Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/3778048 Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне Иван Тотев, кмет на Пловдив: Красивият град е като жена - не полагаш ли грижи, вехне www.24chasa.bg

- Г-н Тотев, за втора поредна година Пловдив е удостоен с престижен приз от класацията на в. “24 часа” и “Дарик”. Макар да получихте награда за “Най-красив град в България”, не изпитахте ли “бяла завист” към колегите си от Бургас и Търново, чиито градове са най-добри за живот?

- В този мандат има амбициозни кметове, които действително полагат усилия за градовете си. В приятелски отношения сме и аз им честитя още веднъж. Но мисля, че наградата на Пловдив е най-заслужена, защото наистина няма по-красив град в България. Тя е сериозна оценка за нашето управление. Миналата година бяхме удостоени за най-културен град, което е безспорно. Тези призове са резултат от работата и на администрацията. Красотата на един град е като тази на една жена. Ако не полагаш непрестанни грижи за външния  вид, то нейната хубост ще започне да вехне. А Пловдив е прекрасен и става все по-красив.

- Ласкаят ли ви думите на директорката на Националната художествена галерия Бисера Йосифова? Тя ви изпрати с думите, че за нея има два града в света - Лондон и Пловдив.

- Пловдив е съизмерим с най-красивите световни градове. Неслучайно големият художник Димитър Киров казваше, че за него има само три града - Истанбул, където е роден, Париж, в който твори, и Пловдив, в който живее. Нашият град е запомнящ се. За разлика от други, които не оставят дълготрайни спомени у туристите, защото са строени по един и същи модел и са безлични.

- На церемонията цитирахте античния автор Лукиян от Самосата, който през II век пише за Пловдив: “Наистина, Херакле, това е най-големият и най-красивият от всички градове. Отдалече блести красотата му”. Не разчитате ли прекомерно на даденостите, които Пловдив е получил още в древността?

- Разбира се, че няма друг град у нас с по-богато антично наследство.
Неслучайно наричат Пловдив втори Рим. Но в историята на града има и други периоди, които оставят отпечатък в днешния ден. Те също дават тежест и блясък. Сградите по главната улица са в стил необарок и сецесион, дело на прочутия архитект Йосиф Шнитер.

- А вие какви усилия полагате за поддръжката им?

- Премахнахме шарените тенти и задължихме собствениците на заведения да поставят сенници само в един цвят - светлобежов. Това въздейства върху възприятието. Накарахме търговците да променят рекламите на магазините - да не се натрапват, за да изпъква архитектурата. Подготвяме подробен устройствен план, който премахва външните тела на климатиците от старинните къщи.

- Защо поискахте съдействие от регионалния министър Десислава Терзиева във връзка с ремонта на сгради, които не са общинска собственост?

- Това е голям проблем. Да вземем Стария Пловдив. Там почти всички общински сгради са ремонтирани. А в резервата повечето имоти са частни. Безсилни сме да задължим собствениците им да ги стегнат. Говорил съм и с колеги, които се сблъскват със същото. Трябва чрез законодателни промени да ни бъдат развързани ръцете - общината да ремонтира частни запуснати къщи, но срещу ипотека. Такава практика съществува на Запад, а при нас е невъзможна. Тук е мястото на държавата да реши този проблем.

- Какво предстои да се случи т.г. в Пловдив?

- Античният театър вече е с невероятно художествено осветление и блести нощем като Акропола в Атина. Тепетата също са осветени и се виждат още от магистралата. Продължаваме с инвестиции в културно-историческото наследство. Един от големите проекти т.г. е разширяването на пешеходните зони и оформянето на кв. “Капана” в най-големия артквартал.

Тази година приключват разкопките на централния площад, където вече са разкрити западните пропилеи на Римския форум. Антиките ще бъдат експонирани в съвременна градска среда и пловдивчани и туристите ще се разхождат по старини на повече от 2000 години. Тръгват проучвания и на Небет тепе - единствения паметник на Балканите, чиито пластове започват от 6000 г. преди Христа и стигат до Османския париод.

- Има ли резултат от срещата ви с Пламен Орешарски, от когото поискахте пари за довършване на многофункционалната зала, която пловдивчани чакат 40 г.?

- Хубаво е, че има диалог с правителството. Проведохме среща с премиера, на която присъстваха и пловдивски депутати от ГЕРБ и БСП. Орешарски ни изслуша, разбра колко е важно Пловдив да има зала. Тя е готова 80%. Нужни са 12 млн. лева за окончателното  довършване, а работата е за не повече от 3 месеца. Министър-председателят се убеди, че за този важен обект нямаме партийно делене.

- Какво е да си кмет на Пловдив?

- Невероятно, това е по-високо ниво отколкото да си министър. Оставаш в историята на този хилядолетен град.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Никола Василев: Нови мотриси - най-рано след пет години, сега ще вземем на лизинг

До половин година ще вкараме влаковете в график, казва изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Още акценти Има голямо забавяне на обществени поръчки за закупуване на резервни части, има бягане от отговорност на почти всички нива  Минималният срок от заявка до стартиране на обществена поръчка е една година,

Цветан Цветанов: Целта е да запазим поне 6-има евродепутати, а защо не и 7

Със лидера на парламентарната група на ГЕРБ, зам.-председател на партията и шеф на националния й предизборен щаб разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА - Г-н Цветанов, вие възприемате ли се като майстор във висшия пилотаж, както ви определи Бойко Борисов на конференцията на ГЕРБ днес заради това, че потушавате напрежение в парламента?

Лука ди Карло: Ще поискам от Тръмп да отмени заповедта за арест на Чичолина

“Адвокатът на дявола”, който измъкна бившата порнозвезда и депутатка от съдебните бъркотии, говори пред “24 часа” Лука ди Карло е адвокат, плейбой, бивш легионер, любител на мощните мотори и силните емоции. В Италия името му от много време се свързва с бившата порнозвезда Чичолина. Именно чрез Ди Карло тя успя да постигне победи в няколко съдебни

Бойко Илиев: Цола Драгойчева заспа на спектакъл по стихове на Димитър Методиев

Театърът не може да бъде дотиран въобще. Той трябва да бъде дотиран заради Когато бях по разпределение, се роди синът ни Ники. Съпругата ми остана в София, пътувахме, носила го е като бебе по влаковете Той е режисьорът, основал първия частен театър у нас. Прави “Диалог” още преди падането на режима.

Боян Магдалинчев: По-добре ще е следващият главен прокурор да е от системата

Най-рано на 10 юли откриваме процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров Между 6 и 8 млн. лв. ще струва бившият механотехникум на столичния бул. “Ал. Стамболийски” да се превърне в съдебна сграда София много трудно може да се прекрои така, че делата на жителите на 32 села и 7 кметства да не се гледат вече в столицата,

Обмисляме по-дълга от изискваната гаранция за новия участък от магистрала “Хемус”

Няма да превъзлагаме на други фирми да строят, но може да наемем техника и специалисти, каза Стоян Беличев , който е изпълнителен директор на “Автомагистрали” ЕАД. Имаме амбиция да станем една от водещите компании в строителния сектор.  Разполагаме с капацитет да се справим със строителството на новите 134 км. Отделените 1,35 млрд. лв.

Последно от логоЗДРАВЕ

Новини

Последно от лого

Последно от

Последно от

Още от Интервю

Тихомир Безлов: Ромските барони държат цели общности в "кръгова икономика", от която няма излизане

България е на по-предно място в класацията на “Икономист”, защото избягва крайностите в поведението си Ислямизацията на ромите не се случи. Не се сбъдна и едно от големите опасения - че ислямизираните роми ще се радикализират В живеещите на Запад ромски семейства се раждат по 1-2 деца и този модел се пренесе в някои цигански квартали и у нас В

Петър Кънчев: Детето трябва да търси първо родителя при проблем в интернет

Съвместният проект на “Виваком” и в. “24 часа” - “Образование 4.0” - си поставя амбициозната цел за дигитализация на образованието у нас. Идеята е уменията и активността на българските деца в интернет да се използват в рамките на учебния процес, като по този начин се повиши неговото качество и приложимост в живота.

Леона Асланова: Всеки над 18 г. трябва да знае как се оказва първа помощ при инсулт и инфаркт

Грамотността у нас е ниска - не се разпознават първите признаци и хората умират заради липса на информация, казва експертът по иновации - Вие сте експерт по иновации. Може ли да обясните какво означава това, госпожо Асланова? - Консултираме компании - малки, средни и големи, как и в коя сфера могат да бъдат различни и по-смели,

Божана Апостолова: Видяхме срама на Пловдив на откриването на европейската столица на културата

- Кметът Иван Тотев да върне част от парите за спектакъла - Хареса ми само светлинното шоу, то беше ефектно, казва издателката - Г-жо Апостолова, откриващото събитие на европейската столица на културата продължава да предизвиква противоречиви отзиви сред пловдивчани. На какво се дължат те? - Пловдив присъстваше само като територия,

Ангел Найденов: F-16 дава бойна платформа с пълен пакет от способности и независимост от трети страни. Другите - не

Още акценти от интервюто с бившия министър на отбраната: Отхвърлянето от парламента на предложението на кабинета ще бъде аргумент за искане на неговата оставка Правителството не успя да обясни процедурата и само даде аргументи да се гласува против предложението му Необходимите допълнителни доставки на въоръжение и оборудване за “Грипен”

Ангел Папалезов: Открихме крадена картина на Иван Мърквичка да се продава на битака в София

През миналата година са образувани 176 дела за престъпления, свързани с археология, казва още главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор “Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция “Национална полиция” - Гл. инспектор Папалезов, разкрихте бързо кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и на Димитър Киров-Ди

Последно от

Последно от

Най-важното

Избрано от Google

Следвайте във Viber