Проф. Михаил Константинов: Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5197693 Проф. Михаил Константинов: Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства Проф. Михаил Константинов: Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства www.24chasa.bg

Част от хората, отцепили се с Местан, са известни със своите проислямистки изказвания

С ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ РАЗГОВАРЯ ГЕНКА МАРКОВА

- Проф. Константинов, какъв е вашият прочит на речта на Ахмед Доган пред активисти на ДПС на 17 декември, в която той остро критикува Лютви Местан за позицията по повод сваления руски самолет Су-24?

- Доган каза неща, които нашите политици се страхуват да кажат. Бих казал обаче, че въпросният инцидент със свалянето на руския бомбардировач е резултат по-скоро от глупост, отколкото на съзнателна провокация от страна на Турция.

Глупост от страна на Турция, която предизвика доста голямо недоволство в НАТО. Ненапразно НАТО не излиза със силна защита на Турция по този повод. Мънкаха нещо с половин уста, но повечето натовски държави са откровено гневни за случая. В този смисъл Доган каза една истина, която иначе се премълчава.

Аз винаги обичам, когато се говори политически некоректно, защото политическата коректност е лъжа, която е вредна за всички нас. Тя е вредна и за тези, които я говорят, но те ще го разберат малко по-късно.

- Ще има ли разцепление на ДПС и какви ще са щетите?

- Виждаме

пореден опит да

се разцепи ДПС, пореден, защото това е четвърти или пети по-сериозен опит. Няма обаче сериозен потенциал за резцепване на ДПС. Разбира се, щети ще бъдат понесени от движението. Не е ясно какво ще стане с онези 60 000 - 70 000 гласа от Турция, които ДПС доскоро контролираше, и къде ще отидат. Ясно е, че може би част от ръководството на ДПС в Кърджали ще се отцепи по-нататък.

- Може ли да се изчисли щетата?

- Досега ДПС е изгубило 16% от своите депутати. Казвам 16%, защото от 38 депутати сега ДПС има 32-ма. Това е загуба на 6-има депутати. Двама от тях бяха изгубени заради преференциите. Плюс тези, които сега подкрепиха г-н Местан. Така че една загуба от 16% от електората не е малка, но не е и нещо много съществено. Това е един опит за разцепване на ДПС. Преди това имаше такъв опит и от страна на Касим Дал, който беше неуспешен.

В тази връзка ще кажа още нещо - една от партиите в Реформаторския блок се нарича Народна партия “Свобода и достойнство” - партията на Касим Дал и на Корман Исмаилов. Странно, но те не вземат отношение по този въпрос. Не е казано, че трябва да подкрепят едната или другата страна, но да вземат отношение. Докато очевидно Борисов е прав, като отказва да вземе отношение - това не е негова работа.

Конфликтът е за това кой ще контролира гласовете на българските турци - това не е малък залог, така че от НПСД би трябвало да кажат нещо по въпроса.

- Как ще коментирате факта, че Лютви Местан “организира своята сигурност” в турското посолство в София?

- Недопустимо е български политик да се крие в чужди посолства. Мисля, че не се е случвало досега такова нещо.

Каквото и да е - има си охрана, назначена от българските власти за съответния господин, не може да ходите да се криете по чужди посолства.

Част от хората, които се отцепиха с г-н Местан, са

известни със

своите

антибългарски

изказвания

И даже бих казал - със своите проислямистки изказвания. Може да отворите старите архиви и да видите, че част от тези хора, които са до него, са говорили недопустими неща, включително в българския парламент. Стават неща, които аз категорично не одобрявам.

Представете си само за момент, че в българското посолство в Анкара отиде, да кажем, представител на легалната кюрдска партия - например на прокюрдската Демократична партия на народите. Отиде и си говори с българския посланик и стои там 24 часа. Само си го представете! Не ще бъде възмущение, не ще бъде изхвърляне на нашия посланик със скандал, а ще бъде свръхскандал, който направо ще разруши нашите отношения. Но

тук се смята за

нормално да се

ходи в турското

посолство,

да се стои там. Чакай бе, братче, каква българска партия си ти, като ходиш там? Това е възмутително. Забележете, не обсъждам изобщо кой е прав в случая.

- Освен престоя на Местан в турското посолоство последва разговор на турския премиер с българския премиер, настояване на външния министър на Турция да дойде неофициално в България... Как ви звучи подобна намеса по повод на един вътрешнопартиен конфликт?

- Не ми звучи добре. Виждаме сериозна намеса на Република Турция във вътрешните работи на България. Тази намеса е недопустима. Ние сме съюзници по НАТО - да, България трябва да е лоялен съюзник и ние сме такъв съюзник, ние трябва да сме лоялен член на Европейския съюз, но е недопустимо да ни се месят във вътрешните работи.

- Но все пак познаваме Лютви Местан - в политиката е от много години и точно той не е човек на непремерените ходове. Само декларацията за руския самолет ли е причина Местан да бъде политически отстранен?

- Той е поредният човек, който цепи ДПС, и не мисля, че ще има особено блестяща съдба. Той

няма потенциал

да влезе в

парламента

В момента, за да влезе някоя партия в Народното събрание, трябва да има 140 000 гласа. Той ги няма. Г-н Местан е опитен политик, очевидно е действал съзнателно, но вероятно е имало друг конфликт и не мисля да обсъждам неща, които не знам. Пожелавам на бъдещото ръководство на ДПС да бъдат лоялна българска партия. Това е най-важното.

Моят основен лозунг и мисля да бъде лозунг на всеки политик е:

България над

всичко. Над

всички нас и над

всичко

Може този лозунг да не се харесва на някого, но да видим кой е тоя, дето ще каже, че е лош.

И, разбира се, че всички водят глупава политика в момента. Да не би европейското ръководство да има умна политика? Напротив, тя е смешна, самоубийствена. Така че ние трябва да си гоним българския интерес и да помним: България над всичко.

- Достатъчно категорична ли беше позицията на българските официални власти по повод намесата на Анкара в този политически инцидент, да го наречем? Имам предвид и отказа ни за визита на турския външен министър.

- Точно така - това е достатъчно ясно съобщаване на нашето отношение. От друга страна, не е извършено и кой знае какво. За мен е морално недопустимо, но нарушен ли е законът - турското посолство може да кани когото поиска. Недопустимо е това да става с лидер на българска политическа партия - по-скоро за самия него, а не за посланика. Посланикът не е нарушил закона, но е бил на ръба на добрия тон.

В този смисъл българското правителство реагира правилно. По-остра реакция щеше да преоцени техните ходове. Те правят нещо на ръба на добрия тон, ние отказваме среща - така показваме, че не одобряваме това поведение. А и това не е непременно враждебен акт. Приемате някого, говорите си, той пие едно малко и остава да спи там... Макар, естествено, това да не е така.

- Всичко това ще върне ли ДПС в политиката подновено и освежено, с нов имидж?

- Не знам как ще ги върне, но известни щети движението ще понесе. Някои от отцепниците, макар и като цяло неуспешни, са имали известни успехи на местните избори. Щетите ще бъдат евентуално при гласовете от Турция и при част от избирателите в Кърджалийско. Но ако не се появи ново ДПС, те пак няма за кого да гласуват, така че може би на следващите избори ще има не 38, а 30-32 депутати. Но ДПС трябва да заеме ясна пробългарска позиция отсега нататък, да няма никакви съмнения, че те прокарват интересите на чужда държава, дори ако тази държава е наш съюзник в НАТО. Нито руските интереси, нито турските интереси могат да бъдат над българските.

- Споделяте ли анализа на Доган за геополитиката, че ЕС е почти безпомощен, че НАТО не е в разцвета на силите си?

- Не искам да се правя на много велик, но тези неща ги разправям от няколко години. По-меко го казвам така: Не са адекватни сегашните ръководители и на НАТО, и на ЕС, които в много случаи са едни и същи хора физически. Тази криза е от нарушители на европейските граници - не използвам вече думата бежанец, защото такива няма. И мигрант не искам да използвам. Това са хора нарушители, дали са мигранти, дали бягат, или пък са терористи, ще го решат органите. Преди дни имаше изявление на профсъюза на германските полицаи, според тях германската полиция знае какво се е случило само с 10% от тези хора. За останалите 90 на сто не се знае нищо - къде са, кои са. Това са 900 000 души и голяма част от тях са на възраст, в която са годни за военна служба, бойци. 900 хиляди души, от които поне половин милион са бойци, и ние не знаем нищо за тях. Е, това ако не е повече от ужасно, не знам. Да вкарате такава

чудовищна армия

в сърцето на

Европа,

и то без да водите бой. Чудя се как европейците го направиха. Може би европейските лидери трябва да получат жълтата фланелка за глупост за 2015 г.

- Но това е на гърба на европейците.

- Естествено. И на техен гръб, както скоро ще се види. Християнската цивилизация трябва да се обедини и да даде отпор на тази инвазия. И в този смисъл смятам, че НАТО и Русия трябва да си подобрят отношенията и заедно да смачкат тази хидра, която създадоха в Близкия изток. И да се види кой я създаде, защото, без да се поеме отговорност, няма да стане тази работа. Кой разбишка режима в Ирак, режима в Либия, кой се опита да разруши режима в Сирия, кой направи тия арабски пролети, които се превърнаха в зловещи зими. На тези въпроси трябва да се отговори. Ако трябва да сме точни, тези неща започнаха още с бомбардировките над Югославия през 1999 г. Без разрешение на ООН хващаш една мирна държава и я разбомбваш, защото си силен. И оттогава всеки почна да си прави каквото си иска. Това световно безредие трябва да се прекрати, защото скоро не по 2 милиона, ами по 20 милиона от тези хора ще тръгнат към Европа. Адекватно реагират само източноевропейските лидери, защото те имат инстинкт какво е диктатура, потисничество. Този инстинкт западнякът или го е загубил, или не го е имал. Докато ние помним комунистическата диктатура и виждаме какви са опасностите от криворазбрания либерализъм.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Венцислав Караджов: Въвеждаме правила за защита на личните данни, това не е цензура

Нужен е регламент кога свободата на словото надделява над личната неприкосновеност, без него стигаме до лична преценка - Г-н Караджов, въвежда ли се цензура с промените в Закона за защита на личните данни? - Законът за защита на личните данни не въвежда ограничения или други форми на контрол върху словото,

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Милена Велчева: Показах за първи път с дигитални средства Преображението на изложба в най-големия православен храм

Художничката получи втори “Златен витяз” на Славянския форум на изкуствата В навечерието на Коледа известната българска художничка Милена Велчева откри своя изложба в Москва. Изложбата е разгърната в прекрасната одухотворена обстановка на най-големия православен храм в света - “Христос Спасител”, в преддверието на залата на църковните събори.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber