Програмата - много работа, а пари няма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4413941 Програмата - много работа, а пари няма Програмата - много работа, а пари няма www.24chasa.bg

ПРОГРАМНАТА декларация на коалицията зад правителството е действително документ, който само маркира приоритети.

С други думи, подписалите се под нея до голяма степен казват какъв краен резултат искат да поискат, а не толкова как това ще се случи.

Типичен пример е заявената цел за ускорен икономически растеж. По-важни са няколко конкретни ангажимента, чието изпълнение може да се следи още от първите седмици на работа на правителството и парламента.

Като че ли отправна точка все пак е стабилността на публичните финанси, намаляване на дефицита, запазване на данъчната система и общ таван на държавните разходи. Това е и най-спешната задача
- вероятно
България вече е
със свръхдефицит
в нарушение на европейските правила. Отделно от това финансирането на дефицита при спрени еврофондове и изчерпан резерв и при голяма банка с отнет току-що лиценз, ще бъде все по-проблематично, ако няма незабавни мерки.
А те минават през реформи в ключови сектори. Това ще означава промяна в модела на финансиране на здравеопазването, който към момента ражда незадоволим апетит към непрестанно растящи разходи - заявката за промяна е твърде неясна и изобщо не гарантира, че парламентът ще подкрепи по-драстични промени, ако те бъдат предложени.
За образованието пък се обещават повече пари.

Има ангажименти за инвестиции в магистрали, за които също не е ясно откъде ще бъдат финансирани. Не се отваря дума за реформи в железниците, които предлагат все по-лоша услуга и генерират все по-големи загуби и дългове.

В енергетиката се споменава либерализация на пазара, но единственото конкретно нещо е енергийната ефективност - нищо по отношение на дългосрочните договори и субсидиите за определени производители. Всичко казано е важно, защото липсата на реформи в тези (а и други) сфери директно ще влоши допълнително финансовото състояние на държавата.
Има няколко ангажимента, които биха дали
голям ефект, ако
бъдат
реализирани
По-доброто управление на евросредствата чрез по-добри процедури за взаимодействие може да доведе както до по-голямо усвояване, но, по-важно - до по-голям ефект от самото използването им.

Изглежда, има воля и за промени в трудовото законодателство за постигане на по-гъвкав пазар на труда. Електронното управление като че ли е хоризонтална мярка, прокарана във всички секторни политики.

В крайна сметка е важно участващите в управлението да са наясно, че всички добри намерения ще трябва да постигат с реформи, насочени към повече ефективност - а не чрез наливане на допълнителни пари. За последното в бюджета резерви просто няма, а вероятно ще трябва да се правят и допълнителни икономии.

Тестът за успеха на правителството ще е, когато някоя от тези реформи, често засягащи конкретни лобита и интереси, ще трябва да бъде защитена в парламента и проведена въпреки първоначалното недоволство.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Лично мнение

Защо арабите - 5% от населението на света, са половината от бежанците

Петродоларовите икономики вече не изглеждат толкова впечатляващи РЕДИЦА промени настъпиха в арабския регион през изминалите десетилетия, за съжаление, не с положителен знак. Днес петродоларовите икономики, които доскоро се къпеха в златен дъжд, заделяйки огромни средства за инфраструктурни проекти, не изглеждат вече така впечатляващи.

Децата ни - оковани от Златний телец

Ако си млад човек на минимална заплата - излизаш на квартира, но как плащаш сметките? ИЗЛЕЗЕ поредното проучване за младите хора в България. В края на годината, като равносметка, като статистика, като я да видим докъде сме я докарали. До под кривата круша, дотам. Четох вкратце информацията, може да си я намерите, няма да я преразказвам.

Европа мисли до 2021 г. за блокчейн вот

Има срив в доверието към гласуването на избори по нови технологии ДОКАТО у нас дебатирахме как да гласуваме, по света големият ентусиазъм за електронното гласуване от 2015-а изчезна. Факт е, че в момента в Европа машинно гласуване няма, а дистанционно електронно гласуване има на две места - в Република Естония и в Конфедерация Швейцария за три

Властелинът на професорите

Последните научни открития на Иво Христов от БСП за подмолната информационна война на Холивуд срещу Русия ТРЯБВА ли задължително да си луд, или надрусан, за да откриваш закодирани послания на световната конспирация в класически произведения и филми? В “От местопрестъплението” все дават сюжети с мрачни, лабилни индивиди,

Колко струва човешкият живот

Трябва методика за определяне на имуществените вреди и издръжката на децата на загиналия да е гарантирана МАКСИМАЛЕН размер за неимуществени вреди е добре да има само ако се създаде методика за определяне на имуществените вреди и застрахователят да ги покрива до определен размер, гарантиращ издръжката на децата на загиналия.

Речта на вицепремиера

Протестът е справедлив, но състраданието е интересно за технолозите на възмущението КАКВА е целта на комуникацията? Освен да обменим информация, да научим нещо, което досега не сме знаели, нейната цел е да се разберем помежду си, да опитаме да живеем заедно, в крайна сметка в сърцата ни да останат повече любов и доброта.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Лично мнение

За майките и за смисъла

В пакета закони има недомислени неща, като задължителните квоти за инвалиди. Ако се приемат, утре майките ще са пак на улицата ВТОРНИК,7,50 ч сутринта. Карам детето на училище и слушам радио. Там една жена, която каза, че е социолог, и един мъж, който каза, че е Нидал Алгафари, настойчиво ме питат дали съм на страната на майките,

Хроники на политическия цинизъм

Отмъщението за нечие високомерие и алчност е на по-голяма почит, отколкото подкрепата за добрите идеи “МАЛЪК, дребничък, наплашен, без самочувствие, физически недостоен малък мушмул, който с абсолютно изпотени кунки се докосва до големите величия.” Не, това не е цитат от сборника със злодейски публични изявления на Валери Симеонов.

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber