Кметът Тодор Попов: Пазарджик ще е първият соларен град

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10749891 Кметът Тодор Попов: Пазарджик ще е първият соларен град Кметът Тодор Попов: Пазарджик ще е първият соларен град www.24chasa.bg
Кметът Тодор Попов: Пазарджик ще е първият соларен град

Цените на тока и газа няма да се върнат в предишните нива, затова трябва да сме енергийно по-ефективни

В момента 60-70 общини спират уличното осветление, но броят им се увеличава

- Г-н Попов, вече станаха известни параметрите на общата национална рамка в частта за общините. Какъв е вашият прочит - какви средства са планирани за община Пазарджик?

- Като цяло виждаме нарастване в бюджетните ни взаимоотношения с централния бюджет. Тук отварям една скоба, ако, разбира се, този бюджет бъде приет в същата форма, са предвидени около 82 млн. лева - взаимоотношения с централния бюджет, като делегираните от държавата дейности ще бъдат в размер на 71 639 000 лева, общата изравнителна субсидия се увеличава с около 600 хил. лева и става 7,7 млн.

Зимното поддържане остава в почти същите параметри - 259 хил. лева, и капиталовите разходи се увеличават с около 500 хил., като от 1 898 000 стават 2 472 000 лева, което можем да оценим със знака плюс - един мъничък плюс, но все пак плюс! Другото голямо наше притеснение като община е свързано

не с големите,

а с огромните

разходи за

енергоносителите,
които има опасност тази година да бъдат за българските общини нещото, което ще взриви техните бюджети.

- Бъдете по-конкретен - какъв е размерът на увеличението на сметката за електроенергия?

- Справката, която е пред мен, показва, че през декември 2020 г. община Пазарджик е платила 219 829 лева за ток. А за декември 2021 г. платихме 692 780. Скокът е от 220 хил. на 700 хил. лева. Увеличението е от близо 500 хил., което е, меко казано, нонсенс.

Ако това се запази на годишна база, означава, че община Пазарджик, която за 2021 г. е платила около 2 млн. за ток, за 2022-а ще трябва да плати близо 8 млн. лева.

Ние тези 6 млн. откъде да ги вземем?!

Да увеличим местните данъци и такси с 200%? Не виждам коя община ще го направи. А и какво сме виновни общините, че държавата в лицето на регулаторите и всички отговорни институции, в това число на различните министерски съвети и министрите на енергетиката, са допуснали такова драстично увеличение на електроенергията.

Отварям една скоба - в момента сме без почти никаква подкрепа! Защото тази подкрепа от 110 или 90 лева без ДДС за мегаватчас не стига.

Ако приемем, че реално увеличението е 300%, това ще ни покрие 30%. Останалите 270% увеличение остават. А и тези мерки с компенсаторни механизми са до време.

На 1 април мораториумът пада, а това означава, че всички, включително и битовите потребители, ще плащаме 3 пъти повече.

Моето притеснение е от липсата на ясна философия и програма, така че да предвидим и преценим как да се справяме със ситуацията. Това са базисни неща, за да могат да функционират публичните системи.

Още през есента казах, че малките общини ще имат проблем с плащането на тока, така и стана. Не искам да съм лош пророк, но ако това състояние продължи, без държавата да помисли за някакво базисно ценообразуване по отношение на всички общини, аз се опасявам, че не само малките, но и големите общини ще имат проблем с плащането на сметките за ток и газ.

А малките не само ще имат режим на тока, ами няма да имат ток, защото няма да имат пари на база на възможностите за местни приходи. Тук не говорим за политически пристрастия, а за прагматични решения.

Искам да ви уверя, че община Пазарджик ще направи

всичко възможно,

за да не подлага

своите граждани

на тъмнина
Читалищата не могат да оцелеят без помощ, детските градини не могат да оцелеят без помощ, училищата - също.

- Увеличението на тока ли е основното предизвикателство, пред което са изправени в момента общините?

- Да, но за съжаление, не е само това. През 2022 г. сме изправени пред още 2 нови предизвикателства - увеличението на минималната работна заплата, както и повишаването на горивата, което вече е факт.

Всички фирми, които са доставчици на общината, ще поискат актуализация на техните взаимоотношения на база на инфлационния индекс и ние няма как да им откажем.

Тази година ще се наложи да даваме повече пари за това. Затова за мен най-голямото предизвикателство остава енергийният разход - ток и газ.

- Какви мерки ще предприемете, за да избегнете изключване на уличното осветление?

- В контекста на ситуацията с цените на тока нашият внимателен експертен анализ и консултациите ни със специалисти показват, че цените на енергоносителите трудно биха се върнали на доскорошните нива, т.е. оттук нататък цената на тока, дори и след успокояването на пазарите, ще има такива финансови измерения, които ще бъдат трудно поносими.

Затова общината трябва да мисли далновидно и мащабно с поглед към бъдещето. И тъй като енергията е необходима всеки ден и е свързана с важни публични услуги, от следващата седмица ще стартираме проучване за изграждане на общински соларен парк.

Необходимо е да идентифицираме територията, на която да бъде направен, проекта, който трябва да се разработи, и финансирането, което трябва да обезпечи този проект.

В най-кратки срокове ще се опитаме да направим всичко това и да го представим подробно и обстоятелствено пред съгражданите ни.

След това ще проведем публично обсъждане, защото този проект ще бъде изключително стратегически и важен за общината. Ако намерим пресечната точка на общия интерес и в крайна сметка на желанието на хората, ще стартираме изграждането на общински соларен парк.

Подготовката за предпроектното проучване на възможността и условията за изграждане на общински соларен парк започва веднага.

- Пазарджик вече има реализиран проект за модернизиране на уличното осветление. Смятате ли да продължите в тази посока?

- Единственият начин да лимитираме потреблението на ток е да направим следното: в града половината улично осветление е вече LED, затова още следващата седмица пускаме обществената поръчка за останалата част - на базата на ЕСКО договора, който беше гласуван на декемврийското заседание на общинския съвет.

Ще потърсим партньор, който да смени за негова сметка с енергоефективни всички останали лампи - те са около 3500. Инвестицията е за близо 1,5 млн. лева.

От икономиите на ток за следващите 5 години ще му възстановим този разход. Като ефектът по изчисления от миналата година е 300 хил. лева икономии, а при тези цени на тока могат да стигнат и до 500 хил.

От следващия месец започваме интензивно да възлагаме и обследване за населените места, като за всички ще обявим същата процедура. До края на годината трябва да сме сменили всички улични лампи с енергоспестяващи и да снижим с 50% разхода за улично осветление.

Решихме да направим обследване и на всички лампи в детските градини и училищата и да ги подменим с енергоспестяващи. Защото големият разход в детските градини е от осветление и от кухните, където се приготвя храната.

Другият голям проблем ще дойде в социалните услуги. Там разходите също са се увеличили 3 пъти. Това са държавно делегирани дейности и парите ще им стигнат до средата на годината при сегашното финансиране. И това е за всички общини.

Всичко това казвам с изключителна загриженост и притеснение. Това е дневният ред на обществото - икономическата, енергийната и COVID кризата.

Ако още малко останем пасивни по овладяването на първите две, може да има доста катастрофални последици. Затова моят апел е много отговорно

всички, от които

това зависи, да

започнат да

дават решения
Трябва да имаме предвидимост.

Питайте и бизнеса, питайте и общините - никой не казва средната за годината цена на тока, за да може всеки да си направи сметката. Ако това не го видим и след месец, се опасявам, че проблемът на българските общини ще стане критичен.

В момента 60-70 общини спират уличното осветление, но броят им се увеличава ежедневно.

Ако не се вземат мерки, до два месеца ще останат да светят само най-големите общини, и то с много условности, защото няма предвидени средства. Ние сме в парадоксалната ситуация 3 месеца да работим с бюджета за 2021-а и получаваме субсидия на база на тогавашните разчети, но досега разходите са скочили в пъти - доставката на хранителни продукти, на хляб.

А разполагаме с бюджет, който е 3 пъти по-малък от реалностите.

- Къде е решението на тези проблеми и как да се излезе от кризата?

- Трябва да е ясно, че дори и да има спад в цената на тока, тя пак няма да е на предишните нива. Затова всички трябва да се адаптираме към новите реалности, свързани с цените на енергоносителите.

И да сме енергийно много по-ефективни. Затова се връщам на темата за енергоефективността на сградите. При 2000 ремонтирани сгради в страната се видя с колко много падна консумацията на ток.

Ако направим енергийната ефективност на всички сгради и имаме стратегия по колко ще се правят годишно, ще имаме в пъти по-малко общ разход на държавата.

А по тази програма нищо не се казва вече година. И плана за възстановяване и устойчивост продължаваме да го чакаме - 4 правителства се смениха. Идеята беше да се влеят в икономиката бързоликвидни пари от Европа.

Ние от тази година сме в следващия планов период - 2021-2027. Кога общините ще пишем проекти? Кога ще ги изпълняваме?

Визитка

Тодор Попов е кмет на Пазарджик за четвърти пореден мандат.

Преди това е бил общински съветник и председател на общинския съвет и председател на НСОРБ през периода 2011-2015 г.

Попов е юрист, завършил е право в СУ “Св. Климент
Охридски”.

Преди да стане кмет, е работил като съдия и адвокат.

Женен, баща на две дъщери.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Интервю

Красимир Катев

Красимир Катев: Еврото няма да качи инфлацията

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”

Иван Гарелов: Вуйчо ми се отказа официално от мен заради “Панорама”

БОЖИДАР БОЖАНОВ

Божидар Божанов: Поискахме от “Фейсбук” да промени модерацията и да не усилва троловете

Д-р Цветан Ценков
СНИМКА: vidin.bg

Кметът на Видин: Не може без автомагистрални пътища в Северна България. Тук също живеят хора

Комисар Тенчо Тенев

Тенчо Тенев: Триногите камери заснемат по 1000 - 2500 нарушения на ден в София

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Васил Василев - Зуека: Още не съм научил испански, но на всички езици се разбирам с хората

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave