Пари и контрол - това спасява от юмруците

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4745637 Пари и контрол - това спасява от юмруците Пари и контрол - това спасява от юмруците www.24chasa.bg

СЛЕД случая с акушерката, която измъчва четиридневно бебе, в интернет се появи петиция с искане новородените да не бъдат отделяни от майките си.

Без да подценявам силата на гражданския порив, не вярвам това да промени нещо. А и проблемът далеч не се корени в това къде се намира бебето, докато е все още в родилния дом. Да, близостта на мама не може да се замени и е много важна за него след появата му на бял свят. Обаче няма идеално положение, при което детето да не се нуждае от грижите на специалистите в болницата.

Акушерките къпят бебето, неонатолозите го преглеждат, вземат се кръвни проби, правят се първите ваксинации. Понякога бебето е в интензивно отделение, или в кувьоз. Жените, родили със секцио, пък обикновено първия ден физически не са в състояние да се грижат сами за него. Няма как детето да е неотлъчно до майката през тези няколко дни.

Каква е тогава гаранцията, че точно в този момент няма да прещрака нещо в главата на някое медицинско лице. И понеже няма, трябва ли да започнем да раждаме и изобщо - да се лекуваме вкъщи? Докъде може да стигне дефицитът на доверие в медицинския персонал? Има ли представа някой какво се случва в здравната система изобщо?

Грозната истина е, че голяма част от лекари, акушери, сестри, санитари работят при крайно мизерни и условия, и заплати. И буквално, както мнозинството от българите, се опитват да оцеляват. Защо тази сатанизирана вече жена се е трудила извънредно? Кой и е позволил и колко още лекари и сестри работят на този режим? Къде е контролът върху медицинския персонал и има ли го изобщо? Ще понесе ли някой друг отговорност освен самата акушерка? Ако тя е знаела, че има записващи камери, защо това не я е притеснило?

Това са част от въпросите, които излизат извън частната ситуация и си висят в пространството. И опират отново до тези две болезнено познати в тъжно-бедната ни страна неща - пари и контрол.

Посочете например една държава с висок стандарт на живот, в която сте чули родилки да се оплакват от грубо отношение, от остарели прийоми при даването на нов живот, от искане на пари под масата или от т.нар. избор на екип. Там не правят подписки с искания за най-нормалните неща, като оставяне на бебето при майката, защото имат всички условия. Както и не си бият лекарите, дошли да окажат спешна помощ.

В нормалния свят още за нарушения се отнема правото да практикуваш. В нашата нормалност лекар и да убие човек заради небрежност, няма дори да се намери негов колега, който да го потвърди в съдебна експертиза. Пациентите се оплакват едни на други, случаите се забравят или потулват. Обезсърчени сме да си търсим правата, разчитаме, че като платим на ръка, ще си купим не само добро отношение, но и здраве.

У нас, уви, трябва някой да си изсипе юмручния гняв върху невръстно дете, за да се сетим, че има толкова много нерешени проблеми. И ако не се вземат мерки за засилен контрол и ефективно финансиране на системата, както с всяко чудо, породило вълна от възмущение и гняв, и това ще отмине. До следващия садист в бяла престилка.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber