Димитър Ганев, “Тренд”: Властта се ползва с тефлоново покритие, но ще е за малко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10726346 Димитър Ганев, “Тренд”: Властта се ползва с тефлоново покритие, но ще е за малко Димитър Ганев, “Тренд”: Властта се ползва с тефлоново покритие, но ще е за малко www.24chasa.bg
Политологът Димитър Ганев от "Тренд" СНИМКА: Архив
Политологът Димитър Ганев от "Тренд" СНИМКА: Архив

Съчетанието на два фактора - сравнително ниската стартова подкрепа и скока на цените може да се превърне в източник на огромно социално недоволство

Всеки нов избор, особено когато доведе до смяна на властта, неминуемо води до доза презареждане с доверие. Това ясно личи и от данните от последното проучване на “Тренд”.

Еуфорията от новия кабинет не е голяма, но това не бива да ни изненадва. Началният устрем не може да се сравнява с електоралните вълни от 2001 и 2009 година, когато първата политическа сила печели съответно 2 милиона гласа (НДСВ) и 1,6 милиона гласа (ГЕРБ).

През ноември 2021 г. “Продължаваме промяната” спечели изборите с по-малко от 700 хиляди гласа, съставяйки кабинет в сложна конфигурация. В този ред на мисли не можем да очакваме кой знае каква вълна от ентусиазъм, защото базата, от която се тръгва, не е голяма.

Въпреки това личи, че както всеки нов кабинет, и този се ползва с тефлоново покритие. Видимо спорни решения на правителството и някои кадрови неудачи минаха като че ли безпроблемно. Плъзнаха се по тефлона.

На хоризонта обаче се задава друга вълна. Тя не е от подкрепа, а е с голям разрушителен потенциал. Цените.

Рядко може да се наблюдава в проучване проблем, който се откроява толкова силно. Дори пандемията от COVID-19 изглежда по-малко значим за българите въпрос. Като че ли свикнахме с вируса и проблемът се превръща лека-полека във фонов.

Проблемът с повишаването на цените има и своите количествени измерения в общественото съзнание. Ако ни се съобщава официална инфлация от 7-8%, то усещането е съвсем различно. Половината от българите заявяват, че основните стоки, които обикновено пазаруват, са се покачили с над 20%.

Съчетават се два фактора – сравнително слаб начален тласък като подкрепа и огромен проблем, който може да се превърне в източник на огромно социално недоволство. Достатъчно много доказателства имаме, за да знаем, че когато се опре до джоба на българина, напрежението се покачва драстично.

И не, не вещая някаква катастрофа за новия кабинет. Просто предупреждавам, че тефлоновото покритие на правителството може съвсем скоро да бъде изчегъртано.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Анализи

Според последното проучване на “Тренд” партията на Стефан Янев – “Български възход”, изпреварва ДБ и ИТН.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

България в торбата

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Завещание на седмицата: По-евтин хляб или по-висока заплата? По-добре второто (Видео)

Руски войници в Украйна.Снимка:Архив

Руски полковник критикува Кремъл. Но какво беше скритото послание?

Георги Ангелов КАДЪР: БНТ

Георги Ангелов: Повече тежест при ниските пенсии - фокусът е правилен

Социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова СНИМКА: "24 часа"

Геновева Петрова, социолог: Иде лято със силни страсти - цени, Северна Македония, но без предсрочни избори

Димитър Аврамов

Димитър Аврамов, политолог: Създава се мързелива икономическа класа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave