Как ще живеем през следващите три години

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4716806 Как ще живеем през следващите три години Как ще живеем през следващите три години www.24chasa.bg

Правителството представи за дебат средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 г. – това е документът, който обобщава прогнозите и намеренията за фискалната политика за следващите три години. Това е първият по-задълбочен документ, който това правителство изготвя абсолютно самостоятелно, и ще бъде основата за предстоящите детайлни бюджетни разчети за 2016 г. , които ще се внесат в парламента през октомври.

Както изглежда, очакванията на правителството са за нисък до умерен икономически растеж – 1,7% през следващата, 2,3% през 2017 г. и 2,1% през 2018 г. Още повече този растеж, изглежда, ще бъде резултат от повишаване на потреблението, а не толкова на инвестициите и износа.

Това всъщност е и логично – няма как в бедна страна като България да има голям икономически растеж, без да има нови инвестиции, а само малкият вътрешен пазар и малкото потребители с ниски доходи не са достатъчни за по-осезаемо разширяване на бизнеса. A част от увеличеното потребление се очаква да е “на кредит” – т.е. леко нарастване на кредитирането на домакинствата. И това се “връзва” – при нисък растеж и без много нови работни места, домакинствата могат да “отпуснат” разходите само чрез нови заеми. Разбира се, и тези ръстове са в рамките на 3,5% годишно – т.е. далеч от годините преди 2008 г., когато доходите и потреблението се увеличаваха понякога и с двуцифрен темп. За преките чужди инвестиции прогнозата е “без промяна” за целия период, което изглежда странно на фона на амбициозните заявки за подобряване на бизнес климата и привличането на инвестиции. Ето защо и макрорамката залага скромно подобрение на икономическата картина.

Дефлацията от последните месеци ще бъде временно явление, като според прогнозата на правителството през следващите 3 г. ще имаме среден ръст на цените от около 2% годишно.

Основни причини за това са слабото евро и изчерпването на ефекта от спада на цените на енергоизточниците. Реалните доходи на заетите ще нарастват средно с 2,8-3,5% на година, което леко изпреварва реалния ръст на икономиката. Всъщност очакванията за съживяване на пазара на труда са дори по-мрачни заради съвсем слабото създаване на нови работни места – между 17 и 30 хил. на година. Това всъщност не е учудващо с оглед минималните предвидени нови инвестиции – няма как да има много нови работни места, без да се инвестира.

Демографията ще започне все по-видимо да пречи на растежа – като още през 2018 г. заради малкото навлизащи хора на пазара на труда ще има по-слаб ръст на заетостта. Казано с други думи, все по-трудно ще е да се прави успешен бизнес при намаляващ дял на младите хора и увеличаващ се дял на възрастното население. Впрочем бюджетната прогноза е правена, без да се отчитат идеите на работната група към МТСП за мерки в пенсионната и осигурителната система.

Какво смята да предприеме правителството при тази икономическа действителност? Очевидно е, че след като няма воля и намерение за по-сериозни реформи, насърчаващи повече инвестиции и създаване на работни места, бюджетната политика ще трябва да се адаптира към реалността и да се търси стабилност на държавните финанси чрез дисциплина и консервативно управление на приходите и разходите. Всъщност, ако погледнем анализираните рискове пред бюджета, почти на всеки от тях “отговорът”, предложен в рамката, е “консервативно планиране на приходите”.

С други думи, правителството поради множеството възможни негативни развития и при липса на източници за бърз растеж в икономиката залага прогноза за събираните данъци и оттам – за възможните харчове като в най-лош сценарий. Поне така е заявено – иначе трябва да се притесним сериозно, че други буфери почти няма.

Но отвъд възможните рискове – например нова криза на дълга или в банките в Европа, стагнация в Европа за по-продължително време, конфликти и войни и т.н. – правителството трябва да намалява дефицита от 3,7% от БВП през 2014 г. до 1,5% през 2018 г. Или, казано иначе, 2018 г., сравнена с 2014 г., но с намален дефицит означава около 2 млрд. лева по-добър бюджетен баланс.

За да се постигне това, прогнозата залага на около 1/5 подобрена събираемост на приходите и около 4/5 задържане на разходите чрез по-добър контрол и някои реформи. Основните данъчни ставки няма да бъдат променяни с изключение на акцизите, при които ще трябва да се повишат ставките за цигарите, за да достигнат минималните нива в ЕС. Повишаването на събираемостта зависи и от приемането на редица промени, които още сега се оспорват ожесточено – реорганизацията в митниците, измервателните уреди и отчетността при течните горива и др. под. При разходите нещата също подлежат на “промяна” - политически ще е трудно да се удържат исканията за повече пари в отделните сфери, а основните очаквания за ограничения и по-висок контрол са в здравеопазването, където предвижданите мерки също ще срещат все по-силен отпор. Намеренията са за икономии в разходите за заплати и издръжка чрез реорганизация, съкращения, въвеждане на електронни услуги и други подобни – все рационални от икономическа гледна точка промени, но трудни за довеждане докрай заради риск от недоволство и протести от засегнатите. Друг риск е нарастващият размер на финансовите корекции по еврофондовете – т.е. средства, които от Европейската комисия отказват да признаят за допустими разходи заради нередности при харченето от държавата или общините. Прогнозата за техния бъдещ размер явно е невъзможна на този етап.

И все пак не може да забравяме, че България ще отчете 10 (поне) поредни години с бюджетен дефицит (2009-2018). Множеството дискутирани мерки и реформи за “стабилност” не могат да скрият факта, че след 3 години държавата планира да ни обложи с 3,3 млрд. лева повече и да похарчи с 2,2 млрд. лева повече. Когато инвестициите са малко, пазарът на труда не разкрива нови работни места и няма бърз икономически растеж, недоволството едновременно от ограничения на разходите и затягане на данъчната дисциплина, на фона на дефицит и увеличаване на държавния дълг, са неизбежни.

Бюджетната прогноза показва, че демографският проблем ще започне осезаемо да спъва растежа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Британците били излъгани? А плува ли корабче?

Това е истинска демокрация и тя не прави стратегически грешки Човек трябва да е ударен с паве по главата, за да се изказва пренебрежително за британските политици и политика. Не виждам някой от “експертите” по телевизиите да има травма на черепа, но защо тогава от устата им текат потоци от ирония,

Защо учителката, която не вярва, че на Луната са ходили хора, още не е уволнена

Не искам като данъкоплатец да плащам заплата на обсебени от конспиративни теории лелки That's one small step for man, one giant leap for mankind. Това е знаменитият цитат на Нийл Армстронг, който той произнася след първите стъпки, които прави на лунната повърхност. Учениците от 3-и клас в едно централно столично училище не знаят за тях,

Коментар на седмицата №2 Как Самуил, цар на българите, излиза от прокрустовото ложе на измислиците

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №2 и е събрал близо 73 хил. прочитания. В България нямаме нужда да си измисляме история, но ако някой се съмнява, да си зададе въпроса: срещу кого е воювал византийският император Василий II Българоубиец В края на 2018 г.

Как да говорим за политика, без да разбираме

Едно време международната политика беше скучна за широката публика. Спомням си времената, в които снимка на Клаудия Шифър с кратък текст за времето в Дортмунд във вестника събираше повече четения от осем статии за американския Конгрес. За да привлечеш вниманието на аудиторията към някоя важна световна новина,

Еврогаранция да има за колите 2-а ръка

6 месеца или 5000 километра - толкова да покриват автокъщите след продажбата Очевидно е, че както в България, така и в много други държави в Европа колите втора употреба са най-достъпният начин семействата да имат собствен автомобил. Ето защо за мен е изключително важно тези коли на пазара да бъдат в максимална степен годни и безопасни за хората.

Доналд Тръмп - шоу и хаос в Белия дом

"Сам съм (горкият аз) в Белия дом". Този изпълнен с ирония туит, написан на 24 декември от Доналд Тръмп, след като се отказа от ваканция в луксозния си частен клуб Мар-а-Лаго във Флорида, резюмира изолацията, но също чувството на неудовлетвореност на един излизащ извън всякакви категории президент на САЩ.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Време е кралицата или гражданите да се намесят за Брекзит

Великобритания има опит в създаването на национално правителство Нещата с излизането на Великобритания от Евросъюза не вървят добре. Трябва нещо много радикално да се случи, за да може страната да се спаси от политическото блато, в което се набута, и да открие работещо решение за Брекзит. Колкото ситуацията да изглежда обречена,

Спас Русев пред "24 часа": Преговарям с Дойче телеком за всичките им балкански дружества

- Г-н Русев, преди часове бе обявено, че сте избран за купувач на албанския мобилен оператор. Какво оттук нататък? - Когато преди време се срещнах със СЕО-то на Дойче Телеком започнахме разговор да придобия всичките им балкански дружества - Албания, Румъния и Гърция. В Румъния те имат две - бившият държавен телеком и отделно мобилен оператор и

Защо нямаме простак на годината? Ощетяваме толкова много българи

Малко преди Коледа в студиото на Дарик радио, където си говорихме за списание “Космос”, на финала водещият Кирил Вълчев ме попита кого бих посочил за политик на годината. Бил съм в много радио - и телевизионни студиа по много теми. Разпитван съм многократно и в полицията, в следствието, в прокуратурата, във военната прокуратура,

Защо Световната банка е важна за Тръмп и може ли дъщеря му да я оглави

Името на Иванка Тръмп беше подхвърлено тия дни като евентуална приемничка на Джим Йон Ким начело на Световната банка. Дъщерята на американския президент имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие.

Тръмп губи Сирия. Ще загуби ли и целия регион?

След като комунистите начело с Мао Цзедун спечелиха тяхната революция, републиканците във Вашингтон нададоха вой: "Кой загуби Китай?" Сега, толкова години по-късно, републиканците задават същия въпрос за Сирия. И техният отговор е: Барак Обама. Моят отговор е, че и двамата - бившият президент Барак Обама и президентът Тръмп - споделят вината,

Макрон 2.0: чрез национален дебат се опитва да даде ново начало

За съюзниците му писмото на Еманюел Макрон до французите, с което се започва дебат за националната политика, бе смело упражнение по демокрация. За неговите критици неделното послание беше кух, многословен жест на надменния "крал Макрон", решен да запази основните икономически реформи. Каквато и да беше първоначалната им реакция,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber