Скулпторът Неделчо Костадинов готов да извае и голям паметник на украинската майка

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/11576256 Скулпторът Неделчо Костадинов готов да извае и голям паметник на украинската майка Скулпторът Неделчо Костадинов готов да извае и голям паметник на украинската майка www.24chasa.bg
Скулптурата "Викът на украинската майка"
Скулптурата "Викът на украинската майка" СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Коментарите: От “да преместим Самуил” до “Посланието е важно”

Идеята за скулптура, изобразяваща украинската майка, се ражда постепенно. “Имаме агресор, имаме и потърпевш. И насилие, което трябва да се изрази по някакъв начин. Това е един вик и молба войната да спре и хората да престанат да се избиват", сподели за “24 часа” авторът на паметника Неделчо Костадинов.

Той работи бавно, за себе си. Скулптурата е готова преди две седмици. И тогава идва предложението на режисьорите Христо Илиев - Чарли и Георги Стоев - Джеки да й направят подобаващо представяне в пространството пред Паметника на Съветската армия. За хората, които са против творбата му, Костадинов казва: “Те са учили цял живот от историята, че руснаците са ни освободили, а реално погледнато, историята е съвсем друга...”.

Режисьорът Христо Илиев -Чарли обясни, че никой не е финансирал организацията по представянето на скулптурата с украинската майка. Всичко е направено доброволно и на приятелски начала. Озвучаването например е на Васко Кръпката, със своя бус той докарва техниката на мястото. “Ние с Джеки (Георги Стоев) направихме паното зад скулптурата. Поканихме много наши приятели интелектуалци и те дойдоха. Показахме, че може да се прави протестна акция, без да има насилие и кръв”, каза още Чарли.

Неделчо Костадинов е прибрал скулптурата в ателието си. “Ако беше останала там, сигурно щяха да опитат да я унищожат. И понеже това не е толкова лесно, щяха да я поругаят или да се гаврят с нея”, обяснява причините Костадинов.

Той е готов след разрешение на Столичната община да извае голям паметник на украинската майка и той да бъде монтиран срещу Паметника на Съветската армия.

“Видях скулптурата на украинската майка и ви предлагам все пак да се опитаме безвкусицата да не е сред формите ни на добронамереност. Че все неразбрани оставаме после". Този коментар написа във фейсбук радиоводещият Драгомир Симеонов по повод скулптурата “Викът на украинската майка”, издигната вчера срещу Паметника на Съветската армия.

“Приятели, за да унижим МОЧА по монументална линия, не може ли просто да преместим паметника на Самуил със светещи очи отпред”, пише още иронично Драгомир Симеонов.

“Така може да изглежда само войната, не майката, макар и страдалка. Знак на равенство между война и майка не приемам!!!”, коментира поста на Симеонов във фейсбук Диана Стоянова.

“Прилича на египетска мумия. Никъде не личат мъката и ужасът от войната по лицето. А гърдите ѝ...как едната ще е по-дълга от другата?!? Този творец не е ли виждал женски гърди!?”, чуди се Вяра Василева. “Украинските майки са стройни красиви славянки, които държат по едно дете в ръцете си. С гордо изправени глави. Те излъчват сдържаност, сила, достойнство, непримиримост... Излъчват красота - вътрешна и външна. Този урод, който са сложили, е антиидея на страдащата украинска жена. Подигравка”, солидарна с нея е Татяна Кристи. В горещия дебат ги контрира Йордан Василев: “Посланието е важно, неуважаеми путинофили, посланието. Не кой бил убав, па кой - грозен”. “Статуята изразява ужаса на едно човешко същество, което не прилича вече на такова от преживените мъки и страдания”, обяснява адвокатът на свободна практика Емил Василев в нета. Горещия дебат горчиво обобщава Мария Петкова: “Странно, че реакциите към тази статуя са доста по-силни от реакциите към реалните мъки на жените в Украйна!”

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Мнения

Алекси Кесяков: Всеки четвърти загинал на пътя е при инцидент на завой

Алекси Кесяков: Всеки четвърти загинал на пътя е при инцидент на завой

Премиерът Кирил Петков

Кирил Петков пише във ФАЦ: Шантажът срещу България и трите цели на Путин

Миодраг Сорич

Миодраг Сорич: Русия трябва да плати за възстановяването на Украйна

Румен Радев

Защо Радев повтаря тези думи? Да не би да знае нещо повече?

Емилиян Гебрев: България много добре знае къде изнася оръжия

Емилиян Гебрев: България много добре знае къде изнася оръжия

Теодор Ушев

За пръв път виждам протестиращи за правото на шефовете им да си купят Bugatti

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave