Убиецът на Вероника - "братовчед" на Братя Галеви

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4639714 Убиецът на Вероника - "братовчед" на Братя Галеви Убиецът на Вероника - "братовчед" на Братя Галеви www.24chasa.bg

 

Да ни кажат ясно - колко хиляди осъдени
бандити се издирват, за да ги вкарат в затвора

СТРАННА суматоха настана вчера покрай новината за заловения убиец на студентката Вероника Здравкова - отговорните институции не можеха да преброят колко точно влезли в сила присъди има злодеят и въпреки тях се е разхождал в търсене на нови жертви. Една, две или може би три? Кой знае? А и оказва се, подобен факт няма абсолютно никакво значение за правния мир на България, защото бандитът си е на свобода, а органите на реда го издирвали, за да си излежал присъдата.
Ако не беше трагично заради нелепата и жестока смърт на 23-годишната Вероника, щеше да е комично. Но така е в държавата, шампион по абсурдите. Не знам как родителите на момичето ще приемат изобщо истината за трагичната съдба на детето си. Как до края на дните си ще преглъщат сълзите си, че са отгледали момиче за чудо и приказ, но са го оставили да живее в една абсолютно непредсказуема страна, в която за никого няма гаранции, че ще оцелее до вечерта.
Че няма
да го причака в
тъмното някой
нелекуван
психопат
или че няма да го удари смъртоносно някой рецидивист шофьор из пътищата на България, издирван и с присъди, с отнета от години книжка.
Че няма да го ограби някой "известен на полицията" бандит - циганин, българин, все тая.
Че няма да го пребие или направо да го убие - с ритници или с куршуми, някой "издирван" престъпник.
Как се докарахме дотук като държава и като общество, е въпрос от изключителна важност, но да не потъваме във философски размишления, а да тръгнем с малки стъпки да се измъкваме от тресавището, в което и сами се натикахме. Сами, защото позволихме да ни залъгват от сутрин до вечер, че ето, престъпниците са ни на мушката, че всеки момент ще ги натикаме в миша дупка - там, където им е мястото.
Само дето животът всеки ден ни доказва по противен начин точно обратното. Не -
държавата е
комфортно място
за убийци,
грабители,
бандити от всякакъв калибър главно защото законът ги пази.
Защото държавата им позволява да си веят байрака, докато нормалните хора са претръпнали от ужас.
Хайде да видим кой отговорен човек ще се изправи да ни обясни защо въпросният убиец на Вероника се е разхождал на воля при влезли в сила присъди - една ли, две ли, три ли? Търсили ли са го наистина, за да отиде в затвора, или само са му намигвали?
Излязъл наскоро от затвора, пак направил престъпление, пак го осъдили, но той, виждате ли, им се измъкнал. После пак посегнал - нападнал жена, откраднал пари, пак го осъдили... Рецидивист, та дрънка. И пак избягал.
Станал с други думи братовчед на Братя Галеви, на Брендо, на убийците на Стоян Балтов, на двойния касапин пред дискотека "Соло". На Хюриет Сюлейманов, чийто автомобил се вряза в кола с четирима младежи и уби трима - изчезнал и не се явил на делото. А като не се е явил, няма значение дали ще го съдят, дали ще има присъда...
Да не припомняме случаите на всеки от тях, а и те са само по-известните в пейзажа. Всички тях ги обединява едно - роднини са по бягство от българското правосъдие. Спасили са се от справедливото възмездие, което в името на българското общество държавата им е отредила.
Само дето резултатът е този: възмездие няма, няма и справедливост, а българското общество продължава да търпи.
Търпи да убиват
децата му
- вчера беше Вероника, преди години бяха Стоян Балтов, Кирил Въжаров, Васил Александров...
Да изброяваме ли всички жертви, които България дава само защото бандити, престъпници, всякакви елементарни маргинали и най-обикновени пройдохи знаят, че могат да вилнеят на воля безнаказано, защото няма кой да ги озапти, няма кой да ги хване за врата и да не ги изпуска, докато не си получат заслуженото.
Знаят, че в България има закони, но има и вратички - като "подписка", като "домашен арест" и всякакви тем подобни
фльонги,
измайсторени за
удобство на
същите тези
бандити
След бягството на Братя Галеви и Брендо ни обещаха (главно заради натиска от Брюксел и онези "лоши" доклади) бързи и даже спешни промени в закона, за да не ни бягат бандитите. Минаха два месеца, нищо... Бягат си и това е.
И даже не ни казват какъв точно е размерът на бедствието с бягствата. Нека да ни съобщят точно колко хиляди осъдени бандити с влезли в сила присъди в момента се издирват в държавата.
За какво са осъдени - за кражба, за нападение, за убийство... За да си знаем какво ни чака, какво дебне зад ъгъла децата ни. И това да е най-важната информация в държавата.
Да ни съобщават всеки ден - днес броят на издирваните с влезли в сила присъди е 1000, 2000 души... Така поне ще следим динамиката в този типично български процес или, ако говорим сериозно - ще знаем как си върши работата българското правосъдие.
Защото за какво ще ни е това правосъдие, ако не може да си докара работата докрай - колкото и бандити да осъдиш, ако не ги вкарваш в затвора, ако ти бягат всеки ден, ползата от цялата история клони към нула.
А щом клони към нула, значи след толкова горчиви уроци пак нищо не сме научили. И смъртта на Вероника няма да е последната, а само поредната. Поредната жертва на общата ни търпеливост, че да, тя, държавата, не си е свършила работата. Но нека не се самозаблуждаваме, защото ние сме тази държава и ние сме тези, които трябва да я накараме да си свърши работата. Иначе ще продължаваме да плащаме непомерната цена с човешки живот като този на Вероника.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber