Престъпници се изнизват между капките на закона

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4944836 Престъпници се изнизват между капките на закона Престъпници се изнизват между капките на закона www.24chasa.bg

Не стигат до решетките, а ако стигнат, усъвършенстват “занаята”

B България все някой нарушава закона и върши безобразия. В частност в последните дни сме свидетели на случаи, при които хора, които е много вероятно да извършат престъпления, са или на свобода, или изтърпяват наказанието си на свободен режим и продължават да действат по начина, по който са го правили и преди.

И вероятно това е една от причините у нас хората да не се чувстват защитени от държавата и като резултат населението ни да намалява, все едно че живеем при условията на геноцид – горе-долу с темповете на намалението на населението на Камбоджа при управлението на “Червените кхмери”. Ту законодателството ни не е наред, ту съдът е в издънка, ту полицията не си е свършила работата. Истината е, че в крайна сметка през целия период на прехода след ноември 1989 г. цялостното ни управление не е наред.

Как иначе ще си обясним възможността за прояви като тази на 32-годишния рецидивист Ярослав Димитров - Яро, който, вместо да е в затвора, открадна беемве и ауди от подземен паркинг (и бе заснет при самата кражба). Той

има 3 висящи дела у нас,

издирван е с европейски заповеди за арест в Италия и Словения. Предишният път е хванат през 2012 г. в България. Тогава той е сниман, докато тегли пари от банкомат с чужди карти, за което има 2 г. условно. Той има и 10-месечна присъда и 5000 евро глоба, наложена му от съд в Словения, която трябва да излежи у нас. Осъден е и затова, че се опитал да вкара в Словения крадена “Шкода Октавия”. На 11 юни Софийският градски съд дал съгласие Ярослав да излежи присъдата в България. За да стане това обаче, трябвало да се образува ново дело по искане на прокуратурата и словенската присъда да бъде обявена в съдебно заседание. Два месеца обаче се чакали документи от Словения.

На кого му трябва подобно законодателно решение,

не е ясно. Крайно време е да се избяга от подобни формалистични разрешения. През май съдът разрешава да бъде пратен в Италия, но екстрадицията е отложена, докато не приключат висящите му дела в България. Т.е. за неопределено време. През това време въпреки многобройните му престъпления той си стои на свобода.

Интересно с какво още трябва някой да докаже, че няма намерение да престава с престъпленията, за да бъде предприета по-ефективна мярка срещу него.

Ярослав е имал две мерки - “подписка” и “домашен арест”. Но домашният арест е бил само до май, наложен му във връзка с европейска заповед за арест, поискана от Италия. Той има и наложена мярка “задържане под стража”, която обаче е отложена, докато не завършат досъдебните производства. Смисълът от отложена мярка “задържане под стража” е никакъв. Това налага да се промени законодателството. За опит за кражба на аудито от март Ярослав има само подписка. Не е имало искане за арест по този случай. А за кражба се предвижда наказание от 1 до 10 години. Когато кражбата е в големи размeри, наказанието е от 3 до 15 г. Това означава, че мярката “задържане под стража” е можело да бъде поискана и наложена. Още повече че има наложена преди това присъда и при толкова престъпления и искане за екстрадиция е нормално да се очаква Ярослав да извърши нови престъпления.

Таксиджията Михаил Куртев, който уби двама души и осакати още десет на “Цариградско шосе” в София, отново

е хванат, че пие, докато изтърпява наказанието си

Куртев получи 9-годишна присъда, но съдът определи да я изтърпява в общежитието от открит тип в Казичене. Тъй като затворниците там имат право да бъдат наемани за работа, частна фирма проявила интерес и го взела на работа. Ако човек пие на работа и не работи нещо на бюро, той може да причини нови големи поразии. Би следвало съдът да отчита такива обстоятелства като пристрастеност към алкохола и да предвижда поне 1 година изтърпяването да не е в общежитие от открит тип.
При изтърпяването на наказанието следва да се вземат мерки за лечение на тази пристрастеност, дори още да не е избила в краен алкохолизъм.

Поначало при изтърпяване на наказанието “лишаване от свобода” следва да се пристъпи към съвсем различен начин на третиране. Затворниците трябва да са изолирани един от друг. В противен случай в общество на престъпници се създават и престъпни ценности.

Неслучайно един от най-известните касоразбивачи в страната заяви в телевизионно интервю, че е научил “занаята”,

след като са го събрали с опитни рецидивисти в затвора

По-добре да има по-кратки присъди, но с по-интензивно действие.
За немалка част от затворниците, от които и немалко роми, условията в затвора са по-добри от условията, при които живеят.
Поради това пребиваването в затвора съвсем невинаги се приема като съществено наказание. Следва да се помисли за една голяма разлика в намаляването на присъдата в зависимост от работата. Едно е да работиш например тежка физическа работа, друго е да работиш в библиотеката. В много от щатите на САЩ работата води до намаляване на присъдата само ако е очевидно непривлекателна.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Четвъртият от четвъртите в света начело на националния

На 25 март тази година “24 часа” написа една истина - че Петър Хубчев ще напусне националния отбор след европейската квалификация срещу Косово същата вечер, а негов наследник ще е Красимир Балъков. Дали защото главните действащи лица бяха изненадани от излизането на новината, дали защото се бяха надявали това да се запази в тайна,

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber