Може ли депутат да ви набие безнаказано?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5076693 Може ли депутат да ви набие безнаказано? Може ли депутат да ви набие безнаказано? www.24chasa.bg

Полицията трябва да може да го задържи при престъпление, което не е тежко

На първо място за каквото и да е посегателство върху неговата личност всеки гражданин има право да се защити. Това се нарича неизбежна отбрана. Няма значение кой ви напада – обикновен гражданин, депутат, прокурор и пр., вие имате право на неизбежна отбрана. При противоправно нападение не сте длъжен да бягате или да бездействате. Не сте ограничен и в използването само на тялото си за отбрана. Можете да използвате всяко незабранено от закона оръжие – хладно оръжие, законно притежавано огнестрелно оръжие. И други граждани могат да се включат в неутрализирането на нападателя – също не само със собствената си физическа сила.

За съжаление,

ако сте по-слаб

или няма кой

да ви помогне,

или ако не съумеете веднага да използвате огнестрелно или друго оръжие, депутат може да ви набие и след това няма да носи отговорност. Защото по нашето право депутатите са защитени, ако са нанесли побой на някого, но не са причинили трайни увреждания. За такива действия може да се търси отговорност само чрез образуване от пострадалия на дело от частен характер. Но, за съжаление, по нашето право депутатите са защитени срещу търсене на такава наказателна отговорност: “Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание. Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, но в такъв случай незабавно се известява Народното събрание, а ако то не заседава - председателят на Народното събрание.

Разрешение за възбуждане на наказателно преследване не се изисква при писмено съгласие на народния представител.”

Та, казано с други думи, депутат може да ви набие или обиди и да не носи отговорност за това.

Което си е пълна

глупост

и е обидно

за останалите български граждани. Защото наказателното дело от частен характер не пречи на депутата да си работи в парламента и поначало не завършва с ефективно наказание лишаване от свобода – поне аз не можах да установя някой да е влязъл в затвора, след като е причинил лека телесна повреда. А и дори при рядко стечение на обстоятелствата да се постанови лишаване от свобода – това става след влизане в сила на решение на съда.

Как стоят нещата с имунитета на депутатите в другите държави. Общото е само, че във всички държави депутатите не носят отговорност за гласуванията си и за казаното от тях на заседанията на парламента и другите органи на парламента (напр. парламентарните комисии). Но в тези случаи може да се търси дисциплинарна отговорност съгласно вътрешните правила на съответния парламент. В почти всички държави депутатите може да бъдат задържани в момента на извършването на по-тежки престъпления от общ характер. Така е и в България за тези две неща и за това си има изрични текстове в конституцията ни. По другите въпроси, свързани с наказателната отговорност на депутатите в Европа, има пълен разнобой. В някои държави, като Германия и Испания, срещу депутатите може да се образува наказателно производство само с разрешение на парламента. В други държави, като Великобритания и Гърция, депутатите са наказателно отговорни както всички граждани за действията си извън изказванията и гласуването си в парламента. Броят на тези държави е по-голям и показва тенденция за увеличаване.

В част от държавите в ЕС за изказвания и гласувания в парламентите им се предвижда да не се носи и наказателна, и гражданска отговорност. Според конституцията

депутатите в

България не носят

само наказателна

отговорност

Това означава, че ако примерно един депутат се изкаже в противоречие на закона за някоя банка и тя вземе, та фалира или претърпи загуби, този депутат може да носи гражданска отговорност. И това е правилно решение, защото и с приказките си депутатите не трябва да нарушават закона. Ако депутатът иска да каже примерно, че нещо не е наред за една банка, да поиска закрито заседание и тогава да го каже, като поиска да се вземат мерки. А и гражданската отговорност не пречи на депутата да изпълнява задълженията си като такъв.

Във всяка държава регулирането на тези въпроси зависи от народопсихологията и степента на развитие на общественото съзнание и независимостта на правоохранителните органи и съдебната власт. В България злобата е доста сериозно изразена, а равнището на общественото съзнание е на доста ниско равнище и няма признаци за подобрение. Съдебната власт като цяло винаги е била изключително много зависима от изпълнителната в степен до изпълнение на поръчки. Поради това

е възможна

злоупотреба

спрямо

политически

противници

Ето защо трябва внимателно да се подхожда към ограничаването на имунитета на депутатите. Досега няма случай при искане за сваляне на имунитета, Народното събрание да не е дало разрешение за това. Нещо повече – в повечето случаи депутатите сами се отказват от имунитета си. Така че на практика няма проблем за образуването на досъдебно производство срещу депутати. Когато по нещо не съществува проблем, не е необходимо да се пипа. Проблемите са при извършване от депутати на престъпления от частен характер и при заварване на престъпление, което не е тежко. При заварване в процеса на извършване на тежко престъпление, полицията може да задържи депутата съгласно конституцията ни.

С оглед на изложеното наложителните промени са следните:

- На първо място би следвало

полицията да

може да

прекрати със свои

действия,

вкл. с принуда, извършването на престъпление от всеки един депутат, ако престъплението е в процес на осъществяване, дори престъплението да не е тежко, т.е. дори да не се предвижда за него наказание над 5 г. лишаване от свобода. Това правило следва да важи не само за престъпленията от общ характер, но и за престъпленията от частен характер – напр. побой от депутат върху друг гражданин. Поначало и сега няма забрана за такава намеса на полицията. Но с оглед на сигурност на правоохранителните органи тази възможност следва изрично да се предвиди.

- Полицията да има право да задържи депутата за 24 часа при заварването на престъпление, което не е тежко.

- При престъпление от частен характер полицията трябва да има право да установи самоличността на депутата, а ако той откаже – да го задържи за 24 часа.

- В Правилника за организацията и дейността на НС да се предвидят изрично къси срокове за заключението на комисия за сваляне на имунитет и за решение на НС по този въпрос.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Опасно тъпи родители са срещу марихуаната в час по философия

Познавам един човек, който в началото на 90-те години изглеждаше повече от перспективен. Умен, интелигентен, от много добро семейство, с исторически корени. Завърши английската гимназия, а после и право в Софийския университет. Но още тогава, в началото на 90-те, той започна яко да пуши марихуана. Не през уикенда. Не на партита, а всеки ден.

Себастиан Курц - мълчаливият канцлер, отслабен от "Ибисагейт"

Ще устои ли Себастиан Курц на труса от "Ибисагейт"? Изправен пред вот на недоверие, сега австрийският канцлер е на горещия стол след оттеглянето на крайнодесните му съюзници, предизвикано от обвинения срещу тяхната партия. Уволнявайки своя вицеканцлер, заснет в Ибиса при съмнителни финансови сделки, и след това обявявайки предсрочни избори,

Който в България получи шестица, може да се гордее, но в Германия е оценка за най-слабите ученици

В рубрика “Новини за деца” германски вестник разказва за страната ни И децата четат новините в Германия. Затова вестник “Донаукурир” им обръща специално внимание в рубриката си “Новини за деца”. В навечерието на евроизборите изданието предлага кратка характеристика на всички страни от ЕС. Описанието на България започва с един забавен детайл,

Между 600 и 700 хиляди гласа за ГЕРБ, 500-600 хиляди за БСП

И под 2 милиона може да отидат до урните Ако трябва дни преди вота да кажем колко са напълно сигурните елементи в тези избори, то няма да можем да изброим много. Ще си позволя два: 1) Три партии със сигурност ще имат представители в Европейския парламент и това са ГЕРБ, БСП и ДПС. ВМРО е с най-големи шансове, но под въпрос.

Кампанията издърпа ГЕРБ с 1% пред БСП

Всеки 3-и ще гласува с преференция Три партии сигурни за Европарламента, ВМРО на ръба, показва проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа"* Стабилизация на ГЕРБ и частично възстановяване на подкрепата от скандалите с апартаментите. Минимална преднина на основната управляваща партия пред БСП.

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Икономиката - ремонт на стария двигател или слагаме нов?

Как в България да влизат не само бизнеси за по 20-30 милиона, а и за милиард Българската икономика расте по-бързо от тази на Европейския съюз през последните над 20 г. България догонва страните от европейското семейство, но проблемът е, че тръгна от много ниска база. Затова още сме на 50% от средното за ЕС.

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber