Нов Христос сред катаджиите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5138195 Нов Христос сред катаджиите Нов Христос сред катаджиите www.24chasa.bg

Пак ще се дават пари на пътните

полицаи - по-рядко, но по повече

Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли. Някой да познава катаджия, който не взема пари? Нека да го кажат, пък да му направим един паметник. Може и дечицата след това и цветя да му поставят.

Мислите, че е лесно да се стане катаджия. Опитайте и ще разберете, че това е почти толкова трудно, колкото да станеш митничар. Или трябват железни връзки, или голяма сума. Защо ли? Защото съвсем не само един катаджия взема пари. Нещастният човек, който заснеха да прибира парите! Ще стане изкупителна жертва на всички катаджии. Нещо като Исус Христос на катаджиите. Може би това ще е началото на ново религиозно течение сред тях - един от тях е жертван, за да изкупи вината на всички. Естествено, че от една година КАТ не е успял да хване нито един свой служител с подкуп. Вероятно няма и да хване.

Защото

урокът е взет и

сега всичко се

прави много

по-внимателно

Не че и преди това се хващаха катаджии.

Въпреки това надежда има. И за шофьорите, и за катаджиите. Защо за шофьорите? Защото сега все пак се въведоха мобилни камери, които снимат номерата на колите и катаджиите са принудени кротко да си стоят в колите. Освен това катаджиите трябва да са много по-внимателни като вземат пари. Например парите трябва да се сложат в папчицата с документи, откъдето те внимателно и незабележимо за камера, се прибират.

Надежда има и за катаджиите. На първо място отпадна изискването за пълен видео и аудио запис на всяка проверка. Отпадна, защото катаджиите в знак на протест срещу посегателството върху доходите им от пари на ръка просто спряха проверките. Естествено, нарушенията се вдигнаха и властта се съобрази с изконните нужди на проверяващите. Освен това се предвиждат нормативни промени, които ще вдигнат рязко санкциите. Нали се досещате, че това ще доведе до рязко вдигане на размера на парите, които се дават на ръка. Размерът на санкциите и плащането на ръка са като скачени съдове.

Може ли да се излезе от този порочен кръг. Може, ама няма да стане. Все пак - как може да се излезе? На първо място с поставянето на много повече стационарни и мобилни камери за засичане на превишената скорост, съчетано със завишени санкции за превишена скорост, включително със санкции от рода на

еднодневно

задържане в

поделенията на

МВР,

сваляне на номера за определен период от време, глоби, които да са пропорционални на стойността на автомобила. Освен това би следвало на кръстовищата, натоварени пешеходни пътеки и местата с най-много нарушения да се поставят също камери, които да записват. Естествено, че не е възможно тези камери да бъдат наблюдавани непрекъснато. Но може периодично да се наблюдават по случайна поредност за определено време и нарушителите да се санкционират въз основа на записаните нарушения – т.е. без пряк досег с катаджия. Освен това, когато стане произшествие, записът по недвусмислен начин ще показва кой е виновен, което ще спестява много усилия, неправомерно въздействие и разходи по разследването. Всички тези стационарни и мобилни камери са чудесна инвестиция, която много бързо се изплаща, а след това носи чудесна печалба за държавата. Едновременно с това произшествията рязко намаляват.

Чудесно е да се въведе видео и аудио запис на проверките от катаджиите. Но ако не искаме те отново да бойкотират тази мярка, необходимо е да се уреди катаджиите да получават

осезаемо

по-висок процент

от събраните

глоби

Много ефективна мярка срещу даването на пари на ръка би било да се декриминализира “провокацията към подкуп” и да стане възможно служител под прикритие да провокира и лови катаджиите, като им предлага белязани пари и заснема даването им.

Служителят под прикритие представлява вид Специално разузнавателно средство, регламентирано в закона.

Разбира се най-ефективната мярка е преминаването през детектор на лъжата. Но ако това се въведе, ще трябва да бъдат отстранени всички катаджии. Поради това държавата, когато назначава нови кадри в КАТ, трябва да изисква те да преминават периодично през детектор на лъжата.

Ако се провалят първия път, ще минават за сигурност още веднъж, но на друг полиграф. Така постепенно може да бъде подменен кадровият състав, който сега е неспасяем. И тази неспасяемост е разбираема - хората не са станали катаджии, за да се спазва законът. А както казват и те – имат семейства да хранят – за разлика от други “ощетени” полицаи, които са се загрижили за 20-те заплати при пенсиониране.
Бездействието на КАТ е фрапиращо. Например навсякъде са спрели или паркирали автомобили на забранени за спиране и паркиране места. Примерно по бул. “Патриарх Евтимий” в София има непрекъснато спрели автомобили освен редовно паркираните.
Така от 4 ленти остават само 2 за движение. При входа на Южния парк в края на бул. “Витоша” вечер масово има паркирани автомобили, въпреки че даже спирането е забранено.

По бул. “Арсеналски” покрай Южния парк колите са паркирани и от забранената за паркиране страна и правят невъзможно движението в двете посоки. По огромен брой улици, където няма синя и зелена зона, колите не само че са паркирани от двете страни на улицата, но са заели и тротоарите и пешеходците трябва да се движат по пътното платно. Естествено, и общината е длъжник, защото не строи паркинги. А и градоустройствените изисквания не са адекватни към това, че голяма част от семействата имат по 2 коли, а в сградите не се предвиждат толкова места за паркиране.
И така е почти във всяко едно отношение на спазването на Закона за движение по пътищата. Да не говорим, че сума ти коли пушат като малки тецове, но не е известен случай такава кола да се спира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Евроизборите – фейкнюз, руски пари, Брекзит и крайнодесни

Популисти се очаква да вземат голяма част от местата в най-инфарктния вот в историята на ЕС Тези европейски избори са може би най-инфарктните в историята на ЕС за всички страни членки. За първи път в тях ще участва държава, която планира няколко месеца по-късно да напусне общността. И за първи път крайнодесни и популисти се очаква да вземат

Евроизбори 2019-а: Два сценария според прогнозите

Със и без ВМРО Според последни данни на изследователски център “Тренд” ГЕРБ печели 31,5% от гласовете, а БСП - 30,4%, като разликата между тях е 1,1%. Трета сила е ДПС с 12,8%. С шанс да изпрати представител в парламента е ВМРО с 5,8%, но е на ръба. “24 часа” се опита да се доближи до най-вероятния сценарий за изборите и разговаря с изборни

2014 г.: Евровотът прати 6-има депутати на ГЕРБ, 4-ма на БСП, 4-ма на ДПС, 2-ма за Бареков и ВМРО, 1 на реформаторите

Кои бяха изненадите преди 5 години Евроизборите от 25 май 2014 г. се помнят с няколко ярки резултата и изненади. Първо, ГЕРБ спечели 30,4% от гласовете и надбяга с 11,5% БСП, за която гласуваха 18,9 на сто от избирателите. Второ, този резултат беше в сериозно се размина с прогнозите на социолозите за равенство или лек превес на ГЕРБ или БСП.

Опасно тъпи родители са срещу марихуаната в час по философия

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет. Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия. Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори,

Между 600 и 700 хиляди гласа за ГЕРБ, 500-600 хиляди за БСП

И под 2 милиона може да отидат до урните Ако трябва дни преди вота да кажем колко са напълно сигурните елементи в тези избори, то няма да можем да изброим много. Ще си позволя два: 1) Три партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент и това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО е с най-големи шансове, но под въпрос.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Кампанията издърпа ГЕРБ с 1% пред БСП

Всеки 3-и ще гласува с преференция Три партии сигурни за Европарламента, ВМРО на ръба, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"* Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП.

Ще има ли австрийският скандал ударна вълна в Европа

Дали целта на видеото е да се отреже достъпът на популистите до информациите на разузнаването, или е по-голяма: да се повлияе на европейските избори Само седмица преди европейските избори и очакваната “крайнодясна революция”, с която популистки партии от всички страни членки да заемат рекорден брой места в Европарламента,

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber