Дали този път ще има съдебна реформа

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4574258 Дали този път ще има съдебна реформа Дали този път ще има съдебна реформа www.24chasa.bg

(Продължение от броя от 28 януари. Двамата юристи анализират силните страни и недостатъците на стратегията за съдебна реформа.)

Време е да се сложи край на вземането на съдебни помощници, където всеки е дете на някого. Просто трябва да се въведе конкурс, какъвто е при подбора на младши съдии и прокурори.

Когато даден административен ръководител се пребори пред ВСС за допълнителни бройки обслужващ персонал, задължително му се препоръчва кого да вземе. Известни са достатъчно практики по света, които могат да сложат край на това. Като начало може да се започне с анонимен писмен изпит за пресяване на кандидатите. А след това кратко събеседване от определени по жребий комисии с членове от различни съдилища.

Ако студент или завършил право иска да научи нещо на стажа, това няма как да стане безплатно. Стажовете в съда са подигравка – съдиите просто нямат време да се занимават със стажантите. Стратегията мълчи по въпроса, като дава общи пожелания.

Имаме съмнения за съсредоточаването на дисциплинарните наказания във ВКС. Не знаем доколко ще е лесно напр. съдии от ВКС да наказват други съдии от ВКС. Ако пък се обособи споменатата дисциплинарна колегия във ВКС – кой ще наказва членовете на тази колегия? В съдебната система няма политическа отговорност пред избиратели и поради това затварянето и чрез механизма само действащи магистрати да наказват магистрати крие риск от безконтролност.

Автоматичната актуализация на възнаграждението на магистратите е разумно предложение в стратегията. С него се придава стабилност и сигурност на работещите в съдебната система.

Много малко е казано в стратегията по един изключително важен въпрос – за намаляването на натовареността в съдебната система, в частност – на двата върховни съда, и за

създаването на нова съдебна карта

ВАС продължава да действа като районен съд, гледайки голямо количество дела на първа инстанция. Световната практика отдавна е отрекла две инстанции да са в един и същи съд. Второинстанционното съдебно производство сега практически е безплатно. А би следвало при него да се въведе такса, която да е процент от интереса, когато има такъв. А в останалите случаи – значително по-висока такса. За да не се ограничава достъпът до правосъдие, по-голямата част от таксата може да се възлага за внасяне след приключване на делото на загубилата страна. Такъв подход не противоречи на практиката на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

В момента на практика не се налагат наказания за непроизнасяне в срок на администрацията при издаване на административни актове. По този начин административните съдилища се товарят с ненужни дела. Нужен е ефективен механизъм. Например съдилищата да съобщават за такива случаи до определен орган. Необходим е и механизъм за контрол и отговорност за изпълнението на тези задължения.

Безумно е положението, при което производството за допускане на дела до касационно обжалване във ВКС да е

практически безплатно

И тук би следвало да се плаща, примерно половината от таксата за гледане на делото по същество във ВКС, като при допускане да се плаща останалата половина. При сегашното положение всеки пуска касационни жалби до ВКС, без да го е грижа дали е прав, или не. Като резултат след промените в ГПК съдиите във ВКС не се разтовариха. Необходимо е още да се завиши и материалният интерес на делата, които подлежат на касационно обжалване пред ВКС – напр. над 7 хил. лв. по граждански дела и над 20 хил. по търговски дела.

Основната задача на двата върховни съда е да уеднаквяват съдебната практика. За съжаление, съдиите са претоварени и нямат достатъчно време за това.

Крайно време е да се прекрои съдебната карта, което само се споменава в стратегията. Вече се използва електронно правосъдие, като например наличието на сайтове с немалко информация за делата. До 2 години не е проблем информацията в сайтовете за делата да стане пълна и подаването на искове и жалби да става по електронен път. Всеки адвокат работи с интернет. Пощата също функционира. При това положение физическата близост на съдилищата и прокуратурите до малки населени места не е от съществено значение. Поради това недопустимо е да има съдии с по 4 дела на месец и

съдии с по 100 дела на месец

Сто дела, макар и част от тях да са например заповедни производства, граничат с отказ от правосъдие. Съдиите не са виновни за това. Голяма част от районните съдилища и част от административните съдилища следва да се редуцират. Навремето комисията по създаване на АПК предложи да има 12 административни съдилища. И само безумието на депутатите – сакън някой избирателен район да не се мине – създаде сегашното положение. Ако не се реши въпросът с натовареността на съдиите, за никаква реформа не може да става дума. Защото административно и търговско правосъдие, траещо години, е недопустимо и несъвместимо с динамиката на административното управление и на стопанската дейност.

Спешно е необходимо да се премахне възможността за атакуване поради противоречие с обществения ред на арбитражните решения на български арбитражи, постановени от български арбитри. Изключения може да има, когато страни са общините или дружества с преобладаващо общинско или държавно участие. Даже държавата има достатъчно механизми за контрол, за да не може и тя да иска отмяна за противоречие с обществения ред. Така ще се съкрати производството пред арбитражите и ще има по-голям стабилитет на решенията. А страните ще си избират арбитражи, на които имат вяра. Вече има достатъчно конкуриращи се арбитражи. Така ще се разтовари търговското правораздаване.

Стратегията споменава да се променят някои закони като НК и създаването на Административнонаказателен кодекс. Около 50% от съставите в специалната част на НК трябва да се декриминализират, защото не са достатъчно важни, за да задръстват наказателното правораздаване. Но за да стане това, трябва да се изгради ефективно административно наказване. Като по-съществените наказания да са обвързани не с точни цифри, а с имущественото състояние на нарушителя. И вместо публични изпълнители да се помисли изпълнението да става от частни изпълнители, като, който плати в срок глобата, да получава поне 50% отстъпка.

Много от текстовете в НК са толкова общо формулирани, че почти на всеки българин може да му се образува досъдебно производство за нещо. Нали стратегията изисква да не се злоупотребява с правата на прокурорите. Като първа мярка – нека текстовете да се формулират много по-точно.

Засега създадените с много шум специализирана прокуратура и специализиран наказателен съд все още не са оправдали очакванията. Пожеланията в стратегията да подобрят работата си и независимостта си едва ли ще са много от полза.

Стратегията изисква построяването на нов затвор и подобряване на условията в съществуващите. Истината е, че

затворите в България си остават развъдници на закоравели престъпници

И няма как това да не стане, защото там се изграждат общества с престъпни ценности, а насилието над личността озлобява и попадналите там за неособено тежки или неумишлени престъпления. Крайно време е да се обмислят варианти от световния опит и да се отиде към по-кратки наказания, но с изолация на затворниците и въздействие с подходящи филми, книги и труд, който не изисква създаването на социални общности с други затворници. Пари за това в бюджета едва ли ще се появят. Нека правителството и министърът на правосъдието проявят инициатива и да се преборят за повече пари за затвори, а и за електронно правосъдие. В момента България е на опашката по съпоставимо европейско финансиране.

Смятаме като крайно неправилна поставената в Стратегията цел за пряка конституционна жалба. Засега Конституционният съд функционира прилично. Когато нещо функционира прилично, едва ли точно то трябва да се променя. Видяхме как Съдът в Страсбург блокира при действието на преки жалби. Има конституционни съдилища, където има възможност за пряка жалба. Но това изисква няколкостотин юристи, които да пресяват жалбите. Някой може би си мисли, че като пусне жалба и хоп – КС в пълен състав ще му я разгледа. Нищо подобно – жалбата ще Ви я разгледа млад юрист без много опит и ако прецени може да обърне внимание примерно на началника си за въпросната жалба, който тепърва пак ще я мисли. Създаването на такъв апарат изисква финанси за заплати, социално осигуряване, сгради, техника и пр. Нещо, което министърът на финансите едва ли ще посрещне с особен ентусиазъм. И сега всеки гражданин може да пусне жалба до омбудсмана, където апаратът на омбудсмана ще му я разгледа и ще даде становище дали си заслужава да се изпраща в КС. Могат да се пускат молби и жалби и до другите органи, които могат да сезират КС. Особено ефективен метод е, когато имате дело пред състав от двата върховни съда и искате съставът да сезира КС поради противоречие на законов текст с конституцията или международен акт.

В заключение може да се каже, че стратегията е съществена крачка напред. Но изисква доста повече конкретизация, план със срокове и конкретни стъпки за реализацията ѝ и няколко корекции, преди да се пристъпи към изготвяне на съответните нормативни актове.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Цак, цак, цак... Прецакана седмица

Идват тежки дни с матури, празници и избори. Valar morghulis* Тази седмица така или иначе почва прецакано. Най-вече за правителството във Виена и за феновете на сериала “Игра на тронове” (Game of Thrones). След едно видео, в което австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе обяснява с “цак, цак, цак” как евентуални руски пари биха могли да се

Коментар на седмицата №1: Поредната убита жена е жертва на всички нас

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №1 и е събрал над 133 хил. прочитания. Обидно е, че като общество не само не се учим от грешките си, а ги повтаряме до безкрай Още една жена бе убита от своя бивш партньор. Милена от Костенец е била тормозена и преследвана дълго време от него след раздялата им,

Коментар на седмицата №3: "Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Публикуваме отново най-четените коментари и анализи на изминаващата седмица. Този е №3 и е събрал близо 40 хил. прочитания. Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия.

Чавдарчето поне беше примерно дете (Видео)

Прости хора възпитават още по-прости хора, спешно ни трябва Национална стратегия за родителите Някои неща пробиват по-бавно в България, отколкото други. Националната стратегия за детето катастрофира челно в мащабна родителска параноя, но пък брадите и татуировките навлязоха от раз, без разгорещени дебати.

"Русия не е пожарна команда". Защо Путин отказа на Тръмп?

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. Политолозите Евгений Сатановски и Борис Межуев обясняват защо това не е грижа на Русия. * * * Ситуацията рязко се изостри, след като Вашингтон наложи пълно ембарго върху търговията с ирански петрол,

Гласувайте - има значение

Европа служи на вас, а не обратното. Участието ви във вота е гаранцията за това убеден е председателят на Европейската комисия в коментар специално за “24 часа” След седмица европейците ще се отправят към избирателните урни в най-голямата транснационална проява на демокрация в света. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват за членовете на

Последно от лого

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Анализи

Четвъртият от четвъртите в света начело на националния

На 25 март тази година “24 часа” написа една истина - че Петър Хубчев ще напусне националния отбор след европейската квалификация срещу Косово същата вечер, а негов наследник ще е Красимир Балъков. Дали защото главните действащи лица бяха изненадани от излизането на новината, дали защото се бяха надявали това да се запази в тайна,

Кой ще се натъжи от гладната стачка на Миню Стайков?

Като чух, че Миню Стайков обявява гладна стачка в ареста, се притесних много, но не толкова за физическото, колкото за психическото му състояние. Когато човек предприема застрашаващи живота му крайни действия, дори и поставен в ситуация на силна безизходица, обикновено е обмислил добре възможните варианти и последствия.

Пътеводител за изборите за Европарламент: как функционират и какво може да се случи

Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция

Злите и добрите офшорки

В България не си заслужава да имаш офшорна фирма, за да пестиш данъци. Има 5 други причини По света отдавна имат яснота спрямо офшорните фирми – ако човек си плаща данъците и си декларира фирмите, проблеми няма. Поради това офшорните зони се делят на 2 типа – където данъчните власти дават информация за тях и където не дават.

Манфред Вебер се надява да излезе от политическите сенки и да стане Г-н Европа

Надпреварата за председател на Европейската комисия има ясен фаворит: германския политик Манфред Вебер. *** Германският политик Манфред Вебер, който оглавява кампанията на консерваторите за европейските избори през май, се слави като доста приятна и дискретна фигура в често доста напрегнатия политически свят на Брюксел.

САЩ искат да откъснат Русия от Китай

Китайско-американските търговски преговори са в безизходица. Вашингтон настоява КНР да спре да субсидира своята промишленост, а страната заяви, че не скланя на принципни отстъпки. В отговор на американските санкции Пекин реши от 1 юни да повиши митата върху американските стоки. На този фон в САЩ отново се заговори,

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber