Журналистът Борис Анзов: Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5341900 Журналистът Борис Анзов: Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит Журналистът Борис Анзов: Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит www.24chasa.bg

Виждам деца на по 10-15 години с автомати и гранатомети! Какви ли ще станат, като пораснат?

Борис Анзов е журналистът от “Медия Мост България”, който преди няколко дни беше ранен в Сирия. Роден е на 11 юли 1980 г. в Гоце Делчев. Живее в руската столица Москва. Завършил е РУДН - Руски университет за дружба между народите. В момента е l главен директор в изданието “Медия Мост”. Заминава за Сирия по покана на руското министерство на отбраната заедно с група от 25 журналисти от целия свят.

- Как се озова в Сирия, Борис?

- Заминах за Сирия напук на баща ми. Исках да бъда убит. Преди това се скарахме жестоко с него. Дори написах писмо на неговия съдружник, че се отказвам от баща си. И досега телефона на баща ми съм го блокирал. Не съм говорил с него, за което много съжалявам в момента и плача. Баща ми е с три операции.

- И за какво се скарахте, че чак така да постъпиш?

- Вместо да даде възможност на сина си да управлява част от бизнеса ни - “Корона боулинг център” в Благоевград, той защити работниците си, които му донесоха загуби за 120 хиляди лева. Аз исках да сменя всички, той си ги защити.

- Ей, люти македонци сте! Така да мъстиш, няма ли да си простите?

- Искам да кажа, че

за моето второ заминаване в

Сирия никой не знаеше

освен мен и някои хора от организаторите. Мислех да съобщя, когато се прибера. Единствено помолих своя първи братовчед от Добринище Радослав Каферинов да се обади на всеки поотделно в момента и да предаде на всеки лично, че много ги обичам. Той ме попита да не се е случило нещо, а аз му отговорих - не, моля те само да ми изпьлниш молбата! Но поради своята младост той не го е сторил, за което не му се сьрдя.

- Къде се намираш сега?

- Току-що кацнахме с военен транспортен самолет АН-72 в Дамаск. Полетът ни беше един час от Латакия до Дамаск.

Ще отидем до позициите

на “Джабхат ал Нусра”,

които контролират 20% от крайните квартали на Дамаск. (Фронт за подкрепа на сирийския народ - ислямистка групировка и клон на “Ал Кайда” в Сирия - б. р.)

- Как изглежда сега Дамаск - някога прекрасен град?

- Крайните квартали са тотална разруха. Обстреляни са, все едно да си представите на блоковете в София по терасите да има чували с пясък и по самите покриви също чували с пясък.

Някои блокове са тотално разрушени, повечето са обстрелвани, със следи от куршуми и взривове. Не е човешко всичко това.

Това не са хора,

които са сторили

това! Терористи!

- С кого пътуваш?

- С нас има много въоръжени мъже. Охраняват ни много плътно след случилото се. Самите араби са много гостоприемни.

- Как ти е ранената ръка?

- Добре е, малко боли. Но се чувствам добре.

- Какво е присъствието на руснаците в Сирия?

- Отговорът, който получих от генерал Игор Евгениевич Коношенко, е: Достатъчно!

- Разкажи какво най-много те впечатли досега в Сирия.

- Научих вчера в едно от селата, където раздаваха хуманитарна помощ, че

цялото мъжко население е било

изклано от “Ал Нусра” - около 47 мъже!

Руснаците раздадоха суха храна на хората и вода. Но най-интересното за мене бе, че когато ни изпращаха, самите сирийци подариха на всеки един от нас по едно голямо добре изпечено пиле с техен хляб. Аз отказах, понеже съм вегетарианец, но на вид изглеждаше фантастично. Всички ядоха с апетит. Та се замислих дали имат въобще нужда от хуманитарна помощ във вид на суха храна.

Аз почерпих сирийските войници с

българска лютеница,

която носех със себе си - за да не забравям родината си. Беше много вкусно да ядеш лютеница на бойното поле със сирийски опълченци от “Джейш ал Ислам” и правителствени сили. Някои отказаха да взимат, други опитаха.

- Въоръжени ли са местните хора?

- Имаше деца на по 10-15 години с автомати и гранатомети!!! Какви ли ще станат, като пораснат, след такъв боен опит. 

- Какво ще правите в Дамаск?

- В момента имаме пресконференция в министерството на външните работи. 

“Добре дошли в Сирия. Това е страна с традиция и любов, оттук са започнали всички религии по целия свят. Всичко е започнало от нашата земя...”, това бяха първите думи от пресконференцията. Казаха също, че ако затворят границата с Турция, ще се справят с терористите набързо. Сирия се бори със 120 страни, които подкрепят терористите, възглавени от САЩ, това заяви техният съветник министър от външно министерство.

- Какво друго видя в Сирия?

- Посетихме провинция и град Хома, присьствахме на подписване на мирен договор с една от опозиционните групировки “Джейш ал Ислам”. Със съдействието на руската армия между правителствените сили и “Джейш ал Ислам” договорът се подписа в град Марзав. Отново под конвой с изключени телефони и строга и усилена охрана бяхме доставени в населения пункт. Подписа лидерът и старейшина на опозиционната групировка шейх Ахмад Мубарак, а от руска страна бе началникът на групата за примирие на враждебните страни полковник Герман Руденка.

Отидохме и в град Малюля, където 300 души са загинали по време на защитата на града, а 6-има са безследно изчезнали.

Разрушени са древни храмове,

всички древни икони са изнесени

от престъпниците. Дошли с оценители и ги изнесли, останалите са опожарени. Изобразеният на купола на черквата Исус Христос е прострелян няколко пъти. Повече от една година е минала, откакто е освободен градът, който е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Потресен съм от видяното! По-красив древен град от Малюля не бях виждал. Тук са и единствените хора, които говорят на езика на Исус Христос - древния арамейски език. Навсякъде е пълно с гилзи и осколки от взривени гранати и снаряди.

В Сирия е извършено първото братоубийство - Каин убива своя брат Авел пак за пари и делене на власт. По тази земя е ходил Исус Христос, Мойсей и всички други пророци, светии, Дева Мария. Хората са богати с древна култура.

- Искаш ли да предадеш нещо на някого?

- Искам да благодаря на всички за подкрепата, която получавам. Също искам да благодаря на Външно министерство за тревогата. Бях издирен от временно изпълняващия длъжността посланик в Сирия по телефона. Говорихме около 10 минути за моето състояние, предложи ми, ако имам нужда, да бъда транспортиран в Дамаск, и ако имам нужда от помощ, да ги търся. Благодаря на всички българи и искам да кажа - вие сте щастливи хора! След видяното в Сирия съм потресен и шокиран! Не знаете колко е голямо злото "Ислямска държава" и всички тези терористични организации. Казват, че при тях за малко неподчинение разстрелвали свои съмишленици или братя, както се наричат един друг. Между самите тях има големи разногласия и противоречия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Инж. Илиян Терзиев

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Илиян Терзиев: Ще защитим строителството от трусовете на времето

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Емилия Цоконова: Създаваме домове, в които животът е истински комфортен

Милко Ковачев
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Милко Ковачев: Ако България реши, АЕЦ “Белене” може да заработи от 2030 г.

Бившият конституционен съдия Георги Марков

Георги Марков: Грешка е, че КС отказа на Кирил Петков да даде писмено становище

Димитриос Хронопулос е посланик на Гърция в България от октомври 2019 г. Завършил е Юридическия факултет на Атинския университет, има следдипломна квалификация от Харвардския университет в САЩ. Работил е в посолствата на Гърция в Турция, САЩ, Германия и Нидерландия, както и в представителството на страната в НАТО.

Димитриос Хронопулос: Учители и медици, отказали да се ваксинират, бяха спрени от работа и заплата, в Гърция мерките проработиха

СНИМКИ: КРАСЕНА АНГЕЛОВА И ЛИЧЕН АРХИВ

Орлин Павлов: Чувал съм и такива коментари: Я, този можел и да пее

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber