Димитър Луджев: Ако Турция влезе в ЕС през 2019 г., България ще стане глуха провинция

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5204916 Димитър Луджев: Ако Турция влезе в ЕС през 2019 г., България ще стане глуха провинция Димитър Луджев: Ако Турция влезе в ЕС през 2019 г., България ще стане глуха провинция www.24chasa.bg

ДПС е светска партия и това е една от причините турската държава

да се опитва да подкопае позициите на Доган. Местан се изкуши и

направи много стъпки към сближаване с турския политически елит

ГЕНКА МАРКОВА

- На какво се дължи трусът в ДПС, г-н Луджев?

- От създаването на ДПС Доган следва трайна линия - да запази автономността на движението, неговата независимост от външни и вътрешни влияния, за да си осигури пълен контрол върху организацията. Той прекрасно разбира, че единственият начин да бъде ДПС във властта, да е незаобиколим фактор, да разпределя финансовите порции, е ДПС да бъде българска политическа партия. Доган винаги е правил всичко възможно да спре всякакви опити за овладяване на ДПС или на турския електорат, за навлизане на фундаменталистки и ислямистки влияния.

Винаги е реагирал, когато турската държава по някакъв начин се е опитвала да окаже влияние върху ДПС и турското население. Върху което по обясними причини най-голямо влияние има държавата майка - Турция. И е имало политици, които са се опитвали да разчитат на нейната подкрепа,

за да засилят

позициите си

в ДПС и

евентуално да го

овладеят, като

изтласкат Доган

Турската държава обаче никога не е приемала Доган. Лично ми го е казвал турски министър-председател. Доган досега не е бил на официално посещение в Турция, докато други негови съратници бяха канени. Например една от причините Касим Дал да си отиде беше неговото сближаване с турската върхушка.

- Къде е сбъркал Лютви Местан?

- Доган успя да запази ДПС като светска партия. Не само като светска. Той умишлено я насочи към Либералния интернационал.

Аз всъщност съм кръстникът - заведох Доган на конгрес на Либералния интернационал в Амстердам, където ДПС стана негов член.

ДПС е светска партия и това е една от причините турската страна да се опитва да подкопае позициите на Доган. Местан се изкуши през последните 2-3 г. и направи много стъпки по посока на сближаване с турския политически елит. Доколко е разчитал, че това ще му помогне да овладее ДПС, е трудно да се каже, но подкрепата, която му оказват сега турските представители, показа, че турската държава е имала някакви надежди, че той ще обърне ДПС в по-приятелски отношения с Турция.

Ако трябва да обобщя онова, което се случва в ДПС, то има два фактора: от една страна, това е поредната битка на Доган да пресече опита за външно овладяване на ДПС. От друга страна, предполагам, че Доган е заподозрял Местан и неговите сподвижници в опит да вземат ДПС от него. В такива случаи Доган е безпощаден.

- Има обаче и доста геополитически аргументи в словото на Доган.

- С тях той показва, че на този фон в ЕС и в нашия регион едно поведение на ДПС и на неговото ръководство в полза на Турция ще донесе само беди на ДПС като политическа сила. И че ДПС има бъдеще само като българска политическа сила и това не е въпрос на патриотизъм, а на егоцентрична, ясна линия.

- А историята с турското посолство как ще коментирате?

- Не знам защо е отишъл там Местан, но това е абсолютна глупост, която един що-годе разумен български политик няма да направи никога.

- Може би е бил паникьосан...

- Каквото и да е, но да отидеш и да се скриеш в турското посолство, ти директно се дискредитираш и казваш: Да, аз съм техен човек. По този начин Местан легитимира всички действия на Доган. Оттук нататък Местан нищо не може да направи - по този начин той си подписа и политическата смъртна присъда.

Местан направи и глупостта да отиде на възпоминателен митинг с турския посланик и турския консул. Вероятно разчитат, че голяма част от електората на ДПС ще се повлияе от това,

за да се създаде

една протурска

организация, но

няма да стане

В тая битка за влияние и за независимо ДПС основният мотив на Доган е запазването на едноличен контрол върху движението.

- Покрай последните събития с ДПС на заден план остана политическото напрежение около съдебната реформа. Защо тя се оказа толкова голям проблем за България?

- Още от 1990 и 1991 г., когато правихме конституцията, колегите юристи и от СДС, и от БСП заложиха бацила - политическата доминация в съдебната система. Това беше заровено в дъното. Дори при правителството на Костов още повече партизираха и клиентизираха съдебната система. А след царския режим се оформи този партийно-клиентелистки бюрократичен модел на управлението, в който формално доминират партиите и парламентът, а де факто доминират ключови олигархични кръгове, смесица от политици и велики бизнесмени. Той се стабилизира и за реформа не може да стане дума. Хубавото на това, което се случи, е, че разкри едно - тази политическа класа в преобладаващото си мнозинство няма да позволи да има независима съдебна система. И се утвърждава фасадната демокрация.

- Има очакване с новите закони за съдебната власт реформата да продължи.

- Каквито са хората във ВСС, те ще се възпроизвеждат надолу. Мнозинството са подбрани от партиите и от влиятелни задкулисни кръгове и забравете, че може да има независим съд. Малко ли поправки се приеха досега и продължаваме да сме под мониторинга на ЕС. Всеки път ни казват, че сме доникъде и сега пак ще ни го кажат. Има някакви припламвания на реформи, но България върви към бюрократизиране, раздуване на администрацията, създаване на един клиентелистки ареал. Всичко е борба за власт. За съжаление, голямата част от избирателите са със същия акъл - те не искат реформи, либерализация, пази боже.

- Но може би хората искат стабилност?

- Каква ти стабилност, искат да се запази тази полумрачна, полусива система, в която

да си правят

далаверките,

да влизат в общинските съвети, да си уреждат фирмичките и да върви тази меркантилно-комерсиална система. Ние обвиняваме за корупцията горните етажи, но същите манталитет и действия са и надолу. И най-драматичното е, че ерозията не е само политическа. Това, че политическата система деградира, ерозира, мафиотизира се, е едно на ръка. Но и обществото, гражданството, населението в голямата си част е под влиянието на един процес, който наричам опростачване, възприемане на един егоистичен маниер на живот и на действие. Надделя една българска порода хора, хора агресивни, безскрупулни. Така българският политически въпрос се превърна в културно-антропологичен въпрос.

Като им видиш физиономиите и като ги чуеш какво говорят, става ясно, че проблемът е друг. Не става дума за политика, нито за стратегия.

- Какво се случва в Реформаторския блок, чака ли ги разцепление?

- Говорил съм навремето с Лорънс Игълбъргър, тогава помощник държавен секретар на САЩ, който ми призна следното: Ние не се интересуваме от програмите на вашите партии. Имаме файлове с биографиите на вашите лидери, като дойде една комбинация на власт, ние знаем какво да очакваме от нея. Та и аз така - добре ги познавам. Мнозинството от лидерите на т.нар. Реформаторски блок са си кръгли опортюнисти, интересува ги само да са във властта.

- Защо ги наричате опортюнисти?

- Е, приспособенци да ги нарека тогава. Опортюнисти е една хубава политическа дума. Конформисти. Казвали са ми го сами в прав текст.

Просто СДС умря някъде там - около края на управлението на Костов. Има такъв исторически закон - винаги тези малки, адаптиращи се парчета, останали от нещо голямо, се оглавяват от дребни хора, няма място за по-едри фигури. Деградация. Какво е туй дясно? Може би чест им прави на Радан Кънев и на ДСБ (без да им симпатизирам), че под стреса за тяхното оцеляване все пак се разграничиха. Но да ги пита човек какви са тези исторически компромиси?

Историческият

компромис е да

бъдат на власт

Но може би някаква почтеност е останала, или пък по-силно чувство за идентичност и оцеляване. Единствените, които правят ход във вярна посока. Вярно, че е много проблематично дали ще оцелеят, но друг изход нямат.

Де факто ГЕРБ ги е погълнал, приключили са пътя. Реформаторският блок си отива, не виждам какво може да ги спаси. Той не можа да се превърне в необходимата за България дясна алтернатива. И основната причина са хората, фигурите. Нямат капацитет, нямат сила. Не искам да казвам по-тежки думи, но съм много разочарован от някои от тях, които съм издигал и съм мислил за приятели.

- Какво новогодишно пожелание ще направите?

- Да си пожелаем здраве, по-спокоен, и ако може по-мирен дух да обладае българските граждани, да има съпричастност.

- Колко хиляди българи ще се върнат от новите си родини?

- Не знам колко ще са, но те пак ще си отидат след празниците, защото тук няма къде да се реализират. Защото тук се наложиха бившите мутри, които днес са най-големите богаташи в компанията на техните водещи офицери. Тази порода се наложи - организирана, дисциплинирана, плюс мрежата на ДС плюс мрежата на разни партийни номенклатури - това стана най-солидното, всичко отиде в техните ръце. Взе връх мутренската порода, този агресивен манталитет е навсякъде. Той е патентът. Когато започне генетичната деградация на нацията, спасение няма. Кольо Генчев казваше: Не може да оставиш една нива да обрасва с плевели и да чакаш да ражда жито. Плевелите взеха връх.

- Мрачно звучите, но и самата Европа е обезкуражена от това, което се случва в Близкия изток и с бежанците.

- Европейците са в паника даже. Това, което мога да предрека за България, е, че Европа тръгва към приемане на Турция в ЕС и в момента, в който това стане и Турция с нейната силна армия и икономика стане външна граница, ние ще залезем и ще се превърнем в глуха провинциална кръпка в покрайнините на Европа, от която никой няма да се интересува.

- Ще стане ли в обозримо бъдеще?

- Както не я искаха Турция от зор заман, сега спокойно могат да я приемат към 2019 г. Европейските лидери са лицемери, в името на собствената сигурност и благоденствие ще я приемат. Ще берат много ядове с Турция, но това е реалистична тенденция на развитие. Вижда се едно отрезвяване на големите играчи. Свидетели сме колко негоден е ЕС да се справи с кризисни ситуации - първо беше финансовата криза с Гърция, там закрепиха горе-долу положението, после бежанската криза я потули. От Брюксел дават мило и драго за Гърция, само и само да запазят Европа, скърца им машината, не може да произведе смислена политика, но се вижда някаква тенденция за отрезвяване и в ЕС, и във Вашингтон. Руснаците пък изиграха един великолепен ход. Усетиха тази безизходица, в която изпадна Западът, намесиха се, станаха основен фактор и стана неизбежно новото сближаване на Америка с Русия и търсенето на един реалистичен изход от ситуацията.

Димитър Луджев е роден на 27 март 1950 г. в Бургас. Завършил е социология и политология в УНСС. Участва в Кръглата маса през 1990 г. от страната на СДС.
Депутат във ВНС и парламентите до 2001 г.
Вицепремиер от СДС в кабинета на Димитър Попов и военен министър в правителството на Ф. Димитров
Професор, доктор. Има множество научни публикации, сред които се открояват книгите “Град на две епохи. История на обществените групи в българските градове в средата на ХХ век”, “Революцията в България - 1989-1991”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber