Дали не е по-добре да станем щат на САЩ?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4838458 Дали не е по-добре да станем щат на САЩ? Дали не е по-добре да станем щат на САЩ? www.24chasa.bg

В ЕС няма справедливост -

случаят с Гърция го доказва

КОЛКО много се надявахме, че като влезем в ЕС, животът ни ще се подобри. За съжаление, това не се случи. Не се промени нищо съществено и в начина ни на живот.

Да, въведохме директивите на ЕС, преведохме регламентите, но цивилизована държава не станахме. Изпълнихме всички изисквания за членство в Шенген, но там просто не ни искат. Винаги има група от държави, които са против. Уж бяхме се запътили към еврозоната, сума ти години поддържахме приличен бюджетен дефицит, но така или иначе не можем да изпълним изискванията. Даже не ни приемат в преддверието на еврозоната (ERM-2).

Когато веднъж надвишихме скромните 3% дефицит, веднага срещу нас тръгна наказателна процедура. А през това време евробюрократите - къде от нехайство, къде поради лобизъм, къде с помощта на счетоводни измами от страна на Гърция, допуснаха

Гърция да

задлъжнее с над

400 млрд. евро! След като ѝ направиха голям частичен фалит и отписаха 80% от задълженията ѝ към частни кредитори, в момента задълженията на Гърция са над 320 млрд. евро и тя няма как, пък няма и намерение да ги върне.

Независимо дали ще се постигне “споразумение” с кредиторите, или просто ще има пълен фалит. И да има пълен фалит, Гърция има правото да си стои член на еврозоната и Европейската централна банка ще трябва да осигурява ликвидност на банките ѝ.

Я сега за момент си представете България да получи примерно 300-400 млрд. евро, без да ги връща. Представяте ли си какъв скок би направила икономиката и стандартът ни на живот! Но няма справедливост на този свят и по-точно няма справедливост в ЕС. А и гърците ги умеят тези работи за разлика от нас. Как можем да сочим съжалително с пръст държава, която прибра над 400 млрд. евро и на която за наказание продължават да ѝ дават пари. Само за последните месеци ЕЦБ наля над 83 млрд. евро в банките им. Браво на тях! За разлика от нас.

Уж има свободно движение на хора в ЕС. Но страните членки по железен начин ни връщат обратно циганските катуни.

Уж можеш да купуваш собственост навсякъде в ЕС, но в десетки общини в Австрия не можеш да си купиш имот, вкл. апартамент, ако нямаш постоянно местожителство в местната община и не плащаш данъците си там. И не е така само в Австрия. Но точно на нас веднага ни образуваха наказателна процедура за ограниченията по закупуване на земеделски земи. Не че подкрепям точно такива ограничения.

Ако се базираме на данните на ЦРУ (CIA World Factbook), то излиза, че чистата помощ от ЕС, без вноската ни, е почти точно 1% от БВП на България по съпоставими цени.

В това отношение отново сме прецакани. За 6 г. в пъти по-развити държави са получавали в пъти повече нетен приход на човек от населението в сравнение с България, след като се извадят вноските им в съюза.

Литва е получила над 4 пъти повече, Гърция - почти 5 пъти повече, Естония - почти 3,5 пъти повече, Латвия - над 3 пъти повече, Португалия - 3 пъти повече, Унгария - над 2,7 пъти повече, Чехия - над 1,5 пъти повече. Всички тези държави имат между 2 и 4 пъти по-висок БВП на човек в сравнение с България. Да споменем и най-богатата държава в ЕС - Люксембург, която получава от ЕС почти 26 пъти повече нетен приход на човек от населението в сравнение с България.

По време на прехода за 23 г. България подарява на развития западен свят 1,35 млрд. евро, колкото струва обучението на емигриралите ни висшисти. Отглеждането и обучението на най-работливите българи - емигрантите ни без висше образование, ни струва 27 млрд. евро. Излиза, че България е подпомогнала развитите западни държави с над 28 млрд. евро само от обучение на специалисти! И това е минималната възможна сума. Срещу относително скромните нетни 4,7 млрд. евро, които сме получили от ЕС.

А българите не са се представяли зле в управлението на ЕС. И двамата ни еврокомисари – Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, бяха обявени за най-добри еврокомисари. Ако щете – едната от двете големи партии в ЕС се води от българин.

Всичко това навежда на въпроса – дали не е по-добре да станем щат на САЩ, или поне свободно присъединена към САЩ територия. И двата статута се решават от Конгреса на САЩ, ако съответната държава поиска присъединяване.

Например отвъдморската територия Пуерто Рико, която иска да стане и щат на САЩ, всяка година получава милиарди долари помощ.

ФБР се разправи

с корупцията

в държавата – нещо, което ЕС няма механизъм да направи. Пуерториканците са граждани на САЩ. Резултатът е, че от доста по-изостанала държава от България живеещите в Пуерто Рико имат вече чувствително по-висок стандарт на живот.

Американските граждани получават средно като социални помощи по над $ 7200 годишно! Тоест това е повече от средния годишен доход на българския гражданин! През 2011-а тези плащания са съставлявали над 64% от федералния бюджет! Докато в повечето развити европейски държави този процент е значително по-нисък.

В САЩ за бедно се счита четиричленно семейство с годишен доход от $ 37 900, (66 000 лв.), докато в България тази сума е 2532 лв.

Според мен САЩ много ще се зарадват да имат щат в Европа. Нормално ще е, че ще поискат този щат да ги представя достойно на Стария континент. След няколко години ще влезе в сила Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ. И тогава България ще стане естествено най-подходящото място за представителства на американските фирми на континента.

Сигурно има и други предимства, които бихме имали. Но надявам се, никой няма съмнение, че няма никакви шансове описваното присъединяване да стане. Просто си позволих да поразсъждавам какво би било. Политиците не биха изпуснали властта си и не биха искали някой да ги контролира изкъсо, особено структура като ФБР. Ако такова предложение за присъединяване би се направило сериозно, веднага предложителят ще бъде наречен родоотстъпник. Ще се направят аналогии с предложението на Тодор Живков за 16-а република на СССР и т.н. Не че между САЩ и СССР няма разлика. А и въпрос на по-дълго време е Европа също да се консолидира в нещо като федерална държава. Пък и в съвременния свят на цивилизованите държави никой не иска да забравиш историята си – точно обратното.

Без значение къде ще сме – ние

изчезваме като

нация

и след 49 г. българите ще са малцинство в държавата си. Какво бъдеще може да има държава, където основните гласоподаватели са цигани, пенсионери и тютюнопроизводители. Какво бъдеще има държава, където 70% от завършващите лекари искат да емигрират и голяма част го правят. Как ще възкресим икономиката си, ние си оставаме най-слабо развитата държава в ЕС и междувременно Румъния ни изпревари. Вместо като най-слаборазвита държава да имаме най-високите темпове на развитие, нашите най-често са под средното равнище. Столицата ни пък е най-замърсеният с прах град в Европа. Дали всичко това е път към светлото бъдеще?

Като се размислих – дали няма да е още по-добре да вземем да станем един швейцарски кантон…

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Да “застреляме” погромите от 90-те, за да няма и стрелби

През седмицата потрошено заведение прикова общественото внимание. Версията - дълг за пари. Идват ли след погрома и стрелбите и какво не се прави, когато някой ти е длъжник?                                                        Отговорите във видеозавещанието на седмицата с Мартинов                

Докато шофирате, не пипайте смартфона (Видео)

Всички ползваме фейсбук, но да не го правим, докато шофираме. Иначе рискуваме приятелите ни да носят черно, но не заради black tie партита. Какви други грешки правим, докато пресичаме и шофираме?                                     Вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов                

Мотиви за нова конституция за по-добра България

Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено За 30 г. демократични промени в България се проявиха заложени в конституцията противоречия, които доведоха до противопоставяне на институциите, а не до тяхното взаимодействие. А институционалното взаимодействие трябва да е принцип в

(Не)правилен рап

За да те слушат, не е нужно да се облечеш като клоун и да прекараш гласа си през двеста филтъра ПРЕДИ няколко минути изслушах новия албум на Ицо Хазарта “Неправилен рап” и побързах да го разпратя на всичките си близки приятели, придружен с низ от несвързани главни букви, изразяващи детското ми щастие. И то наистина е детско.

Може ли едно убийство да промени закон

Господа депутати, може би сега е моментът да покажете, че защитавате хората, а не престъпниците СЛАГАМ параф и с двете си ръце в подписката на четирите села, които защитиха в съда Димитракис Пирилис от пловдивското село Болярино. Кипърският фермер е обвинен, че на 11 май сгазил с джипа си Петър Гаджанов,

Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има

Във всяка предизборна кампания се намират хора, които използват злоупотребата със страх, за да черпят политически дивиденти Стратегия за отнемане на деца няма и няма да има. Няма конспирации, няма понятие “ювенална юстиция”, няма държавна търговия с органи. Стратегията не е разработена с чуждо финансиране и прочее.

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

А мъжът от екипа на Кобрата не беше ли унизен от Джени Суши

Защо репортерката с нищо не показа, че целувката на Кубрат ѝ е неприятна, а дори му благодари АТЛЕТИЧЕСКАТА комисия на щата Калифорния, която се намира в Лос Анджелис, отне до 23 септември лиценза на боксьора Кубрат Пулев заради целувката с репортерката Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber