Годината на звяра

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4729683 Годината на звяра Годината на звяра www.24chasa.bg

СПОРЕД китайския календар с 12-те му животински зодии, 2015-а е обявена за Година на Овцата, което означава, че ще е богата на положителни емоции и любов. Овцата е известна с добрия си и спокоен нрав и е считана за животно, което цени привързаността и благоденствието. От състоянието на света обаче можем да заключим, че предстои “година на звяра”...според календара на новия халифат. Светът днес е разтърсван от множащите се убийства и разрушения в контекста на въоръжените конфликти, чиито жертви са милионите бежанци, търсещи спасение за себе си и децата си.

Съвременният апокалиптичен звяр се нарича “Ислямска държава”, обявена от новопровъзгласилия се халиф Абу Бакр ал Багдади. Това изпълзяло от пашкула на “Ал Кайда” уродливо чудовище ламти да завладее целия свят, като заличи междудържавните граници и въведе терора на масовите убийства и разрухата. За целта джихадистите от ИДИЛ умело използват най-модерните достижения на западната цивилизация в епохата на интернет и глобалния свят. В книгата си “Странстванията на Валтасар” (преведена и на български), Амин Маалуф (френски писател от ливански произход, член на Френската академия – бел. ред.), разказва за годината на звяра, т.е. второто пришествие, когато хората ще бъдат превърнати в зли създания, а градовете ще потънат в нощта на лудостта.

Измислицата като че ли е станала реалност в днешния Близък изток и наподобява холивудски филм на ужасите. Сякаш се сбъдват предсказанията за края на света, чийто белег са религиозните войни, които погубват душите на хората и ги изпълват с омраза, като издигат стени между тях и превръщат всичко, до което се докоснат в пепел и разруха.

Светът не се нуждае от теоретизиране и от теоретици, а от решителни лидери, проявяващи безкомпромисност. Спомнете си как генерал Хуан Перон поискал от аржентинския писател Хорхе Луис Борхес да влезе в управляващата партия и когато последният отказал, го изпратил като прост работник в една от палмовите плантации. Същото стори комунистическата партия на Чехословакия, когато заточи като директор на сапунена фабрика, ръководителя на Пражката пролет Александър Дубчек. Но благодарение на гражданската позиция на потиснатите свободата оцеля.

За да напише своя шедьовър, Джордж Оруел се самозаточава през 1946 г. за две години на самотен остров в дом, който е на 50 км от най-близкия магазин. Оруел умира през 1950 г. – три десетилетия преди предречения в творчеството му триумф на тиранията, терора и страха.

Французите последват Наполеон в похода му срещу Русия, въпреки че са сред най-просветените народи в света.

Руснаците днес вървят зад Путин в обратна посока, тъй като са движени от чувство за мъст за разпадането на Съветския съюз. Цезарът е жаден за победи и повлича след себе една разпадаща се държава с изостанала икономика и маргинализирано население. По такъв начин той повтаря грешките, безумията и трагедиите, които преди него са сътворявали комунисти, а преди тях и царете. Какво повече може да направи днес Русия от онова, което постигна Съветският съюз? Москва може да произвежда единствено оръжие и пропаганда. Русия изгуби перлата в короната си с началото на диалога между Куба и Вашингтон. Самият Кастро не се възпротиви на това епохално събитие, ограничавайки се с фрази, наподобяващи романтичните му речи от Сиера Невада, преди революционерите да завземат Хавана.

...Омразата има свой език, различен от този на приятелството. Нищо не може да се сравни с деструктивния език, на който говори Абу Бакр ал Багдади, която е разрушителна по своята форма и съдържание и последствия. Светът безучастно наблюдава това, задоволявайки се с осъдителни декларации. Междувременно банда брадати варвари, въоръжени с чукове, се нахвърлят върху древните статуи в музея на Мосул, превръщайки ги в пепел. Това престъпление препраща към варварското разрушаване на статуята на Буда в Бамиян в Афганистан от други брадати игноранти – талибаните. И тогава светът бе в ролята на наблюдател. “Ислямската държава” ликвидира древния град Нимруд – перлата на Асирия, датираща от XIII в. преди Христа. Преди това ислямистите изгориха Мосулската библиотека, която съдържа 10 хиляди редки книги в гигантско аутодафе. На свой ред екстремистите в Либия заплашват, че ще унищожат древноримските градове в тази страна. По такъв начин от Афганистан през Ирак, Сирия и Либия разрушителният бяс продължава своя ход. Светът само се възмущава, но не изпраща своите самолети и войници за да защитят това велико наследство на цялото човечество.

Дали такава щеше да е реакцията на “международната общност”, ако ставаше дума за големи находища на петрол и газ? Изминаха месеци в безучастност какво поредно престъпление ще сътвори тази глутница от рушители. Но какво да очакваме от държави, които оставиха на произвола на съдбата иракските язиди и християни, разтерзавани от хора зверове, дошли от 60 страни в света. Древната цивилизация имаше нещастието да бъде сътворена именно в тези земи, обитавани от демони, движени от омраза към историята и от разрушителен бяс към нейните постижения и ценности. За сравнение, когато избухна Френската революция, народът пощади кралските дворци, когато руснаците се разбунтуваха срещу царя си, съхраниха неговите богатства. Днес арабите се разбунтуваха срещу предците си и обявиха, че делото им е пепел.

Не само човешкият живот, но и древната материална култура е невъзстановима – днес можеш да си купиш почти всичко, но не и история. Сега не ни остава друго, освен да оплачем историята, унищожена от ислямисти, извършващи престъпления в името на религията и свещената кауза. Но сълзите няма да ни върнат историческото наследство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber