Ще спре ли Конгресът на САЩ ядрената сделка с Иран?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4791592 Ще спре ли Конгресът на САЩ ядрената сделка с Иран? Ще спре ли Конгресът на САЩ ядрената сделка с Иран? www.24chasa.bg

Очаква се тя да нажежи летните страсти на Капитолийския хълм

АМЕРИКАНСКИЯТ президент се съгласи да даде правото Конгресът да се произнесе за ядрения договор с Иран, който предстои да бъде сключен през юни. Разчетът е, че Конгресът няма да успее да събере нужните 2/3 от гласовете, необходими за обезсилването на евентуално президентско вето.

Дебатите по този въпрос от конгресмените обаче не бива да се разчитат като реверанс на Обама към разделението на властите, респективно като засилване влиянието на законодателната власт, тъй като представлява принудителна отстъпка. Тя бе наложена поради факта, че сенатската Комисия за външна политика реши със смазващо мнозинство (19:0 гласа) да предостави на Конгреса правото да се произнесе по бъдещия договор. И това въпреки факта, че след постигането на предварителното споразумение с Техеран министър Кери е провел 130 телефонни разговора със сенаторите и около 180 лични срещи с тях. Крайният резултат бе в ущърб на администрацията, след като сенаторите решиха Конгресът да се произнесе по договора преди отмяната на санкциите срещу Иран.

За администрацията обаче остана утешението, че републиканците по такъв начин се лишиха от правото да налагат нови санкции срещу Техеран преди 30 юни (крайната дата за сключването на договора), като по такъв начин Белият дом си обезпечи свобода на действие. Оттук насетне битката във Вашингтон ще бъде за гласовете “за” и “против” непосредствено след сключването на договора. Замисълът на републиканците е да съберат нужното квалифицирано мнозинство, с което да нанесат удар върху политиката и правомощията на Обама. Следователно през следващите месец и нещо интригата вече няма да е свързана с перспективите за сключването на самия договор.

Че договор ще има, личи и от изявленията както на шефката на делегацията за преговорите Уенди Шърман, така и на Обама по време на срещата му с държавните глави от Залива миналата седмица.

Самата Шърман заяви пред израелските медии по време на неотдавнашното си посещение в тази страна следното: “Убедени сме, че отиваме към сключването на добър договор. Дали е идеален? Не, разбира се - идеални договори не съществуват.” С други думи, за САЩ договорът вече е реалност въпреки републиканската опозиция на нормализацията на отношенията с Иран на Обама. От своя страна, американският президент вижда в сключването на договора с Техеран “историческо постижение”.

Само няколко гласа на конгресмени могат да объркат сметките на едната от двете страни в това противоборство. Всичко е в ръцете на 34 представители на Демократическата партия, от които зависи дали Сенатът ще потвърди решението на Комисията по външна политика и ще формира нужното мнозинство от 67 гласа, с което ще бъде възложено на Конгреса да се произнесе по договора, който се очаква да бъде скрепен с подписите на преговарящите в Лозана. Ако те обаче изберат да следват партийната дисциплина и да подкрепят изцяло договора, това ще даде правото на последната дума на президента, чието вето ще отмени обструкцията на Конгреса.

С други думи, иранското досие се очаква да нажежи летните страсти на Капитолийския хълм, където ще се сблъскат двете лобита – израелското, противопоставящо се на договора, и “лобито на Уолстрийт”, поддържащо президента. От другата страна на океана върховният лидер Хаменеи внимателно ще следи тези боричкания в кулоарите на властта в Големия сатана, както САЩ са обозначавани в Техеран. В крайна сметка именно той държи ключа към успеха или провалянето на толкова трудно постигнатия договор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber