксел трябва да каже какво ще прави с бежанците. Натискът върху европейските страни от бягащите от Сирия, Ирак, Афганистан е толкова голям, че лидерите на Европа продължават да се лутат хаотично какво да правят и как да се справят с него.

С един детайл - натискът е голям, но не е изненадващ. Изненадата - голяма и кризисна, беше през юли, август и септември 2015 г., когато стотици хиляди мигранти се изсипаха на бреговете на Европа откъм Турция през отсрещните гръцки острови. Тогава Европа буквално бе на колене пред потока от бежанци. Но десет месеца по-късно ситуацията не е особено променена, а концепциите на европейските лидери за справянето с бежанската криза се сменят сутрин, обед и вечер. От което резултатът е кръгла нула. Показва го нагледно ситуацията в страните от т.нар. Балкански мигрантски маршрут, а цената е нечовешкият и нецивилизован “прием” на бежанците. Срам за Европа, срам и за нейните лидери.

Като стана дума за цена, колкото повече примката се затяга, толкова повече пари обещават от Брюксел. Преди два-три месеца дадоха на Турция 3 милиарда, за да забави, а не да спре потока от бежанци. Сега вече се говори за 7 милиарда. Само преди седмица Брюксел обяви нови 700 милиона помощ - пак за бежанците. Германия - най-желаната дестинация за бягащите от Близкия изток и Афганистан и най-големият донор в кризата с бежанците, вече е наляла десетки милиарди. И тепърва ще налива още. И въобще цяла Европа ще налива пари, за да оправдае своето безсилие и тотално сбъркана политика по бежанската криза.

Само за 2015 г. молбите за убежище са стигнали 1,25 милиона. Цяло чудо ще бъде, ако за тази година те са под милион. Ако през зимните януари и февруари в ЕС са влезли 130 000 души, то за оставащите 10 месеца на годината това прави най-малко още 650 000. Общо 780 000 бежанци. При най-светли перспективи за ЕС, които едва ли ще се сбъднат. Защото според еврокомисаря по миграцията само до края на март до Гърция може да стигнат нови 100 000 мигранти.

В същото време от неофициалното разпадане на Шенген загубите са между 5 и 18 милиарда евро на година. Колко милиони се наливат за нови телени огради и колко струва засилената охрана по границите - това даже не влиза в сметките с милиардите.

Докато Европа хвърля безразборно и главно безсмислено милиарди в отчаяния си опит да овладее кризата и докато се осланя единствено и само на добрите чувства на Ердоган, за да задържа бежанския наплив към най-богатите западни страни, проблемът няма да се реши. Няма да има благоприятен изход, защото всички усилия са в грешна посока.

Какво прави сега Европа - събира изпадналите в беда хора насред морето между Турция и няколко гръцки острова. Помага им да стигнат до брега и оттам пак ги оставя в ръцете на трафиканти и каналджии. Откъдето бежанците уж са се спасили веднъж, стигайки европейския бряг. Така в крайна сметка Европа се оказва в комбина с представителите на най-гадната професия на нашето време - каналджиите на хора.

Далеч по-различно щеше да бъде при друг подход - вместо нарочни кораби да “спасяват” бежанците от гумените лодки насред морските вълни, на КПП-та на самата граница със Сирия да се посрещат търсещите убежище. Може да се използват и турските гранични пунктове (ако Ердоган позволи). При строг граничен и паспортен контрол Европа да дава статут на бежанци на онези, за които прецени, че наистина се нуждаят от него - още там, на самата граница на Сирия. И да осигури нормален транспорт за тези хора към онези европейски страни, за които са се запътили, вместо да ги унижава да тъпчат калните пътища на Балканите, подавайки им сандвичи в мокрите палатки насред полето на Идомени или където и да е другаде.

На първо място, ще се спре гнусният и суперпечеливш бизнес на трафикантите.

На второ - до Европа ще стигнат само онези, които наистина се нуждаят от убежище.

Трето - няма да има смисъл от нови телени ограждения между европейските държави, а Шенген може да възкръсне.

Четвърто - после няма да се играе на реадмисия на бежанците. Нещо, което и без друго едва ли ще се случи в голям мащаб. Защото който веднъж е стигнал Европа, едва ли ще склони да се връща обратно - с жените, децата, възрастните баби и дядовци. Това си е пълен абсурд и в Брюксел трябва да са двестапроцентови наивници, за да си го мислят.

Пето, но може би първо по важност - на бежанците ще се осигури човешки прием и уважение - защото, извинете, но сегашните гледки от Балканския път са единствено и само едно - античовешко и антицивилизовано отношение към хора в беда.

Преди срещата днес в Брюксел вече се говори, че имало таен план Балканският мигрантски път да се затвори. Добре, но като се затвори официално, това пак ще отприщи вълните от хилядите нелегални, които ще плащат на черно на трафикантите и пак ще стигат Европа. А може да се отиде и на още по-драматичен сценарий и балканските страни да “паднат” в плен на хаотичната политика на “големите” от Европа. И балканските страни, включително и България, да се превърнат в многохилядни бежански центрове “на изчакване” - докато приемат мигрантите и ако изобщо ги поискат Германия и скандинавските страни например.

Затова България е права да иска бежанците да минават през официалните гранични пунктове. Тогава Европа ще контролира ситуацията. Ще знае кой влиза. Ще прави прецизен филтър още там, на границата. И няма да стои със скръстени ръце в очакване на чудото - да се размие бежанската вълна. Защото чудо няма да има и бежанците няма да спрат похода си към Европа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Дума на седмицата: "Калашников"

Най-смъртоносното оръжие Най-смъртоносното оръжие на планетата. Така експерти описват създадения през 1947 г. в Русия автомат “Калашников”. На 5 декември ГДБОП арестува 7 души с 10 автомата “Калашников”. Службите разкриха, че адвокат е крил огромно количество оръжие, изнесено от завод “Арсенал”, в столичен гараж.

Коментар на седмицата №2: Евровотът - гответе се за големи изненади

Няма да е битка на послания, а на изборни технологии Някои ще кажат, че е рано да се правят разчети за изборите за Европейски парламент. И вероятно са прави. Половин година е твърде много време за динамичната политическа обстановка. Други ще твърдят, че евровотът ще бъде предшестван от предсрочни парламентарни избори или двата избора ще бъдат на

Как да заменим политически коректно животните в крилатите фрази

Новият речник и вечната битка на вегана със здравия разум. Изобщо - пробита лейка чешма сънува Крайно време е да се сложи точка на безразборното плямпане и да се въведат задължителни коректни изразни средства, за да се спре най-сетне бездушното нараняване на фауната. Във века на веганската идеология и Истанбулската конвенция е нетърпимо да се

Коя е новата лидерка на германските християндемократи Крамп-Каренбауер

Генералният секретар на германския Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер бе избрана днес за новия лидер на партията, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Почти неизвестна в Германия допреди две години, тази жена, родом от провинция Саар и с почти непроизносимо име, често е наричана с инициалите АКК,

Парижките бунтове - колко е трудно да бориш глобалното затопляне с данъци

"Жълтите жилетки" във Франция разтревожиха зелените по света. Най-лошите бунтове в Париж от десетилетия бяха предизвикани от по-високи данъци върху горивата, и френският президент Еманюел Макрон отговори, като ги отмени в сряда. Но данъците върху изкопаемите горива са точно онова, за което международните преговарящи за климата,

Националистите зададоха тона срещу пакта на ООН за миграцията

Светкавичната мобилизация на европейските националисти срещу световния пакт за регулиране на миграцията разпали отново политически конфликти от източната до западната част на континента по този все още наболял въпрос, който парализира сътрудничеството между страните. Има опасност документът, договорен под егидата на ООН,

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Разделението между Севера и Юга в България

  Тунелът под Стара планина е приоритет от национално и европейско значение От години чакаме изграждането на тунела под прохода Шипка най-после да се случи или поне да започне, но то все остава в бъдещето. През 2013 г. дори имаше осигурено безвъзмездно европейско финансиране по Оперативна програма “Транспорт”,

Логиката е ясна: който цапа, плаща повече данък за кола

3 млрд. евро губи българската икономика годишно заради лошия въздух Ще започна с това, че не съм фен на Бойко Борисов и на ГЕРБ, там където съм могъл и съм смятал, че имам основание като автор на статии и коментари остро съм критикувал премиера и неговото правителство. Фактът, че старите коли замърсяват, е всеизвестен и неоспорим.

От “жълтите жилетки” зависи накъде ще завие Европа

84% от французите защитават исканията политиката да се обърне към обикновения човек Улични битки, разрушения, убити и ранени. От седмици протестното движение “Жълтите жилетки” блокира улици, бие се с полицията, стигна се дори до вандализъм, при който бяха повредени части от Триумфалната арка и изложбени зали.

Разходите за храна на българина паднаха под 20%

Делът на разходите за храна на българина, който е един от най-точните показатели за благосъстояние, падна за първи път под 20%. Това съобщи Евростат, цитирайки годишните данни за 2017 г. за жителите на страните членки на ЕС. България е на четвърто място в ЕС по този дял от разходите, който за миналата година у нас е бил 19,2%.

Иван Кръстев сред 28 личности, които според “Политико” ще променят Европа през 2019 г.

Политологът Иван Кръстев е сред 28 изтъкнати имена, които ще формират Европа през 2019 г. Той е българинът, избран в подреждането на сп. “Политико”. Кръстев е в групата “Мечтатели” сред 28-те. Списанието го определя като Иконобореца. “За Европа диагнозата на Кръстев е, че миграционната криза влоши отворена рана: нарастващото разделение между

Евровотът - гответе се за големи изненади

Няма да е битка на послания, а на изборни технологии Някои ще кажат, че е рано да се правят разчети за изборите за Европейски парламент. И вероятно са прави. Половин година е твърде много време за динамичната политическа обстановка. Други ще твърдят, че евровотът ще бъде предшестван от предсрочни парламентарни избори или двата избора ще бъдат на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber