Танев, защо чак сега

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5264756 Танев, защо чак сега Танев, защо чак сега www.24chasa.bg

Одиозната фигура на министъра имаше късмет - все нещо

бе по-важно от него, и престоя на поста обидно дълго

Eдинственият въпрос, който възниква, е защо чак сега? Защо трябваше една година длъжността министър да се изпълнява от човек, чиито функционални възможности и експертиза бяха някъде в периферията на галактиката.

Човек, който не можеше да се концентрира и

да води

разговор по една

и съща тема

повече от

3 минути

Става дума за Тодор Танев и неговото министерстване. Вярно е, че министерството не спря работа, защото зам.-министрите, директорите и другите чиновници отхвърляха дейност. Но това поставя въпроса кому изобщо са необходими отделни министерства на образованието, културата, спорта? Но това е друга тема и да не я започваме.

Гафовете и лапсусите, които успя да произведе министърът на образованието Тодор Танев само за година на поста, са легион. Да се погреем на проблясъците в неговия реформаторски плам:

Кюри и

Ломоносов

Като посочва на учениците портретите на видни химици, Танев подчертава, че големите учени в тази област са Мария и Пиер Кюри. “Мария Склодовска-Кюри - два пъти нобелова лауреатка не по една наука, а по две различни. Във време, когато жените са били доста по-зле и отсега”, казва на учениците министърът.

“Умряла е от облъчване, защото е открила два елемента - радий и полоний. Кръстила е полония на своята страна. Ако някой от вас открие, българий да го кръсти”, допълва Танев. “Нейният мъж е също много голям и се казва Пиер Кюри. В София има метростанция “Фредерик Жолио-Кюри”. Не бъркайте Пиер Кюри с Фредерик Жолио. Той е женен за дъщерята на Мария и на Пиер. Защо тогава той е взел името Кюри? За да се фука с това. Пълна нула като учен, но е бил в “Ало, ало”. Той е бил от Съпротивата. По политически причини му се е отворило, та чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен и нобеловият лауреат, го няма никъде. Истината невинаги е написана както трябва”, поучава учениците Танев.

По-късно в час по история той говори на друг клас за голямата бомбардировка на Враца по време на Втората световна война. Посочвайки портрета на Чърчил като неин извършител, пита: “Някой от Враца да е правил нещо лошо на островите?”

След като е опраскал Жолио-Кюри, идва ред на Ломоносов: “Ломоносов не е направил нищо особено. Асен Златаров също - той просто е ходил до Съветския съюз по времето, когато тука е било фашизъм.” Това са думи на Танев пак от вдъхновеното му посещение във Враца.

Вместо да вземе изпитания модел на дуалното образование така, както работи в западни държави, тръгна да прави мрежа от колежи, където да се учат занаяти и това да е нещо средно между техникум и диплома за висше, но не можа да каже кога и как се влиза в тези хибриди. И тия работи ги дрънкаше, докато Народното събрание приемаше закона за дуалното образование.

Щеше да прави специални университети за пенсионери.

Замечта за радикална смяна на учебните програми. Това беше последното, което преля чашата.

Паисий тук -

Паисий там

С учебните планове Танев направо се простреля в главата. Публично обявената от него идея днешните шестокласници да пропуснат целия период на Средновековието от обучението си по история, защото не се побирал в прокрустовото ложе на неговата реформа, бе твърде ексцентрично дори за обръгналата на всякакви гаври българска общественост.

Ако се беше взел малко от малко на сериозно, не чак като Наполеон, щеше да разбере, че който стигне до определението на турското иго като съквартирантство, си е подписал смъртната присъда като министър.

И още щеше да схване, че радикалните реформи в образованието през 2016 година нито започват, нито завършват с турското робство. Което, разбира се, не му попречи да направи в крачка поредния си проблясък: “Нямам съмнение, че правилният термин, който е добил национално значение и продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде като робство. Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание.”

Но е обидно, че такъв човек бе български министър една година. Тайна квота на партията на Касим Дал.

Важно е обаче да кажем накрая, че дори позитивните неща в образованието се случват не благодарение на него. Да вземем рейтинга на университетите, който се прави по 52 критерия. На негова основа започна голяма и позитивна реформа, защото критериите за реализация на студентите вече дават ясен индикатор за държавната субсидия на различните вузове.

Но дори тази промяна не е благодарение на министъра - рейтингът, в правенето на който “24 часа” е партньор, се изготвя доста преди мандата на Тодор Танев. “24 часа”, както обеща още на Нова година, ще продължи с дейностите, които са в полза за образованието на нашите деца, съзнавайки своята обществена роля, която всъщност работи независимо кой седи на бюрото на Иван Вазов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

4 неизвестни пред изборите

Може на 27 май да осъмнем с милион гласа в урните по-малко от декларираните в изследванията Очертава се ниска активност. Затова ще натежи мобилизацията на партийните структури и клиентелистките мрежи Европейските избори вече чукат на вратата. Първите камбани бият – национална работна среща на ГЕРБ (20 януари) и конгрес на БСП (26 януари).

"Тренд": 3+1 партии с шанс да минат евровота

ГЕРБ води пред БСП с 1,2% ДПС вече с двойно по-голям вот от “Обединени патриоти” 30% от избирателите още мислят за кого да пуснат бюлетина ГЕРБ, БСП, ДПС и “Обединени патриоти” биха прескочили изборната бариера за Европарламента, сочат данни от новото проучване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”.

ООН да защити българските семейства от геноцида на социалните в Норвегия

На 12 януари в 13,03 часа българката Цветелина Оланд написа следния пост във фейсбук: “Моят любим мъж, моята голяма любов Андреас навърши 11 години днес! Честит да си, слънце мое! Обичаме те! Мама, баба и дядо.” Причината треньорката по спортна и художествена гимнастика да не може да поздрави лично детето си не е, че малкият учи в чужбина,

Княжество Лихтенщайн навършва 300 г., изчистило лошата си репутация на данъчен рай

Коя е страната, която е голяма колкото Манхатън, но населението й не е 1,6 милиона, а само 38 000 души? В коя страна има само един епископ, един тунел, един открит басейн, един затвор и само един Макдоналдс, но в същото време има 15 банки? Отговорът е: Лихтенщайн. Разположеното между Австрия и Швейцария княжество е шестата най-малка страна в света

Какво направи и какво - не, президентът за 2 г.

На 22 януари се навършиха 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев. Заради ангажименти и наситена програма обаче държавният глава ще направи годишната си отчетна пресконференция в началото на другата седмица - т.е. след конгреса на БСП, който ще заседава на 26 януари. От “Дондуков” отричат изчакването да е свързано с партийния

Нужни ли са мухлясали забрани в Изборния кодекс?

Мекушавостта към неприложими текстове, като този да не се оповестяват социологически проучвания в изборния ден, удря по престижа и на закона, и на законодателя Официалната и сивата информация делят едно и също пространство - колкото повече място заеме първата, толкова по-малко ще остане за другата Предложението да падне забраната за

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

В 15 общини оценката от матурата е над 4,50. В пет тя е под 3

Резултатите са функция на размера на общината Институтът за пазарна икономика направи изчисления за представянето на учениците на зрелостните изпити по български език и литература по общини. Ето какво показват резултатите: През 2018 г. само пет общини са със средна оценка под среден 3,00 спрямо 8 такива общини преди година.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber